Kotimaa

Esperin hoivakodin kauhuista teki ilmoituksen talon oma hoitaja – SuPerin Paavola sanoo, että kyseessä on pahin tapaus ikinä

Silja Paavola kertoo, että hoivakodin hoidettavien omaiset ovat olleet nyt yhteydessä liittoon. "He ovat sanoneet, että jäsenemme on toiminut esimerkillisesti ja he voivat tulla oikeuteen todistamaan, että kyseessä on erittäin hyvä hoitaja." KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 26.1.2019 15:25
Tanja Nuotio

SuPerin Silja Paavola: "Tämä on roisein tapaus, jota Super on nyt muutaman viikon hoitanut sekä Esperi Caren että Avin ja Valviran kanssa. Kauhuskenaario siellä on ollut."

Epäkohdat Kristiinankaupungissa sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa tulivat Valviran tietoon työntekijältä, toteaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola lauantaina Lännen Medialle.

– Esperin Kristiinankaupungin työntekijä, SuPerin jäsen, toi asian julki. Hänellä on velvollisuuskin ilmoittaa epäkohdista. Hän oli ensin Ilmoittanut työnantajalle ja otti sitten liittoon yhteyttä.

Paavola huomauttaa, että SuPer ei ole viranomainen, vaan kertoi asiasta toimivalle viranomaiselle, joka tarkisti asian monelta kantilta ennen kuin laittoi lapun luukulle.

Valvira ilmoitti perjantaina julkisuuteen, että se keskeyttää välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa Aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi.

Valviran mukaan epäkohdat liittyvät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään ja puutteelliseen perushoitoon.

Työntekijä joutui työnantajan puhutteluun

– Kerroimme useaan kertaan, mitkä asiat ovat pielessä, mutta kyseinen firma ei tehnyt mitään asian eteen, Silja Paavola kommentoi.

– Tämä on roisein tapaus, jota Super on nyt muutaman viikon hoitanut sekä Esperi Caren että Avin ja Valviran kanssa.

Paavolan mukaan työntekijä on ollut Esperin kuultavana siitä, miten hän on näin käyttäytynyt työnantajaa kohtaan.

Paavolan mukaan hoitaja teki ilmoituksen hoitajien puuttumisesta, siitä ettei ihmisiä pystytä hoitamaan ja että lääkkeet menevät väärin.

– Kauhuskenaario siellä on ollut, paljon puutteita. Siellä on ollut potilaiden toimintakyky heikkoa, ja on sattunut vaarallisia tilanteita sekä hoidettaville että hoitajille. Muun muassa hoitajan pahoinpitely on sattunut.

Paavola kertoo, että hoivakodin hoidettavien omaiset ovat olleet nyt yhteydessä liittoon.

