Kotimaa

Nato-selvitys: Suomen kohdalla tehtäisiin täysin ai­nut­laa­tui­nen ratkaisu

KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 29.4.2016 15:30 | Päivitetty 29.4.2016 15:32
Juha Vainio

Jos Suomi ja Ruotsi ilmaisisivat halunsa Natoon ja lähtisivät jäsenyysprosessiin, Nato tekisi maiden kanssa varsin todennäköisesti ainutlaatuisen ratkaisun.

Näin arvioidaan odotetussa, Ulkoministeriön tilaamassa Nato-selvityksessä.

Selvityksessä pohditaan tilannetta, jossa Suomi olisi liittymässä Ruotsin kanssa Pohjois-Atlantin puolustusliittoon.

Selvityksen laatineet asiantuntijat arvioivat, että maiden lähteminen Naton jäsenyysprosessiin käynnistäisi Venäjän vastatoimet.

Ongelmallisena nähdään se, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ei kävisi kovin nopeasti.

Tuona harmaana aikana, kun jäsenyysprosessi on käynnissä, Suomi saattaisi joutua Venäjän hampaisiin.

”Koska maan sisäinen poliittinen prosessi vaatisi Suomessa useita kuukausia, eduskunnan hyväksynnän ja mahdollisesti kansanäänestyskampanjan, maa saattaisi joutua Venäjän kovan painostuksen kohteeksi”, selvityksessä pohditaan.

Ja kun Ruotsikin hakisi jäsenyyttä samanaikaisesti, hakemusprosessi todennäköisesti pitkittyisi entisestään. Ruotsalaisessa järjestelmässä kansanäänestys on luonnollinen osa liittymisprosessia.

”Suomen osalta on epävarmaa, miten asia etenisi. Kansan mielipiteellä on tärkeä osa liittymisprosessissa.”

Nopeutettu menettely
todennäköinen

Koska liittymisprosessi olisi niin pitkä, asiantuntijat uskovatkin, että Nato tekisi Suomen ja Ruotsin kanssa ainutlaatuisen sopimuksen nopeutetusta menettelystä (fast track).

Tämä tarkoittaisi sitä, että Naton viidennen artiklan mukaiset turvatakuut julistettaisiin voimaan Suomessa ja Ruotsissa jo ennen kuin maat olisivat täysjäseniä.

Suomi ja Ruotsi saisivat Naton sotilasvoimat taakseen jo siinä vaiheessa, kun jäsenyydestä vasta päätettäisiin Suomessa ja Ruotsissa.

Selvityksen mukaan vastaavanlaista järjestelyä ei ole tehty koskaan Naton historiassa.
Selvityksessä kuitenkin mainitaan, että korkea yhteistyökyky Naton, Suomen ja Ruotsin välillä tekisi nopeutetusta menettelystä teknisesti katsottuna ”varsin suoraviivaisen vaihtoehdon”.

Vaikka nopeutettu ratkaisu olisi maiden turvallisuuden kannalta tärkeä asia, se toisi mukanaan sisäpoliittisia ongelmia. Maat olisivat käytännössä jo Natossa ennen kuin kansalta olisi saatu mandaattia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (159)

Salassapitovelvollisuus kunnes on nimet paperissa, ei tälläinen tarvitse kansanäänestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakemus sisään ja turvatakuut saman tien Suomelle. Puolustusministeriön ja Puolustusvoimien pitäisi yksin saada päättää tällainen ammatillinen asia sillä ei kirurgin hommissakaan kysytä neuvoja postijakajalta eikä keltään muultakaan eri ammattikunnan ihmiseltä.
Samalla lailla pitää antaa puolustuksellisessa asiassa päätös ammattilaisten osaaviin käsiin, eikä kenellekään jonka päätös on tunne pohjalla tai arvan heittämistä, eikä minkään poliittisen esim. vihervasemmiston aseettoman palveluksen hömppä haavemaailman utopistisessa näkemyksessä joka ei vaan toimi.
Natomaahan ei ole koskaan Venäjä hyökännyt ja sen parempaa turvatakuuta ei ole, mutta jos jäämme yksin Naton ulkopuolelle Euroopan maista niin riskit ovat suuret joutua ison karhun valloitusretken kohteeksi kuten Ukraina ym vastaavat maat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIksi ei mentäisi NATOon mutta ei oteta mitään NATO- joukkueita/ohjuskilpiä suomen kamaralle. Niin ei voi herra Putinkaan vinkua asiasta. NATO olisi vain taustalla jos pahin skenaario sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Ukrainan jäsenyyttä Natossa olisi gallup-tutkimusten mukaan kannattanut vain 25% ukrainalaisista. Mutta, sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, viimeisimpien gallup-tulosten mukaan 87% ukrainalaisista haluaisi Ukrainan liityyvän Natoon.

