Kotimaa

Ajan patinoima kukkalaatikko ei ruostu – Corten-teräs on nousemassa kotipihojen uudeksi suosikiksi

Corten-teräksestä tehdyt pihaelementit puhuttelevat etenkin trendikästä industrial-henkeä suosivia sisustajia. KUVA: Toni Repo
Kotimaa 3.8.2019 8:00
Outi Suoranta teksti, Toni Repo kuvat

Corten-erikoisteräs näyttää ruosteiselta, mutta on todellisuudessa säänkestävä ja kaukana perinteisestä ruosteesta. Tamperelainen Sanna Iltanen viehättyi teräksestä materiaalina ja cortenin oranssin punertavasta sävystä. Hänen pihallaan kukkalaatikot ja pöydänjalat ovat terästä. Luontainen patinoituminen tekee jokaisesta corten-esineestä ainutlaatuisen.

Valkoiseksi rapattua kivitaloa kehystävät tummanruskeat puuterassit. Sanna Iltanen ei halunnut pihalleen muovisia kukkaruukkuja tai kivisiä kasvialtaita. Tamperelaisen omakotitalon pihapiiri sai viimeistellyn tunnelman ruskeapintaisista metallielementeistä.

Materiaali on tosiaan terästä, mutta säänkestävää cortenia. Mitä ihmettä?

Ruosteisen ruskea on edukseen etenkin vihreän ja vaalean sävyjen kera.

– Ihastuin patinoituneeseen mattapintaan, joka saadaan oksidoinnilla. Tavallisesta teräksestä ruostepinta irtoaa isoina paloina, mutta tämä vanhenee kauniisti, Iltanen toteaa.

Huoltovapaa corten-teräs vanhenee kauniisti ajan kanssa. Kevyet teräskehykset ovat myös siirreltävissä vaihtuvan mielen mukaan. Iltanen on laittanut terassille kaksi Triholdy-kolmiota ja päällystänyt ne irrotettavalla puukannella. Näin kolmio toimii pöytänä.

Kaksi milliä paksu teräs ei luovuta ulkona ollessaan merkittävästi ruostevettä alleen. Terassin reunassa on myös isommat corten-laatikot pienille tuijille ja hortensioille.

Tulisijakin on cortenia

Iltasen pihalla corten-tuotteet ovat olleet viitisen vuotta ja kahta samanlaista pintakuviota saa hakemalla hakea.

– Erityisen hienoa materiaalissa on juuri se, että pinta ei ole toisen kopio. Aika ratkaisee ja täytyy vaan malttaa antaa niiden olla.

Kukkia ja hyötykasveja on myös punertavissa saviruukuissa, mutta niiden kestävyys ei pysy cortenin tahdissa. Iltanen päättää istuttaa grillinäkin käytetyn tulisijan viereen muutaman chilin. Suklaaminttu on yhdessä kolmiossa päässyt valloilleen, samoin rucola. Freedom-tulisija on sekin valmistettu corten-teräksestä.

– Haimme tulisijaksi yksinkertaista ja modernia ratkaisua, jolla voisi valmistaa ruokaa ja joka toimisi myös tunnelman tuojana. Myös tulisija on saanut avoimen taivaan alla muodostua varsin ainutlaatuiseksi.

Tamperelaiset Sanna Iltanen ja Eero Rantanen ovat halunneet pihalleen jotain muuta kuin mustaa, valkoista ja rottinkia.

Ämmänpäre syntyi teräksestä

Teemu Nikkari, yksi C-Design Oy:n omistajista, käsittelee paljon corten-terästä pihakäyttöön. Tulisijojen, kasvialtaiden, ruukkujen ja aitojen lisäksi Nikkari tekee myös taideprojekteja.

– Esimerkiksi Suomussalmella on neljä metriä halkaisijaltaan oleva Ämmänpäre eli corten-teräspallo, jossa on vielä sisällä led-valaistus.

Esimerkiksi Turun ja Vantaan kaupungit ovat ottaneet puistoihinsa corten-terästä. Nikkari toivookin materiaalin suosion kasvavan tulevaisuudessa.

Paljon käytetty kupari alkaa ajan kuluessa sinertää tai vihertää, mutta Nikkarin mielestä cortenin pronssiset sävyt vain paranevat ajan kanssa.

– Corten on ottanut sijaa jo rakennusteollisuudessa. Olisi hienoa jos sen ainutlaatuisuus ja helppohoitoisuus huomattaisiin myös kotipihoissa.

Kolmioista voi tehdä aidan

Paljuistaan tutun Kiramin myyntivalikoimaan kuuluu myös corten-erikoisteräksestä valmistettuja tuotteita.

– Kolmionmallinen teräselementti, Triholdy on siinäkin mielessä monikäyttöinen, että siitä voi rakentaa vaikka aidan, tilanjakajan tai näkösuojan, Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen toteaa.

