Kotimaa

Kotimaa24: SRK:n Hänninen kyseenalaisti Salmen synninpäästön

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 29.6.2013 22:58
Kaleva

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen kyseenalaistaa piispa Samuel Salmen julistaman synninpäästön, kirjoittaa verkkolehti Kotimaa24.

”Uskon, että Samuel Salmi tiedostaa, että vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä, meidän käsityksemme mukaisesti, se synninpäästö, jonka hän julistaa, ei ole sama kuin uskovaisen ihminen julistama synninpäästö”, Hänninen sanoo verkkolehdelle.

Hännisen mukaan synninpäästön antajalla täytyy olla Pyhä Henki. Siihen, onko piispa Salmella Pyhä Henki, Hänninen vastaa Kotimaa24:lle asian olevan Salmen itsensä arvioitavissa.

Salmi oli itse toivonut voivansa toimittaa Pudasjärven Suviseuroissa viikkomessun.

Hänninen myöntää, että piispan ottaminen liturgiksi herätti hämmennystä seuravieraissa.

”Samuel Salmi ei vanhoillislestadiolaisen uskonkäsityksen mukaan ole oikeassa uskossa ja ilman parannusta hän on menossa helvettiin”, lestadiolaisten rippiä tutkinut pastori Johannes Alaranta selvittää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (123)

