Kotimaa

Hallituksen esityksen vastaiset toimet laajenevat: AKT on julistanut ylityökiellon useille aloille – vaikutuksia bus­si­lii­ken­tee­seen

Hallitus käy parhaillaan läpi lausuntokierroksen antia. Hallitus ei ole aikonut perääntyä esityksen tuomisesta eduskuntaan. Kuvassa hallituspuolueiden puheenjohtajat kulttuuriministeri Sampo Terho (sin), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok). KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 14.9.2018 14:41 | Päivitetty 14.9.2018 15:42
STT, Kaleva, Lännen Media

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on julistanut ylityökiellon useille sopimusaloille. Järjestö vastustaa hallituksen esittämää työsuhdeturvan heikennystä alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Ylityökielto alkaa maanantaina ja kestää syyskuun loppuun.

Ylityökielto vaikuttaa muun muassa bussiliikenteen. Linja-autoliikenteen lisäksi ylityökielto koskee kuorma-autoalaa, linja-autoasemia, huoltokorjaamoja, säiliöautojen kuljettajia sekä kaupan ja elintarvikealan kuljetuksia.

–  AKT ei hyväksy jäseniinsä kohdistuvaa työsuhdeturvan heikennystä eikä ylipäätään työntekijöiden eriarvoista kohtelua lain edessä ja vaatii hallitusta lopettamaan syrjivän ja työntekijöitä nöyryyttävän lakiesityksen valmistelun, järjestö kertoo tiedotteessa.

Useat muut ammattijärjestöt ovat jo ilmoittaneen vastaavista toimista.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat toimistaan keskiviikkona. Liittojen jäsenet teollisuuden aloilla eivät paiski ylitöitä 17. syyskuuta eteenpäin eli ensi maanantaista lähtien.

Liitot tiedottivat molemmat keskiviikkona tästä vastatoimesta hallituksen työelämää koskevia lakiesityksiä vastaan. Närkästyksen kohteena on erityisesti hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi.

Teollisuusliiton ylityökielto ei koske media- ja painoalaa, lehdenjakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä. Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto. Siihen kuuluu 226 000 jäsentä.

Ammattiliitto Pron kohdalla ylityökielto koskee puolestaan teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan ylityökiellossa ei ole kyse niinkään politiikasta, vaan ennemminkin Pron jäsenten edunvalvonnasta. Hänen mukaansa ammattiliitto ei vaadi kohtuuttomuuksia, vaan haluaa, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan.

Ammattiliitto Pron ja Teollisuusliiton ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi. Ainakin Teollisuusliitto on valmis toteuttamaan myös muita vastatoimia, jos hallitus ei peräänny aikeissaan. Teollisuusliiton liittohallitus päätti 24. elokuuta vaiheittain etenevistä toimista hallitusta vastaan.

AKT:n hallitus aikoo kokoontua syys-lokakuun vaihteessa tarkastelemaan tilannetta uudestaan ja varaa mahdollisuuden jatkaa ylityökieltoa sekä laajentaa sitä tarvittaessa myös muille liiton sopimusaloille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Täytyypä soittaa parille tutulle liikennöitsijälle ja kysyä, tarvitsevatko keikkakuskia töihin, työhaluttomia tuuraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin jokos täällä kepu/kok räksyttäjillä puntit tutisee.Se on harvinaisen selvää että tuo hallitus ei istu loppuun saakka vaan köyhien kyykyttäjät lähtee se on varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin teen ylitöitä, ammattiliitot ei sotkeennu minun hommiin.Otan rahana tai vapaana ja se on minun valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on tämän hallituksen aikana maassa tekemisen meininki.
Sen näkee jo Oulun seudulla ajellessakin. On niin paljon tietöitä ja kaikenlaisia remonttikohteita käynnissä, ettei enemmästä väliä. Uudisrakentamista unohtamatta.
Vahinko vaan, että on näitä tahoja, jotka tekevät politiikkaa ja lyövät kapuloita talouden rattaisiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimassa oleva YT laki ei myöskään koske alle 20 työntekijää firmoja. Mikä tässä on vaikeaa ammattiliitoille?
Tasa-arvon vuoksi ammattiliiton toiminta ja sijoitustuotot myös verolle!. On verovapaata, eli veroparatiisi touhua suomessa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ammattiliitot puuttuvat jääkiekkoseurojen irtisanomisiin? Niistähän mies lähtee kuin leppäkeihäs vain muutaman ottelun jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tällä hallituksella oikein on.kun täytyy kalkkiviivoillakin sekaantua työelämään vaikka kuinka kikyjä sovittuna? Ihanko väenväkisin ne haluavat maan epävakaaksi.vaikka eletään nousukautta ja työrauha ollut päällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus on pelkkä Ek:n juoksupoika.
Tähän maahan halutaan saada huutokauppatyömarkkinat. Halvin tarjous voittaa.
Tässäkin foorumissa jokainen palkansaaja, joka ei itse ole yrittäjä, nauttii ammattiyhdistysliikkeiden neuvottelemista palkkoista.
Raha kyllä kelpaa, mutta suu silti vaahtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos duunarin työpanos ei kelpaa yrityksille hallitukselle pääomatuloilla niin herrat on hyvä ja tekee työt itse nämä on ahneita ilmaisella ei kannata työmiehen töitä tehdä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai millä tavalla tämä erityisesti nöyryyttää työntekijöitä?
AKT valitsee sanansa tarkoitushakuisen riitaisalla tavalla.
Voisipa jotenkin valita sellaiset palveluntarjoajat, joilla ei olisi minkäänlaista AY kytköstä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tämä saa riittää. Meillä on onneksi demokratialla valittu hallitus, jonka pitäisi maata johtaa. Ay-liikkeet tekevät nyt vaalityötä vasemmistolle uhohtaen sen ison joukon, jotka odottavat työllistymismahdollisuuksia. Ay-liikkeet eivät kanna vastuuta työttömyydestä, mutta silti ne sitä pyrkivät ylläpitämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Suomen työllisyys nousee tappiin. Hallituksen toimilla alle 20 henkilön yritykset tyllistävät ja isot yritykset joutuvat palkkaamaan lisää työntekijöitä kun ylitöitä ei tehdä. Hyvä Suomi ja suomalaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö enneminkin helpotta töihin pääsyä, kun sitä että voidaan tehdä työttömiä helpommin? Sama selkeä linja näyttää jatkuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on meille tekeville töitä kun emme osallistu ay liikkeen poliitisiin lakkoihin, ennemmin eroan koko poppoosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä se yleislakko viipyy. Nämä ylityökiellot tuo rahaa AY-liikkeelle, lakko vie.
Hopi hopi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille lakkoa vastustajille tiedoksi, miettikää sitten, kun omalle kohdalle sattuu pärstäkertoimen mukaan toimiva työnantaja tai potkut tulee ilman syytä ihan tuosta vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pelkoa, nautin kilpailemisesta kun juoksen tai teen töitä!

Laiskat ne töitään laskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

117
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
89
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
60
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
52
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
32
Oululaisyhtiö Suomen Hoivatilat jatkoi rajua kasvua – operatiivinen tulos kasvoi 41 prosenttia
31
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
31
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image