Kotimaa

Eu­ro­vaa­li­ten­tis­sä pelättiin puolin ja toisin toisten olevan "hyödyllisiä idiootteja" – esillä oli niin Venäjä kuin maahanmuutto

Venäjä ja maahanmuutto olivat esillä Mtv3:n eurovaalitentissä. Arkistokuva vanhasta tv-tentistä. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 22.5.2019 22:02
Ossi Rajala

Kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkona Mtv3:n vaalitentissä.

Eurovaalitentissä puhuttiin pitkään niin ehdokasasettelusta, oikeisto-populistien mahdollisesta suosion kasvusta kuin maahanmuutosta.

Ehdokasasettelussa puhuttivat ehdokkaat, jotka eivät aio ottaa paikkaa vastaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolusti puolueensa ehdokasta Merja Kyllöstä sillä, että Kyllösen perhetilanne on hiljattain muuttunut siten, ettei hän voi työskennellä Brysselissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli muiden kritiikin kohteena siitä, että Perussuomalaiset aikoo tehdä yhteistyötä ensi kaudella yhteistyötä Venäjä-mielisten puolueiden kesken.

Perussuomalaisia ei kukaan väittänyt Venäjä-mieliseksi, mutta yhteistyökuviot huolestuttivat muita puoluejohtajia. Perussuomalaisten pelättiin olevan "hyödyllisiä idiootteja" esimerkiksi Venäjän vaikutusyrityksille ja heikentävän EU:n yhtenäisyyttä.

– Näissä muissa oikeisto-populistipuolueissa on ollut myös muun muassa antisemitismiä. Ääni Perussuomalaisille on ääni epämääräisille voimille, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) sanoi.

Halla-aho käänsi keskustelun maahanmuuttoon.

– Maahanmuutto Lähi-idästä ja Afrikasta on uhka Euroopan yhtenäisyydelle. Vihervasemmiston naiivi suhtautuminen maahanmuuttoon on tehnyt pikemminkin heistä hyödyllisiä idiootteja, Halla-aho sanoi.

Maahanmuuton ratkaisuksi kaavailtiin keskustelussa kiintiöpakolaismäärien kasvattamista ja erityisesti Afrikan maiden elinolojen auttamista.

Halla-aho halusi käännyttää Välimeren yli tulevia siirtolaisveneitä takaisin lähtösatamiinsa samoin kuin Australia on tehnyt omilla merialueillaan.

Kaikki puoluejohtajat halusivat unionin olevan tulevaisuudessa energiaomavaraisempi, jotta jäsenmaat eivät olisi riippuvaisia esimerkiksi Venäjän maakaasusta. Tilalle haluttiin erityisesti uusiutuvaa energiaa.

Hallitusneuvottelutkin esillä

Myös Mtv3:n vaalitentti aloitettiin ajankohtaisella katsauksella käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin.

Neuvotteluissa olevien puolueiden eli Sdp:n, keskustan, vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n puheenjohtajat korostivat, että neuvottelut ovat kesken. Konkreettisia yksityiskohtia ei kerrottu.

Lisää rahaa voi olla tulossa ainakin ratahankkeisiin koulutukseen ja tutkimukseen.

– Liikkumavaraa taloudessa ei kuitenkaan ole hirveästi. Kriisiä neuvotteluissa ei ole. Katsotaan, mitä neuvotteluissa saadaan aikaan, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi.

Oppositioon menossa olevien puolueiden pomot olivat huolissaan mahdollisesti liian suuriksi paisuvista menoista.

– Talous on perusta ihmisten tarvitsemille palveluille. Se on hyvä, että neuvotteluissa on nyt törmätty talouden raameihin ja puolueet joutuvat luopumaan vaalilupauksistaan. Valtion yksityistämisohjelman kautta voidaan rahoittaa kyllä ratahankkeita, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui.

Vasemmistoliiton Andersson ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne naureskelivat Orpon sanavalinnalle yksityistämisohjelmasta ja sanoivat, ettei valtiota olla nyt yksityistämässä.

Tentin loppupuolella käytiin läpi EU:n jäsenmaksua, joka on yhtä suomalaista kohti noin 50 euroa vuodessa. Jäsenmaksu voi kasvaa, jos Brexit toteutuu eikä EU:n menoja onnistuta pienentämään.

