Kotimaa

Lap­sia­sia­val­tuu­tet­tu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kii­reel­li­sel­lä sijoituksella

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä suomalaislapset pitää hakea al-Holin leiriltä Syyriasta. Arkistokuva. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 13.12.2019 6:00
Hannu Toivonen

Lastensuojelulaissa oleva käytäntö kiireellisestä sijoituksesta on huostaanottoa yksinkertaisempi toimenpide. Sitä on käytetty myös ulkomailla, kertoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Lapsiasiavaltuutetun mielestä suomalaislapset on kotiutettava al-Holin leiriltä. Kyse ei hänen mukaansa ole mielipidekysymyksestä vaan kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista ja lainsäädännöstä tulevasta velvoitteesta.

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa ulkomailla olevien suomalaislasten erottamisen huoltajistaan, vaikka suomalaiset viranomaiset eivät voisi ottaa heitä huostaan. Tähän tarkoitukseen soveltuu kiireellinen sijoitus, kertoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaislasten kotiuttamisen vaikeutta on selitetty sillä, ettei suomalaisilla viranomaisilla ole ulkomailla toimivaltaa esimerkiksi huostaanottoihin. Leiriä hallinnoivat kurdit eivät ole suostuneet päästämään lapsia leiriltä ilman äitejään, ellei äiti ole antanut siihen kirjallista lupaa.

Lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen muistuttaa, että huostaanotto ei ole ainoa mahdollinen lastensuojelutoimenpide vaan kyseeseen voisi tulla myös kiireellinen sijoitus.

– En ota yksityiskohtaisesti kantaa, pitäisikö tässä (al-Holin lasten) tapauksessa menetellä niin, mutta se on lainsäädännöllisesti täysin mahdollista ja se koskee myös ulkomailla olevia lapsia, Pekkarinen sanoo.

Kiireellinen sijoitus on lastensuojelulaissa määritelty käytäntö, jota voidaan käyttää, kun lapsen terveys tai hyvinvointi on äkillisesti vaarantunut tai lapsi on välittömässä vaarassa. Kiireellinen sijoitus on juridisesti yksinkertaisempi toimenpide kuin huostaanotto, ja se on voimassa määräajan.

Viime vuonna Suomessa tehtiin yli 4 000 lapsen kiireellistä sijoitusta. Sitä on käytetty myös tapauksissa, joissa lapsi on erotettu vanhemmistaan ulkomailla.

– Tätä on tehty aivan varmasti ulkomailla. Olisin huolissani, jos niitä ei olisi tehty.

Lastensuojelu varautunut vakaviin tilanteisiin

Julkisuudessa on puhuttu, että vähintään al-Holin leirillä olevat suomalaislapset pitäisi hakea kotiin. Asiassa on kuitenkin vedottu osin siihen, etteivät suomalaiset viranomaiset voi tehdä huostaanottoa ulkomailla, jos lasten vanhemmat vastustavat sitä.

Lapsiasiavaltuutettu ei osaa suoraan sanoa, soveltuuko kiireellinen sijoitus Isis-naisten lasten tapaukseen, mutta kertoo "ihmettelevänsä, jos sellaisesta ei olisi paikallisten toimijoiden kanssa neuvoteltu".

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei kommentoinut torstaina, soveltuuko kiireellinen sijoitus al-Holin leirin suomalaislasten tapaukseen. Ministerin erityisavustajan Laura Lindebergin mukaan Kiuru ei ota asiaan kantaa, koska "hän ei ole ollut tämän asian kanssa poliittisesti missään tekemisissä".

Lindeberg kertoo, että kiireellinen sijoitus "on ihan varmasti ollut" esillä ministeriöiden välisissä keskusteluissa, mutta he eivät ole olleet mukana niissä, joten hän ei voi kommentoida asiaa.

Pekkarinen ei halua neuvoa viranomaisia, kuinka al-Holin leirin tapauksessa tulisi toimia, mutta korostaa, että lapset ovat leirillä hengenvaarassa.

Lastensuojelussa on varauduttu tilanteisiin, joissa vanhemmat vastustavat suuressa vaarassa olevan lapsen pois ottamista.

– Lapsia ei jätetä niissä tilanteissa missään kuolemaan – ei Suomessa eikä muualla.

