Kotimaa

"Aluksi ei saanut sanoa mitään kriittistä brexitistä" – Lontoossa asuva suo­ma­lais­fyy­sik­ko pitää nyt uutta kan­sa­nää­nes­tys­tä mahdollisena

Arttu Rajantie on työskennellyt 20 vuotta brittiyliopistoissa. KUVA: Rami Nieminen
Kotimaa 13.1.2019 20:37
Elina Talvio

20 vuotta Englannissa asunut ja työskennellyt fyysikko Arttu Rajantie muistuttaa, että jos brexit toteutuu, maailman parhaat yliopistot voivat karata suomalaisnuorten ulottumattomiin. Hän on vaikuttanut EU-tiedeyhteisössä sen puolesta, ettei se toteutuisi.

Suomalaisfyysikko Arttu Rajantie on parin vuoden ajan lobannut Scientists for EU -järjestön riveissä sen puolesta, että brexit ei toteutuisi.

Tiede on luonteeltaan kansainvälistä, etenkin hänen tutkimusalueensa, maailmankaikkeuden tutkiminen. Siinä kansalliset rajat ovat vain haitaksi.

Kun Britannian edellinen pääministeri David Cameron lupasi kansalle äänestyksen EU-erosta, Rajantie ei ollut huolestunut. Hän piti tulosta etukäteen selvänä. Britit eivät mitenkään voisi olla niin hulluja, että äänestäisivät eron puolesta.

– Vielä vaalipäivänä olin aivan varma, että Britannia äänestäisi EU:ssa pysymisen puolesta. Vasta illan mittaan, kun ääniä laskettiin, aloin huolestua. Tulos oli täysi yllätys ja täysi shokki, Rajantie muistelee.

Brexitiä ei saanut arvostella

Äänestystulos muutti yhteiskuntaa ja vaikutti sananvapauteenkin.

– Ensimmäinen puoli vuotta meni niin, että kukaan ei saanut sanoa mitään kriittistä brexitistä tai hänet leimattiin kansanviholliseksi.

Nyt tilanne on helpottanut siinä määrin, että keisarin uusista vaatteista saa jo puhua ääneen.

Tuoreen kyselyn mukaan 46 prosenttia kannattaa EU:ssa pysymistä ja 39 prosenttia kannattaa brexitiä. YouGov-mielipidemittauslaitos kysyi asiaa 25 000 ihmiseltä.

Kyselyn tilasi EU-myönteinen taho. Moni asia on vielä auki, ja on olemassa edelleen se mahdollisuus, että Britannia päättää pysyä EU:ssa.

– En pitäisi lainkaan mahdottomana, että toinen kansanäänestys tulee, sanoo Rajantie.

Lukukausimaksut siedettävät

Maailman parhaiden yliopistojen 10 parhaan lista koostuu suurimmaksi osaksi amerikkalaisyliopistoista. Euroopasta mukana ovat Oxfordin ja Cambridgen yliopistot, listasta riippuen myös Imperial College, jossa Rajantie työskentelee fysiikan professorina.

EU-jäsenyyden ansiosta lukukausimaksut ovat samat sekä Britannian kansalaisille että muille EU-kansalaisille, myös suomalaisille. Ne ovat huomattavasti järkevämmällä tasolla kuin Yhdysvalloissa. EU:n ulkopuolelta tulevat maksavat selvästi korkeampia hintoja.

– Britannia on yksi suomalaisten opiskelijoiden suosituimpia kohdemaita, kun puhutaan opiskelemisesta ulkomailla. Jos heiltä aletaan periä EU:n ulkopuolelta tulevien lukukausimaksuja, en usko että kovin monella suomalaisella on siihen varaa, sanoo Rajantie.

Brexit haittaisi myös brittejä itseään. Jos tieteentekijöiden maahanmuuttoa vaikeutetaan, nerokkaimmat aivot asettuvat muualle. On olemassa vaara, että brittiyliopistot tippuvat ajan myötä parhaiden joukosta eikä Eurooppaan jää yhtään todellista huippuyliopistoa.

Nyt tuntee itsensä ulkopuoliseksi

Vielä muutama vuosi sitten Lontoon lähistöllä asuva Rajantie ei mieltänyt itseään ulkomaalaiseksi vaan tunsi olevansa yksi muista, vaikka hänellä ei olekaan Britannian kansalaisuutta.

Monikulttuurisessa tiedeyhteisössä ei ollut eikä edelleenkään ole tapana katsoa lähtömaata vaan sitä, mitä henkilölle on annettavaa tutkimukseen.

Brexitin tultua puheenaiheeksi Rajantie on saanut havaita yhteiskunnassa yleisesti, että onkin ulkopuolinen. Saman on kokenut moni muukin maassa vakituisesti asuva EU-kansalainen.

