Kotimaa

Myrs­kyn­sil­mään joutunut Esperi Care on ympäri maata toimiva hoivajätti – Yritys kertoo tukeutuvansa viiteen arvoon

Iso osa hoivapalveluista on yksityisten palveluntuottajien tarjoamia. Esimerkiksi Esperi Care kertoo tekevänsä yhteistyötä 200 kunnan kanssa. Kuvituskuva. KUVA: Tapio Tuomela
Kotimaa 26.1.2019 15:53
Jussi Orell

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla toimivan hoitokoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi. Syynä ovat epäilyt useista hoitotyöhön liittyvistä epäkohdista ja laiminlyönneistä, joiden epäillään johtaneen jopa kuolemantapaukseen. Vastuu hoidosta on nyt siirretty kaupungille hoivakotia pyörittäneeltä Esperi Carelta.

Viranomaisselvitysten kohteeksi joutunut Esperi Care on yksityinen hoiva-alan jätti, jolla on toimintaa ympäri Suomen ja joka pyörittää satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa. Vuonna 2001 perustettu yritys kertoo verkkosivuillaan liikevaihdokseen 213 miljoonaa euroa. Yrityksellä on yhteistyötä 200 kunnan kanssa eli yli puolet Suomen kunnista on Esperin sopimuskumppani.

Hoivapalveluja muun muassa vanhuksille ja muistisairaille tarjoava Esperi Care kertoo nojaavansa toiminnassaan viiteen perusarvoon: lämminhenkisyyteen, luotettavuuteen, avoimuuteen, asiakaskeskeisyyteen ja tuloksellisuuteen.

Yritys työllistää 6 300 työntekijää, joista valtaosa on sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Yrityksen omistavat eläkeyhtiö Ilmarinen, kansainvälinen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Intermediate Capital Group ja toimiva johto. Palveluasumista myyvä Saga Care Finland Oy on Esperin tytäryhtiö.

Esperi Care syntyi SPR:n yhtiöitettyä liiketoimintansa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä entisessä sotilassairaala Tilkassa, jossa on myös hoivakotipalveluja.

Tarkastuskäynti paljasti useita puutteita

Valviran mukaan hoitokoti Ulrikan toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja. Kristiinankaupungin ja aluehallintoviraston edustajat tekivät hoitokotiin tarkastuskäynnin alkuviikolla. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Yritys reagoi ilmi tulleisiin ongelmiin julkaisemalla tiedotteen lauantaina. Tietotteessa toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni myöntää, ettei epäkohtia otettu riittävän vakavasti.

– Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, Aarnio-Isohanni totesi.

Aarnio-Isohanni vakuutti yrityksen muun muassa palkkaavan lisää työntekijöitä ja vakinaistavan jo töissä olevia.

– Ymmärrämme, että luottamus meitä kohtaan on nyt saanut kolauksen. Teemme paljon töitä palauttaaksemme sen, Aarnio-Isohanni sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Se on helppo puhua ja kirjoittaa jos mitä arvoistaan. Käytäntö kertoo mikä on ollut todellista.
Esperi caren kohdalla on käytäntö ollut se, että neljä ensimmäistä vilahti hetken silmissä ja sitten keskityttiin siihen oleelliseen eli viimeiseen.
Tuloksellisuuteen. Ja siinäkin vain siihen osaan joka koskee rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini on hoidossa Toppilansaaren Attendossa, käykää katsomassa mikä miehitys siellä? Vajaalla miehityksellä mennään miltein joka päivä!! 2 hoitajaa vuorossa ja 18 asukasta !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yritystä perusteta eettisten syiden vuoksi, vaan tekemään omistajilleen mahdollisimman paljon rahaa. Siitähän tässä on kysymys. Sopii epäillä, että nyt esille tullut tapaus, tai tapaukset, ovat sitä kuulua "jäävuoren huippua."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Tärkein arvo on tehdä omistajille mahdollisimman paljon rahaa. Tästä seuraa, että palvelu tuotetaan mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Jokainen ymmärtää mitä tämä tarkoittaa vanhukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on SPR:n perustamasta yhtiöstä joten vosimme ihan perustellusti odottaa eettisten syiden olevan toiminnan perusajatuksia juuri tässä kyseisessä toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa noista viidestä arvosta neljä olla pelkkää mainospuhetta. Tuloksellisuus on kyllä uskottava arvo tälle(kin) yritykselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on totta, että on tapahtunut kuolemantapaus lainvastaisen toiminnan johdosta niin miksei toimitusjohtaja ole jo syytteessä kuolemantuottamuksesta?
Missä on johtoportaan vastuu? Rivityöntekijää kyllä syytellään ja sätitään kun asiat menevät päin honkia, mutta missä on sen päättävän tahon vastuu? Päättävä taho on kuitenkin se joka asettaa työntekijämäärän yms. asiat jotka vaikuttavat näihin epäkohtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuuntuntoinen toimitusjohtaja eroaisi tässä vaiheessa, jos olisi vähänkin kunnioitusta asiakkaita ja omaisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus ei saanut kolausta vaan se luottamus meni kokonaan! Sitä ei voi palauttaa! Milloin toimitusjohtaja ilmoittaa eroavansa tehtävästään ja milloin tämän firman yksiköt lakkautetaan ja siirretään kuntien vastuulle ja milloin Sipilän hallitus kokoontuu hätäkokoukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näihin puutteisiin, eli työntekijöiden vähäiseen määrään ja haamuilijoihin ei ole puututtu aikaisemmin? Onhan niistä huomautettu jo aiemminkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha ja moraalit eivät ole samalla tasolla. Nämä hoiva-yritykset välittävät vain rahasta ja säästävät niin paljon kun vain pystyvät, vanhuksiset ovat vain rahapusseja jotka kuolevat kohta.. Kato mistä ne rahastavat, uskomattomia summia ihan perus asioista kuten jos soittavat puhelun. Ei moraaleja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama meininki kaikissa Esperin yksiköissä. Haamuhoitajia, ei ulkoilua, ei pestä vaan ainoastaan vaihdetaan puhtaat vaatteet ym. Surullista, kuinka ahne yritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vaikeaa kun pitäisi saada maksimi tuotto ja samalla välttää mediakarikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Oulussa on kyllä ollut tyyni keli viimeaikoina, ei myrskystä tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajamitoitus oikeaksi ja kikkailusta kunnon rapsut. Esimies ei voi olla listalla yksi hoitaja. Kikkailut pois myös esimies tasolta. Muutaman tunnin hoitotyön tekijät pois ja lain mukainen toiminta siihenkin. Tunnen hyviä hoitajia Esperissäkin, mutta pääkallo paikka sanelee asiat ne saatava vastuuseen. Hoitajat eivät uskalla puhua onhan se nähty!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei millään muulla ole merkitystä, kuin tehdä rahaa omistajille. Se on yritysten tarkoitus, joka muuta kuulee niin on sinisilmäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
86
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
62
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
61
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
34
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image