Kotimaa

Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin va­paut­ta­mis­pää­tök­sen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi

Kotimaa 18.10.2019 17:42
Taneli Koponen

KKO katsoi tekemänsä kokonaisarvioinnin perusteella, että miestä ei voida vapauttaa vielä hovioikeuden määräämänä ajankohtana. Hovioikeuden päätös miehen päästämisestä ehdonalaiseen vapauteen kumottiin.

Korkein oikeus (KKO) on kumonnut Helsingin hovioikeuden ratkaisun elinkautisvangin päästämisestä ehdonalaiseen vapauteen. Aiemmin Helsingin hovioikeus oli määrännyt vangin päästettäväksi ehdonalaiseen vapauteen joulukuun lopussa.

Rovaniemen hovioikeus oli tuominnut miehen vuoden 2006 maaliskuussa elinkautiseen vankeuteen murhasta, murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä ryöstöstä, vangin karkaamisesta, rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Rikosten tekoaika oli helmikuussa 2004.

Tuomion mukaan mies oli Pelson vankila-alueella yhdessä toisen henkilön kanssa tappanut virkatehtäviään hoitamassa olleen vanginvartijan. Mies oli myös yhdessä rikoskumppaninsa kanssa yrittänyt tappaa vankikurssin siviiliopettajan.

Tekojen jälkeen mies ja rikoskumppani olivat anastaneet siviiliopettajan taskusta avainnipun ja ottaneet luvattomasti käyttöönsä tämän omistaman henkilöauton ja karanneet vankilasta.

Hovioikeuden mukaan miehen vapautumista puolsivat muun muassa hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkostonsa. Mies oli vankilassa opiskellut esimerkiksi lukio-opintoja ja osallistunut aktiivisesti erilaisiin kursseihin ja toimintoihin. Mies oli myös pyrkinyt osallistumaan rikosasian sovitteluun.

Mies oli kuitenkin liittynyt vankilassa myös United Brotherhood -rikollisjärjestöön. Hovioikeus ei antanut miehen UB-jäsenyydelle ratkaisevaa merkitystä vapauttamisharkinnassa.

Rikosseuraamuslaitos valitti vapauttamispäätöksestä KKO:hon. Se vaati, että hovioikeuden päätös kumotaan ja miehen hakemus ehdonalaiseen vapauteen pääsemiseksi hylätään.

KKO:n mukaan miehen syyksi on luettu murhan lisäksi myös murhan yritys, josta on erikseen tuomittava vankeutta vähintään kaksi ja enintään 12 vuotta. Oikeuden mukaan molemmat rikokset ovat olleet rikoslajissaankin huomattavasti tavanomaista törkeämpiä.

KKO katsoo, että mies on syyllistynyt sen laatuisiin rikoksiin, joiden vuoksi vankilassaoloajan on oltava selvästi vähimmäisaikaa 12 vuotta pidempi.

KKO mukaan miehen liittyminen vankilassaoloaikana United Brotherhood -jengiin merkitsee kohonnutta riskiä syyllistyä väkivaltarikoksiin.

Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon mukaan vankitietojärjestelmään on vuosina 2006–2018 kirjattu 53 ilmoitusta miehestä.

Ilmoitusten asianimikkeitä ovat olleet huumausaineen käyttörikos, sopimaton käytös, luvaton tavaran hallussapito, itsensä päihdyttäminen, järjestyssäännön rikkominen, niskoittelu, teräaseen hallussapito, päihteiden valmistus tai välitys, muu rikkomus ja muu tapahtuma.

Ilmoituksista 14 oli vuodelta 2017 ja yhdeksän vuodelta 2016. Ilmoituksista 13 on käsitelty kurinpitomenettelyssä.

Vankilan lausunnon mukaan mies oli noudattanut rangaistusajan suunnitelmaa tyydyttävästi. Vankila on kuitenkin pitänyt miehen päihteidenkäyttöä, viimeaikaista kieltäytymistä päihdetesteistä sekä United Brotherhood -jengin täysjäsenyyttä erittäin huolestuttavana. Vankila ei puoltanut vapauttamista.

Korkein oikeus toteaa, että ehdonalaista vapauttamista vastaan puhuu erityisesti miehen liittyminen United Brotherhood -järjestöön vankilassaoloaikana, kun otetaan huomioon, että rangaistusajan suunnitelmaan on nimenomaisesti kuulunut tavoite irrottautua rikosmyönteisestä kaveripiiristä.

Myöskään päihteettömyyttä koskeva tavoite ei ole viime aikoina toteutunut ja miehen vankila-aikaiseen käyttäytymiseen sisältyy lukuisia rikkeitä. Korkein oikeus katsoo, että merkittävät puutteellisuudet rangaistusajan suunnitelman toteuttamisessa puhuvat ehdonalaista vapauttamista vastaan.

KKO katsoi tekemänsä kokonaisarvioinnin perusteella, että miestä ei voida vapauttaa vielä hovioikeuden määräämänä ajankohtana. Hovioikeuden päätös miehen päästämisestä ehdonalaiseen vapauteen kumottiin. Samalla vangin hakemus vapauttamisesta hylättiin.

Vankilavirkailijoiden liiton puheenjohtaja ja pääluottamusmies Antti Santamäki kiittelee rikosseuraamuslaitoksen päätöstä valittaa hovioikeuden vapautuspäätöksestä KKO:hon.

