Kotimaa

Kokoomuksen Risikko: "Näyttää siltä, että olette päätyneet siihen, että myös palaamaan halukkaita aikuisia tuodaan Suomeen"

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen sisäministeri Paula Risikko sanoi, että näyttää siltä, että hallitus on tuomassa palaamaan halukkaita aikuisia Suomeen valtion toimesta.
Kotimaa 17.12.2019 15:25
Kirsi Turkki Aki Taponen

Kokoomuksen Paula Risikon mukaan hallituksen maanantaina tekemät linjaukset ovat epäselviä myös hallituspuolueiden jäsenille.

Kokoomuksen entisen sisäministerin, kansanedustaja Paula Risikon mielestä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminta on al-Holin leirillä olevien suomalaisten suhteen ollut salailevaa, ristiriitaista ja sekavaa.

– Ulkoministeri on myös toiminut ilman valtioneuvoston varsinaista päätöstä.

– Hallitus on salailullaan ja haluttomuudellaan linjata asiaa horjuttanut suomalaisten turvallisuuden tunnetta sekä tuhlannut arvokasta aikaa löytää keinot suomalaisten lasten pelastamiseksi. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi ulkoministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, Risikko sanoi välikysymyskeskustelussa. 

Kaiken huippu Risikon mukaan on, että näin vakavassa ja herkässä aiheessa vastuu on yritetty sälyttää yksittäiselle virkamiehelle.

– Eilen hallitus sitten viimeinkin linjasi asiasta. Nämä linjaukset ovat kuitenkin edelleen epäselviä, myös näköjään hallituspuolueiden jäsenille. Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat täysin eri mieltä siitä mitä eilen on linjattu.

Risikko sanoi, että keskustan edustajien mukaan aikuisia ei Suomeen tuoda. Vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajien mukaan aikuisia kuitenkin tuodaan.

– Kyllä nyt näyttää siltä, että olette päätyneet siihen, että myös palaamaan halukkaita aikuisia tuodaan Suomeen valtion toimesta, Risikko sanoi.

Kokoomuksen kanta on selkeä: Suomella on velvollisuus tehdä kaikkensa suomalaisten lasten auttamiseksi. Aikuisia ei sen sijaan tule auttaa palaamaan.

– He ovat omalla päätöksellään päättäneet lähteä tukemaan järjestöä, joka on syyllistynyt syyttömien ja viattomien siviilien murhiin ja muihin julmiin tekoihin.

– Suojelupoliisin mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt lisäisivät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa, koska he todennäköisesti jatkaisivat terroristista toimintaa, Risikko sanoi.

– Oikeuskansleri Pöystikin on todennut, että viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu menetellä toiminnassaan niin, että Suomessa asuvien ja oleskelevien turvallisuus ei vaarannu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kyseli kumpaa kuunnellaan enemmän turvallisuus- vai lastensuojeluasiantuntijoita, jos niiden arviot menevät ristiin.

Hallituksen kyvyttömyys tehdä poliittisia päätöksiä on Risikon mukaan johtanut kansalaisten poliittista päätöksentekoa kohtaan tunteman luottamuksen edelleen murenemiseen ja mahdollisesti al-Holin leirillä olevien lasten pitkittyneeseen kärsimykseen.

– Kokoomuksen mielestä Suomen on jatkettava neuvotteluja kurdiviranomaisten kanssa, jotta lapset voidaan tuoda turvallisesti Suomeen. Viranomaisten on myös edelleen monin tavoin varauduttava siihen, että leiriltä saavutaan omatoimisesti Suomeen, paluuseen on lain suoma oikeus.

Essayah: ”Kumpaa kuunnellaan, turvallisuus- vai lastensuojelun asiantuntijoita?"”

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah´n mukaan hallituksen ja ulkoministeri Haaviston toiminta murentaa vakavalla tavalla kansalaisten kokemaa luottamusta vastata Suomen turvallisuudesta.

Essayah muistutti, että suojelupoliisi on varoittanut, että Isis-kalifaattiin lähteneet naiset muodostaisivat uhan Suomeen palattuaan verkostoillaan ja jatkamalla terroristista toimintaansa.

– Eilen hallitus sopi toimintalinjasta, jossa viranomaisten tapauskohtaisella harkinnalla myös Isis-naisten hakeminen Suomeen mahdollistetaan. Kumpaa kuunnellaan enemmän turvallisuus- vai lastensuojeluasiantuntijoita, jos niiden arviot menevät ristiin? Miksi ei tehdä selkeää päätöstä, että aikuisia jihadisteja ei auteta Suomeen, kummasteli Essayah välikysymyskeskustelussa.

