Kotimaa

Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa

Katri Kulmuni linjasi keskiviikkona keskustan kantoja al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 11.12.2019 18:09
Petteri Lindholm, Aki Taponen

Al-Holin leirin suomalaisnaisten- ja lasten kohtalosta käydään Suomessa kovaa vääntöä. Koko oppositio jätti tilanteesta keskiviikkona välikysymyksen.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoo, ettei keskusta hyväksy kaikkien al-Holin leirillä pidettävien suomalaisten tuomista Suomeen.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä pidetään terroristijärjestö Isisin alueilla asuneita naisia ja lapsia. Suomalaisnaisia on leirillä noin kymmenen ja heidän lapsiaan kolmisenkymmentä.

Kulmunin mukaan hallituksen iltakoulussa hyväksymä toimintalinjana on se, että ulkoministeriö on nimennyt erityisedustajan virkavastuulla selvittämään, kuinka al-Holin leirin suomalaisia lapsia voidaan auttaa.

– Sellaista toimintalinjaa keskusta ei ole hyväksynyt eikä tue, että kaikki suomalaiset sieltä tuotaisiin tänne, Kulmuni sanoi Lännen Medialle.

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola vaati tiistaina, että Suomen ei tule noutaa leirin suomalaisia kotimaahan.

Leiriä ylläpitävä kurdihallinto on ilmoittanut, ettei se hyväksy leirillä olevien lasten hakemista ilman näiden vanhempia. Savola sanoi, ettei Suomen tule tällöin hakea leiriltä myöskään lapsia.

Vielä tiistaina Kulmuni ei suostunut kommentoimaan puoluetoverinsa puheita, mutta totesi nyt keskustan kannaksi sen, että kaikkia suomalaisia ei haeta.

Leirillä olevien lasten edun toteutuminen edellyttää hallituksen mukaan sitä, että heidät pyritään hakemaan Suomeen.

Lasten äitien tilanne on epäselvä. Suomen kansalaisina heillä on kansainvälisten sopimusten mukaan oikeus palata milloin tahansa kotimaahansa, mutta kansainväliset sopimukset tai laki eivät velvoita Suomea hakemaan aikuisia leiriltä.

Suojelupoliisi pitää al-Holin leirillä olevia suomalaisnaisia mahdollisena turvallisuusuhkana.

Marin: Haavistolla on ”hallituksen hiljainen hyväksyntä”

Paine ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja al-Holin kiistan ympärillä on kasvanut valtavaksi. Ulkomailla olevien suomalaisten auttaminen kuuluu ulkoministeriön vastuualueelle.

Huhut, tulkinnat ja vuodot tapauksesta ovat päässeet julkisuudessa laukalle, koska hallitus Haavisto etunenässä on kertonut al-Holin tapauksesta julkisuuteen niin vähän tietoa.

Poliittista päätöstä suomalaisten kotiuttamisesta ei ole hallituksen parissa tehty, vaan kotiuttamisen valmistelua on tehty ulkoministeriössä virkatyönä.

Tuore pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylelle, että Haaviston toimilla al-Holin tapauksessa on ”hallituksen hiljainen hyväksyntä”.

Asiaa on käsitelty syksyllä hallituksen iltakouluissa, joissa mikään puolue ei Haaviston mukaan ole vastustanut kotiuttamisen edistämistä virkatoimin.

Oppositio jätti al-Holin tapauksesta hallitukselle keskiviikkona välikysymyksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (184)

