Kotimaa

Esperi myöntää: Hoivakotien työ­vuo­ro­lis­toi­hin on merkitty henkilöitä, jotka eivät ole työs­ken­nel­leet yksiköissä: "He olivat pal­kan­las­ki­joi­ta ja aluejohtajia"

Lukuisissa Esperin vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016-2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. Valvira vaatii päätöksessään yhtiötä korjaamaan epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä.
Kotimaa 26.4.2019 7:00
Taneli Koponen

Valvontavirasto Valvira sai eri puolilta Suomea jo vuonna 2016 nimettömiä ilmiantoja, joiden mukaan Esperi on merkinnyt hoivakotien työvuorolistoille keskushallintonsa työntekijöitä. He eivät työskennelleet kyseisissä hoivakodeissa. Tarkastuksissa paljastui, että kyseessä on ollut laaja käytäntö.

Esperi Caren vanhusten hoivakotien työvuorolistoille on merkitty henkilöitä, jotka eivät todellisuudessa ole työskennelleet kyseisissä hoivakodeissa. Tieto käy ilmi Lännen Median hankkimasta valvontavirasto Valviran päätöksestä. Siinä käydään yksityiskohtaisesti läpi Esperiä koskevaa määräystä, josta Valvira tiedotti tiistaina.

Lukuisissa Esperin vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016–2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. Valvira vaatii päätöksessään yhtiötä korjaamaan epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä.

Päätösasiakirjasta käy ilmi, että Esperi on muuttanut osassa yksiköistään toimintaa lupapäätösten vastaiseksi henkilöstömitoituksen osalta. Aluehallintovirastojen tarkastusasiakirjojen mukaan lukuisten hoivakotien vastuuhenkilöiden tehtävänkuva ei ole vastannut yksiköille annettuja lupapäätöksiä.

Yksiköiltä puuttui esimies

Valvira sai eri puolilta Suomea jo vuonna 2016 nimettömiä ilmiantoja, joiden mukaan Esperi on laittanut hoivakotien työvuorolistoille keskushallintonsa työntekijöitä. Tarkastuksissa paljastui, että kyseessä oli laaja käytäntö.

– Kävi ilmi, että he (työvuorolistoille merkityt henkilöt) olivat nimenomaan keskushallinnon palkanlaskijoita ja aluejohtajia. Esperi arvioi, että heidän työpanoksensa voidaan laskea hallinnolliseksi työpanokseksi yksiköihin, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo.

Päätösasiakirjan mukaan Esperin hoivakotien vastuuhenkilöillä on ollut vastattavanaan useita yksiköitä tai heidän työpanoksestaan osa on laskettu hoivatyöhön. Uusitalo muistuttaa, että hoivakotiyksikön toimiluvassa määritellään hyvin selkeästi, kuinka paljon yksikön vastuuhenkilön työpanos suuntautuu esimiestyöhön ja kuinka paljon hoivaan.

"Tarkastuksilla on käynyt myös ilmi, etteivät kaikki vastuuhenkilöt tunteneet tai tienneet yksikölle myönnetyn luvan sisältöä", päätöksessä kirjoitetaan.

Esimerkiksi hoivakoti Paatelan osalta valvovalle viranomaiselle ei selvinnyt, kuinka paljon yksikönpäällikön työtunneista on laskettu osaksi ilmoitettuja hoivatyöntekijöiden työtunteja. Esperin hoivakodeissa on käynyt Uusitalon mukaan niin, että joissain tapauksissa yksiköitä ei ole johtanut kukaan.

– Kun katsoo mitä on tapahtunut, niin on selvää, että näille yksiköille tarvitaan vahvaa esimiestyötä. Sitä ei voi tällä tavalla (hallinnollisilla henkilöillä) korvata, hän sanoo.

Laajaa kaltoinkohtelua

Viime perjantaina Lännen Media uutisoi laajalti yksityisten hoivakotien valvonnasta. Esillä oli muun muassa Esperi Caren 30-paikkainen hoivakoti Vuokko, josta tuli ilmoituksia aluehallintovirastoon (aviin) keväällä 2017. Porvoolaisen hoivakodin asiakasturvallisuus oli vaarantunut muun muassa nostamiseen liittyvissä tilanteissa.

Avi totesi, että hoivakodin luvan mukaiset toimintaedellytykset eivät täyty henkilöstömitoituksen ja rakenteen osalta. Tarkastuskäynnillä vastuuhenkilö kertoi aville, että vanhuksia oli istutettu ruokapöydässä kohtuuttoman pitkiä aikoja tai hoidettu vuoteeseen ilman perusteltua syytä. Vastuuhenkilön mukaan vanhusten kaltoinkohteluun olivat osallistuneet kaikki yksikön työntekijät.

Esperiä koskevin epäkohtien laaja selvittely aloitettiin vuonna 2017. Päätös asiassa tehtiin vasta tänä keväänä.

