Kotimaa

Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt per­hee­nyh­dis­tä­mi­siä

Hamal (nimi muutettu) käy Kainuussa töissä tehtaassa ja pitseriassa ja hänen nettotulonsa ovat jo hyvin lähellä 2 600 euron rajaa. Hän toivoo, että se riittää. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 24.5.2019 6:00
Tanja Nuotio

Suomi kiristi ulkomaalaislakia 2016, kun kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämisiin otettiin käyttöön toimeentuloedellytys eli tuloraja. Kainuussa asuva irakilainen Hamal tekee nyt kahta työtä, jotta vihdoin saisi perheensä Suomeen. Hän ihmettelee, miksi tuloraja on niin korkea, vaikka suomalainen tuttukin pärjää vähemmällä.

Perheenyhdistämiset ovat kääntyneet laskuun korkeiden tulorajojen vuoksi.

Kansainvälistä suojelua Suomesta saaneet eivät saa enää perhettään helposti luokseen, koska Maahanmuuttovirasto (Migri) antaa yhä enemmän kielteisiä päätöksiä.

Kielteisten päätösten lisääntyminen on suoraa seurausta ulkomaalaislain kiristämisestä. Vuonna 2016 kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämisiin otettiin käyttöön toimeentuloedellytys eli tuloraja.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten oleskelulupahakemuksista hylättiin vuonna 2018 kaikkiaan 30 prosenttia eli noin kolmannes, selviää Migrin tilastoista. Vuonna 2017 hakemuksista hylättiin 23 prosenttia, ja 2016 yhteensä 19,5 prosenttia.

Kielteiset päätökset on suhteutettu kokonaishakemusmäärään ja laskettu prosenttiosuuksina kaikista päätöksistä.

Alkuvuonna 32 prosenttia on ollut kielteisiä päätöksiä

Tänä vuonna tammi-huhtikuussa 32 prosenttia päätöksistä on ollut kielteisiä. Virasto on tehnyt kaikkiaan 691 päätöstä, joista 222 on ollut kielteisiä. Perheenyhdistämispäätöksiä tehtiin vuonna 2015 noin 1 400 kappaletta, ja vuonna 2017 jo lähes 3 000.

Viime vuosina hylättyjen hakemusten määrä on selkeästi lisääntynyt, mutta on huomattava, että 2015 kielteisiä päätöksiä oli myös noin 29 prosenttia.

2015 Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa, mikä on lähes kymmenkertainen määrä normaalivuoteen verrattuna. Perheenyhdistämisten hakemusmäärät pomppasivat ylös vasta 2017, jolloin hakemuksia tuli kaikkiaan 2 700. Tämä johtuu siitä, että suurin osa 2015 saapuneiden turvapaikkapäätöksistä tehtiin 2016. Vuonna 2015 hakemuksia perheenyhdistämisestä tuli vain 770, eli kahdessa vuodessa ne yli kolminkertaistuivat.

– Kielteisten päätösten määrässä on hienoista nousua, mutta dramaattisesti ne eivät ole lisääntyneet, perhesideprosessien tulosaluejohtaja Kaj Swanljung Migristä kommentoi.

Swanljung arvioi, että suurimmassa osassa lisääntyneistä kielteisistä päätöksistä taustalla on se, että kansainvälistä suojelua saaneen toimeentulo perustuu toimeentulotukeen ja muihin etuuksiin, ei siis ansiotuloihin. Suomi kiristi lakiaan juuri tähän kohtaan: perhe ei saa tulla yhteiskunnan elätettäväksi.

"Suomalainen tuttu tienaa 2 300 kuussa ja se riittää perheelle"

Kainuussa asuva irakilainen Hamal tekee tällä hetkellä kahta työtä, mutta ei ole onnistunut saamaan perhettään luokseen. Hamal on saanut Suomesta turvapaikan. Vaimo ja kaksi lasta ovat Irakissa.

Hamal ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska pelkää, että se vaikuttaisi prosesseihin. Haastattelu toteutui maahanmuuttopalveluiden avulla, ja hän puhuu omasta näkökulmastaan.