Hänen mukaansa ulkoministeri Haaviston selvitykset niin hallituksen aikeista Isis-perheiden kotiuttamiseksi kuin ulkoministeriön johtamiseen ja henkilöstöasioihin liittyviin epäkohtiin ovat osoittautuneet olevan vakavassa ristiriidassa uutisoitujen tietojen kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Näyttää siltä että kokoomus on persujen apupuolue.

Sietäisi hävetä 😑

Edellisellä hallituksellakin oli mahdollisuus tuoda lapset pois vaara-alueelta 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku poliitiiko väittää, että Suomessa turvallisuus on parantunut muutaman vuoden aikana hallitusten ja eduskunnan päätöksillä, niin ei tunnu uskottavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin, erittäin tarkoituksellisesti halutaan sekoittaa asioita.
Hallitus antoi eilen lausuntonsa yhtenäisenä. Luonnollisesti oppositio haluaa hajottaa hallituksen.
Suomalaiset haluavat "pelastaa" lapset vankileiriltä. Lapset ovat sota-alueella. Äiti on lapsen ainoa turva sotatantereella.
Lapset ovat varmasti traumatisoituneet siellä.
Nyt jos erotamme lapsen äidistään lapsi traumatisoituu toistamiseen.
Sen tietävät asiantuntijaviranomaiset.
Sivistynyt valtio ei erota lasta äidistään. Lapsi ja äiti turvaan Suomeen.
Supo tehköön Suomessa Supolle kuuluvaa tehtävää jos äiti Suomessa arvioidaan vaaraksi. Supon selittelyille ei sijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ei ole äidestä siinä merkityksessä kuin sana yleensä merkitsee. Parempi on käyttää lehdistössä ja mediassa jotain muuta sanaa, joka kertoo siitä taustasta johon puheena olevat henkilöt liittyvät.

Jos tuolla sotavankileirillä leirillä on esimerkiksi suomalaisia lääkäreitä, sairaanhoitajia, avustusjärjestöjen tai YK:n henkilökuntaa lapsineen, niin heidän lapset on saatava pois, vaikka olisivat viikon vanhoja tai 30-vuotiaita. Useat avustustyöhön osallistuneet lääkärit ovat joutuneet sotatoimialueelta siirtymään pois. Ei epäillä eivätkä ole syyllistyneet mihinkään, ei pidetä vankina. Puheena olevia "äitejä" epäillään isis-järjestössä toimimimisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kristilliset,kokoomus ja peruusuomalaistet ratkaisevatt niiden suomalaisten Al- Holin leirin naisten ja lasten palauttamisen tilanteessa jossa lapsi ja äiti ovat vielä yhtä eli nainen on raskaana. Kotiutetaanko lapsi ennen syntymäänsä vai ainoastaan abortin kautta. Veikkaisin viimeksimainittua koska ko. puolueiden linja on lyöty lopullisesti lukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 isistaisteliajn naispuolista puolisoa koetaan suureksi uhkaksi 5 miljoonan ihmisen keskuudessa. Uhan määrittelee kourallinen Supon palveluksessa olevia henkilöitä. Riskiarvioinneissa yleensä ilmoitetaan riskin todennäköisyys ei pelkkä toteamius uhasta ole riittävä osoitus että asioihin olisi oikeasti huolella perehdytty ennen lausunnon antamista. Suomi on tutkitusti pullollaan toinen toistaankin kirjavampia lausuntoautomaatteja. Suopo ei luonnollisestikkaan kuulu tähän joukkoon vaan sen luotettavuutta voidaan kansan keskuudessa edelleenkin punnita Tiitisen listojen valossa ja kuinka niissä olevaa tietoa on kansalaisilta varjeltu tai vaihtoehtoisesti kansalaisia on varjeltu niiltä tiedoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska toteamus uhasta ei riitä, Turun toritapahtumiakaan ei voitu estää. Mitä voitaisiin tehdä paremmin, vai onko tämä vallitseva olotila kiveen hakattu siten, että emme voi asioille yhtään mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Supo ja lait eivät aina voi estää. Terroristeja eivät lait estä. Ei välttämättä edes supo. Vaikeusaste kasvaa nopeammin kuin lukumäärä. 3-vuorotyötä, vapaapäivät lomat. Kustannukset.

