Kotimaa

Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Vielä viime elokuussa Fennovoima ilmoitti toimittavansa suurimman osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alkupuolella ja loput heinäkuussa.
Kotimaa 24.5.2019 16:45
Raimo Pirttikoski

Fennovoiman tavoitteena on toimittaa kaikki Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupaan vaadittavat lupa-asiakirjat Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyttäväksi viimeistään keväällä 2021.

– Ratkaisuehdotuksemme merkittäviin laitostason kysymyksiin pyrimme esittelemään STUKille jo alkusyksyllä 2019. Niihin sisältyy myös Hanhikiven kallioruhje, joka vaikuttaa laitoksen lopulliseen sijoitteluun, Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola sanoo.

Vielä viime elokuussa Fennovoima ilmoitti toimittavansa suurimman osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alkupuolella ja loput heinäkuussa.

– Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut. Nyt tavoitteenamme on saada rakentamislupa vuoden 2021 aikana ja voimala kaupalliseen käyttöön vuonna 2028, Kotola muistuttaa.

"STUKille pian lisää aineistoa"

STUK kertoi äskettäin Kalevalle saaneensa Fennovoimalta vasta pienen osan aineistosta Pyhäjoen ydinvoimalan turvallisuusarviota varten.

Tilanne ei juuri ole muuttunut viime joulukuun alusta, jolloin STUK arvioi saaneensa alle kymmenesosan tarvittavista dokumenteista. Fennovoima vahvistaa asian.

– Alkuvuonna on tosiaan aika vähän toimitettu virallisia materiaaleja STUKin hyväksyttäväksi. Epävirallisia keskusteluja on kyllä käyty erilaisista asioista, joita on esitelty STUKille, Kotola sanoo.

– Nyt on edistetty lähinnä isompia laitostason kysymyksiä ja niihin liittyviä turvallisuusasioita, jotka pyritään ratkaisemaan ensin. Parhaillaan työstämme laitostoimittajan kanssa aika merkittävääkin määrää dokumentaatiota toimitettavaksi STUKille.

Moni iso asia edelleen auki

Isoista asioista auki on edelleen myös se, kenestä tulee Pyhäjoen voimalan automaation päätoimittaja. Tärkeään tehtävään jo valittu brittiläinen Rolls-Royce sai yllättäen väistyä viime vuonna, kun venäläinen Rosatom lopetti neuvottelut ja aloitti uuden kilpailutuksen.

– Keskusteluja käydään ja kilpailutus on yhä kesken. Vielä ei voida kertoa, ketkä siinä ovat mukana, Kotola sanoo.

Myös voimalan reaktoripaineastian osien takominen Ukrainassa on viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.

Fennovoiman mukaan paineastian valmistusmateriaali on jo saanut STUKin hyväksynnän.

– Tavoitteena on, että saamme toimitettua STUKille kaikki paineastian valmistuksen aloittamiseen tarvittavat asiakirjat kevääseen 2021 mennessä. Valmistus alkaa aikataulusuunnitelman mukaisesti vuonna 2021, Kotola sanoo.

Kotolan mukaan Fennovoiman tuore organisaatiouudistus on tuonut myönteistä virettä koko projektiin.

– Henkilöstö on pitänyt tehtyjä muutoksia ja niistä koituvia hyötyjä tärkeinä, myös laitostoimittajan puolella. Fennovoimassa työvoiman vaihtuvuus on pienentynyt merkittävästi alkuvuoden aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Tässä näkee miten byrokratia jyllää ihme jappasua kumma ettei asiat hoidu kohtuuajassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuo laiton hanke pitää hylkää heti tuota hanketta ei kukaan olisi hyväksynyt mihinkään hirveitä vrheitä rakennella turhuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee ydinvoimaa ei se sähkö sinne töpseliin tule ilmasta. Nykyinen puna-vihreä hallitus tulee varmaan sen estämään vaikka se tietäisi pakuuta Impivaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä mylly ei koskaan käynnisty. Ydinvoimalat kiihdyttävät ilmastonmuutosta pumppaamalla jätelämmön meriin, jossa lämmittävä vaikutus on moninkertainen siihen verrattuna että lämpö johdettaisiin ilmaan. Merien lämpenemisen vaikutus niiden ekologiaan on katastrofaalinen ja kun meret kuolevat, tuhoutuu fauna myös maalla. Ihminen sokeudessaan tuhoaa itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on puhtain tapa tuottaa sähköä. Enemmän hirvittää, että maailmalla yli 30 maassa on rakenteilla kivihiilivoimaloita. Samaan aikaan mannarjäät sulavat kiihtyvään tahtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi köyhä. Sinä rikas sijoittaja. Soita. Luvun omistaja tai hakija. Kuuntelin radiota tänään rikos asianuntijasta siis amattijuristista. Valitettavasti näin edellisenä iltana YM ministeriön kansliapäällikön haastettelusta. Nyt tuppaa eläköityneet kun Erkki Virtanenkin tulee mukaan. Mikä tötä Suimea vaivaa. Ei enää realismia vaan kivat sullekin. Sivan kuin massa hölmöys auttaa. Jos auttaa niin tulkaa Naperorjärven jäälle. keväällä, ilman puhelinta ilman reppua. Vain ajatus riittää. Kuka sä olet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Keskusta on tämän projektin takaajana.