– Olemme liittona erittäin tyytyväisiä KKO:n ratkaisuun. Ihmettelimme jo aikaisemmin hovioikeuden ratkaisua päästää hänet vapaaksi kerrotuilla perusteilla, Santamäki sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Yhdysvalloissa kuolemantuomio ainoa vaihtoehto, joskus anomalla voi jäädä henkiin ja lusia vaikka 150-200 vuotta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka todellisuudesta irtautunut hovioikeus oikein on? Onneksi KKO teki järkipäätöksen. Välillä saa ihmetellä tosissaan näitä suomalaisia oikeuspäätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava juttu et pitävät tällaiset tulevat uusijat niin kauan kiven sisällä kun tulee järkiinsä tai 20 v.täyteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KKO:n päätös oli kieltämättä hyvä. Kommentointi kuitenkin on hieman puusilmäistä. Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että tuomion kärsittyään, ihminen on tekonsa sovittanut.

Vankilassa tulee antaa tukea ja mahdollisuus kehittyä ihmisenä (eli "parantua"). Paljon kalliimmaksi myös teille ns. veronmaksajille tulee jatkuva vankilakierre. Jos ihminen (olkoonkin rikollinen ja rangaistuksensa ansainnut) tuen avulla pääsee irti kierteestä, niin koko yhteiskunta kyllä hyötyy. Rangaistuksen kärsittyään ihminen ei enää ole rikollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oikeuslaitos alkaa olla sitä laatua, että itse on alettava kostaamaan kärsimänsä rikokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemen hovioikeus on lähes aina rikollisen puolella, lakkauttaa pitää koko yksikkö. Vaasa hoitaa homman paremmin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti KKO päätöksellään pelasti jonkun viattoman hengen, kenties useamman. Tämä tuomiotaan istuva henkilö on täysin edesvastuuton ihmisten ilmoilla. Jos vanki on vankila-aikanaan syyllistynyt noin puoleen sataan rikkeeseen niin mitähän olisi tapahtunut vapaudessa. Ihmetellä voi muutenkin tätä vankeinhoitoa, eikö vankilan tulisi olla paikka rangasitukseille, ei hoidolle. Voi vain ihmetellä kuinka ns. koulunsa käyneet vastuuhenkilöt Hovioikeudessa voivat olla näin hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kirjoitti: "en ymmärrä miksi näitä rikollisjärjestöjä siedetään sekuntiakaan".
En minäkään hyväksy näiden olemassaoloa, mutta ehkä ymmärtämistä helpottaa, kun katsoo naapurin toimintaa. Venäjän diktaattori Putinillahan on oma Yön sudet niminen moottoripyöräjenginsä. Kaikki käsittävät, mitä varten hän tarvitsee näitä. Ehkäpä täälläkin on riittävän vahvoja voimia, jotka tarvitsevat ja pystyvät pitämään nämä katukuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yön sudet on RKP:n mukaan mielenkiintoinen ainoastaan tiedustelumielessä ja ilmiönä eikä se ole sekaantunut rikoksiin toisin kuin esim. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) tai Suomen Sisu, joiden jäseniä on tuomittu Suomessa rikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Ruotsalaista Kansanpuoluetta kiinnostaa yön sudet...mielenkiintoista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mihin perustuu hovioikeuden päätös? Olisi hyvä saada kirjoitukseen hovioikeuden tuomarin lausunto, millä perusteella he tekivät päätöksen päästää mies ehdonalaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkautista pitäisi istua vähintäänkin 25 vuotta, ennenkuin mahdollisuutta vapautua. Maccone

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on hävytöntä että rikollisia kohdellaan näin huonosti! Kyllä niiden rikollisten pitää saada olla vapaana kun elinaika on rajallista eikä sitä kannata vankilassa viettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkostonsa. Mies oli vankilassa opiskellut esimerkiksi lukio-opintoja ja osallistunut aktiivisesti erilaisiin kursseihin ja toimintoihin"

Oliko vankilassaoloaikana sitoutunut myös päihteettömyyteen? Se unohtunut hovilta kirjata puoltolauseeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertainen päätös ei koskaan vapauteen ja nämä hovioikeuden päättäjät joutaa linnaan muutamaksi vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä nämä brotterssit on syytä pitää vain vankilassa niin eivät pääse mellastaan ihmisten sekaan joka leikkiin ryhtyy niin tietää seuraamukset aika varmaan ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on se tämäkin vanki toistuvasti syyllistynyt vankilassa päihteisiin.Kertoo jotain siitä minkälaisissa oloissa vangit ovat.Täysylläpidon lisäksi voidaan toikkaroida aineissa jos alkaa aika käydä pitkäksi.On selvää että tuon sortin eläjän paikka on aivan toisaalla kuin vapaana yhteiskunnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavan lyhyitä rangaistuksia Suomessa. Otettaisiin oppia Amerikasta ja eristettäisiin järjestäytyneen rikollisuuden tyypit betoniselleihin 23 tuntia/vrk, ei televisiota, ei radiota, ei tietokonetta, ei puhelinta. Eivät hallitsisi vankiloita. Tuommoista 30 vuotta, niin alkaisi uravalinta mietityttämään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noilla taustatiedoilla ennuste vapaudessa on huono. Yleensäkin tuollaisista rikoksista tulisi olla oikeasti elinkautinen tai ainakin siihen ikäiseksi esim 80v kun voidaan katsoa että vapautuneesta ei ole enää varaa yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image