Kotimaa

Susiin liittyviä ristiriitoja halutaan lievittää ja suden hy­väk­syt­tä­vyyt­tä Suomessa parantaa − kuusivuotinen hanke alkaa lokakuussa

Kuusivuotisella hankkeella halutaan parantaa susien hyväksyttävyyttä. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 26.9.2019 11:15
Heidi Peltonen

Suden hyväksyttävyyttä Suomessa parantava hanke alkaa lokakuussa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Kyseessä on yhteensä kuusivuotinen hanke, jonka on tarkoitus lievittää susiin liittyviä ristiriitoja. 

Kyseessä on hanke, jonka tarkoitus on lievittää suteen liittyviä ristiriitoja ja parantaa suden hyväksyttävyyttä Suomessa. Luken mukaan tarkoituksena on lisätä tiedon välitystä ja etsiä toimenpiteitä, joiden avulla suden aiheuttamia vahinkoja, susipelkoja ja laitonta tappamista voidaan vähentää.

Hankkeessa on tarkoitus myös tukea susikannan vakauttamista suotuisalle suojelutasolle, jonka yhtenä mittarina pidetään vuosittain syntyvien susipentueiden määrää. 

− Susikannan arviointi on pitkään nojannut havaintotietoon ja radioseurantatutkimukseen. Vuodesta 2015 alkaen DNA-näytteiden keruu ja niiden analysointi ovat tuoneet tarkennusta ja lisää läpinäkyvyyttä susireviirien määrittelyyn. Menetelmää kehitetään hankkeen aikana, jotta näytekeruu voisi kohtuullisin kustannuksin kattaa suurimman osan susireviireistä ja pääpaino olisi pentujen syntymän varmistaminen DNA-analyysillä, kertoo Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola

LIFE BorealWOLF -hankkeen, jonka toteuttavat Luke, Suomen riistakeskus, Itä-Suomen poliisilaitos, Metsähallitus ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa. Hanke toteutetaan koko Suomessa lukuun ottamatta poronhoitoaluetta.

Suomen riistakeskus palkkaa kolme alueellista suunnittelijaa, joiden tehtävä on välittää tietoa susista ja toimia asiantuntijoina koirien ja kotieläinten suojaamisissa. Hankkeen tiedotteen mukaan näiden suunnittelijoiden puoleen voi kääntyä kaikissa susiin liittyvissä kysymyksissä. 

Poliisi ja Metsähallitus taas ovat mukana susiin liittyvien laittomuuksien ennaltaehkäisyyn ja tiedottamiseen liittyen. 

Kokonaiskustannuksiltaan 5,5 miljoonan euron hanketta rahoittavat Euroopan unioni, maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö sekä toteuttavat organisaatiot.