Hamal tuli Suomeen yksin vuonna 2015. Hän kertoo, että Migri antoi perheenyhdistämisestä kielteisen päätöksen 2016. Hamal valitti siitä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, josta myös tuli kielteinen päätös. Näihin aikoihin Hamal opiskeli.

Insinöörikoulutuksen Irakissa saanut Hamal käy nyt töissä tehtaassa ja pitseriassa ja hänen nettotulonsa ovat jo hyvin lähellä 2 600 euron rajaa. Hän aikoo hakea taas perheenyhdistämistä.

– Suomalainen tuttuni tienaa 2 300 euroa kuussa nettona. Hän on kertonut, että hänellä on vaimo ja kolme lasta, mutta summa riittää elämiseen. Miksi minulla raja on korkeampi?

Lakimuutos 2016

1.7.2016 tuli lakimuutos, jonka mukaan kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäseniltä edellytetään turvattua toimeentuloa.

Toimeentulon täytyy olla turvattu niin, että yhteiskunnan ei tarvitse elättää. Tulojen on oltava sellaiset, että perhe pärjäisi ilman toimeentulotukea. Tiettyjä etuuksia, kuten lapsilisää, ei rinnasteta toimeentulotukeen.

Jos perheessä on esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi alaikäistä lasta, toimeentuloon vaaditaan 2 600 euroa kuukaudessa (1 000 euroa aikuisesta, 700 euroa saman talouden toisesta aikuisesta, 500 euroa alaikäisestä lapsesta, 400 euroa toisesta alaikäisestä).

Käytännössä yksin Suomessa jo olevalla on jäätävä käteen tuloja 2 600 euroa kuussa.

Yksittäisessä tapauksessa voidaan edellytyksestä poiketa, jos siihen on poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu vaatii. Kynnys on korkea.

3 kuukauden raja

Toimeentuloa ei edellytetä, jos turvapaikan saaneen perheenjäsen jättää hakemuksen 3 kuukauden kuluessa turvapaikkapäätöksestä. Perhe pitää olla jo ennen maahantuloa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Näin sitä on päästy Suomalaisten kanssa samalle viivalle joten paluu maan pinnalle on tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Hän on kertonut, että hänellä on vaimo ja kolme lasta,"

Onpa mukava kuulla että vaimo ja lapset voi turvallisesti Irakissa odotta kutsua
Eldoradoon.
Heillä ei ilmeisesti ole minkäänlaista vaara olla siellä, sillä ei kai tuo tunnollinen
perheenisä olisi muuten heitä jättänyt keskenänsä sinne.
Tuo ahkera perheenisä pitäisi nyt mennä kotiin säästönsä kanssa, avata vaikkapa insinööritoimisto.
Edessä on upea tulevaisuus rakentaen oma maataan, sellaisia sankareita siellä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Insinöörikoulutuksen Irakissa saanut Hamal "

Me saimme 2015 32 000 insinööreja, siis täällä voidaan tyystin
lopeta insinöörien koulutusta sillä enempää ei varmana tarvita.
Pari vuotta töissä, tai pääsikö hän töihin sillä siunaamalla kun hän tuli
Ruotinjunalla rajan yli.
Hän on työn sankari, suomalainen taas ei.
Haastattelu toteutui maahanmuuttopalveluiden avulla, siis hän ei,
älykkyydestään huolimatta, osaa Suomea, elikkä hän ei ole kotiutunut
vaan on ja pysyy vieraana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nämä kaverit eivät mene rakentamaan omaa maataansa kuntoon'? Sehän se tarkoitus on. Eihän pakolaisuus ole mikään pysyvä ratkaisu, vaan sen tarkoitus on ollut auttaa ihmisiä hädässä, joka loppuu joskus. Miksi pitää kyseenalaistaa tämän maan "tarjoilut", voisiko niistä olla myös kiitollinen.

