Kotimaa

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: Suden uusi hoi­to­suun­ni­tel­ma mahdollistaa elinvoimaisen kannan

Kotimaa 5.11.2019 12:11
Anna Leinonen

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen suden hoitosuunnitelmaan, jonka maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tiistaina. Luonnonsuojeluliiton mukaan sen avulla on mahdollista saada Suomen susikanta elinvoimaiseksi.

Uusi hoitosuunnitelma mahdollistaa suden kannanhoidollisen metsästyksen.

– Uhanalaisen suden kiintiömetsästystä ei voi aloittaa ennen kuin kanta on kasvanut elinvoimaiseksi. Sitä se ei vielä ole. Tätä korostaa myös EU-tuomioistuimen lokakuussa antama päätös, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Suunnitelma nostaa esiin myös salametsästyksen torjumisen ja susivahinkojen ehkäisemisen. Sitä tukee kuusivuotinen EU:n rahoittama Life BoralWOLF -yhteistyöhanke, joka alkoi lokakuussa. Sen tarkoituksena on viestiä susikannan hoidosta ja hälventää susipelkoa, ehkäistä koira- ja kotieläinvahinkoja sekä torjua suden salametsästystä.

Luonnonsuojeluliiton mielestä tulevissa hoitosuunnitelmissa tulee ottaa mukaan myös poronhoitoalue, jota ei nyt käsitelty. Liitto on esittänyt, että poronhoitoalueen etelärajaa nostetaan pohjoisemmaksi. Samalla tehtäisiin tilaa sudelle, ahmalle ja metsäpeuralle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

susiren elinvoimaista kantaa ei kuitenkaamn saa ylläpitää ihmisten ja kotieläinten turvallisuuden kustannuksella, mm muhoksella o susia jo aivan kestämätön määrä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tutkimuksella voidaan aukottomasti väittää että susi on uhanalainen? Kaikki nämä väitteet ovat susia myötäilevien aikaansaamia. Siis, tulos on sitä mitä halutaan. Löytyyköhän oikeasti puolueetonta tahoa selvittämään asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susitutkijan arvion mukaan Ähtärin eläinpuiston eilinen onnettomuus johtui poikkeuksellisesta tilanteesta. Tiistaina eläinpuistossa kaksi sutta puri seitsemänvuotiasta poikaa käteen.

– Ilmeisesti siinä on ollut rutiinista poikkeava tilanne, johon susi on reagoinut. Sudet ovat hyvin yksilöllisiä ja tapa reagoida yllättäviin tilanteisiin riippuu eläimen mentaliteetista, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Kuka takaa, etteikö tälläinen tilanne voi toistua muuallakin kuin eläintarhassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun suojelutahot saivat tahtonsa läpi.Ja suden kannanhoidollinen metsästys lähestulkoon jäissä.Niin jatkossakaan esim.Luontoliiton mielestä,ei ole missään vaiheessa kestävää susikantaa,mitä voisi metsästää.Vaikka susien määrä olisi kuinka suuri tahansa.Vanha sanonta pitää tässäkin kohtaa paikkansa.Jos Pirulle antaa pikkusormensa,se vie koko käden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suden kannan koko tavoitteeksi lienee laitettu 25 lisääntyvää paria. Jos neljä pentua per pari se on 100 uutta sutta. Oletan niistä 25 penikkaa kasvavan aikuiseksi, joten kahden vuoden kuluttua on 75 lisääntyvää paria. Neljän vuoden päästä lisääntyvien susiparien määräksi nousee 100 paria ja ne tuottavat vähintäin 400 penikkaa, joista aikuiseksi kasvanee 25% eli 100 uutta lisääntyvää paria. Kyllä sudensuojelijat osaavat viirata päätäjiä linsiin ja lirittää metsästyksen harrastajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojeluliitto on varmasti tyytyväinen tähän tilanteeseen.

Minä en ole vielä nähnyt missään sellaista virallista kyselyä, jossa paikalliset voivat ilmaista kantansa tai valittaa päätöksestä.
Tämä asia pitäisi liittää maakutakaavoituseen, jossa tehtäisiin haittojen arviointi ja asukkailla olisi valitusoikeus.
Tämä asia on verrattavissa suuruudeltaan tuulivoiman rakentamiseen Suomessa.

Tässä esimerkki paikallisesta elämästä...

Viime lauantaina piti jälleen antaa vaaratiedote kyläläisille. Suden jäljet 50 metrin päässä talon pihasta ja makuus josta susi lähti pakoon. Koirat piti ottaa sisälle taloihin, jotka tavallisesti ovat ulkona. Maaseudun ihmisten ja lapsiperheiden elämä on muuttunut.
Kyllä tällainen asia pitää jo päättäjien tiedostaa ja ryhtyä nopeisiin toimiin päätöksillään.

