Kotimaa

Kreikan leireiltä ei voi tuoda vain tyttöjä, mutta käytännössä sukupuolta voidaan painottaa – "Leirit eivät ole turvallisia kenellekään, vähiten lapsille"

Kreikka on alkanut rakentaa uutta, suljetumpaa pakolaiskeskusta Samoksen saarelle. Sen on määrä korvata ylitäysiä pakolaisleirejä. KUVA: VIOLETA ZAVOUDAKIS
Kotimaa 28.2.2020 6:00
Jami Jokinen

Ihmisoikeusasiantuntijan mukaan oleellista on haavoittuvuuden yksilöllinen arviointi. Lastensuojelujärjestö painottaa samaa asiaa mutta muistuttaa, että tytöillä sukupuoleen liittyvät riskit ovat lapsiavioliittojen ja seksuaalisen väkivallan takia isommat.

Sukupuolen ottaminen alaikäisten turvapaikanhakijoiden automaattiseksi valintaperusteeksi rikkoisi lakeja ja sopimuksia. Tästä huolimatta Suomi voisi painottaa valinnassa tyttöjä niin sanotuilla pehmeillä keinoilla.

– Käytännöt eivät saa olla syrjiviä, mistä seuraa että valinnat on tehtävä haavoittuvaa asemaa koskevien kriteerien pohjalta, sanoo kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

Asia voitaisiin silti käytännössä huomioida. Kärjistettynä kyse on siitä, kuinka merkittäväksi haavoittuvuutta lisääväksi tekijäksi sukupuoli arvioidaan.

– Kun linjaus ja valintaprosessi painottavat yksilön hädänalaista tai haavoittuvaa asemaa ja sen arviointia yhteismitallisten kriteerien mukaan, on mahdollista pehmeästi – siis ei-kategorisesti – priorisoida tyttölapsia.

Suomi löytää päätöksen edestään pian

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi viime viikolla Ylelle, että Suomen tulisi keskittyä ottamaan vastaan suurimmissa vaikeuksissa olevia turvapaikanhakijoita. Heitä ovat Niinistön mukaan pienimmät lapset ja erityisesti tytöt, joiden hän sanoo olevan "lähtökohtaisesti" poikia heikommassa asemassa.

– Meillähän on kokemusta muutaman vuoden takaa, jolloin kävi hyvin selväksi, että pojat kyllä jaksoivat tehdä omin päin pitkänkin matkan, mutta tyttöjä ei kovin paljoa näkynyt, Niinistö totesi.

Niinistö painotti näkemyksensä koskevan turvapaikanhakijoita yleisesti.

Suomi kohtaa asian akuutisti piakkoin, sillä valtioneuvosto vahvisti torstaina päätöksen, jonka mukaan Suomi ottaa 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa Kreikan pakolaisleireillä olevia syyrialaisia ja afganistanilaisia.

Tyttöjen oikeuksia hyvä painottaa

Suomeen tuodaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia, kuten lapsia. Siitä ei ole tietoa, priorisoidaanko tässä tyttöjä Niinistön toivomalla tavalla.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei kommentoinut asiaa Lännen Medialle.

Scheinin sanoo, että Suomen on hyvä painottaa ihmisoikeuspolitiikassaan ja siksi myös pakolaispolitiikassaan tyttöjen oikeuksia. Perustuslain kuudes pykälä ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset kieltävät kuitenkin poikien sulkemisen kategorisesti valinnan ulkopuolelle.

– Kunhan tämä pidetään mielessä, ei ole ongelmaa erityisesti viestittää, että Suomi haluaa auttaa tyttölapsia uuden elämän alkuun, professori sanoo.

Haavoittuvuutta lisää lähtömaan epätasa-arvoisuus

Pelastakaa Lapset ry:ssä korostetaan myös, että haavoittuvuutta koskeva arviointi tulee tehdä lapsen edun mukaisesti ja yksilökohtaisesti. Sukupuoli on kuitenkin yksi arvioon vaikuttava tekijä, ja tässä tytöt ovat yleisesti ottaen heikommassa asemassa.

Haavoittuvuutta lisää se, jos lähtömaa tai tämänhetkinen sijaintipaikka – kuten pakolaisleiri – ovat vahvasti epätasa-arvoisia.

– Tytöillä sukupuoleen liittyvät riskit ovat lapsiavioliittojen ja seksuaalisen väkivallan takia isommat. Riski kohoaa, jos he ovat liikkeellä ollessaan joutuneet turvautumaan laittomiin toimijoihin, sanoo järjestön erityisasiantuntija Tiina-Maria Levamo.

Esimerkiksi pakeneminen lapsiavioliitosta voi olla syynä siihen, että tyttö on liikkeellä ilman huoltajaa.

Joissakin tapauksissa poikiin kohdistuva riski voi kuitenkin olla jopa suurempi kuin tytöillä. Tämä voi johtua esimerkiksi värväyksistä aseellisiin konflikteihin.

Lasten tilanne kriittinen sukupuolesta riippumatta

Levamo huomauttaa, että Suomi ja Kreikka ovat ratifioineet Istanbulin sopimuksen, joka määrittää muun muassa turvapaikkaa hakevien naisten ja tyttöjen vastaanottoa koskevia ihmisoikeusvelvoitteita.

– Ei voida katsoa, että velvoitteet täyttyvät nykyisissä vaikeissa ja turvattomissa leiriolosuhteissa, hän sanoo viitaten Kreikan leireihin.

Niillä odottavien ja varsinkin ilman huoltajaa olevien lasten tilanne on hänen mukaansa kuitenkin kriittinen sukupuolesta riippumatta.

– Leirit eivät ole turvallisia kenellekään, vähiten lapsille.

Järjestön mukaan haavoittuvimpia ovat pienimmät lapset ja esimerkiksi vammautuneet ja sairaat lapset, joita ei voida hoitaa leiriolosuhteissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lähi-Idässä tytöt ovat huonommassa asemassa kuin pojat. Joten enemmistö lapsista voi olla tyttöjä. Näistä lapsista kasvaa meille aikanaan yhteiskuntaan uusia vastuunkantajia. Ainoastaan me itse toimimalla typerän rasistisesti voimme heidät karkottaa maasta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen ottaminen Suomeen asumaan on kalleinta mahdollista hyväntekeväisyyttä. Yksi päivä alaikäisten laitoksessa maksaa veronmaksajalle vähintään 200 euroa päivässä. Eikö sillä 73 000 eurolla vuodessa voi tehdä mitään muuta sen lapsen / 17-vuotiaan nuoren miehen eteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella on kyllä laskelma jonka mukaan nämä lainarahalla tehtävät investoinnit tuottaa itsensä monikertaisesti takaisin. Tyhmänä en vain ymmärrä miten tämä hokkupokkus / simpsalabim kaavalla tehty laskelma toimii käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisellä rahalla näiden lasten kotimaissa ylläpidetään kyläkouluja vähintään vuoden ajan. Parempi olisi että Suomessa asioista päättävät ministerit menevät paikan päälle pitämään kyläpäälliköille puhuttelut siitä miten lapsia tulee kohdella. Puhuttelun ansiosta näiden parannettua tapansa, lapset voidaan palauttaa takaisin isiensä maille, elämään oman ja näille tärkeän kulttuuriperinnön parissa.´

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin saadaan uusia kansalaisia ja vastuunkantajia yhteiskuntaanmme. Suomalaiset eivät lisäänny joten jostakin on uusia ihmisiä tänne saatava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
16:16
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille maksetaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
26
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
25
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
23
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
18
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kohti huomista
Esa Kauppi

Uusin lukijakuva

Jonxku

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

321 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image