Miksi Valvirassa ei pystytty reagoimaan nopeammin?

– Tilanne vanhustenhuollossa ja yksiköissä muuttui koko ajan. Tuli ilmoituksia epäkohdista ja piti tehdä jatkuvia tilannearvioita.

– Toinen syy on, se että meillä on ollut aika rajalliset resurssit valvontaan, Uusitalo sanoo.

"Ei missään nimessä"

Valviran päätöksessä Esperi kertoo antaneensa kaikille yksiköilleen syksyllä 2018 ohjeen, että hallinnon työntekijöitä ei enää merkitä työvuorolistoille.

Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen kertoo, yhtiö on aiemmin merkinnyt laskutuksen ja resurssisuunnittelun työtä työvuorolistoille hoivakodeissa, koska siten on yritetty tehdä tukitoimien tehtäviä näkyväksi.

– Tämä ei selvästikään ollut selkeä malli ja se lakkautettiin jo viime syksynä. Työvuorolistan merkitsemistapoja on päivitetty ja selkeytetty muun muassa yhteistyössä työntekijäliittojen kanssa, Karvonen viestittää.

Onko yrityksessä ollut sellainen kulttuuri, että olette halunneet johtaa tahallaan harhaan työvuorolistamerkinnöillä valvovaa viranomaista?

– Ei, ei missään nimessä.

Epäselvyydet ovat jatkuneet 2016 vuodesta asti. Miksi pitäisi uskoa, että nämä tulevat nyt kuntoon?

– On tehty paljon valvontakäyntejä, joissa on todettu asioiden korjaantuneen.

Onko vielä jotain epäselvyyksiä, mitä ei ole paljastunut?

– Kuule, meitä on tarkastettu niin paljon, että tällaista ei ole kyllä minun tiedossani.

Mitä Esperin omistajat tuumaavat tästä sotkusta?

– Sitä pitää kysyä omistajilta, Karvonen sanoo.

Esperin emoyhtiönä Suomessa toimivan Esperi Care Holding-konsernin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 213,3 miljoonaa euroa ja tulos yhdeksän miljoonaa euroa tappiollinen.

Karvonen kertoo, että Esperissä otetaan lähiaikoina konsernitasolla käyttöön uusi laatumittaristo.

– Täytyy myös muistaa, että suurimmassa osassa yhtiön yksiköistä asiat ovat olleet hyvin. Palautamme luottamusta teoin ja ymmärrämme, että se ei tapahdu hetkessä.

– Meillä ei ole tiedossa, että Esperissä olisi tehty tietoista harhaanjohtamista, Karvonen vakuuttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Ei Esperi ole ainut tässä asiassa.. Myös Mehiläisen työvuorolistoissa nimiä jotka eivät ole työskennelleet kuukausiin ko. paikoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Esperissä myönnetään todistetusti rikokset, toivottavasti ei jää sanktioitta. Muutkin saavat vankeutta tai sakkoja vääryyden tekemisestä. Viattomat ikääntyneet kärsineet, joten vahingonkorvauksia heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinä aikoina kun vihdoin asioita tullut julki. Yhteiskunta herää totuuteen.
Laajasti eri foorumit tvitteristä telkkariin...

Hoitohenkilökuntaa ei olla kuultu minkään instanssin toimesta. Ei kehittämis ta oman toimipisteen arvioimista jne...
Paitsi että yhesti...
Tilannekomikkaa kerrassaan. Kahvimaitoa ei työnantajan tarjoamaan kahvikupolliseen saada.
Muuta yhteyden ottoa ei sittemmin eikä aikaisemmin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida käytäntö olla muuallakaan kummoisempaa, vaikka työvuorolistat näyttäisivät hyviltä todellisuus ihan muuta.
Näin lomakauden alkuun voi jo todeta,

Kaikki ovat tähän asti olleet tervetulleita hoitoalalle alaikäisestä eläkeläiseen.
Kellä nostorajoitteet iän puolesta kellä lääkeluvat tenttimättä tai ei voimassa ja sen sellaista.
Työttömille hoitoalan ammattilaisille toivotan voimia ja hyvää kesää.

Pitkään on alalla puhuttu apukäsistä ja keploteltu.

Terveys ei hoitajien ole tärkee, moraalin ja periaatteiden yhteiskunta särkee. Ilmaiseksi hyvän laadun pitäs antaa, käärii voitot ja ommaa itselleen voi näin parantaa. Kunnan koti takas tuu, köyhien taloon mahtuu.
Voi porsas käden taas ojentaa ja murusen heille sinne antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus, juuri näin. Ystäväni ollut töissä Caritaksessa ja ihan hirveä meno oli sielläkin. Hoitajat kärsivät kun eivät ehdi töitään tekemään kuin sinne päin, jos aina sitäkään. Sairauslomalle ei uskalla jäädä, koska työkaverit siitä kärsivät, kun ketään ei oteta tilalle. Sitten nämä sairaat ja henkisesti(kin) kärsivät hoitajat yrittävät antaa parastaan kärsiville hoidettaville. Ihan hirveä yhtälö! Ja "pomot" kiristää ja uhkailee, jos ei ole tyytyväinen tai esitä tyytyväistä. Ei ole ihmisarvoista homma hoitokodeissa, ei suorittavan tason työntekijöille eikä asukkaille. Ihmisen ahneus on rajatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nimiä löytyy listalta, niin eikö niille nimille pitäisi löytyä maksetut palkatkin tilinauhoista? Jännäksi menee, jos tuntilistoilta löytyy entisiä työntekijöitä, mutta samat henkilöt eivät ole saaneet näiltä tunneilta palkkaa.

Minä entisenä työntekijänä haluaisin tarkistuttaa, että olenko ollut töissä ja verrata listojen tunteja maksettuihin palkkoihin. Epäilen, että nimiä löytyy paljonkin, mutta maksettuja palkkoja ei.

On nämä esperit, mehumaijat ja terveysladot melkoisia velikultia. Ennen vanhaan lapsia peloteltiin kuriin, että jos et ole kunnolla, niin sejase laitapuolen kulkija tulee ja vie. Nyt voikin pelotella omat seniori-iän vanhempansa, että jos et ole kunnolla, niin laitan sinut Esperiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssiyhtiöillä on ihan omat säännöt. Tulosten maksimoinnin eteen voidaan käyttää luovuutta sääntöjen noudattamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kenellekään tule mieleen, että tuossa olisi juksaamista yritetty. Juksaaminen on rumaa eikä semmosta saa tehdä. Eikä siitä oo nytkään kyse, ei ole, ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee...ei mitään väliä millään, hoiva-alan palvelut kuuluisi tuottaa julkispuolen peruspalveluna..
ei yksityisten pohjattomien/tunteettomien osinkonarsistien toimesta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvuorolista on virallinen asiakirja, ja se tulee olla valmiina viikkoa ennen listan alkamista. Hoitajamitoitukseen lasketaan ainoastaan hoitotyötä tekevät henkilöt, esim. sairaanhoitat, lähihoitajat. Mutta esim. siivooja, keittäjä, talonmies, palkanlaskija, osastosihteeri ovat työntekijöitä, joita ei koskaan pidä laskea hoitajamitoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se liene niin, että jos k.o. hallinnolliset henkilöt eivät ole osallistuneet työvuorolistojen mukaisiin tehtäviin niin he ovat laiminlyöneet työtehtävänsä ja jättäneet heitteille hoidettavansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikosaikeelliset yritykset mellastavat Pohjoismaissa vielä pitkään, kun talousliberaalit valtiovallat työntävät niille voittoja tulonsiirroissa kansalaisilleen. Kapitalistinen kilpailutus hyppyyttää vahvojakin oikeusvaltioita, kun rahan yksityisyys on korkein hyve. Valtio tekeytyy tahallaan heikoksi, ettei niin kuormittaisi. Kunnat oman mitättömän verotusoikeutensa varassa. Täälläpä tyhminä nahistelemme Nosto- tai Anto- tai Otto-automaattien liepeillä. Pimeys on laskeutunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten joku voi edes olla töissä tuollaisessa firmassa,kyllä kait työntekijät huomaa tuommoset asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tiennyt ja tietävät yhä mitä tekevät. Muitakin firmoja kikkailee listoille mm sijaisia ja opiskelijoita että näyttää hyvälle. Esperi ei palkkaa ammattihenkilökuntaa koska se maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siitähän vasta huutoalkaisi jos ei olisi palkanlaskijaa. Ay repisi pelihousunsa..ai niin eihän sillä enää oo väliä kun vaalit on pidetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne luikurit jotka rahoittaa ja rakentaa näille rikollisille talot ja hoiva tilat on laitettava samaan nippuun vastaamaan tekemisistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo paljastus osoittaa, että Esperi Carea voi vaatia tilille petoksesta. Jos vedotaan ajattelemattomuuteen, hätäratkaisuihin tai muihin selittelyihin, antaa se yrityksestä todella huonon kuvan, koska tiedämme, että kaiken takana on yksinkertaisesti ahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän olisi tutkinnan paikka että on ns haamutyöntekijät maksaneet verosa niinkuin kuuluu!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karvoselta melkoinen selitys että haamuhoitajat eivät olisikaan haamuhoitajia, vaan tukityön näkyvyyttä on haluttu parantaa. Aika erikoinen väite kun itse hoitajia on kuitenkin ollut työvuorossa liian vähän ja näitä palkanlaskijoita on merkitty ikään kuin hoitajaksi. Jos palkanlaskijan työn näkyvyys oli syy vuorolistoissa olemiseen, niin miksi hoitohenkilökuntaa on ollut kuitenkin liian vähän? Ei paljoa luottamusta herätä Esperi tai tämä Karvonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image