Lapsia ei pidä käyttää pelinappuloina

Leirillä olevien suomalaislasten tilannetta mutkistaa se, että leiriä hallinnoivat kurdiviranomaiset ovat sanoneet, etteivät he suostu erottamaan lapsia äideistään.

Pekkarisen mielipide on kuitenkin selvä: lapset pitää hakea leiriltä.

– Tämä ei ole mikään mielipidekysymys vaan kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista ja lainsäädännöstä tuleva velvoite.

YK:n lasten oikeuksien yleissopimuksen mukaan kaikille lapsille on taattava henkiinjääminen ja kehittymisen edellytykset. Sopimusvaltioiden on tarvittaessa ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin, jotta sopimuksessa määritetyt oikeudet toteutuvat.

Pekkarinen korostaa, että asiassa on tehtävä kansainvälistä yhteistyötä ja jokaisen lapsen tapaus pitää harkita erikseen. Hän muistuttaa, että leirillä voi olla äitejä, jotka eivät ole osallistuneet sotatoimiin, eivätkä vaaranna lastensa hyvinvointia.

Hänen mukaansa tilanne pitäisi nyt rauhoittaa, koska kyseessä on hyvin arkaluonteinen asia. Leirillä olevia lapsia ei pitäisi käyttää myöskään "politiikan pelinappuloina eikä joidenkin matkalippuina".

– Jos lasten etu on vakavasti ristiriidassa muiden kansallisten, maailmanpoliittisten, vanhempien tai viranomaisten etujen kanssa, lasten edun pitäisi ratkaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Hyvä artikkeli asiantuntijalta. Hoetaan kovasti mikä on lasten etu. Lasten etu on nimenomaan heidän erottamisensa jihadistiäideistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leiri on kurdien alueella, mutta kurdit eivät virallisesti ja laillisesti hallinnoi aluetta. Suomessa asuvien lasten oikeudet ovat yhtä vahvoja lain mukaan. Kummat lapset ovat tärkeämpiä? Kumman turvallisuus on etusijalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme tässä asiassa tunteettomia, kovasydämisiä, kostonhaluisia ja tyhmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännittävää nähdä mitä äidit tekevät kun Suomeen palattua käy ilmi että kaikkien lapset otetaan huostaan.

Voisi olettaa, että pitävät epäoikeudenmukaisena ja että se harmittaa äitejä aika tavalla.

Tulevissa sijaisperheissä on mielenkiintoiset ajat edessä, uusia perheenjäseniä ja sittemmin heidän äitejään kohdatessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas jäi jotakin oleellista kertomatta.

Kiireellinen sijoitus on vain väliaikainen toimenpide, sen jälkeen pittää palauttaa lapset vanhemmille, tai tehdä huostaanottopäätös.
Jos (kun) ulkomailla olevaa vanhempaa ei voida asiassa kuulla, huostaanottoa ei voida tehdä, koska kaikkia muodollisuuksia ei saada täytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpoja Suomen kansalaisia iältään alle kouluiän voitaisiin joissakin tapauksissa harkita, elleivät ole jo ISIS-aatteen kannattajia ja adoptioperhe löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei ole suinkaan niin yksinkertainen. Jos kurdit eivät suostu luovuttamaan lapsia ilman äitejä, mitä asiassa voidaan tehdä? Eilen A-Studiossa osa keskustelijoista väitti, että kaikki äidit ovat menneet sinne osallistuakseen terroristiseen toimintaan. Mistä tämä tiedetään? Keskustelijoiden mielestä todisteiden saaminen osallisuudesta terroritekoihin tuntui vaikealta ellei mahdottomalta ja maksaisi liikaa. Syyllisyys voidaan kuitenkin todeta ilman todisteita? Läsnä taisi olla juristejakin, jipppii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko tämä kaikki maksaa?

Poliitikot leikkivät äiti Teresaa. Ihmisoikeuksista puhuminen tässä yhteydessä on kuitenkin irvokasta.

