Kotimaa

Eu­ro­par­la­ment­ti­vaa­lit 2019: Miksi äänestää eu­ro­vaa­leis­sa? Tässä 10 hyvää syytä – Asioita, jotka koskettavat suoraan sinua

EU:ssa päätetään suurista ja vähän pienemmistä asioista, jotka koskettavat suoraan sinua. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kansalaisten tietosuoja tai vaikkapa kuluneella vaalikaudella paljon esillä olleet roaming- eli verkkovierailumaksujen kuriin laittaminen. Kuvituskuva. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 16.5.2019 17:34
Heikki Uusitalo

Europarlamenttivaalit käydään 26. toukokuuta. Ennakkoäänestys alkoi jo keskiviikkona ja jatkuu 21. toukokuuta saakka.

Suomesta parlamenttiin valitaan 13 parlamentaarikkoa eli meppiä. Jos Brexit toteutuu, Suomi saa myöhemmin yhden meppipaikan lisää.

Vaalipiirejä on Suomessa yksi, jonka muodostaa koko maa. Eurovaalien ehdokaslistat löydät täältä.

Lue myös: Täältä voit katsoa Oulun ennakkoäänestyspaikat

Kevään eurobarometrin mukaan suomalaisten mielestä vaalien tärkeimpiä aiheita ovat ilmastonmuutoksen torjunta ja ympäristönsuojelu, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen.

Äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on ollut matala. Suomessa se oli viimeksi 39,1 prosenttia. Äänestäminen kuitenkin kannattaa. Kokosimme kymmenen hyvää syytä käyttää äänioikeutta.

Tämän vuoksi kannattaa äänestää eurovaaleissa

1. EU-parlamentti on suorilla vaaleilla valittava kansanedustuslaitos ja lainsäädäntöelin. Kevään eurobarometrin mukaan 68 prosenttia suomalaisista uskoo, että heidän äänellään on vaikutusta EU:ssa. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä sinua eurooppalaisessa päätöksenteossa ja lainsäädäntötyössä edustavat. EU:n lainsäädäntötyö vaikuttaa osittain myös kansallisiin lakeihin. Tehtyjen tutkimusten mukaan 11,8-17,8 prosenttia Suomen kansallisesta lainsäädännöstä on EU-peräistä. (Linkki vie eduskunnan sivuille.)

2. EU:ssa päätetään suurista ja vähän pienemmistä asioista, jotka koskettavat suoraan sinua. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kansalaisten tietosuoja tai vaikkapa kuluneella vaalikaudella paljon esillä olleet roaming- eli verkkovierailumaksujen kuriin laittaminen ja kellojen siirtelyn talviajasta kesäaikaan lopettaminen. Entä miten vähennetään energiankulutusta? Miten ruoan turvallisuudesta huolehditaan? Näistäkin asioista parlamentissa päätetään. 

3. Maailmassa on paljon rajat ylittäviä ilmiöitä kuten ilmastonmuutos, muuttoliike tai terrorismi. Näihin haasteisiin vastaamiseen tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä. EU on Suomelle väylä vaikuttaa globaaleihin asioihin. 

4. Lainsäädäntötyön lisäksi parlamentilla ja parlamentaarikoilla on muitakin rooleja. He ohjaavat poliittista agendaa, käyttävät budjettivaltaa ja arvioivat tarvetta uudistuksille.

5. Parlamentti on myös valvontaelin. Se arvioi Euroopan komission työtä ja seuraa lakien toimeenpanoa jäsenmaissa. Parlamentti valvoo EU:n kansainvälisten sopimusten neuvotteluja sekä EU:n toimielimiä.

Euroopan parlamenttivaalit käydään toukokuun 26. päivä. Parlamentti työskentelee Belgian Brysselissä Ranskan Strasbourgissa (kuvassa).

6. EU on demokratian puolestapuhuja. Demokratia ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. EU:n perussopimuksissa edellytetään, että unioni puolustaa demokratian periaatteita myös ulkoasioihin liittyvässä toiminnassaan. Äänestämällä sinäkin olet osa demokraattista vaikuttamista. 

7. EU on rauhan projekti ja perusoikeuksien puolestapuhuja. Perusoikeuksia ovat esimerkiksi oikeus henkeen ja vapauteen, ajatuksenvapaus ja sananvapaus. Historian saatossa perusoikeuksia on ollut tarve määritellä joskus uusiksi. Esimerkiksi henkilötietojen suoja on tällainen asia. Kenen sinä haluaisit määrittelevän perusoikeuksia?

8. EU pyrkii tukemaan investointeja ja innovaatioita. Alkuvuodesta parlamentissa hyväksyttiin uusi EU-ohjelma, jolla halutaan edistää investointeja ja rahoituksen saatavuutta vuodesta 2021 vuoteen 2027. Tarkoitus on saada liikkeelle lähes 700 miljardin euron lisäinvestoinnit, jotka muun muassa edistäisivät kasvua ja työllisyyttä. Äänestämällä vaikutat siihen, kuka tällaisista ohjelmista ja niiden tavoitteista on päättämässä. (Linkki vie Euroopan parlamentin sivuille.)

9. Suorilla vaaleilla valitun parlamentin toimivalta on laajentunut, kun vuosien varrella perussopimuksia on muutettu. Silti äänestysaktiivisuus Euroopassa on laskenut vaali vaalilta. Vuoden 2014 vaaleissa suomalaisista äänioikeutetuista vain noin 39 prosenttia äänesti. Mitä pienempi äänestysprosentti on, sitä suurempi jokaisen äänen painoarvo on.

