Kotimaa

Haavisto kiistää väitteet pai­nos­tuk­ses­ta: "Mitään mys­tee­ri­suun­ni­tel­maa ei ollut"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiistänyt painostaneensa ulkoministeriön virkamiehiä. Arkistokuvassa Haavisto suurlähettiläskokouksessa elokuussa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.12.2019 12:30 | Päivitetty 2.12.2019 23:04
Vanessa Valkama, Anna Kilponen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiistää olleensa valmistelemassa salaisesti Isis-lapsien tuomista Suomeen. Hänen mukaansa konsulipäällikön syrjäytys ei liity al-Hol-asiaan, suomalaisten tilannetta selvittää nyt erityinen virkamies.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiistää häneen kohdistuneet väitteet, jonka mukaan hän olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaiset lapset Suomeen ilman poliittista päätöstä ja siirtymään syrjään tehtävästä.

– Ei pidä paikkaansa, Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa minkäänlaista suunnitelmaa lasten tuomiselle ei ollut.

– Uutisten mysteerisuunnitelma on mysteeri minullekin. En ole ollut sellaista valmistelemassa enkä tiedä, että virkakuntanikaan olisi sellaista valmistellut, Haavisto totesi ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Haaviston mukaan ajatus tuntuisi oudolta, sillä alueen kurdihallinto ei edes päästäisi lapsia yksin, sillä he eivät hyväksy perheiden jakamista.

Haaviston mukaan nykyinen konsulipäällikkö jatkaa edelleen tehtävässään. Pasi Tuomisen syrjäytys ei liity al-Hol asiaan, vaan konsulipuolen haasteisiin esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon liittyen, Haavisto kertoi.

– Enempää en halua mennä yksityiskohtiin. Hän tulee jatkamaan keskeisessä roolissa ulkoministeriössä.

Haavisto kommentoi väitettä siitä, että hän olisi hermostunut konsulipäällikölle lapsiin liittyvistä erimielisyyksistä.

– En ole äkkipikaisinta sorttia.

Hän kertoi miettineensä oikeuskansleri Tuomas Pöystin lokakuussa tekemää muun muassa lastenoikeuksiin liittyvää linjausta, missä tapauksissa suomalaisia voidaan kotiuttaa leiriltä.

– Mietin seuraavaa vaihetta sitä, mitä tapahtuisi, jos ei tehtäisi mitään. Moitteet ministeri siitä varmasti saisi.

Naisia ja lapsia voidaan tuoda Suomeen

Pekka Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, että al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia voidaan hakea tapauskohtaisesti takaisin Suomeen, sillä asialla on hallituksen siunaus, myös presidentinkansliaa on informoitu asiasta.

Ulkoministeri on nimennyt erityisen virkamies hoitamaan suomalaisten al-Hol-kysymystä oikeuskanslerin tuella.

– Hänen henkilöllisyyttään en mainitse, koska hänen toimintakykynsä on tärkeä.

Al-Holin leiristä lapsia, naisia, perheitä takaisin auttavien tapauskohtainen harkinta voi Haaviston mukaan hidastua asian saaman julkisuuden vuoksi.

Ulkoasiainvaliokunta vaatii Haavistolta pikaisesti tarkkaa selvitystä asiasta. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo lähettämässään tiedotteessa, että ulkoministeri on pyydetty kuultavaksi valiokuntaan tiistaina.

Niikon mukaan ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu mahdollisista Isis-lapsien kotiuttamistoimista.

Essayah: Tiedotuslinja ei voi olla, ettei kommentoida tai muisteta

Julkisuudessa olleiden tietojen takia oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on tänään maanantaina jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Holin suomalaislasten kotiuttamisessa.

Essayah kysyy hallitukselta, määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä.

Toinen kysymys on, liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkoministerin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen.

Essayah toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että Pasi Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka. Tuomisen hyllyttäminen on herättänyt ihmetystä julkisuudessa jo aiemmin.

Niikko: Konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään

Al-Holin leirillä Syyrian kurdialueella on arviolta kymmenkunta suomalaista naista ja ehkä noin 30 suomalaislasta. Leiriläiset ovat aiemmin eläneet Isis-liikkeen alueella.

Haavisto kertoi Lännen Medialle lokakuussa, ettei Suomi ole tehnyt päätöksiä al-Holin leirillä olevien auttamisesta. Suomi on silti ilmoittanut kurdihallinnolle, että myös leiriläisillä on oikeus palata Suomeen, jos näihin ihmisiin ei kohdistu oikeudellisia toimia (LM 17.10.).

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko muistuttaa tiedotteessaan, että vielä kesäkuussa pidetyssä täysistunnossa pääministeri Rinne linjasi, että hallitus ei hae naisia tai lapsia Suomeen, eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

Niikko myös painottaa tiedotteessaan, että konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi tullut kotiuttaa samassa yhteydessä.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 14.30: Lisätty tieto ulkoasiainvaliokunnan selvityspyynnöstä ja Mika Niikon (ps.) kommentteja tiedotteen pohjalta. Kello 22.17: Muutettu otsikkoa ja lisätty Pekka Haaviston kommentit.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 14.39: Lisätty tieto ulkoasiainvaliokunnan selvityspyynnöstä ja Mika Niikon (ps.) kommentteja tiedotteen pohjalta.

