Kotimaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä ko­ti­seu­dul­taan, mutta ei kadu

Tanja Parkatti työskenteli Esperi Caren hoitokoti Ulrikassa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.12.2019 12:39
STT

Karijokelaisen lähihoitajan Tarja Parkatin ikimuistoinen vuosi on saamassa arvoisensa päätöksen tänään Linnan juhlissa.

–  Jos joku olisi mulle vuosi sitten sanonut, millainen seuraava vuosi tulee olemaan, en olisi uskonut. Tämä on ollut uskomaton vuosi. Ei voi sanoilla oikein kuvata, Parkatti kuvaili STT:lle ennen juhlia.

Hieman yli vuosi sitten Parkatti aloitti työskentelyn Esperi Caren hoitokoti Ulrikassa Kristiinankaupungissa. Nopeasti Parkatti huomasi, että työpaikalla oli vakavia ongelmia.

Parkatti päätti ilmoittaa asiasta viranomaisille. Tästä käynnistyi tapahtumaketju, jonka seurauksena Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti lopulta Ulrikan toiminnan.

Ilmoituksen tekemistä Parkatti ei edes osannut jännittää.

–  Hetken mietin, mitä ilmoituksen tekeminen mahdollisesti tuo tullessaan. Mutta minun sydämelläni ei voi työskennellä noin. Vanhusten kuuluu saada se hoito, mikä heille kuuluu.

Tämän jälkeen asiat etenivät nopeasti. Epäkohtia eri hoivakodeista nousi esille ympäri Suomea. Parkatti alkoi saada puhelinsoittoja: lääkäreiltä, hoitajilta, tavallisilta kansalaisilta.

–  Vaikka olen lomautettu Esperistä ja työtön, lainausmerkeissä voi sanoa, että olen täystyöllistetty. Puhelin soi yhä yhtä mittaa. Olen auttanut sen mitä pystyn ja ohjannut ihmisiä oikeisiin paikkoihin, josta voi saada apua.

Parkatti onkin kuluneen vuoden aikana keskittynyt vaikuttamistyöhön. Korjattavat epäkohdat hoitoalalla ovat hänestä selkeitä.

–  Hoivakodeissa pitäisi pistää kuntoon hoitajamitoitus. Se ei saa jäädä neljän vuoden päähän, vaan sen pitäisi tulla mahdollisimman nopeasti. Lisäksi hoitajille pitäisi varata pelkkä hoitotyö, ei esimerkiksi siivousta tai ruoanlaittoa.

–  Myös palkka pitäisi tarkistaa. Meillä on hirveä vastuu, mutta se ei näy palkassa, hän lisää.

Vaikka epäkohtia on, Parkatti haluaa korostaa, että monissa hoivakodeissa kuitenkin huolehditaan vanhuksista yhä hyvin.

"En kadu mitään"

Parkatti on saanut teostaan laajalti kiitosta, mutta on joutunut myös kärsimään seurauksista. Kotiseudultaan hän ei ole onnistunut löytämään enää töitä. Muualta Suomesta sen sijaan on tullut työtarjouksia.

–  Haluaisin pysyä kotiseudullani, mutta katsotaan, mihin elämä vie. Tämä vuosi on opettanut, että ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan.

–  En ole katunut mitään. Jos pitäisi valita, teenkö uudelleen ilmoituksen vai en, ilman muuta tekisin, hän lisää.

Linnan juhlia Parkatti odottaa jännityksellä.

–  Olen miettinyt, että jos Linnan juhlissa pääsee keskustelemaan ihmisten kanssa, jotka voivat vaikuttaa näihin asioihin, käytän tilaisuuden hyväksi. Toki aion myös vain nauttia illasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Oliko mielestäsi epäkohdat mitä tuotiin päivänvaloon aiheellisia vai väkisin julkisuuteen tuotuja ongelmia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraselkäistä toimintaa hoitajalta siitä suuri kiitos. Omaisena tiedän ettei kaikki ole noissa paikoissa niin kiiltävää mitä ulospäin näyttää.
Sinä THI ihmetyttää ajatksesi juoksu ilmeisesti et välitä miten omaisiasi hoidetaan tuollaisissa paikoissa. Minulla on omaisia hoidossa yksityisessä suuressa hoitopaikassa ja hyvissäkin paikoissa on aina parannettavaa. Sekin on kumma että hoitajat vaihtuu yllättävän paljon kyseisessä paikassa syytä en tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukava saada työnantajilta arvioita, miksi tämä nainen on tuon ilmiannon jälkeen saanut olla ilman töitä? Eikö epäkohdista olekaan sopivaa ilmoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ala-arvoista ampua viestintuoja, mutta niin sitä vain tehdään suomalaisessa työelämässä. Työpaikoilla on muodon vuoksi kaikenlaisia turvallisuus- ja muita ohjeita, joissa kehoitetaan ottamaan epäkohdat esille. Käytännössä mikään ei muutu, vain viestintuoja ammutaan. Parkatti on rohkea ihminen ja teki oikein. Siitä saa silti rangaistuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin työnantajat palkitsevat työntekijää. Jokaisen pitäisi olla pikkutyömuurahainen, ja pitää suunsa kiinni, tapahtui mitä tahansa. Suomen valtaapitävien moraali on alta kaiken arvostelun. Siihen kun laitetaan päälle "tutkitusti korruptoitumattoman" Suomen hyväveliverkosto, niin ei tarvitse ihmetellä miksi rikolliset pitävät valtaa Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uskalla yksikään isompi firma palkata häntä koska niillämei ole vieläkään puhtaita jauhoja pussissa. Mehiläisen yksiköissä esiintyy kiusaamista esimiesten taholta. Työntekijöitä pelotellaan ja mitätöidään, palkan maksussa on lähes aina virheitä. Niitä ei haluta korjata, kerrotaan aina että seuraavaan tiliin. Epäkohtiin puuttuville työntekijöille annetaan varoituksia eikä määräaikaisia sopimuksia jatketa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti! Hoitajista on huutava pula, mutta puutteita kuhisevat yritykset ei uskalla palkata. Aika näyttää löytyykö yhtään yritystä, joilla on asiat kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä selkärankaisia rohkeita tarvitaan vielä. Esperin pöytä ei ole läheskään puhdas vielä. Sopimattomia yksikön päälliköitä on saatava vastuuseen. Täysin sopimattomia johtamaan yksikköä. Nouskaa rohkeasti tuomaan julki myös heidän vääryydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisi alan työnantaja, suorastaan anelisin tätä suoraselkäistä ja eettistä ihmistä töihin firmaani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan julkista puolta en yksityistä . Julkisella puolella työskennelleenä asiat hoituu , vanhukset hoidettiin ja hoidetaan hyvin. Hyvä Tarja että toit yksityisen hoidon holtittomuuden esille. Kiitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkea ja hyvä teko. kokoomus vetoiset hoivapalvelubisnekset ovat täysin järjettömiä. Yhdenkään kunnan ei pidä lähteä siihen kelkkaan enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kunpa kaikilla ois näin selkärankaa.
Monelle se oma pieni tilipussi tärkeämpi kuin inhimillinen kohtelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että toit epäkohdat päivänvaloon,onnea ja menestystä jatkossa ,olet hieno ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen "johtamiskulttuurin" kokonaiskuva tulee tässä myös hyvin selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno työtä Tarja Parkatti! On hyvä että jollain on selkärankaa. Mitalin saisivat antaa. Onnea jatkoon ja työnhakuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image