Kotimaa

Ko­ro­na­vi­ruk­sen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri

Pääkaupunkiseudulla todetun tartunnan lisäksi Suomessa on eri puolilla ainakin kolme epäiltyä koronavirustartuntaa. Kaikki henkilöt ovat matkailleet Pohjois-Italiassa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 26.2.2020 19:42 | Päivitetty 26.2.2020 20:30
Pekka Mauno

Koronavirukseen pääkaupunkiseudulla sairastuneen lisäksi keskiviikkona on kerrottu kahdesta muuta tartuntaepäilystä eri puolilla Suomea. Jyväskylän epäily osoittautui laboratoriokokeissa aiheettomaksi. Kaikki henkilöt ovat olleet matkailemassa Italiassa.

Koronavirukseen sairastunut ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) hoitoon pääkaupunkiseudulla hakeutunut suomalaisnainen on ollut vain kahteen henkilöön lähikontaktissa. Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta.

– Tämä on mennyt hoitoon hakeutumisen kannalta kuin Strömsössä. Henkilö sairastui nopeasti palattuaan Suomeen ja hakeutui oma-aloitteisesti HUS:iin hoitoon, sanoi infektiosairauksien linjajohtaja Asko Järvinen HUS:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona alkuillasta.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, kuinka todennäköistä on, että henkilö olisi voinut tartuttaa useampia.

– Hänellä on ollut vähintään 15 minuuttia kestänyt lähikontakti Suomessa vain kahteen henkilöön. He ovat tällä hetkellä kotonaan, mutta eivät ole sairastuneet, sanoi Järvinen.

Koronavirustartunta varmistui laboratoriokokeella keskiviikkona iltapäivällä. Kyse on toisesta todetusta koronavirustartunnasta Suomessa.

Tammikuun lopussa Lapissa lomaillut kiinalaisnainen hakeutui hoitoon Inarissa hengitystieoireiden vuoksi. Naisella todettiin koronavirus ja häntä hoidettiin Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Nainen on palannut jo takaisin kotimaahansa.

– Koronavirukseen tehoavaa lääkettä ei ole. HUS:ssa hoidettavana olevalle henkilölle annetaan hyvää yleishoitoa sekä ruokaa ja juomaa. Hän on eristyksessä, kertoi Asko Järvinen.

Kaksi epäiltyä sairastumista Iisalmessa ja Mikkelissä

Pääkaupunkiseudulla todetun tartunnan lisäksi Suomessa on Iisalmessa ja Mikkelissä kaksi epäiltyä koronavirustartuntaa.

Niistä kertoivat Iisalmen Sanomat ja Yle.

Sen sijaan Jyväskylässä epäilty koronavirustartunta on osoittautunut aiheettomaksi. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi illalla tiedotteessa, että laboratoriotulosten mukaan potilaalla ei ollut koronavirustartuntaa.

Mikkelissä ja Iisalmessa sairaalaan hakeutuneilta henkilöiltä on myös otettu laboratorionäytteet. Tulokset selviävät torstaina.

Kaikki henkilöt olivat matkailleet Pohjois-Italiassa.