Kello 23.04: Muutettu otsikkoa ja lisätty Pekka Haaviston kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Ihan ristiin menee puheet haavistolla. Tässä on menty yli valtuuksien ja parempi myöntää virhe tai käy samoin kuin rinteelle. vaikka kuinka haluaisi auttaa niin lain mukaan on mentävä asioissa eikä asioita voi vauhdittaa tai painostaa. pelkästään henkilön viemään asiaa eteenpäin järjestäminen paikanpäälle on lain rikkomista tai siihen puuttumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysten hyvinvoinnista hän kantoi huolta! Ei enää keinottelijoita Suomen johtoon! Valtion varat kuuluvat ihmisten hyvinvoinnin ja taloudellisen tasa-arvon turvaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, oi, miten tulee Sipilää ikävä. Hän kantoi Suomen hyvinvoinnista vastuun kuin mies. Ei siirrellyt syitä muiden niskoille. Tuli työpaikkoja 140000 ja valtion velka pieneni. Mitä tekee tämä hallitus? Lupaa yhtä hyvää ja kahta kaunista kertomatta, mistä rahat ja puolen vuoden jälkeen eroaa pääministeri ja kohta ulkoministerikin joutaa lähtemää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus kaatui! Vihreiden vyörytysyritykset torpattiin. Haavisto ja Ohisalo saavat mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilenhän Haavisto totesi, että ulkoministeriössä on seurattu oikeuskanslerin ohjeistusta tuoda edes lapset Suomeen. Joten tästä seuraa hauska poliittinen arvoitus: "Konsulipäälikkö kieltäytyy ottamasta omalle vastuulleen pelkkien lapsien kuljettamista Suomeen konsulikyydillä lainkirjaimiin vedoten. Lainkirjaimiin, joiden noudattamista oikeuskansleri valvoo. Ja silti oikeuskansleri on ohjeistanut ulkoministeriötä lainvastaiseen toimintaan. Ohjeistuksella, jonka Haavisto on kuullut, muttei suinkaan käskenyt ketään (ml. konsulipäälikkö) toimimaan ohjeistuksen pohjalta. Joten miksi konsulipäällikkö kieltätyi alunperin?". Vastaukset voi lähettää faksilla yllättäen ja kenenkään pyytämättä kenelle tahansa, jota asia sattuu kiinnostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä ministeri Haavistoon liittyvä asia pitää tutkia pohjamutia myöten, että mitä on todellisuudessa tapahtunut ja mitä Haavisto on tehnyt asiassa, jonka jälkeen voidaan todeta nauttiiko ministeri Haavisto eduskunnan luottamusta vai eikö nauti! Tapaus on katsottava ja tuotava kansalaisille ilmi kokonaisuudessaan, että myös kansa voi tehdä omat päätökset sen suhteen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksessa tulee tehdä nyt kunnon puhdistukset ja kaikki omaehtoiset veivarit ja puljaajat pois, etenkin ministeripaikoilta.
Hallituspuolueiden, kansan tulee luottaa edustajiinsa ja edustajien tulee toimia Suomen asioiden, -edun hoitajina !!!
Joten tässäkin tapauksessa on yksi ja ainoa oikea tapa toimia - EROA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK ja Kokoomus ovat jo pitkään painostaneet ja uhanneet Suomen työntekijä väestöä , että jollette tottele niin......
Haavisto hoksannu tuon ja kokeilee.
Työntekijä väestö ei ole, Suomelle, ongelma siinä missä Haavisto ja isis on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään ratkeaa Rinteen asema, josta riippuu myös Haaviston kohtalo, jos hallitus kaatuu tai jos hallitus ei kaadu, vain Rinne lähtee, alkavat Haaviston piinaviikot, jotka johtavat Haaviston eroon ja haaveet presidentiydestä voidaan haudata saman tein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on sama suunta. Paateron ja Rinteen kanssa samaan bussiin. Eroa Pekka!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman tätä nykyistä hallituskriisiä, tämä temppu saisi paljon enemmän huomiota. Nyt harmittaa kun tämä jää rinteen ja demareiden töppäilyjen varjoon. Tämä on niin mehukas juttu. Vihreät oikein tarjoilevat lapaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Tuomista ei olisi painostettu, niin hänhän olisi jo kiistänyt julkisuudessa nämä väitteet, mutta nyt on hiljaa ja varmaan painostuksen vuoksi.
Uskomatonta että ministeri käyttää valtaansa painostamalla alaistaan, käytännössä, rikoksen tekoon. Haaviston tulee erota ja heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden toiminta on hyvin kylmää. Jos et puhtaasti jaa samaa poliittista ideologiaa, saat kenkää. Hyvin totalitaarista toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

CARUNA-Pekka tuli kalliiksi sähkönsiirron yksityistämisestä, sitä laskua maksaa jokainen kansalainen, ja ny tämä soppa. Haaviston erottava. katsokaa ihmiset keitä äänestätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirron hinnan päättää Energiavirasto. Hallituksella olisi mahdollisuus muuttaa hinnoittelua, niin kuin Ruotsin hallitus teki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se caruna päättää hinnat energiavirasto valvoo ettei nosteta liikaa hintoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image