Vaikka Olli Rehn sanoikin Suomesta tulevan ydinvoiman ulkomuseon jos Fennovoima aloitetaan niin silti hänen toimiessaan kauppa- ja teollisuusministerinä kannattikin laitosta. Samalla Sipilän hallituskaudella Fortum tuli vastoin fiman johdon tahtoa vaankieliosakkaaksi ns. suomalaisuuden takaamiseksi. Fortumille uskoteltiin erilaisia vesivoimaprojektihankintamadollisuuksia ja loppukädessä syötettiin pakkopullaa.

Vähän tätä aiemmin Outokummun hallituksen puheenjohtajana toimi entinen Kepun mandaatilla Ylioppilasjohtajana 1970- luvulla Jorma Ollila. Hänen ohjaamastaan firmasta tuli Fennovoiman suurin suomalaisrahoittaja.

Sipilällä olisi nyt viimeisillä toimitusmisteripäivillään pääminsterinä mahdollisuus antaa kommentteja hallituskautensa "Talvivaaroista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettäkö tiedä että Pyhäjoen tulevalle voimalalle tulvat asentajat ovat vielä hiekkalaatikolla leikkimässä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku keksii paremman tavan tuottaa sähköä, niin kommentoitko tähän alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimalat taas kuluttavat valmiinakin enemmän kuin tuottavat talvella. Niin siivet kuin moottorikin pidetään sulana 24/7 ostosähköllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki aapisen tavat,paitsi maakaasu. missä työllistyy suomalaisia ja raha jää kiertämään suomeen. Fennovoima ei ole sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalla tuotetun sähkön korkean hinnan vuoksi atomivoimalaitosten ei kukaan halua koskaan valmistuvan. Muissa maissa eivät ole enää vuosiin aloittaneet sellaisten laitosten rakentamista kaupalliselta pohjalta, eivätkä Suomessakaan kymmeniin vuosiin. Tuulivoimallakin tuotettu sähkö on huomattavan halpaa ydinvoimalla tuotettuun sähköön nähden. Suurimmat kärsijät tästä tulevat olemaan Suomen suurin sähkön kuluttaja Outokumpu, joka on Fennovoiman suurin Suomalainen osakas. Suurena ryhmänä ovat myös kunnanisäntien kunnalliset sähkölaitokset, joitten hölmöilyt laitetaan kunnallisveron korotuksiin. Fortum myös pakotettiin Kepun toimesta mukaan väkisin, mutta monopolityyppisen sähkönmyynnin "kilpailutilanteessa" se pärjäilee ison volyyminsa turvin tässä kohtaa. Varmasti kaikkien laskelmien mukaan projektin keskeyttäminen on helpompaa nyt kuin myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakenteilla olevat ydinvoimalat:
Kiina 20
Venäjä 9
Etelä-Korea 6
Intia 5
Bulgaria 2
Slovakia 2
Taiwan 2
Ukraina 2
Argentiina 1
Iran 1
Japani 1
Pakistan 1
Ranska 1
Suomi 1
Yhdysvallat 1

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

16:35
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
16:19
Oululainen Marras-lyhytelokuva kahmi kansainvälisiä palkintoja – vuoteen 1288 sijoittuva elokuva julkaistaan syksyllä Kalevan verkkosivuilla
16:04
Poliisi pyytää havaintoja 15-vuotiaasta rovaniemeläistytöstä
15:55
Kuusamoon lähes 2 miljoonaa liikennejärjestelyihin ja rahaa työllisyyttä edistäviin hankkeisiin – pohjoispohjanmaalaiset hankkeet saivat ely-keskukselta yhteensä 11,9 miljoonaa
15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
90
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
82
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
47
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
38
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
34
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Paljon paremmalta tuntuu kuin edellisen kepulien kokkareiden kavalluskavalkaadin 'maanpetosvaltioneuvoston' aikana. Su... Lue lisää...
Sini-Valko Oikeistol...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image