Mitä yhdistämiseen tulee, kait yhteiskunnalla on aivan oikein tarkoitus katsoa, että ketä tulee ja milloin veronmaksajien tukien perässä elämään. Kuka uskoo näitä juttuja enää, koska niissä on todella paljon virheitä ja suorastaan valehtelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva jättää jutusta kokonaan pois sen, miksi tämä:
"Toimeentuloa ei edellytetä, jos turvapaikan saaneen perheenjäsen jättää hakemuksen 3 kuukauden kuluessa turvapaikkapäätöksestä. Perhe pitää olla jo ennen maahantuloa."
ei ole tässä tapauksessa toteutunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyse ole huonosta journalismista, vaan selektiivisestä sellaisesta. Kaikki ikäviin tosiasioihin viittaava jätetään kertomatta, sillä se ei ole valehtelua! Mielestäni se on paljon pahempaa kuin valehtelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietyistä syistä äänestettiin isänmaalliset.
Muiden kyseenalainen ja lehdistön pönkkittämä arvopohja on
nyt myötätuuleessa, katsotaan miten tälle kansalle käy kun järki puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Korkea tuloraja on vähentänyt per­hee­nyh­dis­tä­mi­siä" Eli korkeampi tuloraja toimii, sillä sosiaaliturvan varassa itsensä ja perheensä elättävien perheenyhdistämiset ovat vähentyneet. Ehdottoman oikea suunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne otettuja sliipattuja tulee vastaan kaapunnilla jatkuvasti joutilaina elätettävinä. Olisikohan realistisempaa jo oikaista väärinkäsitys siitä, että ketä me elätetään täällä Suomessa. Siellä on kotomaa kotiutumista varten (Irak) tälle suurella joukolle nuorehkoja miehiä. Lähtötelineet vaan etehen ja eiku menoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä ole pääasiaa että mies itse pääsi turvaan...
Tuo sankaritarina...hm...
Olen tehnyt kahta työtä vuosikausia verottajan iloksi.
En ole silti ollut sankari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2600€ nettotulot edellyttää bruttopalkan olevan 4000€/kk. Todella kohtuuton vaatimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan jos on oikea insinööri eikä paperitkaan hukkuneet Välimereen ja työllään osoittaa olevansa insinööri, niin ei pitäisi olla mahdoton palkkavaatimus. Minäkin teknikkona saan työeläkkeestäni 2500 euroa käteen kuukaudessa, vaikka en täyttä eläkettä saakaan.
Toisaalta taas virallisen tilaston mukaan nämä Sipilän maahankutsumat saivat jo vuonna 2016 keskimäärin 5833,30 euroa kuukaudessa. Verottomana! Niin että jokin nyt ei sovi kuvioon ollenkaan. Olisikohan taqyiialla ja hasbaralla osuutta asioihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääkö 4000€? Itse tienaan 5400 bruttona ja käteen jää vähän enemmän kuin tuo 2600...
Rajahan on ilmiselvästi asetettu niin ettei tänne ketään tulisi. Verotus leikkaa tehokkaasti pois muut paitsi kaikkein yritteliäimmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa GFH, ota ihmeessä yhteyttä verottajaan, sillä säännöllisen kuukausiansion veroprosentti yhdessä lakisääteisten maksujen kanssa ei voi kohota lähes 50 %. Ja vastaus kysymykseesi, kyllä sen pitäisi riittää tässä himoverottajienkin luvatussa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi, ei tosiaan riitä, jos painaa ylitöitä niin kevyesti paukkuu kaikkine maksuineen liki 60 rosenttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein, että oletetaan perhettään Suomeen haluavan tienaavan tarpeeksi rahaa, jotta pystyy huolehtimaan heistä kunnolla. Jos on pari aikuista ja lasta saman katon alla niin 2600€/kk on vielä aika alhainen summa kaikista huolehtimiseen. Jos itse asuisin ulkomailla ja en tienaisi tarpeeksi kuin itselleni, olisi typerää yrittää tuoda perhettäni elämään luokseni tukien varaan ja se ei ole joissakin maissa edes mahdollista, koska tukia ei ole lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmää on kyyti Kalevan kommenttiosiossa. Täydellinen kyvyttömyys empatiaan yhdistyy puhtaaseen rasismiin, en ihmettele miksi perussuomalaiset saivat niin paljon ääniä.

Pakko vielä sanoa, että tuo tuloraja on kyllä aivan kohtuuton - en saa tuota edes bruttona, vaikka olen tradenomi (amk).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
10:46
Limingantullin Alko remontoidaan erikoismyymäläksi – valikoima kasvaa 1800 eri tuotteeseen, niistä alkoholittomia on 50
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
8
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image