Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Uta­jär­vi vastaa EU:n ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­ta­voit­tee­seen, ta­voit­tee­na ke­hit­tää teol­li­suus­alueen oma­va­rai­suut­ta tuu­li­voi­man avulla

Tavoitteena on myös tuottaa liikenteen osalta tulevaisuuden käyttövoimaa edustava vetytankkausasema.

Utajärven kunnanhallitus on hyväksynyt aiesopimuksen yhteistyöstä, jonka avulla Utajärven teollisuusalueen omavaraisuutta on tarkoitus kehittää tuulivoiman avulla ja tuottaa liikenteen osalta tulevaisuuden käyttövoimaa edustava vetytankkausasema.

Samalla Utajärvi vastaa Euroopan unionin ilmasto- ja ympäristötavoitteeseen, jossa Euroopasta tulee maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Utajärven yhteistyökumppanina on maastorakentamiseen ja vierivoimaan erikoistunut Skarta Energy Oy, jonka tehtävänä on selvittää ja kehittää yhdessä alan parhaiden toimijoiden kanssa teollisuusalueella vedyn tuotantoprosessia.

Toisena yhteistyökumppanina mukana on teollisuusalueen energiaomavaraisuuden tuulivoimalla toteuttava Salpatuuli-osuuskunta.

Teollisuusalueelle rakennetaan oma sähköenergian sisäverkko, jolla mahdollistetaan sähköenergian edullisempi hinta ilman siirtomaksuosuutta. Lähtökohtana on osuuskuntapohjaisuus, jossa hyödynnetään Salpatuulen osaamista ja toimintamalleja. Mahdollisesta yhteistyöstä sähköverkon osalta on keskusteltu myös Oulun Seudun Sähkön kanssa.

Vetytankkauksen osalta yhteistyötä rakennetaan muun muassa BusinessOulun Automotive Klusterin kanssa. Myös yhteistyöstä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja autoalan liiketoiminnan professorin kanssa on keskusteltu.

Utajärvi myös tutkii mahdollisuuksia rakentaa tuulivoimayksikön yhteyteen muita energian tuotantomuotoja, esimerkiksi aurinkovoimaa.

Utajärven kunta on jo aiemmin vuonna 2018 sitoutunut Euroopan ilmastoneutraalitavoitteisiin liittymällä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen.