Kotimaa

KRP: Kaksi Ruotsin kansalaista epäiltynä Porvoon po­lii­siam­pu­mi­sis­ta – nuoret miehet otettiin kiinni takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa

Porvoossa kahta poliisia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ampuneet henkilöt otettiin kiinni Ikaalisissa sunnuntai-iltana.
Kotimaa 26.8.2019 10:38 | Päivitetty 26.8.2019 10:49
Antti Karvonen, Ossi Rajala

Poliisi vahvistaa, että sunnuntai-iltana Tampereen seudulla kiinniotetut kaksi miestä ovat Porvoon ampumisista epäillyt henkilöt. 

Kiinniotot tapahtuivat noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa puoli yhdeksän jälkeen illalla.

Epäillyt pakenivat poliisia ja ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti sekä ajoivat niitä päin.

Tapahtumaketju johti kolmen poliisin ajoneuvon vaurioitumiseen, henkilövahinkoja ei takaa-ajon aikana tapahtunut.

Epäillyt ovat vuonna 1989 ja 1994 syntyneet miehet, ja heistä molemmat ovat Ruotsin kansalaisia. Porvoon tapahtumien osalta heitä epäillään kahdesta murhan yrityksestä.

Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä Tampereen seudulla puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi.

Miesten epäillään ampuneen kahta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia pienteollisuusalueella Porvoossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 25. elokuuta kello 0.30 aikaan. Poliisit loukkaantuivat tilanteessa.

– Poliisipartio meni Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Tapahtumien kulusta poliisilla on hyvä käsitys, mutta epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa asiaan, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho Keskusrikospoliisista kertoo poliisin tiedotteessa.

Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat vielä esitutkinnan edetessä.

– Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja. Yhteistyö oli tiivistä esimerkiksi Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa, Huhta-aho sanoo tiedotteessa. 

Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa epäiltyjen kuulustelemisella, teknisillä tutkimuksilla ja vihjeiden läpikäymisellä. Poliisi kiittää kansalaisia vihjeistä ja havainnoista lauantain ja sunnuntain välisen yön tapahtumiin liittyen.

Suojavarusteet pelastivat

Suojavarusteet saattoivat pelastaa Porvoossa kohteiksi joutuneiden poliisien henget. Molemmat poliisit tarvitsivat sairaalahoitoa, mutta hengenvaaraa heillä ei ole.

Keskusrikospoliisin Huhta-aho tiedotti sunnuntaina, että loukkaantuneita poliiseja oli päästy kuulemaan.

Ampujia oli etsitty viikonloppuna muun muassa helikopterien avulla. Porvoon alueella oli myös useita tarkistuspisteitä, joissa pysäytettiin ja tarkastettiin tiellä liikkuneita ajoneuvoja. Poliisilla oli käytössään myös panssaroitu poliisiauto.

Poliisijohto kertoi tapahtumien kulusta jonkin verran sunnuntaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Vantaalla. Monesta yksityiskohdasta on kuitenkin vaiettu tutkinnallisiin syihin vedoten. Epäiltyjen tuntomerkeistä, kansallisuudesta, käytetyistä aseista, laukausten määrästä tai motiiveista ei ole virallisesti kerrottu.

– On olemassa seikkoja, joiden tulee olla vain poliisin ja epäiltyjen tiedossa, Huhta-aho sanoi tiedotustilaisuudessa.

Niukka tiedotuslinja on herättänyt hämmennystä, vaikka on melko tavallista, että tietoja kerrotaan julkisuuteen hyvin varovasti. Poliisi varoo sitä, etteivät epäillyt saa tietää sitä, kuinka paljon poliisilla jo on tietoja.

– Jos tiedotustilaisuuden tarkoitus on "oikaista huhuja", miksi epäillyistä ei kerrota yhtään mitään, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmetteli Twitterissä.

– Poliisin olisi kyllä parempi antaa lisätietoja Porvoon tapahtumista nopeasti. Tämä hiljaisuus on lietsonut kaikki netin foliohatut liikkeelle, joita moninainen trolliarmeija yllyttää. Olen huolissani yhteiskunnan kriisinsietokyvystä ja kyvystä vastata informaatiovaikuttamiseen, pohti puolestaan kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) Twitterissä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) uskoo, etteivät poliisityön haasteet ole vähenemässä.

– Tapahtumat osoittavat poliisin työn haasteet, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa. Suomalainen poliisikoulutus on huipputasoa. On tärkeää tarjota meitä turvaaville parhaat mahdolliset työvälineet ja kalusto työturvallisuuden tueksi, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.

