Kotimaa

Näkökulma: Puolakin aikoo tilata F-35-häi­ve­hä­vit­tä­jää – Suomi on seuraava Venäjän rajanaapuri, joka valitsee uuden hävittäjänsä

Britannian F-35-hävittäjät harjoittelivat Kyproksella viime viikon alussa. Yhä useampi eurooppalainen maa on päätynyt valitsemaan amerikkalaisen F-35:n, viimeisimpänä Puola. KUVA: Petros Karadjias / POOL
Kotimaa 29.5.2019 17:30
Joonas Kuikka

Puola aikoo valita F-35-hävittäjän ilmavoimiensa kärjeksi kuten Norjakin aiemmin. Molemmat maat ovat Venäjän rajanaapureita, Nato-liittolaisia ja lähellä Venäjän strategisia avainalueita.

Puolan puolustusministeri Marius Blaszczak kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä, että Puola on lähettänyt tarjouspyynnön 32 F-35-hävittäjästä Yhdysvaltain hallitukselle. Blaszczakin mukaan Puola on valitsemassa F-35:n vanhan venäläisen kaluston korvaajaksi.

Puola on yksi niistä maista Euroopassa, joka suunnittelee lähivuosina hävittäjäkalustonsa uusimista. Puolan valinnan kiinnostavuutta lisää se, että maa on oikeasti rajanaapuri Venäjän kanssa.

EU-maista Venäjän rajanaapureita ovat Puola, Baltian maat ja Suomi, Nato-maista Norja. Norjakin valitsi hävittäjäkseen F-35:n, kun Suomelle F-35 on yksi viidestä vaihtoehdosta.

Puolan, Norjan ja Suomen muistettava maantiede

Sotilaallisesta näkökulmasta sekä Puola että Norja ovat aivan Venäjän strategisten ydinalueiden vieressä. Niin on Suomikin.

Puolan ja Venäjän välisen rajan takana on Kaliningrad, erittäin vahva venäläinen sotilastukikohta itäisen EU:n sydämessä ja Itämeren avainkohdassa.

Norjan ja Venäjän rajan takana taas on Kuolan niemimaa, jossa on Venäjän tärkeimpiä Jäämeren satamakaupunkeja ja vahva aseistus.

Suomen naapurissa taas on Kuolan niemimaan lisäksi Pietarin metropolialue, Venäjän toiseksi suurin asutuskeskittymä.

Miksi juuri F-35?

Euroopassa hävittäjäkauppoja ei tehdä koskaan ilman poliittista vivahdetta. Puolalla ja Norjalla on suhteita hoidettavana Yhdysvaltojen kanssa. Molemmilla mailla on taustaa Lockheed Martinin F-16-hävittäjän kanssa, joten päivitys tuoreimpaan teknologiaan on kivuton.

Kuitenkin maiden kenraalit ovat todennäköisesti kiintyneet juuri F-35:n häiveteknologian ja tietojenkeruuominaisuuksien yhdistelmään.

Venäjän sotilastukikohdissa on vahvoja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. F-35-hävittäjä on vaikeasti havaittava ja pystyy siksi muita nykyhävittäjiä paremmin toimimaan ilmatorjunnan ja vihollishävittäjien läheisyydessä. Samalla se voi tiedustella vastustajaa ja parantaa kaikkien aselajien toimintaa.

On myös huomattava, että Puolan naapurissa millään maalla ei ole F-35-hävittäjää, sillä Saksa ei osta sitä poliittisista syistä. F-35 pystyy kuitenkin Nato-ilmavoimien kärkikoneena parantamaan liittolaisten hävittäjien tehoa esimerkiksi maaleja osoittamalla.

Puolan puolustusministeri Blaszczak kuvaili F-35:tä kaikkein moderneimmaksi hävittäjäksi. Lockheed Martinin F-35-ohjelman viestintäjohtajan Carolyn Nelsonin lausunnon mukaan Yhdysvaltain ja Puolan hallitukset vievät seuraavaksi eteenpäin 32 F-35-hävittäjän hankintaprosessia.

Nato-maista Turkki on ajautunut F-35-hävittäjän tilauksissaan vaikeuksiin, kun se haluaisi ostaa myös Venäjän S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jäädyttänyt F-35-hävittäjien toimitukset Turkkiin, etteivät sotasalaisuudet vuoda Venäjälle.

Puolan päätös voi vaikuttaa Suomeen

Suomi tekee oman hävittäjävalintansa ja kaikki hävittäjät ovat samalla viivalla, kuten puolustuspolitiikan johtavat virkamiehet ja poliitikot toistelevat.

Kuitenkin valittavan hävittäjän täytyisi kestää 2060-luvulle kehityskelpoisena ja taistelukykyisenä, eikä 10 miljardilla eurolla oikein saisi vikaostostakaan tehdä.