Pidetään tästä neuvoa antava kansanäänestys. Luulenpa, että saadaan selkeä neuvo - ainakin viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näin on, niin ei muuta kun Pekkarinen matkaan hakemaan niitä lapsia todennäköisesti erittäin aggressiivisesti hirviö asiaan suhtautuvilta äideiltään. Sittenhän nähdään miten siinä hommassa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo ole ongelma eikä mikkään tuodaan. Lapset ja vanhemmat . Otetaan lapset huostaan perusteella ettei vanhemmat voi niitä hoitaa ja vanhemmat laitetaan vankilaan sillä perusteella että he ovat osallistuneet terrorismiin. Nämä toimet voidaan tehdä ihan lain puitteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei muutakuin hakemaan ja lopettaa hokemisen että pitää, pitäisi ja kiireesti. Jappasulla ei hommat hoidu kuten edellisen hallituksen toimista jo huomattiin.
Esteeksi voi kyllä tulla muutama kurdi vaan kyllä. Ei sen kummempaa estettä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taputellaan posti pomojen mokat ja matkailu millä sit taputellaan Haaviston valehtelut nyt ollaan jo siirrytty sivuraiteelle ja kohta meidän ääliökööri jää joululomalle no vuosi vaihtuu ja hommat taputeltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia on yhteensä noin 30, ei noita voi verrata Suomen vanhuksiin ja nuoriin joita on satoja tuhansia ja joilla on jo Suomessa perusturva olemassa. Noilla lapsilla ei ole käytännössä mitään eivätkä voi itse tehdä asiassaan mitään. Aikuisten pitää tehdä päätös lasten etu ensisijalla. Tämähän on kaksainvälinen laki eikä mikään peli tai poliittinen juttu.
Lasten kohdalla ei voi puhua yhteiskuntavaarasta, yksi ala-asteen luokka on tuo määrä.

Lasten auttaminen tuolla on mahdotonta. Alueella on sodittu vuosia syyrialaisten, kurdien, venäläisten, amerikkalaisten ja ties keiden välillä mutta maksumiehiksi ei kukaan ilmoittaudu. Ja on kohtuutonta että jos leiri on täynnä mustapukuja niin heille pitäisi kustantaa kerrostalot ja muu infra. Nyt kiireellisesti nuo lapset joiden tuomiseen Suomeen ei ole estettä myös tuodaan tänne. Äidithän voivat tuohon suostua, eivät kaikki kiellä. Joka päivä ja joka tunti on hukkaanheitettyä aikaa jo nyt ja lapset ovat täysin syyttömiä omaan tilanteeseensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo, tässä tapauksessa on menty muutenkin lain rajoja hipoen, joten miksi ei voisi mennä lapsiasiavaltuutetun menetelmiä noudattaen jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia oli jo edellisen hallituksen hoidettavana ja se jäi kesken monimutkaisuuden takia. Mykkänen oli tuolloin sisäministerinä sitä mieltä, että lasten saaminen viranomaisten haltuun Suomessa vaatii lasten huoltajien suostumuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiireelliset sijoitukset ja huostaanotot on tarkoitettu Suomessakin tilapäisiksi. Niitä tehdään tilanteissa, joissa vanhemmat eivät pysty huolehtimaan lapsistaan heistä itsestään johtuvista tekijöistä. Lähtökohtainen tarkoitus on palauttaa lapset vanhemmilleen, kun heidän kykynsä huolehtia lapsistaan on palautunut.

Isislasten äitejä ei voitane todeta kyvyttömiksi huolehtimaan lapsistaan äitien kyvyttömyyden takia. Myöskään isislasten aivopeseminen omaa kulttuuriaan vastaan ei ole oikein linjassa sen kanssa, että lapset palautettaisiin vanhemmilleen, joilla on ihmisoikeutena oikeus harjoittaa omaa uskontoaan.

Näin ollen isislasten erottaminen äideistään vastoin heidän tahtoaan olisi ainakin isisjärjestön kannalta lasten ryöstöä. Lasten takaisin vaatimusta tuskin esitetään lähettämällä kunnioittavia anomuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nyt vaan katsotaan länsimaiden ihmisten näkökulmasta näitä asioita eikä ole riittävää ymmärrystä eikä tietoa koko jihadistiaatteesta. Voi käydä todella huonosti, jos tehdään asioita vain länsimaalainen lainsäädäntö edellä, oma suomalainen ja kristillinen näkökulma ja tietous asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image