Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Uus­nat­sien PVL aikoo osal­lis­tua Ruotsin po­li­tii­kan yk­kös­ta­pah­tu­maan – Jär­jes­tä­jät: Ei voida kieltää

Suomessa lakkautettavaksi haettu Pohjoismainen vastarintaliike aikoo osallistua Ruotsissa muiden puolueiden rinnalla kesän tärkeimpään poliittiseen tapahtumaan Almedalsveckaniin.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajat marssivat itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Arkistokuva.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajat marssivat itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Arkistokuva.
Kuva: Kimmo Penttinen

Suomessa lakkautettavaksi haettu Pohjoismainen vastarintaliike aikoo osallistua Ruotsissa muiden puolueiden rinnalla kesän tärkeimpään poliittiseen tapahtumaan Almedalsveckaniin, kertoo verkkolehti helagotland.se.

Uusnatsijärjestö on rekisteröitynyt Ruotsissa puolueeksi ja se aikoo osallistua vaaleihin. 

Almedalenissa järjestö aikoo esitellä poliittisia tavoitteitaan, puolueohjelmaansa, jakaa lehtisiä ja pitää puheita.

Järjestön tavoitteena on kumota pohjoismaissa demokraattinen yhteiskuntajärjestys ja korvata se rotuoppeihin nojaavalla kansallissosialistisella, autoritaarisella vallalla.

Almedalsveckanin järjestäjien edustaja kertoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa, että Pohjoismainen vastarintaliike haluaa varata paikan johon pystyttää telttansa muiden järjestöjen tavoin.

Järjestäjät eivät katso voivansa kieltää sitä, koska Ruotsissa vallitsee sananvapaus.

Natsijärjestö ei ole yrittänyt päästä mukaan Almedalsveckanin viralliseen ohjelmaan.

Poliisi voisi evätä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen luvan osallistua katu- ja toritapahtumiin, jos turvallisuusnäkökohdat niin vaatisivat, mutta poliisin SVT:lle antaman lausunnon mukaan järjestö tulee saamaan hakemansa luvan.

Suomessa Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä tänään perjantaina pahoinpitelyistä ja muista rikoksista lyhyisiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin. Suomessa järjestö ei ole rekisteröity yhdistys.

Almedalsveckan on järjestetty kesäisin Gotlannin Visbyssä vuosikymmenien ajan. Siihen osallistuu tuhansia poliitikkoja, kansalaisjärjestöjen edustajia ja lobbareita.

Tapahtuma on Porin Suomi-Areenan esikuva.