Kotimaa

Kolumni: Keskustelu Euroopan unionin laajuisesta mi­ni­mi­pal­kas­ta käynnistyi – Suomi suhtautuu ehdotukseen varauksella

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt koko EU:n laajuista minipalkkaa. Keskustelu minipalkasta käynnistyi tiistaina europarlamentissa.
Kotimaa 14.1.2020 21:14
Visa Noronen

EU-minimipalkan tarkoituksena on taata, että myös köyhimmissä EU-maissa työntekijät saavat elämiseen riittävää palkkaa. Suomelta minimipalkka voisi viedä työntekijöitä.

EU-komissio käynnisti tiistaina europarlamentissa keskustelua uudesta unionin minimipalkasta. Tarkoitus on, että myös köyhimmissä EU-maissa kaikille työssäkäyville ihmisille maksettaisiin edes jollakin tavalla elämään riittävää palkkaa.

Suurin osa EU-maista on määritellyt virallisen minimipalkan. Maiden välillä on kuitenkin hurjaa vaihtelua siinä, mitä pidetään toimeentuloon riittävänä minimiansiona. Eurostatin mukaan viime kesänä bulgarialaiselle säädetty vähimmäispalkka oli 286 euroa, kun taas Luxemburgissa lakisääteinen minimitienesti oli 2 071 euroa kuussa.

Samalla kun minimipalkka vaihtelee, myös sillä toimeentulevien osuus on erilainen eri maissa. Vajaat 20 prosenttia Slovenian työtätekevistä ansaitsee noin minimipalkan verran, mutta Belgiassa maan minimipalkan rajoille jää vain yhden prosentin verran työtätekevistä.

Jos EU:hun tulee unionin laajuinen minimipalkkajärjestelmä, se ei vaikuttane suoraan suomalaisen tilipussiin. Yhtä yleispätevää vähimmäispalkkaa EU:ssa ei tule olemaan. Lopputuloksena voi sen sijaan olla lähinnä yhtenäinen tapa määritellä eri maissa minimipalkan suuruus, esimerkiksi siten, että minimipalkka on vähintään 60 prosenttia maan keskipalkasta.

EU-maat, joissa minimipalkkaa ei ole – kuten Suomi, Ruotsi ja Tanska – ovat suhtautuneet ehdotukseen vähintään varauksellisesti. Näissä maissa vähimmäispalkat määräytyvät muilla tavoin. Esimerkiksi Suomessa työehtosopimusten yleissitovuus ajaa samaa asiaa kuin minimipalkka: se laittaa rajoja sille, kuinka vähän kullekin palkkatyöläiselle saa maksaa.

Pohjois-Eurooppa haraa EU-vähimmäispalkkaa vastaan lähinnä siitä syystä, että sen pelätään uhkaavan – syystä tai syyttä – perinteistä tapaa neuvotella palkoista.

EU-minimipalkka voi silti vaikuttaa Suomeen, mutta toisella tavalla kuin palkkapussin kautta.

Minimipalkalla halutaan estää työntekijän hyväksikäyttöä maissa, joissa esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeestä ei ole pitämään työtätekevän puolia. Toinen tavoite on vähentää tarvetta muuttaa köyhyyttä pakoon kotimaasta.

Esimerkiksi noin 2,5 miljoonaa puolalaista työskentelee nyt toisessa EU-maassa. Paremmat palkat ja suvaitsevaisempi ilmapiiri ovat vetäneet erityisesti nuoria muuttamaan. Samaan aikaan Puolan työttömyys on vain noin kolme prosenttia eli maassa on käytännössä työvoimapula, jota siirtolaisvastainen Puola on yrittänyt paikata houkuttelemalla siirtolaisia erityisesti Ukrainasta.

Jos palkat paranevat Itä-Euroopassa, voi Suomen olla yhä hankalampaa houkutella idästä työntekijöitä esimerkiksi omia vanhuksiaan hoitamaan.

