Kotimaa

Kittilän syytetyt tulivat yhtä lukuun ottamatta paikalle – Anna Mäkelä vaatii 20 000 euron korvausta työ­syr­jin­näs­tä

Kittilän kuntakäräjät alkoivat poikkeusoloissa Lapin aluehallintoviraston juhlasalissa, jonne Lapin käräjäoikeus oli joutunut siirtämään istunnon syytettyjen suuren määrän vuoksi. Edessä vasemmalta syytteessä olevia luottamushenkilöitä Tapani Rantajääskö, Timo Kurula ja Aki Maunula.
Kotimaa 11.9.2018 12:00 | Päivitetty 11.9.2018 12:01
Pekka Mauno

Historiallinen 27 Kittilän kuntapäättäjää koskeva oikeudenkäynti alkoi Rovaniemellä. Tilapäinen käräjäsali tuli täyteen syytetyistä ja asianajajista.

Syytteessä olevat Kittilän kuntapäättäjät tulivat yhtä lukuun ottamatta paikalle historialliseen oikeudenkäyntiin. Yksi syytteessä olevista 27 luottamushenkilöstä myöhästyi Lapin käräjäoikeuden istunnon alusta tiistaina aamupäivällä.

Paikalla ei ollut myöskään jutun ainoa asianomistaja, Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä. Hän osallistui käräjille videoyhteyden välityksellä asianajajansa kanssa Helsingistä. Oikeudenkäynti liittyy päätöksentekoon, jolla Mäkelää erotettiin kunnanjohtajan virasta.

Jutussa syytetään 27 Kittilän entistä ja nykyistä luottamushenkilöä virka-aseman väärinkäytöstä ja työturvallisuusrikoksista. Lisäksi syytteessä on yksi Anna Mäkelän erottamispäätösten valmisteluun osallistunut henkilö, joka ei ole Kittilän kunnan palveluksessa. Häntä syytetään avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Syyttäjä vaatii 27 luottamushenkilölle törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ehdollista vankeusrangaistusta. Valmisteluun osallistuneelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

14 luottamushenkilöistä on syytteessä myös työturvallisuusrikoksesta, josta syyttäjä vaatii heille sakkorangaistusta.

Anna Mäkelä yhtyi oikeudenkäynnissä syyttäjän rangaistusvaatimuksiin. Sen lisäksi hän vaatii 20 000 euron korvausta työsyrjinnästä ja oikeudenkäyntikulujaan syytteessä olevien yhteisvastuullisesti korvattavaksi.

Kaikki syytteessä olevat kiistävät syytteet.

Kittilän kuntakäräjiä varten Lapin käräjäoikeus joutui poikkeusjärjestelyihin. Oikeudenkäynti siirrettiin syytteessä olevien suuren määrän vuoksi Lapin aluehallintoviraston juhlasaliin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kurulaa se tuntuu aina vaan hymyilyttävän nämä kiemurat. Katsotaan sitten lopuksi ketä hymyilyttää, veronmaksajia ei nyt kuitenkaan. Jos tässä tulisi langettava päätös, niin saisi päättäjät maksaa osansa kuluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
25
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
15
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
10
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
10
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
7
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
6
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image