Juttua päivitetty kello 10.49.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Kylläpä hävetti taas median taitamattomuus. Jankkatankkaamista, ja väkisin jutun vääntämistä, ja dramatisointia. Olisi parempi, jos viranomaiset kirjoittaisivat virallisen raportin ajantasaisesta tiedosta, ja sillä hyvä. Tilanteen muuttuessa ratkaisevasti uusi raportti jakoon. Kuten kuulimme jälleen, "en voi kertoa enempää tässä vaiheessa", kiitos, niin miksi samoja kysymyksiä täytyy makustella uudelleen useamman toimittaja suulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persukulttuuri jo oli varma että olivat maahanmuuttajia🤣nk.mestaria myöten..saa taas nauraa😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän nuo ovatkin, etkö nyt edes tuota tajua? Miten kuutamolla voikaan vasurit taas olla ja nolata itsensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä niin naurattaa? Jos väkivalta ja poliiseihin ja yhteiskuntaan kohdistuva sellainen naurattaa niin onpa kummallista! Nyt ei kukaan kuollut, mutta eräiden käsissä on kuollut Suomessa jo useita. Siinäkökin on sitten nauramista? Kummat on joillakin naurun aiheet ja tarpeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nooh, Ruotsin ja Suomen kansalaisuus on nykyään kovin väljä käsite, tervetulemas vaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkihän tuon vaatetuksesta, että joku yhteinen agenda niillä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liekkö sen sortin koijareita että nauravat vaan mitä pitempi linnatuomio. taitanee olla vaan meriittiiä ja maineen kasvua noissa piireissä. jottai sopivia rohtoja tarvisi löytää tehä tyypit vaarattomiksi...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittivätkö rikolliset ryöstää partion? Vähän niin kuin Etelä-Afrikassa: https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2018-03-08-guns-used-to-kill-police-members-were-stolen-from-cops-court-told/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) uskoo, etteivät poliisityön haasteet ole vähenemässä...
Tämä on varmasti totta, sillä sisäministeri aikoo ilmeisesti toimia niin, että kenenkään Suomeen tulolle ei saa asettaa minkäänlaisia esteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan tapahtumat olisivat edenneet, jos tapahtumat olisivat pullahtaneet pintaan Pohjoiskarjalassa tai Kainuussa. Olisi siinä paikallispolliisilla mennyt aikaa täydennysjoukkoja ja karhukoplaa odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikea linja, että tiedotetaan vain se mikä ei vaaranna tutkintaa ja vain poliisi itse määrittelee tämän. Toiminta on ollut myös tuloksen kannaltakin oikeaa ja uskon, että suurin osa kansasta tämän kyllä ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa työtä Suomen poliisilta! Konnat saatiin kiinni ja toivottavsti kovin mahdollinen rangaistus kummallekin. Ja paranemista loukkaantuneille poliiseille. Kyllä Suomessa on maailman paras ja luotettavin poliisikunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin kansalaisuus ei tarkoita että kyseessä on syntyperältään Ruotsalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusimpien tietojen mukaan syntyperäisiä ruotsalaisia jotka puhuvat sekä ruotsia että suomea, sinne meni salaliittoteoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaikkapa syntyperäinen suomalainen tai virolainen nainen saa ruotsin kansalaisuuden ja synnyttää lapsen. lapsesta tulee syntyperäinen ruotsalainen. Todennäköoisesti sellainen lapsi puhuu sekä ruotsia että äitinsä äidinkieltä, tässä tapauksessa suomea. Jatka vaan salaliittoteorioiden kumamista, kunhan löydät ensimmäisen sellaisen. Tämä asia ei nimittäin ole sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä syntyperäisellä tässä diskurssissa viitataan syntyperään ihan ilman mutkia ja tuollaista saivartelua. Moni otti tässäkin ennakkoa ihan vain päästäkseen levittämään omaa muukalaiskammoaan, kaikki paha ei tule kaukaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli et ymmärrä mikä on kommentin pointti? Ei hevonenkaan muutu lehmäksi vaikka syntyy navetassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakeja on aika koventaa... Jos nyt annetaan periksi niin Pudasjärven kuin Porvoon ampumisen kohdalla niin rosvot saavat voiton ja tapaukset yleistyy..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoslain tuomioita on kovennettava. Elinkautinen eliniäksi ja pakkotyö sivutuotteena. Rikollisten silittely on lopetettava. poliisille pisteet nopeasta ja tehokkaasta toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image