On aivan selvää, että kirkkomme piispat ovat laiminlyönneet ja laiminlyövät tietoisesti kaiken aikaa kirkkolain mukaisen tehtävänsä salliessaan vanhollislestadiolaisen opetuksen kirkossamme. Yleensä jatkuvasta ja toistuvasta virkavelvollisuuden laiminlyönnistä ja rikkomisesta joutuu vastuuseen. Piispojen virkarikkomus on vakava, merkittävä - kirkon uskottavuutta selkeästi heikentävä. Yksinkertainen kantelu oikeuskanslerille riittäisi siihen, että tämä ongelma poistuisi kirkostamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, Salmi otti tietoisen riskin asemaansa korostaen, niinkuin hänellä on tapana ja sai vastauksen!- Lukekaa Hännisen" pahoittelu". Hän ei pyydä itse asiaa anteeksi, koska SRK.n opin mukaan hän on oikeassa! Alaranta uskaltaa puhua, niinkuin asia on.SRK seurakuntaoppeineen on selkeä lahko, jonka peruskäsityksistä useat poikkeavat ev.lut. kirkon opista.Tämä on tosiasia, mutta stä ei kirkon johto ole uskaltanut myöntää julkisesti. - Joko kohta olisi aika?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on sulkeutunut, sisäisiä arvojaan noudattava patriarkaalinen ääriliike ja sellaisena Hännisen kommenttikin on ymmärrettävä. Alaranta on vielä nuori poika, joka vilpittömyyttään on suorasanaisen avoin ja selkeässä vaarassa musertua isojen miesten raadin edessä katuvaksi kotiinpalaavaksi lampaaksi. Voimia hänelle ja myös rohkealle piispalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenhän valtion kirkolle kävisi jos vanhoillislestadiolaiset irtautuisivat kirkosta? yli 100 000 henkeä. kaikki vl papit lähtisi jne... eipä kirkolla kovin hyvin menisi sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeuvella Lestatiolainen on sen parempi synninpäästön antja? Oon sen verran tyhmä etten ymmärrä tuota. Joskus setän kanssa tuli erimielisyyttä taivaaseen piäsystä vaikka olin kirkon töissä. oon sitä mieltä ettei ykskään immeinen pysty sitä assiita piättämmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä vanhoillislestadiolaiset voivat kuulua evankelisluterilaiseen kirkkoon, jonka piispankin he vääräuskoisena katsovat joutuvan helvettiin. Kyllä kirkollamme on seinät liian leveällä ja katto liian korkealla, jos tällainen ääriaineskin on mukana. On hyvä kysyä, miksi lestadiolaiset ovat mukana kirkossa, jonka he toteavat edustavan heidän näkökulmastaan katsottuna vääräuskoisia. Onko evankelisluterilaisten kirkkoon kuulumisesta lestadiolaisille taloudellista etua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä että raha pyörittää maailmaa ja nämähän saarnailisivat itsekseen tienvarren risukolle jos ei olisi ev.-lut. kirkon antamaa statusta pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimaa24-nettilehden mukaan Salmi on omien sanojensa mukaan Jeesuksen Kristuksen palvelijana julistanut synnit anteeksi suviseuraväelle. Salmi on kyllä Luterilaisen kirkon palvelija, mutta Jeesuksen Kristuksen palvelijaksi häntä on vaikea uskoa. Niin usein hän puhuu maailmanlaajuisen kristitillisen näkemyksen vastaisesti. Hän on luterilainen ja hänen antamansa synninpäästö on ollut silti pätevä, sillä Herra Jeesus Kristus itse antaa synnit anteeksi omien ehtojensa mukaan, riippumatta synninpäästön sanojasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse sen sanoit "vaikea uskoa.", usko ei ole vaikeaa vaan uskohan on iloinen ja helppo asia, luottavainenkin asia. Usko sinäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin piispa Salmen toimmittaman Pudasjärven Suviseurojen viikkomessun. Kokonaisuutena piispan sanoma paikalla kokoontuneille seuravieraille, järjestäjille ja jokaiselle kuulijoille oli yhteinen, lämmin ja korkeimman siunausta toivottava sanoma. Se että Hänninen on todennut "...synninpäästö, jonka hän julistaa, ei ole sama kuin uskovaisen ihminen julistama synninpäästö”, on yksi irtiotto piispan sanomasta ja tämä Hänniselle suotakoon. Piispa Salmi on osoittanut merkittävää myönteistä ja rakentavaa asennoitummista Suviseuroja kohtaan esittäessään voivansa toimittaa Pudasjärven Suviseuroissa viikkomessun. Kiitos tästä hänelle. Hänninen myöntää yksipuolisesti, että piispan ottaminen liturgiksi herätti hämmennystä seuravieraissa. Näinkin, mutta Piispan esiintyminen on herättänyt myös ihastusta ja kunnioitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en vain käsitä: miksi vanhoillislestadiolaiset kuuluvat ev.lut-kirkkoon jos eivät tunnusta saman kirkon piispaa uskovaiseksi (!!) ja kelvolliseksi julistamaan synninpäästöä? Henk.koht. en osaa pitää mitään uskontokuntaa sen oikeampana kuin toistakaan, mutta Uuden testamentin henki puhuttelee minua sanomallaan, suvaitsevaisuudellaan ja lähimmäisenrakkaudellaan- sellaisilla asioilla mitä pitäisi nostaa esiin tuomitsemisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs se siellä joukossa nyt tiivistyykään? Ja isossa joukossa suorastaan kasaantuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnustuskirjoissa sanotaan että papin antama synninpäästö on pätevä. SRK oppeineen joutaa romukoppaan. Luottamus meni taas. Kuulutaan kirkkoon mutta tunnustuskirjoilla ei olekaan mitään merkitystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa kommentointia. Ei kai tämmösistä asioista kannata sen kummemmin vääntää, meistä kun jokaiselle se oikea ja väärä usko selviää kyllä aikanaan ylösnousemuksessa. Kuolema on vain tavallista unta ja siitä herätään jossain vaiheessa kuten tavallisestakin unesta ja sitten selviää kuka on mitäkin. Toiset odottavat sitä ja toiset pelkäävät. Siitä sitten vain miettimään iltasella kummin asia itsellä on vai herätetäänkö ikiunesta sittenkään? Kauniita unia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIten niin "ei kannata vääntää"? Kun on yhteiskunnassa muutenkin ollut vihapuheesta keskustelua niin onhan se nyt järkyttävää, että nämä "suurimman rakkauden lähettiläät" tällä tavalla mitätöivät toisia. Tällaiset lausumat ovat ihan samaa vihapuhetta kiedottuna vain uskonnollisuuden hienompaan kaapuun. Uskonnolla voidaan tehdä vaikka mitä väkivaltaa joutumatta minkäänlaiseen vastuuseen kenenkään edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ortodoksitkaan pidä Salmen synnipäästöä pätevänä, vaan synninpäästö on tultava omalta papilta.. sama koskee myös room.katolisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllähän se on tosiasia että lestakin kun kpsahtaa niin kyllä se pysyy mullan alla sieluneen päivineen kuten me muutkin ihmiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totuuden hippunen enkä sanoisi siinä olevan mitään pahansuopaistakaan...

Mutta usko on sellainen asia että ihminen ei ikäänkuin tule ilman sitä toimeen, elämän hetkellisyys ja katoavaisuus sekä kaiken tärkeänkin turhuus on löiian raskas käsittää. Joten usko auttaa. Uskolla on monta hyvääkin funktiota, esimerkiksi se että jos oikein hyvin asian ymmärtää niin todella tajuaakin että ihminen ei voi tehdä Jumalaa omaksi kuvakseen eikä voi tietää Jumalan tarkoituksia eikä tietenkään määrätä sitä kuka on valittu ja kuka ei. Maallinen vaelluksemme on edelleen epävarmuutta ja kilvoittelua eikä se todennäköisimmin siitä miksikään muutu vaikka olisi piispa tai SRK:n pääsihteeri, mutta sehän on heidän oma asiansa eikä kenenkään muun. Ne jotka heitä seuraavat tavallaan tekevät oman valintansa omalla kohdallaan. Mutta sitten on se mitä jossain päin sanotaan evankelioimiseksi... Aijai...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (123)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image