Puoluejohtajat halusivat EU:n jatkossa olevan yhtenäisempi poliittinen voima, jotta se voi vaikuttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja turvallisuusuhkien torjuntaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Li Anderson mistä saataan sähköautoihi sähkö, kun haluat lissää sähöautoja. Poltomootoriautola ajaa 300 tuhata kilometriä kun sähköauto vasta valmistetu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai Venäjä ja osalliset pyrkivät kaikin tavoin häivyttämään ja sivuuttamaan ne todelliset yhteistyötahot. Suomessa ne ovat ensisijaisesti SDP ja kaikki vanhemmat poliitikot puoluekantaan katsomatta.
Muualla Euroopassa nyky-Venäjä luo taas yhteyksiä ennen kaikkea äärioikeistoon, koska kommunismin romahdettua kommunistisissa valtioissa perattiin hallinto ja Venäjä menetti yhteytensä.
Suomessa asia on tabu ja (neuvosto)venäjämieliset ovat edelleen iloisesti pelissä mukana. Jokaisen tulisi ymmärtää, että kaikki Neuvostoliiton aikana politiikassa mukana olleet on moneen kertaan eri neuvostotoimijoiden toimesta koukutettu ja sidottu yhteistyöhön. Nämä yhteydet ja sidonnaisuudet ovat siirtyneet myös nyky-Venäjän hallintaan (esim. Nord Stream yhteistyötahot).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n kannatus lähti laskuun ennenkuin hallitus saatiin kokoon. Ei hyvältä näytä demarien kannalalta, mutta hyvältä näyttää Perussuomalaisten kannalta. Vaalivoitto on tulossa sillä kansa on heräämässä ja näkee ketkä on Suomalaisten puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SPD on todistettavasti ja todisteiden valossa anti-semiittinen... Mites nyt sitten?

No haukutaan Persuja tietenkin suorassa lähetyksessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä viimepäivien uutisoinnit Englannista tekevät näistä vaaleista mielenkiintoisen. Eilinen uutinen British Steal:in konkurssista ja välillisesti n. 25 000 työpaikan vaarantumisesta on varsin vakuuttava todiste EU:n tarpeellisuudesta myös Suomelle. Puhumattakaan lakkautettavista autotehtaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyypä sanoa, että eilisen keskustelun jälkeen vakka kallistui Perus-Suomalaisten suuntaan. Jäi mielikuva, että vain tällä Australian systeemillä voidaan estää suomalaisten jäävän vähemmistöksi maassamme. Ihmettelen kyllä, miksi Vasemmisto haluaisi Suomen muuttuvan islamilaiseksi valtioksi? SDP:n tulisi vaihtaa edustajaa, mikäli haluavat pärjätä vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti puhui jotain ilmastopakolaisuudesta.
Eikö nyt sitten pitäisi mennä kiireesti opettamaan ilmastopolitiikkaa Lähi-itään ja
Afrikkaan? Eihän kyseisten maanosien kaikki kansalaiset mahdu millään tänne Eurooppaan.
Toisaalta en saanut selvää, että mikä on nyt pahin joukkopakojen syy. Onko se köyhyys, ilmastonmuutos,
työttömyys vai sodat vai mikä se on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuuden Euroopan tilanteesta ja muusta kertoi jälleen Jussi Halla-aho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyödyllinen idiootti -sanontaa käytti ensin vasemmiston li andersson perussuomalaisista venäjää kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun Venäjäriippuvuus oli puheena, niin kukaan puheenjohtajista ei maininnut Pyhäjoen atomivoimalahanketta. Se antaa Putinille narun, josta vedellä suomalaisia päättäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vielä siinä iässä, että joutuisin torrakko kädessä puolustamaan toisten omaisuutta ja siinä sivussa isänmaata mikäli pensasneuvostoliittolaisten perilliset lähtisivät Suomi-neitoa kopeloimaan. Oma omaisuus mahtuu melkeinpä rinkkaan, joten itsellä ei sellaista pelkoa olisi omaisuuden puolesta. Kuitenkin vastaan panisin ja paikkani koettaisin rivissä täyttää siinä kuin vieruskaverikin. Omalle kohdalle ei vielä ole onneksi tullut tälläistä sotaharmia vaikka jäi sinne rajan taakse aikoinaan minunkin esi-isiltä hehtaari jos toinenkin eli ryssävihaa löytyy riittävästi. Tosin naapurin kanssa on vain tultava toimeen olipa kyseessä idän jättiläinen tai autonromuja pihallaan varastoiva omakotiasujanaapuri.

Muukalaisia en vihaa, mutta hieman jurppii tämä nykymeno tämän turvapaikkaturismin tiimoilta. Ottamatta sen kummemmin kantaa näihin lieveilmiöihin mitä Oulussakin on saatu Kalevasta lukea, ajattelen ainoastaan taloudellista puolta uussuomalaisten elättämisestä. Todellisia lukuja ei kansalle ole kerrottu, mutta epäilen suuruusluokan olevan sellainen, että pitkässä juoksussa ollaan vielä helisemässä. Turvapaikkaturismin kulut ovat ja pysyvät budjetissa naamioituna ties minkä taakse ja kunhan tämän ison ryntäyksen selvittely on saatu lähelle päätöstä, voidaankin aloittaa tänne jo otettujen perheenyhdistämisprojekti sekä kuulemma Afrikan lämmöstä olisi uusia tulijoita meille saakka pakkasiin hytisemään. Syynä todennäköisesti on se, että kartalta katsottuna Suomi on riittävän kaukana levottomasta lähtömaasta ja täällä voi jokainen tuntea olonsa turvalliseksi. Se seikka, että meillä on julmetun avokätinen sosiaaliturva, joka koskee jokaista, joka osaa sen asylum-sanan sanoa (poikkeuksena tämä yksinäinen rajan ylittänyt pensasneuvostoliittolaisen jälkeläinen, joka oli yrittänyt, mutta todennäköisesti oli lausunut taikasanan väärin) ei luonnollisesti vaikuta lämpimien maiden kansalaisten halukkuuteen taivaltaa tänne saakka.