– He ovat sanoneet, että jäsenemme on toiminut esimerkillisesti ja he voivat tulla oikeuteen todistamaan, että kyseessä on erittäin hyvä hoitaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Jos on 8 x 1,2 hoitajaa vaativaa ja 3 x 0,3 hoitajaa vaativaa ja 6 x 0,7 hoitajaa vaativaa niin meillä on,17 hodokkia ja 13,8 hoitajan tarvetta jost saadaan keskiarvo Laitokselle, 0,81 hoitajaa per hoidettava,voiko tämän helpommin laskea hoitajien tarpeen ja kun jonkun hoitotarvetaso pitempiaikaisesti niin silloin muutuu laitoksen hoitotarvetaso,vaikka 3 kk välein arvioitava asia, Huom ulkopuolisen arvio ei palveluntuottajan arvio.
Tai sitten vaan kokemuksen mukaan 0,7-.ja ulkopuolinen maksajan edustus laadun valvontaan jolla on laajat valtuudet vaikka yrittäjän ( toimittajan laskuun) palkata henkilökuntaa välittömästi tilanteen mukaan.
Näi meillä pohjoisessa ja täällä ei yrittäjät hillu.
Odottavat kyykyssä mitä tuleman pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on äänestänyt ja antanut tukensa istuvan hallituksen linjalle, jossa vanhusten varastointi annetaan yksityisten laitosten hoidettavaksi.
Pääministerimmehän ehti jo todeta asiasta jotakin, ettei nuo johdu poliittisista päätöksistä.
Eikö hänen pitäisi tajuta markkinataloutta ihannoivana miehenä se, että yksityiset yritykset ovat tekemässä voittoa omistajilleen?
Terveydenhuollon ammattilaiset ja potilaat ovat valittaneet jo pitkän aikaa asiasta, mutta kesti peräti vaalikevääseen, että asia pääsi putkahtamaan julkisuuteen.
Nyt sitten lakaistaan asioita maton alle siten, että mietitään tutkimusten aloittamista.
En oikeastaan ihmettele yhtään sitä kepulaisen rivipolitikon "kunnallisen kaikkitietävyyden" saralta lausuntoa, että kaikki on kommunistien syytä.
Onko tässä nyt kommunisteja esimerkiksi Esperi caren ulkomaalaiset omistajat, suomalaiset hoitoalan henkilöt, jotka tekevät alimiehityksellä töitä, vai mistä ne kommunistit halutaan nyt löytää?
vai onko ehkä tässä asiassa tärkeämpää se, että yritetään löytää syyllinen asiaan, jolle on poliittinen selitys, eli yksityistämisen suunnaton ihannointi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajat avatkaa suunne ja tuokaa asiat esille rohkeasti! Omaiset ja läheiset myös mukaan. Käykää katsomassa laitoksissa, mieluimmin aamupäivästä, niin näette todellisuuden, joka ei aina ole kaunista katseltavaa. Kunnioitus vanhuksia ja vammaisia kohtaan ja kohtelu sen mukaista, niin tulevaisuuskin olisi ikäihmisillä miellyttävämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kyllä käytykin...mutta kenellepä valitat? Avilleko? Aivan, luuletko että auttaa?
Tietenkin voi valittaa vaikka paikan johtajalle joskus auttaa joskus ei...
Avi on kuitenkin poliittinen laitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan hoitajien palkkaus ehitysmaiden tasolla,on edullista työnantajille myös kuntatasollakin, pätkätyöt,ei tarvitse vuosilomiakaan järjestää ,sitä kikkailua harjoitetaan myös julkisessa terveydenhuollossa häikäilemättä, esim.hoitaja joutui sairauslomalle rintasyöväntakia ,menetti työhön palattuaan vuoden vuosilomat. Oli hyvä mieli ja työmotivaatio vuodeksi,ja moraali kohdillaan johtajilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajilla on lakienmukaan työtehtävistä vaitiolovelvollisuus,on hyvä laki sen päähän voi asiat luistaa tälle tasolle suomessa,voi verrata henkiseen väkivaltaan vaikka parisuhteessa ,ongelmista on vaiettava,mistä hoitohenkilöstö saa työhönsä tukea,työterveydessä keskustelemassa,työkaverit,ei asioihin saa muutosta ,ei ainakaan esimiehiltä eikä työnantajalta,on tultu nyt että alkaa näkyä se jäävuorenhuippu, hyvä ,omaiset on avaintekijöitä näitten epäkohtien tuomisesta julkisuuteen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En sitten millään alun alkaenkaan ymmärtänyt että miksi suomi ois hyvinvointivaltio tai maailman onnellisin valtio... Vitsejä molemmat!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälainen maa Suomi on, jos se alistuu voitontavoittelun kylmälle kädelle ja jättää vanhuksensa kerta toisensa jälkeen heitteille? Oikeistopuolueiden hellimä ajatus yritysten omavalvonnan ja suositusten riittävyydestä on osoittautunut vääräksi. Tämän ovat nyt aivan liian monet vanhukset joutuneet viimeisinä elinvuosinaan tuntemaan nahoissaan.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini jaksoi sinnitellä eräässä Pohjois-suomen yksikössä vajaat 2 kk ennen kuolemaansa. 5 pv ennen kuolemaansa oli eräälle vierailijalle sanonut, ettei "jaksa tätä enää".

Astmalääkkeiden antaminen unohdettiin heti ensimmäisistä päivistä lähtien ja niiden antamisen kanssa viivyteltiin myöhemmässä vaiheessa, Verenpainetta ei mitattu. Ainakin kahteen otteeseen oli viety suihkuun, kun oli oikein huono olo. Ilmeisesti alkava keuhkokuume. Välillä hoidettiin sairaalassa omatoimiseen kuntoon ja palattuaan alle viikossa kunto taas romahti. Itse käytimme/veimme sairaalaan, kun törmäsimme aivan liian usein tilanteeseen, että hän oli todella huonossa kunnossa. Viimeisellä kerralla soittivat peräti itse ambulanssin, ilmeisesti varmistuttuaan, että ei tule enää tilanteesta selviämään. Toivottavasti laiminlyöjille tulee vielä omakohtaisesti eteen kaikki se kaltoinkohtelu, mitä näille vanhuksille tekivät.

