Kotimaa

Teol­li­suus­liit­to ja Pro julistavat ylityökiellot – vastalause "työelämää heikentäviä hankkeita kohtaan"

¿Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 12.9.2018 14:53 | Päivitetty 12.9.2018 21:51
Ossi Rajala

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron jäsenet teollisuuden aloilla eivät paiski ylitöitä 17. syyskuuta eteenpäin eli ensi maanantaista lähtien. Liitot tiedottivat molemmat keskiviikkona tästä vastatoimesta hallituksen työelämää koskevia lakiesityksiä vastaan. Närkästyksen kohteena on erityisesti hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Teollisuusliiton ylityökielto ei koske media- ja painoalaa, lehdenjakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä. Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto. Siihen kuuluu 226 000 jäsentä.

Prolle kyse on edunvalvonnasta

Pron kohdalla ylityökielto koskee teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä. Pron jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat.

– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen linjaa.

Ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi. Ainakin Teollisuusliitto on valmis toteuttamaan muitakin vastatoimia, jos hallitus ei aikeissaan peräänny. Teollisuusliiton liittohallitus päätti 24. elokuuta vaiheittain etenevistä toimista hallitusta vastaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei ole ainakaan toistaiseksi vihjannut, että ammattiliittojen vastatoimet saisivat hallituksen vetämään lakiesityksensä pois.

Järjestöt toivovat keskustelua

Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry sen sijaan toivovat, että kaikki painostustoimia valmistelevat ammattiliitot peruvat suunnitelmansa, jotta rakentavalle keskustelulle syntyy tilaa.

Kolmen järjestön tiedotteen mukaan ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa etenkin tuotannossa.

– On valitettavaa, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa hyvään vauhtiin päässeeltä talouskasvulta. Yritysten tilauskirjat ovat täynnä ja lukuisilla yrityksillä on työvoimapula, joten ylityökielto vaikuttaa tavallistakin enemmän yritystoimintaan ja tilausten toimitusvarmuuteen.

Tiedotteessa todetaan, että lakiesitys on vielä valmistelussa eikä sen sisällöstä ole lopullisesti päätetty. Järjestöjen mukaan ratkaisut erimielisyyksiin pitää hakea vuoropuhelun kautta.

– Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä.

Tiedotteen mukaan yritykset ovat joutumassa jo toisen kerran tänä vuonna poliittisten työtaistelutoimien uhriksi. Yritykset ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi tuotannon ja toimitusten vaikeutuessa.

– Työtaistelutoimien aiheuttama mainehaitta on todellinen ja synnyttää epävarmuutta suomalaisten yritysten toimitusvarmuudesta. Myös työmarkkinajärjestelmän uskottavuus kärsii.

Päivitetty 12.9. klo 21.51. Lisätty järjestöjen osuus.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (108)

SDP:n vaalikampanjalle alkupotku AY-liikkeen poliittisella tempauksella. Tätä se sitten tulee olemaan kun kansalaiset äänestävät AY... ei kun SDP:n pääministeripuolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jes! Enemmän ylitöitä, eli rahaa minulle siis. Valitettavasti meidän työpaikalla on ahnaita työntekijöitä sen verran paljon, että kisa ylitöistä jatkunee edelleen kiivaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtisanomissuojan heikentäminen on iso asia, joka ei kuitenkaan ollut vaalikysymys. Kansalta mandaattia sen toteuttamiseen ei siis haettu. Samoin oli laita työttömyysturvan heikennysten suhteen. Taloustilanne ja yritysten kilpailukyky puolestaan on kehittynyt parempaan suuntaan.

