Kotimaa

Eläinlääkäri ohjeistaa lemmikin omistajia ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­tees­sa – varaa eläimelle lääkkeitä ja ruokaa, pidä etäisyyttä lenkkipolulla

Kissojen tai koirien ei tiedetä sairastuneen, välittäneen tai tartuttaneen koronavirus COVID-19:a ihmisiin tai toisiin eläimiin. Tätä mahdollisuutta ei voida kuitenkaan täysin poissulkea. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 24.3.2020 9:45
Mirko Siikaluoma

Kissojen tai koirien ei tiedetä sairastuneen, välittäneen tai tartuttaneen koronavirus COVID-19:a ihmisiin tai toisiin eläimiin. Tämänhetkisen tiedon pohjalta tätä mahdollisuutta ei voida kuitenkaan täysin poissulkea.

– Tämänhetkisen tiedon valossa lemmikkieläinten suhteen ei ole tarvetta tehdä erityisiä suojatoimenpiteitä. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen on kuitenkin hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä ja pestä kädet huolellisesti esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä, eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo.

Koronaviruksen aikana lemmikinomistajia ohjeistetaan varautumaan vaikeuksiin eläinlääkärissä käymisessä. Eläinlääkärikäynti voi estyä esimerkiksi omasta sairastumisesta ja siitä aiheutuvasta karanteenista johtuen.

Eläinlääkäri Kaisti neuvoo kroonisesti sairaiden lemmikkien omistajia käymään läpi eläimen lääkevarastot ja reseptitilanteen. Kaistin mukaan varastossa on hyvä olla muutama muutaman kuukauden lääketarpeet ja kesään 2020 saakka voimassa olevat reseptit. 

Tarvittavaa kontrollikäyntiä kannattaa tiedustella lemmikin aiemmin tutkineelta lääkäriltä esimerkiksi epilepsia-, verenpaine-, sydän- tai kipulääkityksen säätämiseksi kuntoon. Kriisin pahentuessa eläinklinikoilla saatetaan joutua perumaan ei-kiireellisiä toimenpiteitä ja priorisoimaan akuutteja potilastapauksia.

Jos lemmikin omistaja on sairastunut koronavirukseen, fyysistä kontaktia kannattaa välttää myös lemmikkien kanssa. Kädet tulee pestä ennen ja jälkeen lemmikin käsittelyä. 

Sairaan tai flunssaisen omistajan ei tule lähteä eläinlääkärin klinikalle.

– On tärkeää ilmoittaa eläinlääkäriasemalla etukäteen lemmikin oireista ja kertoa myös oma tilanne. Eläinlääkäriaseman tulee tehdä suojatoimia, jos vastaanotolle tuotava eläin on ollut kontaktissa koronavirukseen sairastuneen ihmisen kanssa, Kaisti ohjeistaa.

Suomessa toimii myös erilaisia etäeläinlääkäripalveluja, joissa etäeläinlääkärit voivat hoitaa suuren osan akuuttitapauksista ja antaa ohjeita kroonisesti sairaiden lemmikkien omistajille. Reseptilääkkeitä ei lääkelain mukaan voi tällä hetkellä määrätä etänä, mutta jopa 70 prosenttia potilaista voidaan Kaistin mukaan hoitaa vapaakaupan tuotteilla ja reseptivapailla itsehoitotuotteilla.

Lemmikinomistajille suositellaan varaamaan lemmikille kotiin kohtuullisesti ruokaa ja ulkoiluttaa lemmikkiä normaalisti. Tarvittaessa lemmikille voi pyytää ulkoiluttajaa myös omasta lähipiiristä tai naapureista.

Myös lenkkipolulla tulee pitää suositeltua kahden metrin etäisyyttä toisiin ihmisiin, kun koirat haistelevat toisiaan. Koirien keskinäistä lajinomaista kanssakäymistä ei ole tarpeen rajoittaa.

Eläinklinikat noudattavat Ruokaviraston ja THL:n ohjeistuksia:

Lemmikkieläimen mukana klinikalle toivotaan tulevan vain yksi saattaja.

Klinikalle ei saa tuoda eläintä:

Jos omistajalla on minkäänlaisia flunssan oireita,

jos on ollut kontaktissa henkilöön, joka on sairastunut koronavirukseen,

jos on palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä.

Vastaanotoilla tulee rajoittaa ihmiskontakteja.

Omaa vuoroa on mahdollisuuksien mukaan hyvä odottaa ulkona tai ainakin pitää 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lainattua: "Jos lemmikin omistaja on sairastunut koronavirukseen, fyysistä kontaktia kannattaa välttää myös lemmikkien kanssa. Kädet tulee pestä ennen ja jälkeen lemmikin käsittelyä." Nykytestauskäytännöllä (tai siis käytännössä testaamattomuuskäytännöllä) ei voi tietää, onko sairastunut koronaan vai tavalliseen nuhaflunssaan.
Ja pitäisi välttää fyysistä kontaktia lemmikkien kanssa? Kerropa kyljessänyhjäämiseen ja vieressänukkumiseen tottuneelle kissalle tai koiralle, että pysy kaukana---hohhoi. Ei onnistu. Enkä halua. Traumoja saava, jos isäntä tai emäntä yhtäkkiä torjuu lähikontaktit ja käskee pois (eläimen näkökulmasta ilman syytä!)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoilessani jonkun irtioleva koira käväs huomaamattani nuolasemassa kättäni parkkipaikalla ja juoksi pois. Koirat on pidettävä kiinni. On koirien kiinnipitoaika ja tässä tilanteessa se on lemmikinkin parasta. Sille voi käydä huonosti, jos joku vihasempi sattuu kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olnko sinulla korona virus?
Oletko nyt huolissasi koiran terveydestä, kun se nuolasi ystävällisesti 😊 kättäsi vai mikä niin hiertää nuolaisussa?

Tuo artikkeli kun käsitteli korona-asiaa.

Asiat voi esittää aina ystävällisesti tai aggressiivisesti. Kumpi tapa on parempi? Kummalla tapaa asia on helpommin vastaanotettavissa?

Tottakai koirat pitäisi olla kiinni, mutta senkin asian voi tuoda julki ystävälliseen sävyyn ❤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
110
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
20
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
14
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image