Kotimaa

Attendon yksikön toiminta Alavudella keskeytetään, kyseessä jo toinen lyhyen ajan sisällä suljettu hoivakoti – HS: Kuusi asukasta kuollut vajaan kuukauden aikana, syitä selvitetään

Alkavan viikonlopun sekä tulevien viikkojen työntekijöiden määrä on turvattu, toteaa Attendo tiedotteessaan. Muita epäkohtia korjataan pikaisesti. Kuvituskuva. KUVA: Karppanen Joel
Kotimaa 8.2.2019 21:58 | Päivitetty 8.2.2019 22:09
Tanja Nuotio

Uuteen hoivakotiin muutti nopealla aikataululla 50 poikkeuksellisen huonokuntoista vanhusta. Attendo myöntää, että henkilöstömitoitus ei ole ollut riittävä. Se on jo aloittanut korjaavat toimenpiteet, ja toiminnasta vastaa tällä hetkellä usean kunnan Kuussote-kuntayhtymä.

Jo toisen yksityisen vanhusten hoivakodin toiminta lopetetaan lyhyen ajan sisällä laiminlyöntien vuoksi.

Perjantai-iltana selvisi, että Attendo Pelimannin toiminta on väliaikaisesti keskeytetty Alavudella Etelä-Pohjanmaalla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Vain kaksi viikkoa sitten Esperi Caren hoivakoti Kristiinankaupungissa suljettiin useiden laiminlyöntien vuoksi.

– Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä toiminnassaan, Attendo toteaa perjantai-iltana verkkosivuillaan.

Attendo kertoo, että Länsi-Suomen aluehallintovirasto on antanut perjantaina 8.2.2019 päätöksen, jolla Attendo Pelimannin toiminta on väliaikaisesti keskeytetty.

Asukkaat kuitenkin jäävät yksikköön, sillä toistaiseksi toiminnasta vastaa usean kunnan Kuussote-kuntayhtymä. Attendon mukaan yhtään asukassiirtoa ei tehdä.

– Kuntayhtymä vastaa toistaiseksi toiminnasta, ja Attendo vuokraa koko henkilöstön kuntayhtymän käyttöön. Lisähenkilöstöä vuokrataan tarvittaessa myös Kuusiolinna Terveys Oy:ltä, jonka alihankkijana Attendo on toiminut, Attendo ilmoittaa tiedotteessa.

Pelimanni aloitti toimintansa Alavudella tammikuun alussa

Attendo ilmoittaa, että Pelimanni aloitti toimintansa Alavudella 8.1.2019. Yksikkö tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja kevyemmin tuettua palveluasumista ikäihmisille.

– Hoivakodin toiminnan käynnistyttyä taloon muutti nopealla aikataululla noin 50 poikkeuksellisen huonokuntoista ja runsashoitoista asukasta neljästä eri yksiköstä.

Attendo myöntää, että henkilöstömitoitus ei ole ollut viranomaistarkastuksessa riittävä.

– Tarkastuksen myötä yksikköön on jo palkattu hoitajia yli mitoitusvaatimuksen takaamaan asukasturvallisuus. Alkavan viikonlopun sekä tulevien viikkojen työntekijöiden määrä on turvattu. Muita epäkohtia korjataan pikaisesti, jotta tilanne hoivakodissa saadaan normalisoitua mahdollisimman pian.

Attendon aluejohtaja Tiina Talonen sanoo tiedotteessa, että intensiivinen työ asioiden korjaamiseksi jatkuu asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

– Otamme asukasturvallisuuden hyvin vakavasti.

– Olemme käyneet viimeisen kahden viikon aikana läpi tiheällä kammalla yksiköidemme toimintaa, jotta epäkohtia saadaan korjattua. Pyydämme anteeksi toimintamme virheitä sekä niistä asukkaille ja omaisille aiheutunutta huolta ja vaivaa, sanoo puolestaan Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Helsingin Sanomat: Kuusi asukasta kuollut, syitä selvitetään

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana.

– Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja tai selvitystä siitä, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä, Helsingin Sanomat kirjoittaa 8.1. verkkosivuillaan.

Lehden mukaan Pelimanni-hoivakodista on irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisen jälkeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (162)

Pelleily erikseen jokaisessa toimipisteessä ja yksikössä on vastuunpakoilua - yritys vastaa kaikesta kaikissa toimipisteissä ja yksiköissään.

Lainvalvonnan erittäin voimakkaat toimenpiteet on tietenkin kohdistettava suoraan koko yritykseen, sen johtajistoon ja omistajiin.