– THL:n päivitetty arvio on, että Pohjois-Italia on Kiinan, Etelä-Korean ja Iranin ohella määritelty epidemia-alueeksi. Siellä matkailleiden on syytä oireiden ilmaantuessa olla yhteydessä terveydenhuoltoon, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen HUS:n tiedotustilaisuudessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Melkoista vähättelyä tämän 15 minuuttia kestäneen lähikontaktin muodossa. Maailmallahan sairastuu hotellivirkailijoita, bussikuskeja ja matkaoppaita, jotka vain viettävät aikaa samassa tilassa sairastuneiden ihmisten kanssa. Kyllä Milano - Helsinki kestää enemmän kuin 15 minuuttia ja tällöin on aivan mahdollista, että kuka vain samassa koneessa ollut on saanut tartunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä suuri mahdollisuus on myös sille, että kukaan ei saa tartuntaa ko. lennolla. Eikö virus ymmärrä, miten se leviää? Miten tämä voi olla mahdollista, vaikka täällä usea asiaan perehtynyt asiantuntija tietää ketoa muuta. No tämän kohun jälkeen taas suomalaiset pesevät kätensä 1-2 kk tehostetusti ja sitten palataan normaalikäytäntöön, että suihkussa ja saunassa ne näpit kastuvat - ainakin miehillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hänellä on ollut vähintään 15 minuuttia kestänyt lähikontakti" ... Mikähän hattuvakio tämäkin on? Yksi yskäisy päin naamaa tai räkäisellä kädellä ovenkahvaan tai ruokalassa yhteisiin ruokailuvälineisiin tarttuminen, ja ne kaksi lähikontaktia on aika lailla kerrottu 10/100:lla. Paniikkia ei pidä lietsoa, mutta ei myöskään jakaa väärää tietoa jostakin minuuttilukemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on puhunut työmarkkinoitten kohtaanto-ongelmasta. Mitenkähän tänne on ajautuneet kaikki asiantuntijat ja päättäjiin vain huuhaata kertovat tohtorit. Vai onko asian päinvastoin? Hallituksen pitäisi nyt tehdä jotain ja rekrytoida nämä tänne kirjoittavat virusopin asiantuntijat hommiin. Meidät perii muuten hukka, jos näitä asiantuntijavoimia ei saada koronaa taltuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä tätä: Jos porvarihallitus olisi joku vuosi sitten saanut Kokoomuksen johdolla läpi sen, että
koko Suomen sairaanhoito ja tervey-
denhoito y k s i t y i s t e t ä ä n niin
miten nyt suut pantaisiin ?
Suuret yksityiset lääkäriasemat ovat
avoinna vain virka - aikaan. Suomes -
sa ei todellakaan ole yhtään yksi -
tyistä sairaalaa, joka voisi Korona - vi -
rus - potilaita edes hoitaa.
Onneksi meillä Suomessa on julkisin
varoin ylläpidettävät yliopistolliset sai-
raalat, keskussairaalat, terveyskeskuk -
set jne. Maksan mielelläni veroja,
jotta saan jatkossakin, mikäli tarpeen, hakeutua hoitoon yliopistol-
liseen sairaalaan, OYS.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri toisinpäin: Yksityisen lääkäriaseman lääkärin vastaanotolle pääsee viikonloppunakin lähes välittömästi. Julkisen puolen terveyskeskukset ovat kiinni viikonloppuisin, eikä siellä lääkärille tahdo päästä ollenkaan arkenakaan, vaan hoitajan juttusille pääsee, eikä lääkäriä edes näe. Hoitaja ei viitsi edes yksinkertaisimpia hoitotoimenpiteitä tehdä, kuten esim crp:n mittaus. Tämä taustalla oleva "näkymätön" lääkäri sitten kirjoittaa e-reseptin, jos tarve vaatii, ja reseptiä saa odotella päiväkausia ennen kuin löytyy tietokannasta ja vihdoin saa lääkkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieleen meni. Yksityiset ovat avoinna ympäri vuorokauden. Terveysasemaa saat etsiä seuraavasta kaupungista tai kunnasta, jos et osaa sairastua oikeaan kellonaikaan, ja et saa sairastua myöskään viikonloppuna. Vain isoissa kaupungeissa julkinen sairaanhoito on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Ja mitä tulee julkisen kykyyn hoitaa koronaa, niin montakohan tehohoitopaikkaa koko Suomessa on? Eipä taida riittää hengityskoneita ja muuta tarvittavaa lähellekään kaikille, jos sairaus iskee todella pahana. Ei siitä selviä yksityinen eikä yleinen sairaanhoito. Sinällään yksityiseen siirtyminen olisi räjäyttänyt Suomalaisten terveyskulut, ja pakottanut ottamaan järjettömän kalliita vakuutuksia USA:n malliin. Yksityisen tehtävä on repiä maksimaalinen tuotto, ja se saadaan vain rahastamalla asiakkaat ja valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä ihme tavalla hän on tullut Suomeen, yksityiskoneella vai omalla autolla kun jutussa oli, että
