Kotimaa

Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Vielä viime elokuussa Fennovoima ilmoitti toimittavansa suurimman osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alkupuolella ja loput heinäkuussa.
Kotimaa 24.5.2019 16:45
Raimo Pirttikoski

Fennovoiman tavoitteena on toimittaa kaikki Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupaan vaadittavat lupa-asiakirjat Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyttäväksi viimeistään keväällä 2021.

– Ratkaisuehdotuksemme merkittäviin laitostason kysymyksiin pyrimme esittelemään STUKille jo alkusyksyllä 2019. Niihin sisältyy myös Hanhikiven kallioruhje, joka vaikuttaa laitoksen lopulliseen sijoitteluun, Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola sanoo.

Vielä viime elokuussa Fennovoima ilmoitti toimittavansa suurimman osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alkupuolella ja loput heinäkuussa.

– Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut. Nyt tavoitteenamme on saada rakentamislupa vuoden 2021 aikana ja voimala kaupalliseen käyttöön vuonna 2028, Kotola muistuttaa.

"STUKille pian lisää aineistoa"

STUK kertoi äskettäin Kalevalle saaneensa Fennovoimalta vasta pienen osan aineistosta Pyhäjoen ydinvoimalan turvallisuusarviota varten.

Tilanne ei juuri ole muuttunut viime joulukuun alusta, jolloin STUK arvioi saaneensa alle kymmenesosan tarvittavista dokumenteista. Fennovoima vahvistaa asian.

– Alkuvuonna on tosiaan aika vähän toimitettu virallisia materiaaleja STUKin hyväksyttäväksi. Epävirallisia keskusteluja on kyllä käyty erilaisista asioista, joita on esitelty STUKille, Kotola sanoo.

– Nyt on edistetty lähinnä isompia laitostason kysymyksiä ja niihin liittyviä turvallisuusasioita, jotka pyritään ratkaisemaan ensin. Parhaillaan työstämme laitostoimittajan kanssa aika merkittävääkin määrää dokumentaatiota toimitettavaksi STUKille.

Moni iso asia edelleen auki

Isoista asioista auki on edelleen myös se, kenestä tulee Pyhäjoen voimalan automaation päätoimittaja. Tärkeään tehtävään jo valittu brittiläinen Rolls-Royce sai yllättäen väistyä viime vuonna, kun venäläinen Rosatom lopetti neuvottelut ja aloitti uuden kilpailutuksen.

– Keskusteluja käydään ja kilpailutus on yhä kesken. Vielä ei voida kertoa, ketkä siinä ovat mukana, Kotola sanoo.

Myös voimalan reaktoripaineastian osien takominen Ukrainassa on viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.

Fennovoiman mukaan paineastian valmistusmateriaali on jo saanut STUKin hyväksynnän.

– Tavoitteena on, että saamme toimitettua STUKille kaikki paineastian valmistuksen aloittamiseen tarvittavat asiakirjat kevääseen 2021 mennessä. Valmistus alkaa aikataulusuunnitelman mukaisesti vuonna 2021, Kotola sanoo.

Kotolan mukaan Fennovoiman tuore organisaatiouudistus on tuonut myönteistä virettä koko projektiin.

– Henkilöstö on pitänyt tehtyjä muutoksia ja niistä koituvia hyötyjä tärkeinä, myös laitostoimittajan puolella. Fennovoimassa työvoiman vaihtuvuus on pienentynyt merkittävästi alkuvuoden aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Rosatom on ydinpommifirma. Edellinen lataus tuli silmille toista viikkoa sitten.
Missä on äänekkäät sodanvastustajat nyt.
Tainneet olla trolleja silloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä näkee miten byrokratia jyllää ihme jappasua kumma ettei asiat hoidu kohtuuajassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuo laiton hanke pitää hylkää heti tuota hanketta ei kukaan olisi hyväksynyt mihinkään hirveitä vrheitä rakennella turhuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee ydinvoimaa ei se sähkö sinne töpseliin tule ilmasta. Nykyinen puna-vihreä hallitus tulee varmaan sen estämään vaikka se tietäisi pakuuta Impivaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä mylly ei koskaan käynnisty. Ydinvoimalat kiihdyttävät ilmastonmuutosta pumppaamalla jätelämmön meriin, jossa lämmittävä vaikutus on moninkertainen siihen verrattuna että lämpö johdettaisiin ilmaan. Merien lämpenemisen vaikutus niiden ekologiaan on katastrofaalinen ja kun meret kuolevat, tuhoutuu fauna myös maalla. Ihminen sokeudessaan tuhoaa itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä lämpyä sinne merreen nii palijua mää.
Kahavivettäki enemmälti keitellään ja seki valluu merreen +36.7" asteisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on puhtain tapa tuottaa sähköä. Enemmän hirvittää, että maailmalla yli 30 maassa on rakenteilla kivihiilivoimaloita. Samaan aikaan mannarjäät sulavat kiihtyvään tahtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi köyhä. Sinä rikas sijoittaja. Soita. Luvun omistaja tai hakija. Kuuntelin radiota tänään rikos asianuntijasta siis amattijuristista. Valitettavasti näin edellisenä iltana YM ministeriön kansliapäällikön haastettelusta. Nyt tuppaa eläköityneet kun Erkki Virtanenkin tulee mukaan. Mikä tötä Suimea vaivaa. Ei enää realismia vaan kivat sullekin. Sivan kuin massa hölmöys auttaa. Jos auttaa niin tulkaa Naperorjärven jäälle. keväällä, ilman puhelinta ilman reppua. Vain ajatus riittää. Kuka sä olet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Keskusta on tämän projektin takaajana.

Vaikka Olli Rehn sanoikin Suomesta tulevan ydinvoiman ulkomuseon jos Fennovoima aloitetaan niin silti hänen toimiessaan kauppa- ja teollisuusministerinä kannattikin laitosta. Samalla Sipilän hallituskaudella Fortum tuli vastoin fiman johdon tahtoa vaankieliosakkaaksi ns. suomalaisuuden takaamiseksi. Fortumille uskoteltiin erilaisia vesivoimaprojektihankintamadollisuuksia ja loppukädessä syötettiin pakkopullaa.

Vähän tätä aiemmin Outokummun hallituksen puheenjohtajana toimi entinen Kepun mandaatilla Ylioppilasjohtajana 1970- luvulla Jorma Ollila. Hänen ohjaamastaan firmasta tuli Fennovoiman suurin suomalaisrahoittaja.

Sipilällä olisi nyt viimeisillä toimitusmisteripäivillään pääminsterinä mahdollisuus antaa kommentteja hallituskautensa "Talvivaaroista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkutilanne talon ostettuani 19500 kwh.
Kaikki viilattu eikä mitään maalämpöjä, paneeleita ja ilmalämpöpumppuja tilanne nyt 10500 kwh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettäkö tiedä että Pyhäjoen tulevalle voimalalle tulvat asentajat ovat vielä hiekkalaatikolla leikkimässä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku keksii paremman tavan tuottaa sähköä, niin kommentoitko tähän alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalat taas kuluttavat valmiinakin enemmän kuin tuottavat talvella. Niin siivet kuin moottorikin pidetään sulana 24/7 ostosähköllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki aapisen tavat,paitsi maakaasu. missä työllistyy suomalaisia ja raha jää kiertämään suomeen. Fennovoima ei ole sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
29
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image