Uusia hävittäjiä Suomen viiden tarjokkaan joukossa on ainoastaan kaksi: ruotsalainen Gripen E/F ja amerikkalainen F-35A-versio. Muut kisaajat on otettu käyttöön vuosituhannen vaihteessa.

Gripenillä on muutamia etuja F-35:een verrattuna. Sillä lentäminen on halvinta, huolto on varusmiehille helppoa ja maassaoloaika on lyhyt. Gripenin ongelma on vähäinen käyttävien maiden määrä, mikä muodostaa riskin hävittäjän kehitysmahdollisuuksille. F-35:n tilanne on päinvastainen. Sillä on tilauslinja täynnä vuosikymmeniksi.

F-35:n kyvyt tunnetaan jo taistelussa, sillä hävittäjä lensi jatkuvasti Syyrian sodassa Isisiä vastaan.

Kumpikin valinta sopisi sinänsä Suomen puolustuspoliittiseen linjaan. Sekä Ruotsi että Yhdysvallat ovat jo nyt Suomen läheisimpiä puolustusyhteistyökumppaneita.

Suomen tulevan hallituksen tehtäviin kuuluu hävittäjäkaupan solmiminen vuonna 2021. Muut ehdokkaat ovat amerikkalaisen Boeingin Super Hornet ja Growler, ranskalaisen Dassaultin Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (145)

Edes joku ymmärtää mitä on tapahtunut, ja mitä se tarkoittaa. Laiton "isäntämaasopimus" on maanpetoksellinen juttu, mistä täytyy saada laatijat ja hyväksyvät vastaamaan valtakunnan oikeudessa. Sankari-sauli luovutti tilapäisesti ylipäällikön tehtävät seuraavaksi korkeimmalle armeijan kenraalille, eikä näin ollen ole vastuussa muusta kuin tehtäviensä laiminlyönnistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet Suomen kansalainen, voit ottaa yhteyttä tässä sinulle ihottumaa aiheuttavassa kysymyksessä valitsemaasi kansanedustajaan, koska syytteen nostamisesta päättää eduskunta. Jätä siis laittomuuden tai maanpetoksen asteen selvittäminen niiden ratkaistavaksi, joilla on siihen kyky. Jos et ole Suomen kansalainen, ei asia taida kuulua sinulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Realismia on se, että aikoinaan Neuvostoliiton puolustusdoktriiniin kuului tuhota hyökkääjät, (maa- ja ilmavoimat) omien rajojensa ulkpuolella.Tämä lienee myös Venäjän tapa puolustaa aluettaan. Suomen (NATO) kohdalla se tarkoittaa Suomen alueen tuhoutumista. Bilderberg-siionistit haluavat sotaa Venäjää vastaan, eikä heitä kiinnosta, eikä ole kiinnostanut, kuka jää jalkoihin ja kuinka valtavat luonnon mullistukset seuraavat sotatoimia. Nallipyssyt ovat historiaa ja nyt paukutellan atomia, ja niissä hommissa eivät hävittäjät paljon paina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää aina muistaa, että koneen valinta on myös aina poliittinen valinta, ei pelkästään suorituskyky-valinta. Suomen tulee varustautua osoittaakseen pitävänsä huoli omasta puolustuksesta ja osoittaa pystyvänsä rauhan ajan viranomaistoimintaan eli ilmatilan valvontaan ja tarvittaessa tunnistukseen ja hävittäjätorjuntaan. Näin se vain menee! Jos täällä ei muuta lennä, niin tänne tulevat äkkiä muut lentelemään.

Ilmavoimat osaa valita esitettävän koneen varmasti oikein. Suomen ilmavoimat ovat maailman tehokkaimpia ilmavoimia eri mittareilla mitattuna. Pieni, mutta pippurinen ja ammattitaitoinen sekä kustannustehokas.

Täällä olevat kommentoijat eivät ymmärrä kokonaisuuksia. He tuijottavat vain rahamääriä, vaikka kaikki perustuu siihen, että pienellä valtiolla tulee olla puolutuskyky varsinkin täällä pohjolan perukoilla ison naapurin kainalossa. Täällä ei myös monet ymmärrä sitä, että ilmavoimien kaikki materiaali on koko ajan operatiivisessa käytössä, ei missään "rasvassa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on S-400 ja Iskander tykötarpeineen. Olen varma että yksikään valtio ei meitä uhkaa tämän jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karmeita dinosauruksia nämä S-400 ja Iskander -lavetit. Nämä tuhotaan kaikki sodan ensimmäisinä tunteina. Moderneille täsmäaseille helppo nakki.