10. Vaaleissa on toista kertaa käytössä kärkiehdokasmenettely. Se antaa äänestäjille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä Euroopan komission puheenjohtajaehdokkaista. Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ovat nimenneet omat kärkiehdokkaansa, jotka ovat ehdolla komission johtoon. Vaalitulos vaikuttaa siihen, ketä komission puheenjohtajaksi vaalien jälkeen esitetään. Parlamentti on ilmoittanut, ettei se hyväksy komission puheenjohtajaksi muita kuin kärkiehdokkaita. Kärkiehdokasmenettelyyn ja ehdokkaisiin voit tutustua Euroopan parlamentin sivuilta.
 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni paras ratkaisu olisi luopua eurovaaleista ja valitaan edustajat arvalla Suomen katajaisesta kansasta. Tämä säästäisi riihikuivaa rahaa ja olisihan se jännittävä päivä kun julkistettaisiin uudet arvonnan voittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhuuksien markkinat.
Suomen 13 mepillä EU-parlamentin 751 mepin joukossa ei ole käytännössä mitään merkitystä.
Vanha selitys liittoutumisesta suuriin ryhmiin ontuu, kun nekin 13 osaavat olla erimielisiä eri ryhmissä.
Hinku EU-komisaariksi on sekin Suomen kannalta samantekevää, kun siinä virassa ei saa ajaa kansallista etua, tai tulee kengän kuva takalistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ei. Ei kannata maksella 90 miljoonaa hukkaan heitettyä rahaa siitä että saa jonkun tienaamaan enemmän kuin tarvitseekaan.
Ei ei. nyt pitäisi tehdä fixetit ja pian.
Tuo 90 miljoonaa on se summa joka valuu hukkaan kun eu:lle pitää maksella että ne saa toimistot ja kahvit ja pullat pöytiinsä. Sekä tietenkin muun infran. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90 miljoonalla Suomi saisi vuodeksi palkattua 1800 sairaanhoitajaa tai kouluavustajaa, 900 lääkäriä, 2000 lähihoitajaa tai vaikka korjattua routavaurioisia teitä kilometrikaupalla. Mihin sinä laittaisit 90 milliä? Johonkin edellä mainittuun kohteeseen vai 13 MEP:lle viettämään eliittielämää muutamaksi vuodeksi maailman kalleimpaan kahvittelukerhoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan tuota ihmettelin kuten huomasit..Että eroon eeuusta ja äkkiä sittenkin!
Siitä ei ole meille mitään hyötyä. Lait päätämme itse ja muut asiat. Ei siihen tarvita lentomatkustajia suomen ja brysselin väliä seilaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, huomasin kyllä :-) Komppasin vain sinua. Kysymällä "Mihin sinä laittaisit 90 milliä?" tarkoitin ihan kaikkia lukijoita noin yleisesti ottaen. Ja todellakin ihan turha lennättää kallispalkkioisia MEP:ejä (miten lie monta heitä onkaan) ympäri Eurooppaa joka viikonloppu ja lisäksi vielä sahata Brysselin ja Strasbourgin väliä. Rahoille olisi tähteellisempääkin käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi äänestää kun nyt äänestetyt hyppivät puolueista toiseen ja hallitusta ei tullut heistä jotka sinne äänestimme. Täyttä huijausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Äänestää kun siellä on sellaisia jotka eivät mene Eu,hun jos tulee valituksi ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä hamuaa Suomea, kannattaa äänestää. Eu on läntinen demokratia, Suomen viennistä 60 % menee EU-maihin. Viennin tuloilla kustannetaan hyvinvointivaltiomme palveluja. EU:n puolustusyhteistyö on tärkeää Suomenkin kannalta, vaikka EU-jäsenyys ei korvaa jäsenyyttä Natossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vientikaupankäynti on ollut jo pitkään tappiollista toimintaa koska tuonti on suurempaa kuin vienti. Suomalaisten varallisuutta valuu kaupankäynnin kautta koko ajan ulkomaille.
Kaupankäynti pitäis saada joskus tuottavaksikin, elikkä vienti suuremmaksi kuin tuonti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitten sarkkisten ja muitten äänestäjien pettämisen ja vaalisuhmuroinnin jälkeen en tule enää äänestämään missään vaaleissa. Kai se jokin kuluttajansuoja on oltava äänestäjälläkin. Heti eduskuntavaalien jälkeen ilmoitetaan, että mennäänkin uusiin vaaleihin. Tämän olisi voinut ilmoittaa rehellisesti ennen eduskuntavaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä vaaleissa nimen omaan tulee äänestää ja tietysti EU vastaisia ehdokkaita, jotta kansalaisilta salassa eteenpäin viety liittovaltiokehitys saadaan pysäytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen on ainoa ehdokas joka oikeasti vastustaa liittovaltiokehitystä. Muut ei sitä ole edes huomanneet tai nimenomaan ajavat liitovaltiokehitystä. Sitten kun Suomi on liittovaltiossa tiukasti on turhaa enää nillittää että ei me huomattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä vaaleissa on turha äänestää kun Suomenkin vaaleissa ei toiseksi suurinta puoluettakaan otettu kuuleviin korviin. Kuinka tuolla eurostoliitossa sitten pienen Suomen ääni kuuluisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä epäkohdista huolimatta aina kannattaa äänestää. Äänestämättä jättäminen on ääni vastapuolen joukkueelle. Se on harhaluulo, että ketään kiinnostaisi äänestämättä jättäneiden uhriutumiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on pelkkä uusi Neuvostoliitto, joskin toimimattomampi ja siksi tulee romahtamaan nopeammin kuin se edellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image