Kotimaa

Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä

Päivi Räsänen kertoo jatkavansa kirkon jäsenenä. "Koen, että parempi vaihtoehto eroamiselle on se, että herättelen kirkon toimijoita".
Kotimaa 19.6.2019 13:48
Anniina Korpela

Arkkipiispa Tapio Luoma perustelee kirkon osallistumista Helsingin Pride-tapahtumaan sillä, että myös kaikki ovat tervetulleita kirkon toimintaan. Luoma kiistää, että kyse olisi kannanotosta avioliittolakiin.

Arkkipiispa Tapio Luoma on vastannut kansanedustaja ja kirkkovaltuutettu Päivi Räsäselle (kd.) ja perustellut, miksi kirkko osallistuu Helsingin Pride-tapahtumaan. Kyse on Luoman mukaan periaatteesta, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan.

– Kyse ei ole kannanotosta avioliittolakiin vaan siihen, että kirkon sanoma kuuluu kaikille, Luoma kirjoittaa.

Kannanotto on vastaus Räsäsen tiistaina Luomalle lähettämään avoimeen kirjeeseen, jossa tämä paheksuu kirkon Pride-kumppanuutta ja kotiseurakuntansa Riihimäen seurakunnan osallistumista Helsingin Pride-viikon tapahtumiin. Räsänen kirjoittaa, että yhdessä monien muiden kirkkoaktiivien kanssa hän pohtii, voiko pitää kirkkoa enää henkisenä kotinaan ja harkitsee kirkosta eroamista.

Arkkipiispa Tapio Luoma vastasi Päivi Räsäsen kirjeeseen, jossa tämä kritisoi kirkon osallistumista Pride-tapahtumaan ja kertoo harkitsevansa kirkosta eroamista: "Toivon, että kirkkomme saisi jatkossakin olla hengellinen koti mahdollisimman monelle, myös Sinulle." KUVA: Lennart Holmberg

– Siinä puet sanoiksi tunteita ja ajatuksia, joita epäilemättä monen kirkkomme jäsenen mielessä on viime päivinä liikkunut, Luoma vastaa.

– Kirkkoomme kohdistuu monenlaisia odotuksia, joista jotkut toteutuvat, joissakin petytään. Niiden valossa on tärkeä muistaa, että kirkko ei ole koskaan täydellinen, koska se koostuu meistä epätäydellisistä ihmisistä. Vikoineen ja puutteineenkin se on yhteisö, jossa me syntiset turvaudumme Jumalan armoon ja rakkauteen. Toivon, että kirkkomme saisi jatkossakin olla hengellinen koti mahdollisimman monelle, myös Sinulle.

Räsänen: Olen päätynyt siihen, että jatkan kirkon jäsenenä

Räsänen kertoo harkinneensa kirkosta eroamista vakavammin kuin koskaan aikaisemmin. Syynä on se, että kirkossa on tämän mielestä tehty Raamatun oppien vastaisia valintoja.

– Olen päätynyt siihen, että jatkan kirkon jäsenenä. Koen, että parempi vaihtoehto eroamiselle minun osaltani on se, että herättelen kirkon toimijoita. Yritän aktiivisesti omalta paikaltani olla vaikuttamassa kirkon suuntaan.

Osasyyksi eroamispohdinnoilleen Räsänen kertoo sen, että kuullut paljon ihmisistä, jotka tähän ratkaisuun ovat päätyneet. Esimerkiksi Riihimäen kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsen Kaarlo Saxell ilmoitti viime viikolla eroavansa kirkosta.

– Hänen perustelunsa olivat pysäyttäviä. Hän koki, ettei enää voinut kuulua kirkkoon, joka tietoisesti tekee Raamatun oppien vastaisia valintoja, Räsänen sanoo.

Räsänen on kritisoinut muun muassa Twitterissä kirkon valintaa tukea Helsinki Pridea. Maanantaina Räsänen twiittasi, että pridessa häpeä ja synti on nostettu ylpeyden aiheeksi.

– Lähtemällä mukaan pride-ideologiaan kirkko osoittaa hyväksyntänsä suhteille ja teoille, joista Raamattu vakavasti varoittaa. Samaa sukupuolta olevien suhteiden hyväksyminen tuomittavaa, Räsänen linjaa.

"Kirkko haluaa olla läsnä siellä, missä ihmiset ovat"

Helsinki Priden tukijaksi lähtemisestä päätöksen teki Kirkkohallituksen johtoryhmä. Luoma kirjoittaa, että ennen päätöstä häntä oli informoitu asiasta ja hänen näkemystään kysytty.

– Kuten lähtökohtaisesti aina niin myös tässä olen luottanut työtoverieni harkintaan.

Osallistumisella Pride-tapahtumaan juhannuksen jälkeisellä viikolla kirkko viestittää haluavansa elää kaikkien lähimmäisten rinnalla, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna kertoo tiedotteessa.

– Helsinki Priden kumppanien teema "avoin kaikille" on sopusoinnussa sen kanssa, että myös kirkon perussanoma armosta ja rakkaudesta on tarkoitettu jokaiselle ja että kirkossa on tilaa kaikille,

Myös Räsäsen kritisoiman Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä kertoo, että seurakunta haluaa olla läsnä siellä, missä ihmiset ovat.

– Osallistumisemme ottaa kantaa siihen, että kaikki ovat Jumalan luomina arvokkaita ja yhdenvertaisia. Me emme aseta raja-aitoja sille, kuka on tervetullut kirkkoon ja kuka saa hakea apua hengellisiin tarpeisiinsa, Viherä sanoo.

Siihen, aiheuttaako osallistuminen Pride-viikon tapahtumiin piikkiä kirkosta eroamisissa, Viherä ei osaa ottaa kantaa.

– Valitettavaa, jos näin tapahtuu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Pride-kulkue liittyy luonteensa puolesta Lähi-idän alueen muinaisiin pakanauskontoihin eli epäjumalanpalvelukseen kuten Baalin palvontaan eli varsinkin tuolle alueelle tyypillisiin hedelmällisyyden kultteihin eikä sillä ole mitään tekemistä oikean raamatullisen uskon kanssa. Tässä ihmiset jaetaan täysin selvästi kahteen joukkoon: toisilla on elävä usko Jumalan lupauksiin (VT) ja myöhemmillä uskovaisilla Jeesuksen Kristukseen (UT) ja toiset ovat siitä osattomia epäjumalien palvojia ja/tai Jumalan kieltäjiä.

Miten tuo sana pride kertoo kaiken siitä, ettei sillä ja siihen liittyvällä ole mitään tekemistä niiden kanssa, joista sanotaan "vanhurskas on elävä uskosta", vaan on kyse ikään kuin tulesta ja vedestä (kreikkalaiset varmaan käyttivät jossain näitä sanoja) toisiinsa nähden.

Nimittäin tuon pride (ylpeys) sanan taustalla tai siihen liittyvänä voidaan nähdä verbi swell (paisua). Ylpeästähän puhutaan meilläkin usein paisuneena. Sama pätee Vanhan testamentin hebreankielen ja sen sukukielen arabian merkityksiin.
Esimerkkinä voidaan ottaa kaksi kohtaa 4. Moos. 14:44 ja Hab. 2:4, joissa hebreassa esiintyy sanan "aphal" (to swell) muotoja. Lisäksi arabiankielessä lähelle tulee sana, joka viittaa ihmisen alapään alueelle samanaikaisesti: siitä voi ymmärtää, etteivät mm. kanaanealaisten temppeliportot jää kauaksi tuon sanan käyttöalueesta. Em. Mooseksen kirjan kohta oli juuri se, missä israelilaiset lähtivät Jumalasta luopuneina ja varoituksista välittämättä itsepäisesti ja ylpeästi yrittämään pääsyä luvattuun maahan ja tulivat lyödyiksi vastaan tulleiden vihollisten kautta. Vain Kaleb ja Joosua noista vanhoista eli siitä sukupolvesta pääsi 40 vuotta myöhemmin perille: he säilyttivät uskon lahjan Jumalan lupauksiin. Mooseskin joutui jäämään matkalle.

Tuossa kohdassa Hab 2:4 löytyvät sanat, jotka olivat tärkeitä apostoli Paavalille, kun hän opetti elävän uskon tärkeimpiä asioita eli oppia uskon vanhurskaudesta. Profeetta Habakuk kirjoittaa juuri siitä, ettei tuollaisen ylpeän paisuneen ihmisen sielu ole oikea Jumalan edessä eli Jumalalle kelpaava. Sen sijaan hän tuo esille toiset, vanhurskaat, jotka saavat elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan raamatussa sanaakaan totta? Esimerkki:

Jeesuksen piti (omien sanojensa mukaan) tulla jo 2000 v. sitten... Eikä ole miestä näkynyt. Ja silti jotkut vielä väittävät raamatussa olevan jotain totta...

Kristinusko on maailman suurin petos ja rahankeruuhuijaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja mistä johtuu, että uskovia ovat nimenomaan kouluttamattomat henkilöt? Akateemisessa maailmassa ei uskovia ole juuri yhtään… Mistähän johtunee…?

