Kotimaa

Kittilän syytetyt tulivat yhtä lukuun ottamatta paikalle – Anna Mäkelä vaatii 20 000 euron korvausta työ­syr­jin­näs­tä

Kittilän kuntakäräjät alkoivat poikkeusoloissa Lapin aluehallintoviraston juhlasalissa, jonne Lapin käräjäoikeus oli joutunut siirtämään istunnon syytettyjen suuren määrän vuoksi. Edessä vasemmalta syytteessä olevia luottamushenkilöitä Tapani Rantajääskö, Timo Kurula ja Aki Maunula.
Kotimaa 11.9.2018 12:00 | Päivitetty 11.9.2018 12:01
Pekka Mauno

Historiallinen 27 Kittilän kuntapäättäjää koskeva oikeudenkäynti alkoi Rovaniemellä. Tilapäinen käräjäsali tuli täyteen syytetyistä ja asianajajista.

Syytteessä olevat Kittilän kuntapäättäjät tulivat yhtä lukuun ottamatta paikalle historialliseen oikeudenkäyntiin. Yksi syytteessä olevista 27 luottamushenkilöstä myöhästyi Lapin käräjäoikeuden istunnon alusta tiistaina aamupäivällä.

Paikalla ei ollut myöskään jutun ainoa asianomistaja, Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä. Hän osallistui käräjille videoyhteyden välityksellä asianajajansa kanssa Helsingistä. Oikeudenkäynti liittyy päätöksentekoon, jolla Mäkelää erotettiin kunnanjohtajan virasta.

Jutussa syytetään 27 Kittilän entistä ja nykyistä luottamushenkilöä virka-aseman väärinkäytöstä ja työturvallisuusrikoksista. Lisäksi syytteessä on yksi Anna Mäkelän erottamispäätösten valmisteluun osallistunut henkilö, joka ei ole Kittilän kunnan palveluksessa. Häntä syytetään avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Syyttäjä vaatii 27 luottamushenkilölle törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ehdollista vankeusrangaistusta. Valmisteluun osallistuneelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

14 luottamushenkilöistä on syytteessä myös työturvallisuusrikoksesta, josta syyttäjä vaatii heille sakkorangaistusta.

Anna Mäkelä yhtyi oikeudenkäynnissä syyttäjän rangaistusvaatimuksiin. Sen lisäksi hän vaatii 20 000 euron korvausta työsyrjinnästä ja oikeudenkäyntikulujaan syytteessä olevien yhteisvastuullisesti korvattavaksi.

Kaikki syytteessä olevat kiistävät syytteet.

Kittilän kuntakäräjiä varten Lapin käräjäoikeus joutui poikkeusjärjestelyihin. Oikeudenkäynti siirrettiin syytteessä olevien suuren määrän vuoksi Lapin aluehallintoviraston juhlasaliin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kurulaa se tuntuu aina vaan hymyilyttävän nämä kiemurat. Katsotaan sitten lopuksi ketä hymyilyttää, veronmaksajia ei nyt kuitenkaan. Jos tässä tulisi langettava päätös, niin saisi päättäjät maksaa osansa kuluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image