Venäjä on jäänyt ajastaan jälkeen todella monissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Trumpin seuraajat 6 vuoden päästä ovat edes hiukan enemmän reaalimaailmassa eläviä.
ehkä sitten en jenkkihävittäjäkään ole niin suuri riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää puhua F 35 Hornettien elikaarikustannuksista arvioitu 40 mrd Ei meillä ole varaa tämmöiseen leikkiin kissa pitää nostaa pöydälle"mistä rahat"Puolusvoimat käyttää jo'258.7 miljoona kuukaudessa palkoihin ja harjoituksiin"sokerinapohjalla lisäksi maksamme 100 miljoonaa kuukaudessa Eurounionjäsenmaksuja"nykyisetkin Hornetit olisivat saaneet pitemmän elinkaareen kun 32 kpl harjoiteltu ja 32 kpl pidetty rasvassa koska päivityksellä mentyy eteenpäin 15 vuotta oltaisi talous saatu tasapainoon Emme voi elää ikänsä velkataakassa Eikö Puolusvoimissa osata laskea vähemmälkin mölyllä pidämme yllä kriisivalmiutta sotatoimiin ole iskukykä jos katse suunnattu itään..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko itärajaa siirtää hieman lännemmäksi tietyltä kohdalta...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä nyt, kyllähän koko Etelä-Suomen Kehä-3 alapuolelta voisi siirtää itänaapurin alaisuuteen, kun "ei ole varaa".
...

Ihmisten, jotka eivät ymmärrä maanpuolustuksesta tai ylipäätään taloudesta ei kannattaisi aihetta edes lähteä kommentoimaan. Eihän valtion taloudella ja yksityisen ihmisen taloudella ole mitään tekemistä toistensa kanssa!

Toisekseen on hyvä kysyä, että ymmärtääkö "ei ole varaa hävittäjien ostamiseen" kommentoijat edes mitä rahalla tarkoitetaan - jos/kun kuvitellaan Suomen valtion menevän konkurssiin liiallisella velanotolla tms. Rahan määrähän taloudessa ei ole mikään staattinen vakio, on inflaatiota, talouskasvua, asuntolainakantaa ja ties mitä asioita, jotka kertovat asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat kuka maksaa lapset vain lapsen lapset vain syntymättömät lapset Ei meillä ole varaa velkaannumme hurjaavauhtia 109.7 mrd ja syömävelkaa lisää 1.2 mrd sokerinapohjalla 600000 tuhatta euroa tunnissa tulee lisää vähän iltalukemista Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, 2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan jenkkikoneita, niitähän tippuu vähän väliä ittestään maahan. Kalliita leluja, jos eivät rauhan aikana pysy ilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä taustaa Joonas Kuikka edustaa? Hintakin pitää ottaa huomioon, mutta ennen kaikkea yhteistyö Ruotsin kanssa. Lobbaajat kyllä osaavat vedättää, ja siinä USA ja sen edusmiehet ovat nyt kiihkeästi "lennossa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkein pointti on se, että otetaan huomioon se tunnettu potentiaalinen vihollinen...

Kun tämän ymmärtää, niin ollaan jo aika pitkällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä se potenttiaali luuraa Valtamerien takana! Paras olisi pistää Trump kumppanneineen pakotteiden alle ja elellä täällä rauhassa natotappajien pysyessä maamme rajojen ulkopuolella! Ja suomalaiset natottajat menkööt sinne Trumpin sotiin, saavat tappaa tai tulla itse tapetuiksi, miten kukin haluaa, täällä niitä ei tarvita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsista parasta.. Katsokaa jenkkien käytöstä voi käydä heikosti kaupoissa.. Samoin jos ruotsi muutenkin on luvannut auttaa suomea mahdollisen kriisin tullessa.. Ydinase olisi kiva Suomelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten apuun kannattaa luottaa jo historian vuoksi. Suomalaiset ovat tottuneet sotimaan ruotsalaisten puolesta. Svenssonit voi rauhassa köllötellä ja rakentaa unelmayhteiskuntaansa kun suomipoika pitää vihulaisen aisoissa. Suomi voisi maksaa ruotsalaisille koneiden hinnan ja sopia, että Ruotsi hoitaa meidän ilmapuolustuksen. Natolle voisi maksaa jäsenmaksua ja sopia, että tiukan paikan tullen kehäkolmoselle tulisi puolustuslinja, jota lähemmäs presidentinlinnaa ei vihollista päästetä. Rouva presidentinpuoliso Haukio Jennin runokirjat olisivat turvassa. Sekä julkisuudelta suojattu perillinen. Löytyyhän näitä ratkaisuja kun vähän miettii ja rahaa saa pankista nollakorolla.

Ydinase muuttaisi kyllä asetelmaa mukavasti. Hädän tullen jos edes muutaman ydinpommin saisi perille niin jäisi Suomesta mukava muisto vihulaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas viisasta ja asiantuntevaa väkeä kommentoimassa. Oikeita hävittäjien myyntimiehiä ja lobbareita. Ja kaikki puhuvat itseluottamuksen syvällä rintaäänellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natomaat saa saman koneen halvemmalla kuin suomi. Suomen ei kannata tilata tuollaista ja maksaa ylihintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (145)

Uutisvirta

12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image