Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

USA:n korkein oikeus torjui Penn­syl­va­nian re­pub­li­kaa­nien vaa­ti­muk­sen hylätä mil­joo­nia pos­ti­ää­niä

Presidentti Donald Trumpin epätoivoinen hanke ei saanut taakseen yhtäkään konservatiivista tuomaria.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat osoittivat suosiotaan presidentille Pennsylvanian Gettysburgissa 25. marraskuuta.
Presidentti Donald Trumpin kannattajat osoittivat suosiotaan presidentille Pennsylvanian Gettysburgissa 25. marraskuuta.
Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain korkein oikeus torjui tiistaina Pennsylvanian republikaanien vaatimuksen hylätä jopa 2,5 miljoonaa postiääntä osavaltiossa. Tämä näytti olevan lopullinen isku presidentti Donald Trumpin jo tähänkin asti turhilta vaikuttaneille yrityksille torjua demokraatti Joe Bidenin valinnan maan uudeksi presidentiksi.

Vain muutama tunti ennen oikeuden päätöstä Trump vetosi suoraan osavaltion viranomaisiin ja korkeimman oikeuden jäseniin saadakseen torjutuksi äänestäjien enemmistön valinnan. Hän väitti edelleen ilman todisteita, että vaaleissa olisi tapahtunut valtavia väärinkäytöksiä.

– Katsotaan onko jollakin rohkeutta, olivat he sitten lainsäätäjiä tai korkeimman oikeuden tuomareita tai osa korkeimman oikeuden tuomareista, Trump sanoi CNN:n mukaan.

– Katsotaan onko heillä rohkeutta tehdä mitä jokainen tässä maassa tietää olevan oikein.

Tuomarit olivat yksimielisiä

Korkeimmassa oikeudessa on kuusi konservatiivista tuomaria ja kolme liberaalia. Mukana äänestyksessä oli ensi kerran Amy Coney Barrett, Trumpin viimeisin valinta korkeimpaan oikeuteen.

Kukaan tuomareista ei jättänyt eriävää mielipidettä.

Pennsylvania oli yksi presidentinvaalien vaa'ankieliosavaltioista. Biden voitti siellä nyt Trumpin, kun taas vuonna 2016 republikaanipresidentti otti siellä voiton. Vaalivirkailijat olivat jo aiemmin hyväksyneet marraskuun vaalien tuloksen.

Demokraatit ja muut kriitikot ovat sanoneet Trumpin perättömillä väitteillään vaalivilpistä yrittävän heikentää amerikkalaisten luottamusta maan vaalijärjestelmään sekä demokratiaan.

"Vaalit ovat ohi. Meidän on lopetettava tällaiset 'oikeusjutut' ja siirryttävä eteenpäin, kirjoitti Pennsylvanian oikeusministeri Josh Shapiro, demokraatti, Twitterissä.

Texasin valitus tuskin menee läpi

Korkeimman oikeuden on myös päätettävä, mitä sen tulisi tehdä toisen vaaleihin liittyvän valituksen kanssa. Republikaanien hallussa oleva Texas on tuonut korkeimpaan oikeuteen valituksen neljän osavaltion vaalituloksesta – Pennsylvanian, Georgian, Michiganin ja Wisconsinin.

Texasin republikaanien mukaan esimerkiksi republikaanienemmistöisen Pennsylvanian kongressin vuonna 2019 hyväksymä postiäänestys mistä tahansa syystä rikkoi osavaltion perustuslakia.

Biden voitti siellä 80 000 äänellä ja hän sai paljon suuremman osuuden postiäänistä kuin Trump. Ihmiset halusivat postiäänestyksellä välttää altistumista koronaviruksella äänestyspaikkojen tungoksessa.

Näiden osavaltioiden viranomaiset sanovat Texasin republikaanien oikeusjuttua hyökkäykseksi demokratiaa vastaan. Lakiasiantuntijoiden mukaan korkein oikeus tuskin hyväksyy valitusta, joka on poikkeuksellisesti annettu suoraan sinne.