Ukrainan ongelma on se, että Nato ei ota jäsenmaikseen sellaisia valtioita, jotka jo ovat sodassa tai kriisissä, aivan kuten kuakan ei myy palovakuutustakaan jo liekeissä olevalle talolle. -Siksi jäsenyys Natossa pitäisi hakea ajoissa ja ennakkoon ilman populististen gallup-tulosten kuulemista.

Suomen ei tule toistaa Ukrainan virhettä vaan ottaa opiksi siitä.

Tavallisen suomalaisen kansan keskuudessa elää sitkeästi väärä kuvitelma ja mielikuva siitä, että Suomi voisi ilmottautua Naton jäsenmaaksi jos Suomi joutuisi Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Näinhän asia ei ole. Koska kansaa on systemaattisesti ja suunnitelmallisesti pidetty pimennossa turvallisuuspoliittisen ympäristömme todellisesta tilanteesta vuosikausien ajan, ja koska olemme olleet venäläisen propagandan vaikuttamisen kohteena liian pitkään, näinkin merkittäviä asiakysymyksiä ei tule ratkoa torikokouksissa äännestämällä.

Suomalaisten sekoilulle kuvaavaa on, että gallup-tutkimuksissa vain 25% kannatti jäsenyyttä Natossa, mutta 77% olisi kriisitilanteessa hyväksynyt kansainvälisen sotilasavun vastaanottamisen Suomeen ymmärtämättä sitä, että Nato auttaa vain jäsenmaitaan, ja apua olisi saatavissa vain jos Suomi ensin liittyy Naton jäsenmaaksi.

