Kotimaa

Ensimmäiset ko­tiu­tus­len­not perjantaina – ulkoministeri Pekka Haavisto kehottaa matkailijoita palamaan nyt takaisin kotiin

Maailmalla on noin 40 000 suomalaista, joista noin puolet on matkailijoita. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 26.3.2020 14:57
Minna Akimo

Maailmalla on noin 40 000 suomalaista, joista noin puolet on matkailijoita. Pysyvästi ulkomailla asuvien ei tarvitse palata Suomeen, mikäli he pystyvät jatkamaan elämäänsä toisessa kotimaassa turvallisesti. Kotiin palaavia matkustajia vastassa ovat terveydenhuollon ammattilaiset.

Ulkoministeriö alkaa kotiuttaa ulkomailla olevia suomalaisia takaisin kotimaahansa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että suomalaisia maailmalla on noin 41 000.

Heistä noin puolet eli 20 000 ovat väliaikaisesti maailmalla olevia matkustajia ja loput sellaisia, joilla on pysyvä osoite jossain toisessa maassa.

Espanjassa olevien suomalaisten määrä on yli 7 000. Yhdysvalloissa ja Thaimaassa suomalaisia on yli 3 000 kummassakin maassa.

Ulkoministeriön arviot maailmalla olevien suomalaisten määrästä perustuvat ministeriöön tehtyihin matkustusilmoituksiin.

– Autamme niitä suomalaisia, jotka ovat hädän alaisessa tilanteessa, ja jotka etsivät nyt paluulentoa takaisin Suomeen, ministeri Haavisto sanoi.

Ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina

Ulkoministeriö järjestää yhdessä Finnairin kanssa ensimmäiset kotiutuslennot perjantaina.

Lennoista kaksi tulee Portugalista ja yksi lento tulee Kyprokselta. Lentoliput myydään Finnairin lipunmyynnin kautta.

Haavisto kertoo, että ministeriö on varannut kotiutuslentojen kustannuksiin neljä miljoonaa euroa. Kotiutuslentojen lopulliset kustannukset julkaistaan sen jälkeen, kun kaikki lennot on tehty.

– Ulkoministeriö voi järjestää tuettuja lentoja erityistilanteessa. Lentoja tuetaan, jossa lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina. Koneet joutuvat lentämään toiseen suuntaan tyhjänä, joten tukea joudutaan antamaan myös siksi.

Haaviston mukaan myös muiden pohjoismaiden ja EU-maiden kansalaiset voivat hyödyntää samoja lentoreittejä, jotta koneet saadaan mahdollisimman täyteen.

Haavisto korosti, että koronakriisistä huolimatta kauttakulkuliikenteen on toimittava, jotta ihmiset voivat jatkaa matkaansa Suomesta omiin kotimaihinsa.

– Olemme pyrkineet siihen, että ihmiset voivat jatkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä turvallisesti ja ohjatusti eteenpäin.

Hotellit sulkevat oviaan eurooppalaisilta

Haaviston mukaan ministeriö auttaa nyt erityisesti niitä, joiden paluulennot on peruttu tai siirretty syksyyn.

Ministerin mukaan suomalaismatkailijoita on pulassa senkin vuoksi, että kohdemaassa kauppojen ja apteekkien lisäksi hotelleja on alettu sulkea.

– Jonkin verran on tullut tietoja siitä, että hotellit sulkeutuvat eurooppalaisilta. Ajatellaan, että eurooppalaiset ovat taudinkantajia. Siksi matkailijoita kehotetaan palamaan nyt kotiinsa.

Ministeriö kehottaa palamaan siis kotiin niitä suomalaisia, joiden pysyvä kotisoite on Suomessa.

Sen sijaan ne, jotka asuvat ulkomailla vakituisesti voivat pysyä siellä edelleen. Toiseen kotimaahan jäämisen esteenä ei ole edes se, vaikka heillä olisi jotain pysyviä sairauksia.

– Jos olot ovat hyvät ja turvalliset, toisessa kotimaassaan voi hyvin pysyä. Eurooppalaiset maat ovat sitoutuneet siihen, että terveydenhuoltoa tarjotaan muiden EU-maiden kansalaisille.

Kotiin palaaville tarkat ohjeet

Perjantain kotiutuslennoilla takaisin tuleville suomalaisille tarjotaan terveysneuvontaa heti lentokentällä. Kentällä heitä vastassa on terveydenhuoltohenkilökuntaa. Tietoa koronaviruksen aiheuttamista varotoimenpiteistä annetaan jo lentojen aikana.

Haavisto itse vetoaa matkustajiin, että he noudattavat annettuja ohjeita tarkasti.

Esimeriksi lentokentältä ei saa jatkaa matkaansa julkisella liikenteellä, vaan jatkokyydit on hoidettava jollain muulla tavalla. Ulkomailta palaavan ihmisen on oltava karanteenissa 14 vuorokauden ajan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Olet itse vastuussa siitä, ettet liiku minnekään. Pidä yhteyttä lähiomaisiin, mutta älä tapaa heitä, Haavisto sanoi.

Perjantain kotiutuslentojen yhteydessä on terveydenhuoltohenkilökunta vastassa, jotta ihmiset saavat ohjeet karanteenista.

Tiedotustilaisuudessa Haavisto harmitteli sitä, ettei lentoasemalla ole välttämättä osattu noudattaa turvaväliä. Hän toivoo, että lentokenttäviranomaiset huolehtisivat ohjeistuksesta lentokentällä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pekka tekee parhaansa saadakseen ris
kialueelta veropakolaisia muiden muassa valtion tuella rasittamaan tehohoitoa samalla kun pyritään maalta ajan kriittistä käymään. Pekka eksyksissä tavoitteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimeriksi lentokentältä ei saa jatkaa matkaansa julkisella liikenteellä, vaan jatkokyydit on hoidettava jollain muulla tavalla." Vantaalta kävelemällä vaikkapa Ouluun tai Utsjoelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti vastuullisen ministerin pitäisi kehottaa jokaista pysymään sillä missä nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman ristiriitaista toimintaa hallitukselta. Hallitus päätti panna uudenmaan läänin kiinni ettei tartuntamäärät kasva hallitsemattomasti. Ja sitten sanotaan että kaikki kotiin sieltä ulkomailta. Taitaa olla poliittinen peli menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image