keskustan kannattaisi keskittyä valtakunnan politiikkaan ja lopettaa jo höpinä muutamasta mukulasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi hakea henkilöitä, jotka tukevat terrororismia tai ovat siihen itse osallistuneet? Ruotsissa on tiettyjä paikkakuntia, joissa on paljon ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU, velvoittaa, muutoin teemme ihmisrikoksen. Rikoksen ihmisyyttä vastaan. EU,ssa ollaan. Suomen ei olisi pakko jos oltais itse päättävä maa, eli itsenäinen. Nyt päättää eu, ja noudattavat sitä.! Todennäköisesti ensin ottavat lapset, ja välittömästi perään äidit, isät lienee jo suuri osa täällä. Lapsiparat itkee äitiä, pakkohan se on äitikin ottaa. Tämä on marssijärjestys, uskokaa tähän.! Näin tässäkin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusteluista pääsee siihen käsitykseen, että poliitikot ovat jotenkin vajaaälyisiä, kun eivät osaa sanoa yksinkertaiseen kysymykseen kantaansa kyllä tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko viisainta lähettää ulkoministeri sinne leirille itse neuvottelemaan asiat selviksi. Siis kertomaan äideille, että heillä ei koskaan enää ole asiaa Suomeen, mutta lapset voidaan tänne tuoda. Asiaa auttaa huomattavasti, jos lapset ovat täysin orpoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti ulkoministeriössä on tehty jo valmis suunnitelma aikatauluineen että Holin lapset ja palaamaan suostuvat äidit tuodaan Finskin koneella ensi viikolla kotiin. Eivät Helsingin sairaanhoito- ja sosiaalipuoli olisi muuten tehnyt yksityisiä suunnitelmia jakaa Suomeen tuodut äidit ja lapset eri sos.alueiden kesken. Ja Poliisi osasi ajoittaa lentokentällä mielenosoituksen hajottamisharjoituksen juuri tähän saumaan. Jos vihervasemmiston äänin vassari ministerit päättävät tuoda sekä lapset ja palaamaan halukkaat äidit Suomeen niin se on sitten Kepun nieltävä tai kaadettava hallitus, ja otettava ennen aikaisissa vaaleissa rökäletappio vastaan. Ja jos Kulmunti kaataa hallituksen alkaa media hehkuttaa Joulun aikaan että Kepu uhrasi härskisti viattomat lapset äitien rikosten takia. Ja kannatus vaan painuu alemmas, Heh siinä mietittävää Kulmuntille, Väyryselle ja Sipilälle että Kurviselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakekaa kaikki vaan, aikuiset istumaan elinkautista vihollisen avustamisesta ja lapset , jossei sukulaisten ole mahdollista hoitaa, adoptoitaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katri Kulmuni vie ja muut vikisee, josta me perussuomalaiset olemme kateellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan ek.ryhmä ja ulkoministeri päässeet kauppoihin eli välikysymykseen tulee tuhti vastaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Hallituksella hiljainen hyväksyntä" sanoo pääministeri, eli suomeksi tarkoittanee = asia hyväksytty!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen paine nyt kasvaa, mitä erikoista Suomessa on asian suhteen tehty tai jätetty tekemättä? Pakolaisleireille sijoittetuista on nyt opposition ja median jatkuvalla rummutuksella tehty selkeästi kärpäsestä härkänen. Hieman alkaa jo epäilyttämään onko meillä pulaa luotettavista tiedonvälittäjistä. Sipilän oikeistohallituksen pöydällä sama asia makasi jatkuvasti, mutta silloin sitä ei nähty jatkuvan uutisrummutuksen arvoiseksi. Mikä siitä nyt teki aivan poikkeuksellisen tärkeän asian? Keskustan rooli hallitusosapuolena on todella erikoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittävät,kokkareet,kaataa köyhien asialla olevan hallituksen,jotta pääsevät halpuuttamaan palkkoja,aktiivimallia taksisin,etuuksien jäädytystä,herroille lisää liksaa ja verohelpotuksia jne.jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä hallituksen pitäisi kantaa suuresti huolta ulkomaille vapaehtoisesti ISIS-taistelijoiden mukaan lähteneistä äideistä ja lapsista ? Vastaavalla logiikalla myös muista maailmalla olevista heitteille jätetyistä suomalaisista lapsista ja huonosti pärjäävistä äideistä pitäisi kantaa huolta ja tuoda heidät Suomeen valtion kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä keskusta olkaa tiukkana niin saatte vähän tukittua vuotoa persuhin. Miten tämä lasten erottaminen äideistä on niin vaikeaa. Meillä Suomessahan kun äiti ryyppää tai jättää lapsen yksin kotiin niin hetimiten tehdään huostaan otto ja sillä selvä. Kyllä kait terroristiltä voidaan ottaa lapsi huostaan.
Hallituksesta sen verran, että ei kaksi ilman kolmatta elikkä kahsesti on hallitus mennyt uusiksi ja nyt sitten vielä kolmas kerta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmunni kaiketi osoitti mielestään johtajuutta, kun otti asian esiin. Tottahan se on ja samalla varmaan kasvatti luottamusta muihin puoluesiin...... Koskahan taas keskustellaan hallituksen sisäisestä luottamuksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta lähti persujen tielle. Vastaus kaikkeen on ei, mutta ei anneta ratkaisuja mihinkään. Olisi ollut mukava kuulla Kulmunnin ratkaisu al-Holin tilanteeseen. Onko hän todella valmis hylkäämään suomalaiset lapset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta lähti järjen tielle. Mikä on kyllä sama asia kuin perussuomalaisten tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (184)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image