Minusta ihmissukupolvi ei voi olla viisastunut 20 vuodessa niin paljoa, kuin se 200 vuotta elänyt sukupolvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eppu Jalas.juurikin oikein kommentoitu.Pääministeri Rinne,Vaalikeskusteluissa keväällä lupasi.Jolloin ei vielä ollut Pääministeri,että mikäli Demareista tulee Hallituksen muodostaja puolue.Niin ensimmäisiin toimiin kuuluu heidän johtamassaan Hallituksessa,eriarvoistumisen poistaminen.No ei oikein siltä näytä,mutta monta muutakin lupausta on jo ehditty unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän on - jos susi saattaa viedä talon pihalta koiran tai laitumelta vasikan, uskallatteko todella väittää, ettei jollekin pihalla leikkivälle lapsukaiselle voi käydä yhtä onnettomasti? Ymmärtäkää, ei tämä ole jankutusta, kuten jotkut saattavat sanoa - huoli on vakava ja todellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanta on jo nyt liiankin elinvoimainen. Niitä oli liikaa siinä vaiheessa kun uros ja naaras kohtasivat ensimmäisen kerran. Vaikka niitä salakaadetaan satoja ellei tuhansia joka vuosi, niin silti niitä riittää ja jää ylimääräisiä tekemään tuhoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai sudelle hoitosuunnitelma tehkää enemmin vanhusten hoitosuunnitelma susia tulee liikaa venäjältä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vanhuksille voidaan hoitosuunnitelma tehdä, mutta rahaa siihen ei löydy....susille kyllä riittää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on se , että Luken toimesta susikantaa vääristellään pienemmäksi kuin se on. Henkilökohtaiset olen nähnyt kojolan keräämässä ulostenäytteitä ja toteamassa susien toimesta tapettuja poron raatoja Suomussalmella. Kuitenkaan itse Kojola ei vaivautunut laumaa merkkaamaan tassuun eikä mihinkään muuhun julkiseen järjestelmään. Sitten syytetään metsästäjiä, että koiria päästetään metsään susi alueella. Mistä se tieto pitäisi susista saada jos Luken virassa oleva henkilökään ei merkkauksia reviireistä tee. Tästä syystä susilaumoja katoaa ajoittain ympäri Suomen, mutta niistä ei meteliä pidetä koska tahallaan on kanta arvioitu väärin, eikä Luke voi huutaa sellaisen perään mitä ei virallisesti ole olemassakaan.. koko Luken henkilökunta tulisi erottaa virkarikoksista johtuen ja hommata tilalle NS neutraaleja työntekijöitä joilla omat intressit ei aja totuuden edelle. Miksi kukaan ei halua suojella metsäpeura joka aidosti on uhanalainen laji?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kantaa pitää lisätä voimakkasti liiallisen hirvi kannan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkait se hirvikanta kova kun ei susien takia voida pyytää hirviä pois, usko unelmiis että sudet hoitaisivat hirvikantaa. Susia on aivan liikaa, tänäänkin oli uudet Suden jäljet kun metsätöihin menin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ne sudet estää hirvenpyynnin?
Nykymetsästäjät on vaan nynnyjä.
Normaali koirahävikki vaan kuuluu asiaan.
Susi on metsän kingi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki "osapuolet" yhdessä tekemään se kanta-arvio niin loppuu tämä lapsellisuuksiin asti mennyt vastakkainasettelu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luke ei halua osallistua lumikelien aikana tehtävään jälkilaskentaan. Tämä olisi ainoa luotettava menetelmä todellisen susien määrän selvittämiseen. Myös suden suojelijat voivat osallistua. Metsästäjät olisivat tähän laskentaan valmiita. Eikö todellista susien määrää haluta selvittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia susia pitää lisätä vain pohjoissuomeen ,eikö olisi tasapuolisuuden nimissä lisätä eteläsuomeenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan susia Etelä- Suomessa, mutta niistä ei pidetä sellaista meteliä kuin täällä pohjoisessa. Täällä pohjoisessa sitä tilaa vaan on enemmän ja siksi sudet täällä viihtyvätkin paremmin. Ehkä sudet haluavat elellä pelkureiden seassa täällä pohjoisessa kun kukaan ei uskalla häiritä susien eloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on Etelä- ja Itä-Suomessa huomattavasti enemmän kuin pohjoisessa. Pohjoisessa iskee älytön paniikki yhdestä havainnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
20:00
Kierikissä kokeillaan, kuinka kivikauden ihminen pysyi hengissä talvella – "Erakko ei ole pitkään selviytynyt" Tilaajille
20:00
Näin soi kivikautinen luuhuilu - katso ja kuuntele videolta!
124
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
71
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
57
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
38
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
33
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
27
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Olehan varovainen, koska Juttutuvan virallisen totuuden mukaan osakesäästäjän on tunnetusti mahdotonta voittaa massimieh... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image