MAINOS

Kommentoi

En ole kovin hyvä matikassa, mutta jos minimipalkka nostetaan 60%:n keskipalkasta, niin eikö se nosta keskipalkkaa ja taas täytyy nostaa minimipalkkaa ja............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään minimi palkkaa.
Perustulo peliin niin kaikki voi vapaasti ja oikeasti neuvotella palkkauksen itse.
Siitä hyötyy niin yrittäjät kuin työntekijätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kallis maa, ei täällä Etelä-Euroopan minimipalkalla pärjää. Toisaalta jos elintaso laskisi reilusti niin suomi ei olisi niin houkutteleva kohde maahanmuuttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erilaiset kustannukset elämiseen erimaissa joten palkkatasotkin vaihtelee toki.

Minimipalkka voi heikentää joidenkin työntekijöiden kilpailukykyä mikäli työnantajan on sama palkata parempi tekijä kun kuitenkin saman summan joutuu maksamaan vaikka ei lopputuloksessa näkyisikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen on vihdoinkin saatava valtakunnallinen kattava minimipalkka nykyisen työehtosopimusjärjestelmän rinnalle.
Se on takalauta ja peräseinä olipa työtehtävän alalla ja/tai itse työllä mitään sopimusta olemassakaan.
Minimipalkka estäisi tehokkaasti sekä hyväksikäyttöä että ihmiskauppaa ja hillitsisi ns. matalapalkka alojen laajenemista.

Suomen minimipalkka tulee asettaa vertailumaiden Saksan ja Ranskan tasolle vähintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomelta minimi palkka voisi viedä työntekijöitä?
Elääkö kirjoittaja missä ajassa?
Ei varmaan ole huomannut että noinhan kiina tekee kokoajan tai muut halpamaat.
Tämä muutoin hyvä uutinen tietenkin. Minimipalkat sen mukaan mitä nyt uutisen mukaan luxemburgissa 2071 kk. Loppuu ne ongelmat aika lyhyeen ja kasvu jatkuu sellasta vauhtia ettei päätä pakota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu saako muualta helppoja töitä paremmalla palkalla jolloin suomalaiset karkaisivat ulkomaille tai houkuttelisiko se muualta EUsta Suomeen helppojen töiden tekijöitä jos palkkataso nousee riittävästi ja täällä käydään sitten tekemässä työt ja kotimaassaan elelevät sitten edullisesti jolloinka aiheutuu myös päästöjä sen lisäksi että raha karkaa ulkomaille vaikka saa sen sinne toki nytkin tuhlata ja päästelee ne kotimaisetkin työntekijät. Ja jos minimipalkka onkin liikaa yrityksille tehtävään vaadittavan osaamiiseen nähden niin robotteja kehittelevät pian korvaamaan nämä tekijät. Minipalkka myös estää helppojen töiden kohdalla hintakilpailun hakijoiden kohdalla kuten tessitkin joka on hieman ristiriitaista kapitalistisessa maailmassa jossa "monopolista" rangaistaan vain suuria tekijöitä kuten mikrosoftin sakot selaimen takia, eli omaa tuotetta pitää muuttaa koska jotenkin tulkitaan monopolin väärinkäytöksi oman tuotteen ominaisuudet mutta jostain syystä applen verkkokauppa säännöt kuten ei sovellusten sisäisiä ostoksia vaan kaikki applekaupan kautta ei ole monopolia tai mac osin asentaminen vain maciin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi kuitenkin lopunviimein vain hyvä asia että tuo toteutuisi. Suomessa loppuisi tämä 9€/pv. talkoilu ihan lain mukaankin ja se auttaisi yleensäkin palkkojen nousua. Tuo on täyttä shaibaa että yleissitovuus ajaisi saman asian. Niinhän sitä TES:ien mukaan pitää mini maksaa, mutta missään ei kielletä maksamasta enempää. Ja mikä on totuus, se on se TES minimi on myös katto. Siis niillä joille yleensäkin TES:in mukaan maksetaan, muilla se on reilusti alle. 9-11 €/h taitaa olla se mini/maksimi. Joku 15€/h minimiksi, kuten se on jenkeissä 15$/h, niin sillä alkaa jo tulemaan toimeenkin, eikä tarvitse roikkua soskunluukulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietyt puunjalostuksen yritykset olisivat ihan "hallusinaatiossa" tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 1965-vuonna Kekkonen sääti minimipalkan ja siihenpä se nuorisotyöttömyys loppuikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Syyttäjä vaatii rangaistusta yhdelle henkilölle Turussa 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä
11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
98
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
57
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
7
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image