Corten-teräs on aluksi harmaata ja muuttuu ajan sekä sääolojen vaikutuksesta ruosteenruskeaksi. Esimerkiksi Iltasen pihalla olevat kolmiot hapotetaan ja huuhdellaan Kiramin tehtaalla, jotta patinoituminen lähtee nopeammin liikkeelle. Rantanen toteaa, että corten-teräs on kestävä, helppohoitoinen ja maastoutuu luontoon hyvin myös värinsä puolesta.

– On hieno huomata, kuinka corten puhuttelee trendikästä industrial-henkeä suosivaa, mutta on silti siro ja moneen tyyliin sopiva.

Corten-teräs on säänkestävää, ja väritykseltään ruosteisen ruskeaa.

Mitä patina tekee teräkselle?

Mitä cortenin patinakerros tekee teräkselle, SSAB Europen tuotepäällikkö Jari Plosila?

– Teräksen kemiallisen koostumuksen ansiosta sen pintaan muodostuu patinakerros, joka suojaa sitä teräksen mekaanisia ominaisuuksia muuttamatta.

– Patinakerros suojaa arkkitehtonisia terästuotteita ilmastokorroosiolta.

Kuinka kestävää corten on?

– Säänkestävät teräkset soveltuvat ihanteellisesti lujiin ja kevyisiin rakenteisiin, joiden on tarkoitus kestää pitkään.

– Niitä on saatavana myötölujuusluokissa 345–960 MPa, murtolujuudet ovat vastaavasti välillä 485 580–1 000 MPa.

– Muista teräslajeista poiketen corten ei tarvitse korroosiosuojausta. Siten säänkestävät teräkset ovat tavallisia teräksiä ympäristöystävällisempiä.

Minkä verran cortenia käytetään Suomen rakennusteollisuudessa?

– Erityisesti julkisivumateriaalina corten on monien arkkitehtien ja suunnittelijoiden suosiossa.

– Corten on juuri rakennuksiin ja teräsrakenteisiin tarkoitettu säänkestävä materiaali, jonka huollon helppous ja joustavuus tekevät siitä ihanteellisen vaihtoehdon kaikenlaisiin projekteihin niiden koosta riippumatta.

Cortenia ei ilmeisesti tarvitse juuri huoltaa tai maalata?

– Juuri näin. Se ei tarvitse laisinkaan ylläpitoa koko elinkaarensa aikana.

– Jos sitä kuitenkin maalataan, pinta pysyy vahingoittumattomana pitempään kuin tavallisissa teräksissä.

– Jos pinta naarmuuntuu, teräksen itsestään korjautuva pinta estää korroosion leviämisen maalipinnan alle.

Cortenissa on suojaava oksidipinta

Corten on erikoisluja, niukkaseosteinen ja hitsattava rakenneteräs.

Säänkestävään teräkseen on seostettu pieniä määriä kuparia, kromia, nikkeliä ja fosforia.

Tavallisissa teräslaaduissa ruostekerros kuluu pois ja pinta altistuu yhä uudelleen korroosiolle.

Corten-teräksen oksidipinta on tiivis ja kestävä, jolloin korroosio ei ohenna materiaalia.

Corten-terästä käytetään korkeaa säärasitusta vaativissa rakenteissa, kuten rakennusten julkisivuissa, silloissa, merikonteissa ja erilaisissa säiliöissä.

Corten-teräksen nimi tulee sanoista CORrosion resistance – TENsile strength.

Lähde: Jari Plosila/SSAB Europe

MAINOS

Kommentoi

Käsittämättömän rumia tuollaiset ruostetta imitoivat rakennelmat. Pikkuhiljaa päästään pois siitä oksettavasta musta/valko/harmaa pakkomielteestä jota monta vuotta yritettiin tunkea trendikkäänä ja nyt on ruoste seuraava kova hitti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Trendikäs industrial-henki"? Mikähän sanahirviö tuossakin vouhotuksessa on keksitty. Suomenkielen tuhoaminenkin on kovassa nosteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaakaa noita kauhean näköisiä hirvityksiä, eli ajoesteitä Mannerheiminpuistoonkin, että sinne saadan edes jotain vihreää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvittävän rumia.Rotuaarillakin rumia ja valuttavat ruskea ruosteita vettä, pitkin katuja. Oulun ympäristötalo, on myös kaupungin rumin takennus. Ihmettelen, kuka nuita ruostelaatikoita kaupungille haalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella kriittisellä saattaa olla omien housujen sisäpuoli sammaa sävyä ja pitävät siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alussa helakan värisiä mutta tummuvat muutamassa vuodessa todella rumiksi. Ja vuotavat ruskeaa ruostevettä kivetykselle. Kuka vastaa tällaisten vedätysten seurauksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image