Kotimaa

Eu­ro­par­la­ment­ti­vaa­lit 2019: Miksi äänestää eu­ro­vaa­leis­sa? Tässä 10 hyvää syytä – Asioita, jotka koskettavat suoraan sinua

EU:ssa päätetään suurista ja vähän pienemmistä asioista, jotka koskettavat suoraan sinua. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kansalaisten tietosuoja tai vaikkapa kuluneella vaalikaudella paljon esillä olleet roaming- eli verkkovierailumaksujen kuriin laittaminen. Kuvituskuva. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 16.5.2019 17:34
Heikki Uusitalo

Europarlamenttivaalit käydään 26. toukokuuta. Ennakkoäänestys alkoi jo keskiviikkona ja jatkuu 21. toukokuuta saakka.

Suomesta parlamenttiin valitaan 13 parlamentaarikkoa eli meppiä. Jos Brexit toteutuu, Suomi saa myöhemmin yhden meppipaikan lisää.

Vaalipiirejä on Suomessa yksi, jonka muodostaa koko maa. Eurovaalien ehdokaslistat löydät täältä.

Lue myös: Täältä voit katsoa Oulun ennakkoäänestyspaikat

Kevään eurobarometrin mukaan suomalaisten mielestä vaalien tärkeimpiä aiheita ovat ilmastonmuutoksen torjunta ja ympäristönsuojelu, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen.

Äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on ollut matala. Suomessa se oli viimeksi 39,1 prosenttia. Äänestäminen kuitenkin kannattaa. Kokosimme kymmenen hyvää syytä käyttää äänioikeutta.

Tämän vuoksi kannattaa äänestää eurovaaleissa

1. EU-parlamentti on suorilla vaaleilla valittava kansanedustuslaitos ja lainsäädäntöelin. Kevään eurobarometrin mukaan 68 prosenttia suomalaisista uskoo, että heidän äänellään on vaikutusta EU:ssa. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä sinua eurooppalaisessa päätöksenteossa ja lainsäädäntötyössä edustavat. EU:n lainsäädäntötyö vaikuttaa osittain myös kansallisiin lakeihin. Tehtyjen tutkimusten mukaan 11,8-17,8 prosenttia Suomen kansallisesta lainsäädännöstä on EU-peräistä. (Linkki vie eduskunnan sivuille.)

2. EU:ssa päätetään suurista ja vähän pienemmistä asioista, jotka koskettavat suoraan sinua. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kansalaisten tietosuoja tai vaikkapa kuluneella vaalikaudella paljon esillä olleet roaming- eli verkkovierailumaksujen kuriin laittaminen ja kellojen siirtelyn talviajasta kesäaikaan lopettaminen. Entä miten vähennetään energiankulutusta? Miten ruoan turvallisuudesta huolehditaan? Näistäkin asioista parlamentissa päätetään. 

3. Maailmassa on paljon rajat ylittäviä ilmiöitä kuten ilmastonmuutos, muuttoliike tai terrorismi. Näihin haasteisiin vastaamiseen tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä. EU on Suomelle väylä vaikuttaa globaaleihin asioihin. 

4. Lainsäädäntötyön lisäksi parlamentilla ja parlamentaarikoilla on muitakin rooleja. He ohjaavat poliittista agendaa, käyttävät budjettivaltaa ja arvioivat tarvetta uudistuksille.

5. Parlamentti on myös valvontaelin. Se arvioi Euroopan komission työtä ja seuraa lakien toimeenpanoa jäsenmaissa. Parlamentti valvoo EU:n kansainvälisten sopimusten neuvotteluja sekä EU:n toimielimiä.

Euroopan parlamenttivaalit käydään toukokuun 26. päivä. Parlamentti työskentelee Belgian Brysselissä Ranskan Strasbourgissa (kuvassa).

6. EU on demokratian puolestapuhuja. Demokratia ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. EU:n perussopimuksissa edellytetään, että unioni puolustaa demokratian periaatteita myös ulkoasioihin liittyvässä toiminnassaan. Äänestämällä sinäkin olet osa demokraattista vaikuttamista. 

7. EU on rauhan projekti ja perusoikeuksien puolestapuhuja. Perusoikeuksia ovat esimerkiksi oikeus henkeen ja vapauteen, ajatuksenvapaus ja sananvapaus. Historian saatossa perusoikeuksia on ollut tarve määritellä joskus uusiksi. Esimerkiksi henkilötietojen suoja on tällainen asia. Kenen sinä haluaisit määrittelevän perusoikeuksia?

8. EU pyrkii tukemaan investointeja ja innovaatioita. Alkuvuodesta parlamentissa hyväksyttiin uusi EU-ohjelma, jolla halutaan edistää investointeja ja rahoituksen saatavuutta vuodesta 2021 vuoteen 2027. Tarkoitus on saada liikkeelle lähes 700 miljardin euron lisäinvestoinnit, jotka muun muassa edistäisivät kasvua ja työllisyyttä. Äänestämällä vaikutat siihen, kuka tällaisista ohjelmista ja niiden tavoitteista on päättämässä. (Linkki vie Euroopan parlamentin sivuille.)

9. Suorilla vaaleilla valitun parlamentin toimivalta on laajentunut, kun vuosien varrella perussopimuksia on muutettu. Silti äänestysaktiivisuus Euroopassa on laskenut vaali vaalilta. Vuoden 2014 vaaleissa suomalaisista äänioikeutetuista vain noin 39 prosenttia äänesti. Mitä pienempi äänestysprosentti on, sitä suurempi jokaisen äänen painoarvo on.

