Kotimaa

Koronavirus voi ajaa maatiloja ahdinkoon – Valtiolta takauksia maatilojen mak­su­val­mius­lai­noil­le

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) painottaa ruoantuotannon turvaamisen tärkeyttä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.3.2020 17:55
Mari Molkoselkä

Maa- ja metsätalousministeriö alkaa myöntää valtiontakauksia maatilojen maksuvalmiuslainoille. Takauksella pyritään varautumaan koronaviruksesta aiheutuviin maatilojen talousvaikeuksiin.

Valtiontakauksella turvataan ruuantuotantoa ja maatalouden toimintaa myös poikkeusoloissa.

Maatilatalouden kehittämisrahaston kautta myönnetään maatiloille alkutuotantoon ja maatilayritysten juoksevien kuluihin valtiontakauksia enintään 15 miljoonan euron edestä.

Takauksella minimoidaan maatalousyrittäjien taloudellisia haittoja, joita koronavirus voi aiheuttaa.

Maatilojen suurin riski on työvoimapula. Tuottajat voivat itse sairastua tai heidän lähipiirissään ilmenee tartuntoja. Monet maatilat ovat perheyrityksiä, joissa töitä tehdään pienellä henkilömäärällä. Jos eläinten hoitajat sairastuvat, eläinten terveys ja koko tuotanto voivat heikentyä. Koronavirus voi aiheuttaa myös viivästyksiä kuljetuksissa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) painottaa ruoantuotannon turvaamisen tärkeyttä.

– Turvataksemme ruuantuotantoa haluamme tukea tiloja selviämään tilapäisistä maksuvaikeuksista. Suomalaisen ruokahuollon kannalta valtiontakausten myöntäminen on järkevä tapa auttaa ruuan tuottajia juuri nyt. Tilat tarvitsevat taloudellisia puskureita selvitäkseen myös työntekijöiden saatavuudesta aiheutuvista ongelmista, Leppä kertoo.

Takauksen kohteena olevan lainan enimmäismäärä voi olla 62 500 euroa. Valtiontakaus koskisi enintään 80 prosenttia takauksen kohteena olevan lainan määrästä eli enintään 50 000 euroa.

Laina-aika on enintään viisi vuotta.

Ruokavirasto avaa haun mahdollisimman pian ja antaa samalla tarkemmat ohjeet takauksen hakemiseen.

Takauspäätös haetaan paikallisesta ely-keskuksesta sen jälkeen, kun luotonantaja on antanut luottolupauksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tv:ssä puhuttiin, että älkää viljelkö ja lannoittako, jos ei pysty keräämään satoa pois. Järjetöntä puhetta.
Hullulta kuulostaa, ettei tästä maasta löydy nuoria, opiskelijoita, lomautettuja kohta jopa satojatuhansia maatiloille töihin joille palkalla olisi käyttöä vaikka ehkä pienellekin.

Pottua vakoon vaan ja tomaattia kasvamaan, eiköhän me kansana kerätä ruuat seuraavalle talvelle varastoon. Voi olla, että kaikkia kynnelle kykeneviä tarvitaan vielä.
Keskeytetään vaikka koulut syksyllä pariksi viikoksi niinkuin ennenvanhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Lepältä hyvä päätös tilallisille. Syksyn satoa mietitään ja karjan laitumille pääsyä odotetaan aikaisen kevään piristäessä mieltä tämän ministerin lupaaman taloudellisen tuen varmistuttua. Taloudellinen tuki on nyt tarpeen, mutta tuleeko tilalle kausityöntekijöitä, sitä tuumataan ja parasta toivotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoltovarmuutta ei pidetä pystyssä tuoretuotteiden varassa, rehun tuotanto minimiin ja tilalle valkuaiskasveja. Ne eivät vaadi paljon, mutta antavat kaikkensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtioneuvostolla lienee saatavissa täydet valtuudet eduskunnan hyväksymänä asettaa työvelvoitteita mille tahansa kansakuntamme kannalta välttämättömien toimintojen - kuten ruoantuontanto takuu varmasti on - ylläpitämiselle.

Kyse on siitä keitä mihinkin näihin töihin käsketään (pakolla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut maat antaa rahaa suoraan ja tämä meidän Suomi se vain takaa lainaa. Lainaa ja lainaa, sehän vain siirtää ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin kaikki voitava on tehtävä maatalouden ja ruuan tuotannon turvaamiseksi. Luulisi tämän poikkeustilan auttavan kotimaisen maatalouden vähättelijöitäkin ymmärtämään kotimaisen ruuan tuotannon ja jalostuksen tärkeyden, kuten myös varmuusvarastojen tärkeyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image