Tein AVI:lle kantelun, joka otettiin käsittelyyn ja johti kaupungin mukaan useisiin korjauksiin ko. yksikön toiminnassa . Mitä lie tapahtunut käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa muistella, ketkä kansanedustajat tai heidän avustajansa lähtivät luottamustoimestaan tulevaisuuden bisnekseen. Ja varsinkin mikä puolue oli yliedustettuna tässä opportunistiporukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa harjoittelija tyttö jakaa lääkkeitä ja hoitaa yksin 9 dementiavanhusta. Harjoittelu päättyi niin on koko ajan soittaneet töihin (tytön kannalta hyvä että on töitä)mutta äitinä kuuntelen kauhulla voiko toista vuotta oleva opiskelija kantaa niin isoa vastuuta, mitä jos jotain peruuntumatonta sattuu. Toisaalta ymmärrän että tyttöni on kyllä ahkera ja vastuun kantaja mutta onko vielä opiskelijana vielä niin suuren vastuun ottajaksi mihin on ajautunut? Työvoimapula älyton ainakin kyseisessä paikassa. Vakityöntekijät kokoajan sairaslomilla ja porukka vaihtuu, ihan käsittämätöntä hommaa näin sivusta kuunnellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tiedän yhden Esperin, jossa ei ole läheskään kaikilla tehtävän edellyttämää peruskoulutustakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvira voisi samalla tarkistaa Attendo yksiköiden toimintaa. Vajaalla miehityksellä mennään ja opiskelijoita vuorossa keskenään , missä vastuu??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajat saavat siirron huonompaan paikkaan jos kertovat epäkohdeista. Tämä koskee Porvootakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesarissa oli annettu päärooli tehyläisille. Kuitenkin superit ovat aina supereimpia ja lähimpiä hoitajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hatun noston arvoinen paljastus tässä työllisyystilanteessa kun tulijoita kun työntekijä esittää huolensa työnantajalle ja osoitetaan ovea! Tämä hoitaja jos kuka tulisi kutsua linnanjuhliin ja antaa urhoollisuusmitalli ! Esimerkillistä käytöstä kerrassaan ;) Tilaaja vastuuseen kun ei ole puuttunut kanteluihin ja myös valvova viranomainen . Kerrassaan hävytöntä puolustuskyvyttömien ihmisten vaarantamista. Sairaat vammaiset ja eläkeläiset on oikeisto hallituksen hampaissa olleet koko vaalikauden TÄSSÄ ON TULOS! Nyky yhteiskunta pienoiskoossa TULOS TAI ULOS! Hävetkää päättäjät jos osaatte. Kyllä vaaleilla muutos tehdään toivottavasti kaikki käyvät äänestämässä tätä päättäjien sontaa vastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä " yllätystarkastuksista "
AVI teki " yllätystarkastuksen "
OYS: n yhteispäivystykseen syynä hoitohenkilökunnan teke-
mä kantelu yhteispäivystyksen
johtamiskulttuurista. Henkilö -
kunta kokee, että heitä johde -
taan uhkailulla ja pelolla sekä
pitämällä epävarmuudessa ;
mm. jatketaanko määräaikais -
ten työsopimuksia vai ei.

No, mitä teki AVI ? AVI kävi
tarkastamassa asian, lue : kahvittelemassa yhteispäivystyk
sen johdon kanssa. Missään
ei kerrottu, että AVIN tarkasta -
jat ovat entisiä työkavereita
OYS: n yhteispäivystyksen lähi -
johdon kanssa.
Uskooko kukaan tosissaan, että " korppi nokkisi korpin sil -
mää ? " Sallikaa mun nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihmettele tuota OYS:n yhteispäivystyksen tilannetta, Samaisesta hoitopuolen johtajasta kärsi aikoinaan suuri joukko hoitajia toisessa Pohjois-Pohjalaisessa sairaalassa. Kun tiedossa oli, että lähtee OYS:iin tehtiin yhteinen hoitajina "saatekirje" ja kerrottiin, mitä on odottettavissa. Kukaan ei silloin ottanut tosissaan Oulun suunnalla. Yksi ihminen voi tuhota omalla käyttäytymisellään monien ihmisten elämää ja sitä kautta myös heikentää potilaiden hoitoa. Lopputili tuollaiselle ihmiselle tulisi antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhteispäivystys on tarkoitettu akuutti potilaille jotka tulevat yleensä ambulansilla hoitoon, ei kaiken valittajille joilla ei ole mitään vikaa missään. Sekin on kuultu kuinka jankutetaan ettei omainen jaksa ja on kipeä vaikka pari lääkäriä tutkinut ettei missään vikaa...
silti jankutus jatkuu. Ei ole kumma ettei omainen voi olla nykyään kuin puoli tuntia paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image