"Hänellä on ollut vähintään 15 minuuttia kestänyt lähikontakti Suomessa vain kahteen henkilöön. He ovat tällä hetkellä kotonaan, mutta eivät ole sairastuneet".
Jos perinteisesti on lentäen saapunut Suomeen niin koneellinen ihmisiä on ollut lähikontaktissa, lentokentällä Helsingissä on ollut ja mahd taksissa jne jne. Miksi Suomeen edelleen lennetään Milanosta, miksi muualta pohjois Italiasta jne?? Surkeaa toimintaa, otetaan kaikki vastaan Suomeen ilman mitään kontrollia, tulipa ne vaikka pahimmilta korona virus alueilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen terveysviranomaiset eivät ole edes lukeneet ECDC.n raporttia jonka mukaan jopa koko koneellinen voi sairastua jos tartunnan saanut liikkuu koneessa. Hullua touhua Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhea vouhotus viiruksesta mikä on vähän ärhäkkäämpi kuin infulenssa. Toinen toistaan suurempia otsikoita revitellään asiasta. Infulnessaan kuolee porukkaa saman verran kuin tähän nykyiseen ja leviääpä vielä yhtä nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kausinfluenssaan on rokotteet, joten suurenpiirtein kaikki halukkaat voivat hankkia suojan sitä vastaan. COVID-19 voi viedä sinulta tai minulta läheisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu mitä rokotetta on saanut, ja mikä on liikkeellä oleva influenssakanta. Sairastua voi rokotettukin, muttei välttämättä niin vakavasti kuin ilman rokotetta. Tuuripeliä se on influenssarokotteiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluta itseäsi, ja katso mitä maailmalla tapahtuu ja tehdään. Näyttääkö tämä tosiaan vain "vähän ärhäkkäämmältä influenssalta", näyttääkö, todellako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihan sivistystä saanut henkilö ja en hirveästi panikoi asian suhteen. Kannattaa hankkia kriisikoulutusta, jos ahistaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmisiä kuolee normaali nuhaan enempi kuin tähän kaupalliseen viirukseen. Kiinassa kuolee ihmisiä enempi onnettomuukissa kuin tähän viirukseen. Jännä juttu, että mikähän tämän höyvötyksen takana on. Onhan sekin tosi että nykyään ihmiset suukottelevat lemmikkejä joiden turvassa on ihan eri bakteerit kuin ihmisen suussa. Kyllä siinä kehittyy kaiken mailman koronia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vain olisikin kauppasotaa. Kiinan talous on ainakin saanut köniin tässä koronahumpassa. Uutisointi tarjoaa käytännössä vain pelonlietsontaa ja hämmenystä. Hmm, uudenlainen virus. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän päteviä nämä testit ovat. Japanissakin testin läpäisseet ovat sairastuneet myöhemmin (ja siis sen 2 viikon karanteenin jälkeen). Leviäminen tulee jatkumaan, ja ainoa järkevä toimintamalli olisi varmistaa sairaanhoidolle riittävät lääkemäärät ja tehohoitopaikat tätä varten. Hallituksen "komiteat" voisi lopettaa HETI, ja käyttää hyvävelirahat todellisen reaalihoidon varmistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan uutisissa sanottiin, että koronavirukseen ei ole lääkehoitoa, vielä.

Jos et ole saanut tartuntaa, niin läpäiset testin. Se ei kuitenkaan takaa sitä, että et voisi jatkossa saada tartuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronavirukseen eikä muihinkaan viruksiin ole lääkehoitoa eikä todennäköisesti tulekaan. Bakteeritulehduksiin on antibiotit mutta virusten hoitoon edelleenkin vain lepoa, lepoa, kuumaa juomaa ja sillä lailla.
Koronavirukset samoin kuin muut flunssa ja influenssavirukset kuolee saippuan ja veden yhteiskäsittelyssä. Ja ne kädet pois naamasta, koska korona kuten muutkin virukset leviävät pääasiassa kosketustartuntana ja pääsevät uuteen kotiin kun ihmiset tunkevat sormensa suuhun ja nenään ja näin suorastaan työntävät virukset limakalvoilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image