Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

USA:n se­naa­tis­sa ää­nes­te­tään Suomen ja Ruotsin NA­TO-jä­se­nyy­des­tä – re­pub­li­kaa­ni­joh­ta­ja soitti Sauli Nii­nis­töl­le

Senaatin keskustelun avasi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatteja edustava senaattori Bob Menendez.
Senaatin keskustelun avasi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatteja edustava senaattori Bob Menendez.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

USA:n senaatissa keskusteltiin keskiviikkoiltana Suomen Nato-jäsenyydestä. Äänestys jäsenyyden ratifioimisesta venynee pitkälle jälkeen puolen yön Suomen aikaa.

Esiin nousi ainakin Suomen pitkä raja Venäjän kanssa sekä Suomen menestys talvisodassa Neuvostoliittoa vastaan. Myös Suomen strateginen sijainti Naton kannalta mainittiin useasti.

Nato-jäsenyyden ratifioiminen näyttää selvältä, sillä se on kerännyt laajaa tukea molemmista puolueista jo ennen äänestystä. Vain kaksi republikaanisenaattoria on ilmoittanut asettuvansa sitä vastaan tai äänestävänsä tyhjää.

Alaskalaissenaattori Dan Sullivan painotti puheessaan tekemäänsä aloitetta. Hän esitti, että Naton nykyisiltä ja uusilta jäseniltä tulee vaatia johdonmukaisesti jäsenmaksuksi kahden prosentin osuutta bruttokansantuotteesta.

Nato on vaatinut kahden prosentin rahoitusosuutta aikaisemminkin jäseniltään, mutta sitä on noudatettu vaihtelevasti.

Senaattori Rand Paul ehdotti puolestaan aloitteessaan, että Naton viidennen artiklan mukaiset turvatakuut edellyttäisivät senaatin hyväksymää sodanjulistusta ennen aseellista toimintaa. Paul on puhunut julkisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

Paulin ja Sullivanin aloitteista äänestetään ennen varsinaista ratifiointiäänestystä. Ratifiointiäänestys venynee pitkälle puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

Republikaanijohtaja soitti Niinistölle 

Sauli Niinistö kertoi Twitterissä puhuneensa senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnellin kanssa puhelimessa ennen senaatin istuntoa. McConnell soitti Niinistön mukaan hänelle puhuakseen Suomen jäsenhakemuksen ratifioinnista ja he jakoivat yhdessä huolen globaalista turvallisuustilanteesta.

Tietoja täydennetty kello 23.59, 0.08 ja 0.18.