Kotimaa

Tilaajille

Kaleva-gallup: Enemmistö pitää Fennovoiman ve­nä­läi­so­mis­tus­ta tur­val­li­suusuh­ka­na – Tutkija: "Määrä on suuri, jopa huomattava"

Fennovoima tekee ydinvoimalaa Pyhäjoen Hanhikivenniemelle. KUVA: Vesa Joensuu
Kotimaa 6.5.2019 6:00
Petri Laukka

Pohjois-Suomessa suhtaudutaan varauksellisesti venäläisten huomattavan suureen osuuteen Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. Nykyinen maailmanpolittiinen tilanne näyttää saaneen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ihmiset epäilemään venäläisen omistukseen ja ydinteknologiaan sitoutumisen järkevyyttä.

Kalevan gallupin mukaan 62 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että venäläisten osuus suomalaisessa ydinvoimassa on jonkinasteinen turvallisuusuhka. Venäjä voi heidän mielestään käyttää Fennovoimaa omiin poliittisiin tarkoituksiinsa.

Vain seitsemän prosenttia vastanneista ei näe venäläisten muodostavan minkäänlaista uhkaa Pyhäjoen Hanhikivelle suunnitellussa ydinvoimalassa.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti ydinvoimaan, mutta kansalaisten näkemyksiä ydinlaitoksen venäläisomistuksesta selviteltiin vasta nyt ensimmäisen kerran. Taloustutkimus haastatteli 1001 täysi-ikäistä henkilöä Oulun vaalipiirissä neljän viikon aikana maaliskuussa. 

Tilaajille

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image