10. Vaaleissa on toista kertaa käytössä kärkiehdokasmenettely. Se antaa äänestäjille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä Euroopan komission puheenjohtajaehdokkaista. Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ovat nimenneet omat kärkiehdokkaansa, jotka ovat ehdolla komission johtoon. Vaalitulos vaikuttaa siihen, ketä komission puheenjohtajaksi vaalien jälkeen esitetään. Parlamentti on ilmoittanut, ettei se hyväksy komission puheenjohtajaksi muita kuin kärkiehdokkaita. Kärkiehdokasmenettelyyn ja ehdokkaisiin voit tutustua Euroopan parlamentin sivuilta.
 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni paras ratkaisu olisi luopua eurovaaleista ja valitaan edustajat arvalla Suomen katajaisesta kansasta. Tämä säästäisi riihikuivaa rahaa ja olisihan se jännittävä päivä kun julkistettaisiin uudet arvonnan voittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhuuksien markkinat.
Suomen 13 mepillä EU-parlamentin 751 mepin joukossa ei ole käytännössä mitään merkitystä.
Vanha selitys liittoutumisesta suuriin ryhmiin ontuu, kun nekin 13 osaavat olla erimielisiä eri ryhmissä.
Hinku EU-komisaariksi on sekin Suomen kannalta samantekevää, kun siinä virassa ei saa ajaa kansallista etua, tai tulee kengän kuva takalistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ei. Ei kannata maksella 90 miljoonaa hukkaan heitettyä rahaa siitä että saa jonkun tienaamaan enemmän kuin tarvitseekaan.
Ei ei. nyt pitäisi tehdä fixetit ja pian.
Tuo 90 miljoonaa on se summa joka valuu hukkaan kun eu:lle pitää maksella että ne saa toimistot ja kahvit ja pullat pöytiinsä. Sekä tietenkin muun infran. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90 miljoonalla Suomi saisi vuodeksi palkattua 1800 sairaanhoitajaa tai kouluavustajaa, 900 lääkäriä, 2000 lähihoitajaa tai vaikka korjattua routavaurioisia teitä kilometrikaupalla. Mihin sinä laittaisit 90 milliä? Johonkin edellä mainittuun kohteeseen vai 13 MEP:lle viettämään eliittielämää muutamaksi vuodeksi maailman kalleimpaan kahvittelukerhoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan tuota ihmettelin kuten huomasit..Että eroon eeuusta ja äkkiä sittenkin!
Siitä ei ole meille mitään hyötyä. Lait päätämme itse ja muut asiat. Ei siihen tarvita lentomatkustajia suomen ja brysselin väliä seilaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, huomasin kyllä :-) Komppasin vain sinua. Kysymällä "Mihin sinä laittaisit 90 milliä?" tarkoitin ihan kaikkia lukijoita noin yleisesti ottaen. Ja todellakin ihan turha lennättää kallispalkkioisia MEP:ejä (miten lie monta heitä onkaan) ympäri Eurooppaa joka viikonloppu ja lisäksi vielä sahata Brysselin ja Strasbourgin väliä. Rahoille olisi tähteellisempääkin käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi äänestää kun nyt äänestetyt hyppivät puolueista toiseen ja hallitusta ei tullut heistä jotka sinne äänestimme. Täyttä huijausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Äänestää kun siellä on sellaisia jotka eivät mene Eu,hun jos tulee valituksi ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä hamuaa Suomea, kannattaa äänestää. Eu on läntinen demokratia, Suomen viennistä 60 % menee EU-maihin. Viennin tuloilla kustannetaan hyvinvointivaltiomme palveluja. EU:n puolustusyhteistyö on tärkeää Suomenkin kannalta, vaikka EU-jäsenyys ei korvaa jäsenyyttä Natossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vientikaupankäynti on ollut jo pitkään tappiollista toimintaa koska tuonti on suurempaa kuin vienti. Suomalaisten varallisuutta valuu kaupankäynnin kautta koko ajan ulkomaille.
Kaupankäynti pitäis saada joskus tuottavaksikin, elikkä vienti suuremmaksi kuin tuonti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitten sarkkisten ja muitten äänestäjien pettämisen ja vaalisuhmuroinnin jälkeen en tule enää äänestämään missään vaaleissa. Kai se jokin kuluttajansuoja on oltava äänestäjälläkin. Heti eduskuntavaalien jälkeen ilmoitetaan, että mennäänkin uusiin vaaleihin. Tämän olisi voinut ilmoittaa rehellisesti ennen eduskuntavaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä vaaleissa nimen omaan tulee äänestää ja tietysti EU vastaisia ehdokkaita, jotta kansalaisilta salassa eteenpäin viety liittovaltiokehitys saadaan pysäytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen on ainoa ehdokas joka oikeasti vastustaa liittovaltiokehitystä. Muut ei sitä ole edes huomanneet tai nimenomaan ajavat liitovaltiokehitystä. Sitten kun Suomi on liittovaltiossa tiukasti on turhaa enää nillittää että ei me huomattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä vaaleissa on turha äänestää kun Suomenkin vaaleissa ei toiseksi suurinta puoluettakaan otettu kuuleviin korviin. Kuinka tuolla eurostoliitossa sitten pienen Suomen ääni kuuluisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä epäkohdista huolimatta aina kannattaa äänestää. Äänestämättä jättäminen on ääni vastapuolen joukkueelle. Se on harhaluulo, että ketään kiinnostaisi äänestämättä jättäneiden uhriutumiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on pelkkä uusi Neuvostoliitto, joskin toimimattomampi ja siksi tulee romahtamaan nopeammin kuin se edellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
18:06
Jalosen EHT-maajoukkueeseen ylsi neljä tulokaspelaajaa – "Meillä on selvät sävelet"
18:01
Näkökulma: Onko Björn Wahlroos oikeassa väittäessään, että paperikoneita suljetaan? – Paperiteollisuuden alamäki jatkuu Euroopassa, eikä loppua näy Tilaajille
138
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
20
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image