Milloin muun muassa Attendon ja Esperi Caren toimiluvat Suomessa lakkautetaan ja otetaan niiden kaikki toiminta kuntien haltuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pirkko Mattila (sin), miten meni ministerikausi noin niinkuin omasta mielestä? Aika hiljaista piteli toiminnan suhteen? No ei muuta ku hyvää jatkoa ja sopeutumiseläkettä nostamaan, siinä sivussa monen hoivayhtiön hallituksessa voi tieten toimia. Muhoksen mimmiksi voi aina hakea , jos palkaton edustustehtävä kunnan puolesta kiinnostaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asukkaiden raskashoitoisuus pääsi yllättämään Attendon Alavudella, sanoo Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen STT:lle. " Siis nou problem kun vain kuusi kuoli ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän vielä paljastuu? Attendo, touhulat, esperit? Pääomasijoittajat, keskuskauppakamareiden nulikat ovat päässeet touhuamaan oikein kunnolla. Kehtasivat vielä valittaa hallinto-oikeuteen, että hoitajamitoitus on aivan liian korkea? Ahneuden päätepiste on saavutettu. Sote kaatuu ryminällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse näen tässä todellista ammattitaidottomuutta näiden terveydenhuoltoalan hallituksilta ja operatiiviselta johdolta. Eihän yritys voi toimia näin, että omalla toiminnalla riskeerataan asiakkaiden elämä ja omistajien rahat. Nyt ammattitaidottomuus on todennäköisesti aiheuttanut ennenaikaisia kuolemia ja samalla yritysten maine on mennyt ikiajoiksi, jolla on suora vaikutus omistajiin. Ei millään muulla alalla yritykset toimi näin!!! En tiedä, mutta aavistan, että johdossa on ollut terveysalalta tulleita nousukkaita jolta on puuttunut oikea kokemus pitkäjänteisestä yrityksen johtamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on ulkoistanut ihmisen! Milloin kävit itse hoitamassa äitiä isää mummoa pappa ... pitäisikö laissa säätää kuinka montakertaa pitää ? Ihminen = raha! Tämän teimme me sinä ja minä! Emme itse välitä läheisistä vaan maksamme veroa ja valtio ostaa äidille isälle mummolle ja papalle oyomaiset ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä höpötä.
Kaikilla vanhuksilla ei ole edes olemassa omaisia jotka heitä voisivat käydä hoitamassa.

Tämän tekivät poliitikot yhdessä rahanahneiden tahojen kanssa.

Ja jos nämä ei olisi nyt tulleet laajaan tietoisuuteen, olisivat samat hölmöt poliitikot ja äärettömän ahneet tahot tehneet saman koko sotealalle.

Nyt taisi tulla kunnolla tuulettimeen kokoomukselle, kepulle ja heitä rahoittaneille tahoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö muuttaa lakia kuolinsyyn tutkinnasta niin, että kaikki kuolintapaukset poliisin tutkittaviksi, kun kuolema tapatuu palvelukodissa ja siten aina tulisi harkintaan oikeuslääketieteellin ruumiinavaus! Ja ulkopuolinen tutkinta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoiva palveluista viranomaiset päättäjät poliitikot ovat antaneet tilaisuuden raakaan bisnekseen, tämän bisneksen tulokset voidaan lukea lehtien palstoilta kaikessa kaameudessaan. Hävyttömyyden huippua kun vielä pyydellään julkisesti anteeksi, kun ovat kuitenkin tienneet rikkovansa hyviä toiminta tapoja. Hyvän hoidon laatu pitäisi erottaa bisneksen teosta kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksiselitteisesti hallituksen. Hallitus KIELTÄYTYY säätämästä lakeja joilla hoivafirmat laitettaisiin kuriin, ja laiminlyönneistä rangaistaisiin rahallisesti niin isolla summalla, että yhtiöt ymmärtävät olla temppuilematta. Johonkin moraaliin ja hyviin toimintatapoihin VETOAMINEN on täysin naurettavaa. Ei veroparatiisiyritys tunne moraalia tai hyviä tapoja, he tuntevat vain pankkitilinsä sisällön. Ja silloin kun se alkaa hupenemaan RANGAISTUSTEN takia, niin se moraalikin löytyy yllättävän äkkiä. Mutta niin kauan kuin kepulit ja kokkareet ovat vallassa, ei näitä lakeja tule. He kun ovat samalla hillopurkilla maistelemassa mammonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOUTUVATKO YHTIÖT JA NIIDEN JOHTO VASTUUSEEN? Vastaan samantien. Eivät joudu, koska Suomen hyvävelijärjestelmä ja toimimaton oikeusjärjestelmä pitävät siitä huolen. Siispä "terveysyhtiöt" saavat jatkaa rahan mättämistä veroparatiiseihin, sekä hoidettavien ryöstöä ja laiminlyöntejä. Jos joku on niin hölmö, että kuvittelee yhtiöiden muuttavan toimintatapojaan, niin kannattaa mennä sinne hoivakotiin kokeilemaan. Hetken aikaa maksellaan rahaa oikealle ja vasemmalle, jotta virkamiehet ummistavat silmänsä, ja sitten meno jatkuu entisellään. Ainoa toimiva keino on määritellä lakiin vähintään miljoonaluokan sakot kaikista laiminlyönneistä. Näiden yhtiöiden "moraali" on heidän rahapussinsa. Miettikääpä myös millainen Suomen terveydenhuolto on jos SOTE toteutuu? Julkinen terveydenhuolto tuhoutuu täydellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sen ymmärtää, elämäntie heillä tuli loppuun kuljetuksi. Näin meille vanhuksille käy asuimmepa kotona tai hoivakodissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendo kuittaa asian pahoittelulla. Tosi elämässä tuon lafkan toimilupa peruttaisiin ja valtio ottaisi Attendon toiminnat itselleen.

Mutta, satumaa Suomessa riittää kun on muka pahoillaan ja tekee osakkeenomistajille hyvät tulokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee. Attendo selviää 100 tonnin yhteisösakolla joka maksetaan kokoomuksen puoluetoimistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset ovat heitteillä vaikka he ovat mukana olleet luomassa hyvinvointia ja miksi kansakuntamme Unilukkari pres. Niinistö on hiljaa, hänellehän ei saa olla enää kokoomuksen jäsenkorttiakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän se huuto alkaisi, jos presidentti osallistuisi sisäpolitiikkaan, mikä ei hänelle kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (162)

Uutisvirta

15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
14:45
Kaakkuri-pilotti palkittiin – tavoitteena, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus harrastaa ja osallistua
50
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
38
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
29
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
17
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
14
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
14
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
12
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image