Mukana ovat myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Satakuntaliitto, Varsinais-Suomen liitto ja Ruotsin ympäristönsuojeluvirasto. Kokonaiskustannuksiltaan 5,5 miljoonan euron hanketta rahoittavat Euroopan unioni, maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö sekä toteuttavat organisaatiot.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Jopas taas keksittiin lisävirkoja susien avulla,kuvauskojut välittömästi kieltää ja kesytetyt sudet ja karhut lopettaa niin luonto palautuu pikku hiljaa normaaliksi,johon ei tarvi Lukea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sutta ei metsästetä niin rohkeat susikannat kasvavat ja ne ovat vaaraksi varsinkin lapsille ja kotieläimille. Kun susia metsästetään niin niistä ne varovaiset yksilöt säilyvät hengissä eivätkä ne käy ihmisen kimppuun. On paljon turvallisempaa liikkua luonnossa lasten ja kotieläinten kanssa, kun susi varoo kohtaamista. Se on kummallekin parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luke on täysin väärä porukka arvioimaan susien tilaa tässä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien kyseisessä asiassa olevien toimijoiden ja liittojen osalta katkaisen jokaisen yhteistyökuvion. Luken on turha pyydellä riistakolmiolaskentoihin.
Ja uudenmaan luonto-osasto hoitakoot asiat siellä uudellamaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ensitöiksi pitää näiden normaalista ihmispelosta poikkeavien susien kohdalla saada poistolupa, ja vieläpä välittömästi. Ennen kuin vahinkoa edes tapahtuu, tällä tavalla toimien alkaa se susimyönteisyyskin kasvaa kansan keskuudessa. Susien kohdalla sanahirviö -salametsästys joutaa jäädä unholaan, koska kyseessä on laiton tappaminen, laittomalla tappamisella ei ole mitään tekemistä metsästyksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitoja aiheuttaa vain susien paapominen. Hävittää pitäisi kaikki, vaan sekään ei auta, kun Venäjältä tulee jatkuvasti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei ole tappanut ihmistä Suomessa sataan vuoteen kuulee usein sanottavan. Ei tuollainen sanonta silti itä-Suomessa pienen lapsen vanhemman mieltä juuri huojenna, kun laittaa pienen koululaisen matkaamaan linja-autopysäkille aamuhämärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla rahalla voisi auttaa lapsiperheiden jaksamista tai peruskouluun lisää silmäparia jne. Susi kuuluu luontoon, mutta erämaihin. Susi joka alkaa kiertää pihoja ja pysyttelee asutusten lähellä on tuomiosa tilannu. Sudesta ja karhusta on tullu tärkeämpi toiminnan kohde kuin ihmisestä. Ketään ei hetkauta ku ihminen menettää henkesä esim. liikenneonnettomuudessa, mutta ootappa ku susi jää auto alle, niin kyllä mediassa itketään susiraukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtokoirien tekemiä vahinkoja vähätellään ja susien tekosia paisutellaan siitä syystä, että reviirikäyttäytymisen määrittelee kukin omien etujensa mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin, luonto juuri tarvitsee sutta, toisin kuin ihmistä. Yellowstone hyvä esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Susi (ja muut suurpedot) ovat nimeomaan elintärkeitä ekosysteemeille. Saaliseläinten kannat pysyvät kurissa ja ennenkaikkea terveempinä. Ihminen on se laji joka aiheuttaa ylivoimaisesti eniten haittaa luonnolle. Siltä puuttuvat luontaiset viholliset, se leviää holtittomasti ja tuhoaa oman elinympäristönsä samalla kuin muiden lajien elämisen mahdollisuudet. Haittaeläin vailla vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudella ei ole ensimmäistäkään luontaista vihollista. Juuri ihminen on se taho, jonka pitää pitää myös tämä laji ruodussa. Se onnistuu vain metsästämällä. On tuhansia esimerkkejä kun jotain lajia metsästetään niin lajin luontainen käytös muuttuu ja elukat painuvat erämaahan ja välttelevät ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän susista ole ns. haittaa, jos ne pysyy asumisten ja kotieläinten nurkilta kaukana. Luke ei korvaa ihmishenkiä, koulukuljetuksia ja esim. pihalla leikkivistä lasten suojelusta. Miksi luken pitää kirjaimellisesti noudattaa eu sääntöjä ja paljonko susia tulee olla kansalaisia kohden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen ei kuulu suden luontaiseen ruokavalioon, tämän vuoksi ei käy ihmisen päälle ilman painavaa syytä, tilastotkin tämän jo kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostakaa Suden korvaushintaa reilusti. Lisäksi valvontaa alueille missä sudet liikkuu pitää lisätä. Myös hirven metsästystä voitaisiin suunnata pois koirapyynneistä niinku ennen oli. Nyt koiria on aivan älyttömästi, saattaa yhden seuran alueella olla 50 koiraa mettässä yhtä aikaa. Nämä hirvikoirat rajoittaa jo muuta metsästys toimintaa kun ovat täysin kouluttamattomia ja arvaamattomia toista koiraa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susikin on koira ja näkee nämä koirat reviirillään tunkeilijoina, samoin kuin nämä metsästyskoirat näkevät toisensa "omalla" reviirillään tunkeilijoina. Ihmisille ei ole mitään haittaa susista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi syö nälkäänsä ja liikkuu siellä missä on ruokaa...ei sen asian tutkimiseen tarvitse miljoonia käyttää. Luke ja riistakeskus alkaa olla täynnä suojatyöpaikkoja, liikaa väkeä joilla ei ole mitään tekemistä, niin sitä joudutaan keksinään koko ajan lisää ja homma vain paisuu!
Olisiko aika aloitta yt:t...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image