Toteutuessaan huonompi irtisanomissuoja laajenisi pienyrityksistä suurempiin ja siitä tulisi ennenpitkää "uusi normaali". Keskisuurissa yrityksissä ja alihankintaketjuissa tehtäneen toiminnan pilkkomista niin, että heikennys koskee pienellä viiveellä laajempaakin työntekijäryhmää. Poliittisten työtaistelutoimien oikeutus on tässä tapauksessa valitettavasti perusteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölmö uskoo niihän kikynki piti työlistää ja mitenkäs tämä työllistytäs vain siinä tapauksessa että entinen irtisanottu vai muka 15000 uutta työpaikkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erotkaa jo näistä turhista Ay-liikkeistä. Miksi hullussa tuhlata rahoja näitten johtajien taskuun. Ette saa mitään vastinetta rahoillenne. Joku syyttää minua,että nautin palkankorotuksista siiipeilemällä. Höpö höpö en tarvitse Ay-liikkeen epätasa-arvoisia prosentti korotuksia. Saan palkankorotuksen pyydettyä ilman Ay-liikettä. Hallitus on luonut toimillaan valtavasti uusia työpaikkoja. Tämäkin uudistus nostaa 15000 työtöntä töihin. Siis pois sosiaalietuuksilta, mutta sehän ei käy demareille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay liikkeessä ajavat asioita juuri nämä laiskemmat työntekijät. Itselle junailevat saman palkan mitä liittoon kuulumaton rehti työmies ansaitusti kovalla työllä ansaitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ja kun saadaan työttömiä töihin, pienenee meidän työssäolevien työttömyysvakuutusmaksut ja verot, jolloin meille kaikille jää enemmän tehdystä työstä palkkaa. Ammatti liittojen toiminta ja sijoitustuotot myös verolle! Tasa-arvon vuoksi kuten teollisuusliitto kampanjoi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajetaan vaan koko suomalainen teollisuus yhteisvoimin alas ja pistetään uudet hommat hakuun. Varmaan Riku Aalto ainoa joka voi olla varma jatkossakin omasta muhkeasta palkastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä komennus henkilöt tykkää,reissuhommissa ansion muodostus on pitkät päivät ja päivärähät.Nyt on vaali humu,tämä ylityökielto koskee osaa porukkaa he maksavat omasta lompsasta sen että jotkut ovat kyvyttömiä neuvotteleen ja vetävät herneen pelkästä hallituksen selvitys sekä kysely pyynnöstä.Tämä taas päätös lisää puolalaisia virolaisia seisakkeihin,onhan se hyvä jotakin tehdä ylisuuren palkan eteen mutta jotenkin muuten kuin jäsenistön eri arvoitamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän firmassa suurin osa kuuluu YTK kassaan, koska teollisuusliiton jäsenmaksut tosikalliita, verrattuna Ytk. Myös lomautus ja työttömyys tilanteissa ytk nopeampi käsittelemään hakemukset. Lisäksi YTK kassan jäsenet saa tehdä myös ylitöitä ja näin vuosi ansiota kertyy työntekijälle enemmän ja työnantaja saa luvatut myynnit asiakkaslle sovitusti ja ajoissa. HOX. Tämä lakimuutos koskee vain pikkufirmoja, alle 20hlöä työllistäviä! Politiikkaa koko touhu! Vaihtakaa YTK kassaan, niin pärjäätte paremmin, kuin noiden änkyröiden lakkoporukoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä varsinaiset loiset, te ytk.n porukka. Luulette olevanne hyvällä palkalla, kun painatte pitkää päivää. Laki sen ylityön rajan määrää, ei liitot. Ja liitot taas pitää työntekijöiden puolta. No, tuon ytk.n kanssa tulette vielä nielemään katkeran kalkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näyttää 250h/v ylitöitä tekevän työntekijän vuosiansio aika paljon paremmalta, kuin perustunnit tekevän.
YTK:n 118€/v jäsenmaksu, vastaan teollisuusliiton 1,74% joka tilistä, eli 45000€*1'74%= 783€ /v. Kyllä siinä on liiton pomoilla varaa itselle palkkaa ja etuja korottaa...
Kyllä työnantaja pitää huolen hyvistä työntekijöistä, jotka on firman menestymisen perusta. Ja työntekijä voi kilpailutta omaa ammattitaitoaan, jolloin palkka on osaamisen mukainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta saa toivomaansa tukea, mutta tuleeko haitallisesta suunnasta äärioikealta? Oikeistokepulla tulossa vaikeat vuodet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun taulukauppiaat ja tukiaispellet täällä mölisee niin isosti,toiset taitaa olla ay-liikkeen siivellä elelevät loimaan kassalaiset joille kyllä kelpaa liittojen neuvottelemat palkankorotukset ja muut edut,pitäisi varmaan pidättäytyä niistä kun ovat kerran niin huonoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran liittoon kuulumattomia syytetään siipeilystä, niin miksi ay-liike haluaa pitää kiinni yleissitovuudesta? Kaikille muille sopii yleissitovuudesta luopuminen, mutta ei liitoille.

Olette te verrattoman monimutkaista väkeä. Tiedätteköhän itsekään, mitä oikein haluatte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusa se on pienikin kiusa.Suomalainen työmies on kohta ulosmitattu ja ulkoistettu lopullisesti ja nämä herrat vain lakkoilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY-liike väittää hallituksen aikeen irtisanomissuojan muuttamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä pärstäkerroin-irtisanomiseksi. Pärstäkerroin on tulevaisuuden maksuväline. Meinaako AY-liike, ettei huonolla pärstäkeroimella voi sitten enää maksaa kauppojen kassoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porissa tulee satoja työttömiä tehtaan sulkiessa. Eiköhän tuossa olisi enemmän ammattiliitoilla huolta? Mutta eipä taida kiinnostaa, rettelöinti vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä tyypit kehtaa.Voi hyvänen aika sentään.Jos jotain pientä joustoa haetaan niin jyrällä päälle.Huh huh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (108)

Uutisvirta

125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
91
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
33
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image