Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Uusia bur­les­ki­tu­lok­kai­ta esi­tel­lään Oulussa – "Kaik­kea ei tar­vit­se tehdä nai­sel­li­ses­ti"

Alkeiskursseilla jokaiselle osallistujalle etsitään sopivaa tapaa esiintyä

Oulu
Oululainen Mette Niskanen eli Lala L’More on tehnyt burleskia viiden vuoden ajan.
Oululainen Mette Niskanen eli Lala L’More on tehnyt burleskia viiden vuoden ajan.
Kuva: Jaakko Alatalo

Oululainen burleskiyhdistys Kinky Carnival Burlesque ry on joutunut monien muiden tapaan keksimään uudenlaisia toimintatapoja koronan vuoksi.

Hallituksen puheenjohtaja Mette Niskanen eli Lala L’More kertoo, että yhdistys on järjestänyt kaksi livestriimiklubia ja burleskin opettaminenkin on onnistunut etänä. Hän kuitenkin myöntää, että kokemus on kameran edessä hyvin erilainen kuin esimerkiksi ravintolan tiloissa järjestetyssä burleskishow’ssa.

– Esiintyminen on kontaktilaji. Yleisön kanssa ollaan hyvin paljon tekemisissä, vaikka siellä ei harrastetakaan mitään sylitanssia. Yleisö on mukana huutamisella ja hurraamisella. Vaatii mielikuvitusta kuvitella yleisö kameran toiselle puolelle.

Niskanen on itse tehnyt burleskia reilut viisi vuotta ja toiminut burleskiammattilaisena vuodesta 2019.

Hänen More Burlesque -yrityksensä järjestämät online-tunnit ovat onnistuneet Facebookin kautta, mutta Niskanen on kokenut hämmentävänä sen, että hänen on täytynyt ryhtyä kilpailemaan huomiosta Suomen kokeneimpien burleskiopettajien kanssa.

– Normaalisti kilpailisimme vain omalla alueella. Nyt oululainen on voinut valita jonkin toisen kaupungin burleskitunnin, minkä ymmärrän ihan täysin. Etelä-Suomessa on tosi kokeneita opettajia.

Niskasen tarkoituksena on järjestää alkuvuodesta kaksi Burleskia untuvikoille -kurssia, joissa kuka tahansa voi harjoitella esiintymistä. Kurssin tarkoituksena on löytää itselle sopiva tapa tehdä burleskia.

– Burleskissa on aika paljon kyse seksuaalisuudesta. Sen pariin etsiytyy hyvin paljon ihmisiä, jotka eivät ole heteroita, vaan siellä saattaa olla sukupuolen ja seksuaalisuuden variaatioita. Burleskia markkinoidaan monesti naisten lajina, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä naisellisesti.

Niskasen mukaan Kinky Carnival Burlesque -yhdistys onkin aina pyrkinyt tuomaan Ouluun miesesiintyjiä, jotta burleskin kirjo olisi kaikille nähtävissä.

Selkeä tarina

Jos koronasuositukset antavat myöten, Basso Clubissa järjestetään 23. tammikuuta uusien burleskitulokkaiden ilta ensimmäistä kertaa Oulun kymmenvuotisen burleskihistorian aikana. Niskasen mukaan tapahtuma järjestetään joka tapauksessa myöhemmin keväällä, vaikka koronatilanne ei sallisi sen järjestämistä ensi viikolla.

Tapahtuman tuottajana hän on valinnut videoiden perusteella iltaan tarinallisia esityksiä. Yksi numero ottaa kantaa seksuaaliseen häirintään ja ruumiilliseen koskemattomuuteen. Lisäksi mukana on esitys, joka kertoo viha–rakkaus-suhteesta tupakkaan.

– Oulun burleskiskenessä arvostetaan huumoria ja sitä, että esityksessä on selkeä tarina. Klassinen burleski, jossa tarina ei ole niin vahvasti mukana, ei ole ehkä oululaisen burleskiyleisön juttu.