Ulkoministeriömme teettämä tutkimus Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomeen on siinä määrin hyvää ja asiakeskeistä luettavaa, että kyseisen tutkimuksen pitäisi kuulua jokaisen suomalaisen kirjahyllyyn. Siksi suosittelenkin lukemaan enemmän ja luulemaan vähemmän, sekä printtaamaan itselleen tuon selvityksen ulkoministeriömme nettisaitilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on saatu kuvittelemaan, että Natoon mennään koska vaan Suomi haluaa. Tosiasia on, että Ruotsi tekee kansallisen ratkaisunsa ajatellen ruotsalaista etua jäsenyydestä. Nato taas punnitsee Naton puolustusliiton etua jomman kumman maan jäsenyydestä. Jos yksi natomaa näyttää punaista, pyrkijä jää ulkopuolelle. On siis sekin mahdollisuus, että anottaessa jäsenyyttä, toiselle näytetään punaista, toiselle vihreää riippuen siitä kummasta on enemmän hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natossa on nippu jäseniä, joilla ei käytännössä ole puolustuskykyä oikeaa sotaa varten. Islanti ei edes teeskentele omistavansa puolustusvoimia. Suomella sen sijaan on kokoonsa nähden vankat asevoimat. Tänne ei tarvitsisi lähettää yhtään mitään joukkoja ulkomailta rauhan aikana, kuten nyt esimerkiksi Baltian maihin. Suomi ei myöskään olisi koko ajan kerjäämässä sotilastukikohtaa USA:lta Itä-Euroopan maiden tavalla. Puolustusvoimamme ovat varmaankin jo valmiiksi Nato-yhteensopivammat kuin Itä-Euroopan mailla. Eli Suomi olisi peräti helppo jäsen vanhojen jäsenten näkövinkkelistä. Siis nyt hyvän sään aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanäänestys olisi suurin mahdollinen virhe näin tärkeässä asiassa. Matti ja Maija Meikäläiset äänestäisivät sen mukaan mitä on oma fiilis tai mitä naapurin Pena on sanonut. Faktoilla ei olisi pienintäkään merkitystä asian kanssa. Eli tulisi päätös kumpaan suuntaan tahansa sen tulisi perustua faktoihin ja ammattilaisten päätöksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta johan suurvaltaystävillämme on jo kokemusta,että taistelemme yksin.Onko historiankirja jäänyt avaamatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fast Track ja heti. kekkonen kuoli elokuussa 1986. Vain väyrystelijät pitkittää. Nyt on turvaton olo. Nato toisi turvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hirviää kun noin pelottaa....71 vuotta pärjätty ilman natoa kuten Sveitsi,Itävalta,Ruotsi ym. Usan kanssa tehdyt sopimukset ovat aina olleet huonoja kuten kävi Nokialle! Natosta on vain haittaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsi, Itävalta, Ruotsi eivät ole Venäjän rajanaapureita! Juuri siksi ne ovat pärjänneet ilman NATOA. Ymmärrätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän täytyy muistaa kun Baltian valtiot itsenäistyivät siellä ei tarvinnut käydä keskustelua Natoon liittymisestä tai ulkopuolella pysymisestä, kaikki olivat yksimielisiä liittymisestä. Eikä Venäjän uhka ole vielläkään hälvennyt Balttiassa siellä on hyvin vähän Naton joukkoja vaikka esim.Virokin on pyyttänyt yhden Nato prikaatin ja lento osaston lisäksi lisää joukkoja. Jos Ruotsi liittyy Natoon niin Suomella ei ole käytännössä vaihtoehtoja muuten on vaara jäädä puskuriksi ja käydä kuten Ukrainalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikäli ryssä hyökkää ne lähtee ensin rintamalle jotka vastustaa natoon liittymistä, taas ne lähtee ensin kun liitytään natoon ne jotka liitosta kannattavat kuten minä (muuten nato maahan ei olla yleensä hyökätty jos ei lasketa foklandin sotaa 1982)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat sellaisia pelkureita ja luusereita, että jos sota yllättäen syttyisi ja ihmisiltä kysyttäisiin, kannattivatko he Nato-jäsenyyttä, niin varmaankin 80% sanoisi, että totta kai. Vaikka kuukautta ennen gallup olisi mitannut Natolle 30%:n kannatuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keitähän ovat nämä "asiantuntijat" jotka puhuu diktatuurin puolesta?.Jos suomen poliitikot ja nato-maat päättäisivät jotain vastoin kansan mielipidettä niin tuntisin asuvani diktatuurivaltiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ei kannata liittyä Natoon, ei yksin, eikä Ruotsin kanssa. Venäjän mielenkiinto suuntautuu yhä enenevässä määrin tuonne Eufrat-joen seutuville, Syyriaan jne. Ei meillä ole täällä mitään hätää. Ei suurta naapuria kannata ärsyttää ja suututtaa. Naton upseerit eivät kerkeä takapuoltaan tuolilta nostaa, kun Venäjä on jo täällä, jos se haluaa tulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos trumppi valittaisin pressaksi hän nostaisi natomaiden kustannuksia viimeisimpien puheidensa mukaan. Tosin amerikkalaiset ei häntä onneksi valitse. Muutoin olen sitä mieltä että Natoon olisi pitänyt liittyä jo 90 luvun alussa ja viimeistään nyt. Neutronipommilla uhkailut kannattaa ottaa tosissaan ja liittyä heti. Krimin haltuunotto oli vain todiste maan tavasta käyttäytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisten kanssa tehty hyökkäämättömyyssopimus oli mitä oli. Onko toisella puolella sanansa mittaisia ihmisiä? Uskon niin. Ja uskossa on hyvä elää kunnes toisin todistetaan. Venäläisten sopimukset eivät sido heitä, suomalaisia kylläkin.
Suomi ei hyökkää koskaan minnekkään.
Puolustaminen on oikeaa asiaa ja sen me teemme tarvittaessa ja toivon sydämeni pohjasta ettei sitä päivää enää koskaan tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee apua kriisitilanteessa.
Yksin ei enää pärjätä, sen verran mullakin on jo maha kasvanut.
Puolustustahto on edelleen valmiudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikää nyt edes kerran sitä, että mistä syistä Suomen ja Venäjän välillä on ollut rauha jo yli 70 vuotta? Mihin se on perustunut? Täällä suurin osa melskaa pelkkien lehtitietojen ja tunteittensa pohjilta vaatien, että Natoon olisi heti liityttävä. Uskotteko te todella, että kun USA:ssa uhotaan, että "asioita pitää maailmassa katsoa vain ja ainoastaan USA:n etujen kannalta," ettei Venäjä pyri vastaamaan tällaiseen asenteeseen omalta puolelta. Tähän soppaan ei meidän pidä missään nimessä työntää lusikkaamme ja lähteä näin ajamaan jonkun yksittäisen valtion etuja. Rauhanomainen yhteistyö ja toisia kunnioittava vuropuhelu on parasta rauhan työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (159)

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
6
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
4
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
3
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
2
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
1
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image