Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Uuden hal­lin­non ra­han­käy­tön linjat vielä auki – näillä tee­moil­la puo­lueet läh­te­vät his­to­rian en­sim­mäi­siin alue­vaa­lei­hin

Suhtautuminen maakuntaveroon ja työperäiseen maahanmuuttoon jakautuu. Lännen Media tutustui suurimpien puolueiden vaaliohjelmiin, kun ennakkoäänestys odottaa reilun kahden viikon päässä.

Pääministeri Sanna Marin johtaa sdp:n aluevaaleihin. Sdp on valmis turvaamaan laajat palvelut suomalaisille hyvinvointialueilla, mutta niiden rahoituskeino on vielä auki. Puolue kannattaa maakuntaveron valmistelua.
Pääministeri Sanna Marin johtaa sdp:n aluevaaleihin. Sdp on valmis turvaamaan laajat palvelut suomalaisille hyvinvointialueilla, mutta niiden rahoituskeino on vielä auki. Puolue kannattaa maakuntaveron valmistelua.
Kuva: Mauri Ratilainen
Analyysi

Suomalaiset valitsevat 23. tammikuuta aluevaaleissa päättäjät ensimmäisen kerran uusien hyvinvointialueiden valtuustoihin.

Ennakkoäänestys 12.–18. tammikuuta ja vaalipäivä osuvat uusien koronarajoitusten aikaan. Vaalit kuitenkin järjestetään, sillä terveysviranomaisten mukaan vaalit ovat pienen riskin toimintaa. Äänestämään pystyy terveysturvallisesti.

Aluevaltuustot päättävät jatkossa, kuinka sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimi järjestetään hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueet noudattavat muuten maakuntarajoja, mutta Uusimaa on jaettu neljään hyvinvointialueeseen ja Helsinkiin.

Helsinkiläiset eivät äänestä, koska kaupungin asioista päättää kesäkuussa valittu kaupunginvaltuusto. Myös Ahvenanmaa järjestää sote-palvelunsa ja pelastustoimensa itse, eikä osallistu vaaleihin.

Aluevaalien ongelma on, etteivät päättäjät pääse juuri vaikuttamaan alueiden menoihin ja tuloihin. Menot määräytyvät sote- ja pelastuspalveluiden tarpeen mukaan, ja rahat tulevat valtiolta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.