Ei pidä vähätellä millään lukumäärällä, "pienellä kasvulla".
Ajat muuttuvat. Aina voi tilanne kriisiytyä.

Jos valvottavien lukumäärä on nyt 390, niin esittäkää graafinen kuvaaja mistä vuodesta lähtien tähän on tultu. Jatkakaa siitä kuinka luku 390 saadaan puolitettua esimerkiksi kahdessa vuodessa vuoteen 2022 mennessä. Edelleen vuoteen 2024 mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen mitä virkaa Suomessa on Supolla. Supo on suomalaisia varten. Ei sen tarvitse peesata persuja ja pelotella kansaa kymmenellä äidillä lapsineen.
Lapset ja äidit kotiin Suomeen Syyrian vankileiriltä.
Supo tehköön sille kuuluvaa tehtävää ja selittelyt pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo pelleily saisi loppua .Aika menee tyhjänpäiväisten asioiden jauhaminen. Olisi tärkeitäkin asioita hoidettavana.Alkaa mennä usko kaikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha hössöttää nyt tekopyhästi. Yli vuosikymmenen kelan-kustantamana ramppasivat vierastaistelijat sotatantereella ja sitä pidettiin niin hyväksyttävänä, että ärähdettiin heti kun joku otti asian esille. Kansalaisethan siinä sivussa vaiennettiin vihapuhelailla.
Miten meni niinkuin omasta mielestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulossa on 19 alle viisi vuotiasta lasta ja osa alle vuoden ikäisiä, siinä yhtälö, jota Kokoomus voi miettiä, miten erottaminen onnistuu.
Lapset ovat täysin äidistä riippuvaisia, sen lasten vanhempana ja isoisänä tiedän.
Kokoomuksella oli vuosi aikaa hoitaa orpolapset kaksi Suomeen, mitään ei tapahtunut, ulkoministeriössäkään ei ollut mitään valmisteluja.
Kokoomus on mennyt alas ja oppositiossa täysin sekaisin, ilmeisesti heidän rikkaat äänestäjät painostaa, nyt jaetaan hyvää myös heikommassa asemassa olevia, eikä leikata kuten edellinen hallitus teki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasiana piti olla viherluikertelija Haaviston vastuunkiertely ja selvät rikkeet. Orvot ja sairaat lapset turvaan, mutta täytyy ensin varmistaa DNA testillä, että he ovat todella suomalaisia. Keskusta, ryhdistäykää ja heittäkää vihreät pellolle ja heinäpaali vielä evääksi, liha kun on heille myrkkyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei muuttakuin kenttäoikeus käyttöön.ottakoot päättäjät naapuriin asumaan ,niin tietäisivät mitä ovat muuttuis mielipiteet ei niistä suomen yhteiskuntaan sopivia tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen puolue hallituksessa haluaa,että olevinaan olisc ite oikeessa.Ei voida myöntää ,että pyllistetään ja kumarretaan samaan aikaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina pitänyt Risikkoa ihan asiallisena poliitikkona. Nyt ehkä puolueen oppositioaseman vuoksi kielenkäyttö on muuttunut. Mykkänen oli edellisen hallituksen sisäministerinä jolloin myös puhuttiin Al Holin tilanteesta. Miksi silloin ei saatu mitään aikaiseksi??. Kristilliset ovat puolue joita en ymmärrä. Luulisi kristillisiin arvoihin sisältyvän empaattisuus ja myötäeläminen. . Ei näytä olevan niin. Taitavat olla taivaallisia rahastajia. En kuulu kirkkoon joka on tosin eriasia kuin kristillinen puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella oli myös useampi sisäministeri viime hallituskaudella, ja tämä ’arvopohjainen’ populisti oli yksi niistä.
”Älkää antako pelolle valtaa!”-kommenttinsa Turun terrori-iskun jälkeen, sekä monikulttuuriagendaa ja positiivista syrjintää palvelemaan perustettu vihapuhetyöryhmä muistetaan vielä oikein hyvin ja pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Onhan se epäasiallista vastustaa terroritekoihin sortuneiden äärimmäisyysfanaatikkojen maahantuontia veronmaksajien kustannuksella,

Onneksi vihervasemmisto ei moiseen alennu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätkää paljon rahaa tutkimukseen, poliisityöhön ja ainaiseen valvontaan. Pieni hyvä neuvo. Surulliset tapaukset kasvaa ja kasvaa ja pahat ongelmat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
69
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
52
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image