No, oppineet osaavat ajatella omilla aivoillaan, eivätkä usko mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse kuvitella, koska myös on suuri vaikuttaja ja jos ei olis niin tuskin arkkipiispa vaivautuisi selittelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ole ollut samaa mieltä kirkon kanssa enää moneen vuoteen, oikeastaan mistään asiasta. Siksi erosin kirkosta. Se on sääli, sillä en olisi halunnut erota, Vakaumukseni perustuu Raamattuun ja oikeudenmukaisuuteen. Kirkko on etääntynyt näistä argumenteista. Mutta tämä on kirkon valinta, ei minun. En halua maksaa politiikasta. Sitä saa ilmaiseksikin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Galilean mestari sanoi erään kekustelun päätteeksi, "en minäkään sinua tuomitse, mene äläkä enää silleen syntiä tee." Tämä pride juttu on jatkuvaa synnin tekemistä, joka vielä lisääntyy koko ajan. Tätä synnin tekemistä piispa siunaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kirkko ole mukanaoloa varten, vaan niinkuin eräs aikoinaan sanoi; Kirkko on olemassa sitä varten, kun täällä kuollaan.
Siis kirkossa on saarnattava synti synniksi, että ihminen tajuaisi oman tilansa, siis onko syntisäkki viety ristin juurelle ja saatu veripesu Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovinto veressä. Jos ei näin ole, niin asia on hodettava kiiruusti ennen kuolemaa. Siinä tiivistetysti kirkon tai paremminkin seurakunnan Jeesukselta saama tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen, miksi arkkipiispa näkee tarpeellisena olla mukana Pride liikkeen tilaisuudessaa. Tällä asenteella ja toiminnalla arvon arkkipiispa lyö korville kaikkia niitä, jotka ovat kirkon jäseniä ja arvostavat Raamatun sanomaa. Samoin tällä toiminnalla häpäistään aitoa avioliittoa eli naisen ja miehen välistä pyhää avioliittoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon nyt arvasi. Arkkipiispan Tapio Luoman vastaus oli juuri sellainen, kuin saattoi arvata. Ei mitään uutta sillä saralla. Arkkipiispa on edeltäjänsä lailla täysin tämän maailman ajan henkien viettelyksissä. Mitä taas Päivi Räsäseen tulee, niin hän teki viisaan ratkaisun päättäessään jäädä kirkon jäseneksi. Meidän kansankirkollamme ei ole varaa menettää yhtäkään Räsäsen kaltaista jäsentä. Kaikkien Raamatun sanaa kunnioittavien kristittyjen jäsenyyttä tarvitaan nyt ja aina vain enemmän ja enemmän! Sen sijaan ulkona ovat (olkoot) koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät. (Ilm. 22:15)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en jatkanut viimevuoden syyskuussa kirkon jäsenenä. Syy on juuri tämä pride ja paperittomien ja käännytyspäätöksen saaneiden ukomaalaisten lainvastainen piilottelu. Tämä riitti mulle jäädä pois maksajan roolista tästä pelkästään instituutiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viherä ei osaa ottaa kantaa.– Valitettavaa, jos näin tapahtuu."

Siis kirkko panee etusijalle pride-kulkueen senkin varjolla, että ihmiset lähtevät kirkosta. Näinkö tämä menee ja sitten vain "olan kohoutus" ja se on siinä? Kyllä osallistuminen on selkeä viesti, että kirkko vähät välittää siitä sivellisyydestä, joka raamattuun on kirjoitettu. Totta kai kirkko kuuluu kaikille, miksi se pitää näin viestittää, että samalla annetaan tukea homo-pareille ja heidän valinnoilleen. Hehän saavat tehdä vapaassa maassa mitä haluaa, eihän sitä ole kukaan kieltänyt. Mitä se raamattu oikein sanoikaan tästä hommasta, herra piispa? Onko piispallakin perusasiat aivan hukassa ja näyttää ne todella sitä olevankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavaa messua ei pidetä katolisista kirkoista, kun ne ovat tiukkasäätöisempiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Olen ollut koko ajan tämän sekularisaation kanssa sitä mieltä, että kirkon tulee sanoa selkeät kannat asioihin ja pitäytyä suuressa kirjassa eli raamatussa. Nyt kun sieltä ei tule mitään selkeää, ollaan näissä tilanteissa. Jos kirkko saarnaisi niin raikkaasti, että seinät levenisivät, kuten ennen tehtiin, ei olisi kirkossa katoa jäsenistössä, vaan sinne tultaisiin oikein kuuntelemaan, että mitä se tuo pappi nyt sanoo, kun se oli viime viikolla tuota mieltä. Nyt homma toimii aivan toisinpäin. Ihmiset eivät saa mitään jumalanpalveluksista normaali sunnuntaina ja kirkossa ei käy kukaan, kun ei ole mitään mielenkiintoa ja kiintymystä. Nyt näillä pride-hommilla yritetään sitten sitä saada. Piispalle voisi kertoa, että tässä kuule käy aina ihan toisinpäin, kuten te haluaisitte. Kirkot tyhjenevät, mutta jos suunta muuttuisi, kirkot täyttyisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkipiispa ja toimeen vihityt papit ovat siunatut tehtäväänsä ja luvanneet valassaan noudattaa Jumalan Sanaa ja kirkon säännöksiä, eli jokainen pitäisi erottaa kirkon palveluksesta, koska eivät noudata sitä esimerkkiä, mitä ovat luvanneet, noudattaa omassa elämässä kristillisia arvoja. Ei se. että lukee
tekstejä kirkossa hurskauta ketään vaan sydämen uskolla tullaan Jumalan eteen parannuksen soveliaita hedelmiä tekemään niin itse kuin papitkin.
Siitä Isä taivaassa pitää, ei siitä että synti siunataan ihmisten elämään osallistumalla syntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image