Ulkopuolisuuden tunne on kääntynyt myös eduksi. Hänellä ei ole äänioikeutta maan sisäisissä vaaleissa, vaan hän on enemmän tarkkailevassa roolissa. Ulkoa näkee toisinaan kuvan selvemmin ja voi puhua muita suoremmin.

– Monta kertaa on tullut esiin, että huoneessa on ikään kuin elefantti, josta ei saa puhua. Moni tuntuu ajattelevan, että kansanäänestyksen tulosta ei saa kritisoida, koska se oli kansan tahto ja se siitä. Olen usein ollut se, joka avaa ensiksi suunsa, ja sen jälkeen muutkin uskaltavat sanoa mielipiteensä.

Säätyeroja pyrittiin vähentämään

20 vuotta sitten tilanne oli täysin päinvastainen kuin nyt. Rajantien aloittaessa Sussexin yliopistossa Englannin pääministeriksi oli hiljattain valittu työväenpuolueen Tony Blair.

Pääministerinä Blairia voisi kuvailla 1990-luvun brittiversioksi Barack Obamasta. Samanlainen toiveikkuuden, innostuksen ja uuden alun ilmapiiri nosti kummankin poliitikon valtaan.

Blairin tavoitteena oli vähentää säätyeroja ja antaa jokaiselle ihmiselle mahdollisuus tavoitella unelmiaan syntyperästä riippumatta muun muassa opintojen kautta.

Jos Arttu Rajantie olisi nyt vastavalmistunut tohtori, hakisiko hän tutkijaksi brittiyliopistoon?

Vastaus riippuu pestin pituudesta. Postdoc-pesti eli tohtoriksi valmistumisen jälkeinen nuoren tutkijan määräaikainen virka kiinnostaisi kyllä.

– Jos olisin nyt hakemassa pysyviä virkoja, miettisin kyllä pitkään. Jos minulla olisi kilpailevia työtarjouksia, saattaisin mennä muualle.

Arttu Rajantie

Syntynyt 1974.

Kotoisin Espoosta, asuu Readingissa Lontoon liepeillä.

Fysiikan tohtori Helsingin yliopistosta.

Vaimo, kolme lasta.

Teoreettisen fysiikan professori Imperial Collegessa Lontoossa.

Finnish Science Society in the UK -yhdistyksen puheenjohtaja

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On aivan turha äänestellä sellaisesta asiasta, jota ei pystytä toteuttamaan. Miksei Britanniassa äänestetä siitä, onko Maa pallo vai pannukakku?

Populistisen pöhinän päättyminen kuitenkin surettaa. Onhan se ollut niin hauskaa seurata Britannian huippupoliitikkojen leikkiä "kansan tahdon" toteuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ero EU:sta on niin vaikea , että parasta on luopua siitä. Kansan annettiin äänestää mutta se äänesti väärin, kuten ruotsalaiset ,jotka kannattivat vasemmanpuoleista liikennettä. Eduskunta on korkein päättävät elin sieläkin ja se voi perua eron ilmoitiksellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalla on tuossa yhtä paljon sanottavaa kuin anonyymeissa nettigallupeissa. Se on vain mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei nyt eliitti on jo niin paniikissa, että kiikuttavat median eteen näitä muutamia globalismiin höyrähtäneitä hassuja. Ajatelkaa kuinka absurdi väite heillä tässä on, että nyt kun Britannian kansa on enää vain kahden kuukauden päässä itsenäisyydestä ja vapaudesta, niin he jotenkin ihmeen kaupalla haluaisivatkin iskeä ahdistavat kahleet takaisin. Se on aivan hullu väite. Jos sellaiseen uskoo, niin joutuu samalla uskomaan myös siihen, että britit haluaisivat luovuttaa vallan omasta elämästään Brysselin epädemokraattisesti valituille virkamiehille. Kyllä, sanoin sen ääneen todellakin. Ainoatakaan EU:n korkeaa johtajaa ei ole valittu vaaleilla. Systeemi on sama kuin kommunistisessa Kiinassa ja kommunistisessa Neuvostoliitossa. Katsokaa nyt sen sumuverhon läpi kerrankin. Se on sama marksilainen systeemi maustettuna eurooppalaiseen makuun. EU on demokratian vastakohta ja nyt Britannia viimein vapautuu. Onneksi olkoon vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä meidän pressa juuri siksi menee juttelemaan kiinaan kun me juuri ollaan siinä diktatuurissa.
Ja Hesankin pomo meni kysymään käytösohjeita samalla matkalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

92
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
69
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
32
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
29
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
18
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
16
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image