Uusi media vah­vis­taa ku­si­päi­syyt­tä – ka­na­da­lais­do­ku­ment­ti va­lot­taa ikävää nar­sis­tis­ta il­miö­tä, esi­merk­ke­jä haetaan Trum­pis­ta Ber­lus­co­niin

Alussa oli kaksi kysymystä. Dokumentin ohjaaja John Walker jäi miettimään kollegansa pohdintaa, pitääkö olla kusipää menestyäkseen urallaan?

Monty Pythonista tuttu John Cleese on dokumentissa yksi "assholenessin" eli kusipäisyyden analysoijista.
Monty Pythonista tuttu John Cleese on dokumentissa yksi "assholenessin" eli kusipäisyyden analysoijista.
Kuva: John Walker Productions

Assholes: A Theory

**** Alussa oli kaksi kysymystä.

Dokumentin ohjaaja John Walker jäi miettimään kollegansa pohdintaa, pitääkö olla kusipää menestyäkseen urallaan? Vastausta Walker haki Aaron Jamesin menestyskirjasta Assholes: A Theory. James on surffaava professori, jota oli askarruttanut, miksi jotkut surffarit omivat muista harrastajista piittaamatta aaltoja röyhkeästi itselleen.

Vastauksia hakeva kanadalaisdokumentti on aihepiirin reipas ja raikas analyysi.

Sen mukaan kusipäisyys muodostaa pääosin miehisen ekosysteemin, jossa on monta alalajia: junttimainen, omahyväinen, rehentelevä, känninen ja seksistinen kusipäisyys.

Omaneduntavoittelu keskiössä

Itse kullekin tulee oikopäätä mieleen tyyppejä, joissa näitä piirteitä yhdistyy.

Heitä on sekä suvussa, tuttavapiirissä ja työyhteisössä että julkisuudessa – jopa suurvaltojen johdossa. Peiliinkin voi katsoa.

Dokumentti lähtee liikkeelle Italian ex-pääministeristä Silvio Berlusconista ja jatkaa Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, joka näyttää nyt esimerkkiä koko maailmalle: näin saa sanoa ja menetellä. Kyse voi olla teiniuhman jäämisestä päälle.

Johtopäätös on, että uusi media vahvistaa narsistista omaneduntavoittelua, ja demokratian voittokulku on päättynyt.

Aaron Jamesin mukaan kusipäisyyden määrä on räjähtänyt sen jälkeen, kun hänen bestsellerinsä julkaistiin vuonna 2012.

Yle Teema & Fem klo 22.50