Tällä hetkellä ei meillä alemman kastin suomalaisilla ole hädän päivää, koska neljä seuraavaa vuotta ollaan leikkauksilta turvassa. Tosin saattaa siinä valtio joutua jonkin pikavipin ottamaan, jotta selvitään vanhoista ja uusista velvoitteista, mutta mikäs se nollakorkojen aikana on vippailla ja vielä kun ottaa pitkän maksuajan niin ei tarvitse nykyisten vippaajien edes olla maksamassa loppulaskua.

Tulipas siinä kivapuhetta kerrakseen. Kiitos ja anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eu­ro­vaa­li­ten­tis­sä pelättiin puolin ja toisin toisten olevan "hyö­dyl­li­siä idiootteja""

Tulos taisi olla odotettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ollut vielä aikaisemmin, 2000-luvun alkupuolla erityinen puheenaihe. Jotain on tapahtunut puoluepolitiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sunnuntain EU vaaleista tulee ihmeellisin tapahtuma koko EU:n historiassa. Ehkä jopa brexitiäkin hurjempi juttu tulee. Siinä käy nyt nimittäin niin, että hyvät tyypit (oikeistopopulistit kuten Trump ja Putin) tulevat ottamaan vallan EU:ssa ja vasemmistolainen globalistien eliitti häädetään pois vallan kahvasta. Siitä tulee kerrassaan upeaa katsottavaa kun hyvät tyypit alkavat käyttämään EU:n massiivista koneistoa hyvän tekemiseen. Verot lähtevät laskuun ja sosialismi poistuu lopulta jopa Suomesta ja Ruotsista. Euroopan rikollisuus lähtee tuntuvaan laskuun ja terrorismi loppuu kokonaan, sillä jokainen jäsenmaa velvoitetaan vartioimaan oman maansa rajoja. Euroopasta tulee maailman turvallisin maanosa ja jo vain kelpaa sitten meidän yhdistyä muiden maailman kansojen kanssa omilla ehdoillamme ilman eliittiä ja ilman Eurostoliittoa tai edes Neuvostoliittoa.

Eurooppa tulee säilyttämään upean monikulttuurinsa eli Hollannissa saa nauttia hollantilaisesta kulttuurista ja Ranskassa puolestaan kukoistaa ranskalainen kulttuuri. Vasemmistoeliitin yritykset turmella monikulttuurisuus sulattamalla kaikki harmaaksi massaksi, torjutaan. Maailmamme tulevaisuus on upea monikulttuurisuus, rauha ja rakkaus. Myös me suomalaiset saamme olla tulevaisuudessa täysin suomalaisia ja muu maailma ylistää meitä meidän upeasta kulttuurista ja tulevat tänne meidän vieraaksi ihastelemaan kulttuuriamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niin uskomaton stoori, ettei sitä usko, vaikka kuinka haluaisi. Tuolleenhan sen pitäisi kuitenkin olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jännä että nyt kaikki puhuvat elintasosiirtolaisuudesta, pari vuotta sitten yhdenkään tulijan motiivien epäileminen oli sitä r.......mia. Muu räksytys ja pelottelu jatkuu kyllä. Kuuntelisivat muut puolueet kansalaisia niin ei tarvitse tavallisia huolissaan olevia "väärinäänestäviä" ihmetellä ja leimata idiooteiksi.. Ei tässä muuta kansat halua kuin maalaisjärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis maahanmuutto ja maastamuutto on aina ollut ja aina tulee olemaan yhden sortin elintasosiirtolaisuutta. Oli sitten muuttaja Afrikasta Eurooppaan tai Euroopasta jonnekkin muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi olla paino sillä, mitä jotkut puolueet ovat jo TEHNEET (heikentäneet oleellisesti maan sisäistä turvallisuutta), ei sillä että mitä toiset puolueet VÄITTÄVÄT Perussuomalaisten olevan, yrittäessään pelotella ihmisiä olemasta äänestämättä puoluetta. Mikäli nykyinen täysin avoimien ovien linja maahanmuutossa ei muutu, on ihan selvää että maan siaäinen turvallisuus tulee heikkenemään myös jatkossa. Se, että PS olisi haitallisesti Venäjän myönteinen on aivan toteenäyttämätöntä panettelua, joka on saanut alkunsa Itävallan yhden ministerin osoittauduttua lahjottavaksi.
Eli on nyt ihan journalisitusesti aivokuollutta ja naurettavaa vetää yhtäläisyysviivat näille vertailuille hyödyllisistä idiooteista. Toinen on käytännössä nähty fakta ja toinen perustuu mututuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image