Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

USA:n de­mo­kraa­tit ni­me­si­vät Joe Bidenin pre­si­dent­ti­eh­dok­kaak­seen

Demokraattien puoluekokouksessa niin demokraatit kuin jotkut republikaanitkin korostivat Bidenin kokemusta ja rehellisyyttä verrattuna presidentti Donald Trumpiin.


Entinen varapresidentti Joe Biden on nyt Yhdysvaltain demokraattien virallinen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin.
Entinen varapresidentti Joe Biden on nyt Yhdysvaltain demokraattien virallinen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin.
Kuva: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION H

Yhdysvaltain demokraatit nimesivät tiistaina virallisesti Joe Bidenin presidenttiehdokkaakseen. Kokouksessa korostettiin, että Bidenin valinta korjaisi koronaviruksen runteleman maan ja panisi pisteen republikaanipresidentti Donald Trumpin hallintoa luonnehtivalle kaaokselle.

Nelipäiväisen puoluekokouksen toisena iltana puheen pitivät vanhat valtiomiehet kuten entiset presidentin Bill Clinton ja Jimmy Carter. Esillä oli myös demokraattien nousevia tähtiä sekä republikaaneja, joiden mukaan Biden palauttaisi suoraselkäisyyden Valkoiseen taloon ja normaalit ajat amerikkalaisten elämään.

Bidenin vaimo Jill, eläköitynyt opettaja, piti keskeisen puheen Delawaren lukiolla, jossa hän aikoinaan opetti. Hän tarjosi syvästi henkilökohtaisen kuvan siitä, miten heidän rakkautensa auttoi miestä parantumaan sen jälkeen, kun tämän ensimmäinen vaimo ja pieni tytär kuolivat auto-onnettomuudessa.

– En koskaan kuvitellut 26-vuotiaana, että kysyisin itseltäni: 'Miten rikkinäisestä perheestä saa kokonaisen?'"

Hänen mukaansa vastaus on sama kuin rikkinäiselle valtiolle: "Rakkaudella ja ymmärtämyksellä".

Clinton: Valkoisessa talossa vallitsee kaaos

Koko illan ajan demokraattien johtajat vertasivat Bidenin pitkää kokemusta siihen, mitä he kuvasivat Trumpin tavaksi käsitellä väärin koronaviruspandemiaa ja tämän halua korruptoida demokraattisia instituutioita.

– Tällaisena aikana Valkoisen talon virkahuoneen tulisi olla komentokeskus, sanoi Clinton videolle etukäteen tallennetussa puheessa.

– Sen sijaan se on myrskykeskus. On vain kaaosta. Vain yksi asia ei koskaan muutu – hänen halukkuutensa kiistää vastuu ja syyttää muita.

Koronaviruksen vuoksi virtuaalisena pidetty kokous aiheutti sen, että kokousedustajat äänestivät Bidenin valinnasta etänä.

Tämän jälkeen kotoaan Delawaresta käsin Biden kiitti valinnastaan vierellään vaimonsa. On kulunut liki kolme vuosikymmentä siitä, kun hän ensimmäisen kerran yritti tuloksetta päästä Valkoiseen taloon.

– Kiitän teitä erittäin paljon koko sydämeni pohjasta, sanoi Biden, jonka on määrä pitää varsinainen puheensa torstaina.

– Tämä merkitsee minulle ja perheelleni erittäin paljon.

Powell: Biden ei luota diktaattoreihin

Demokraattien nousevista tähdistä puhui muun muassa Stacey Abrams Georgiasta.

– Yhdysvaltoja kohtaa kolme uhkaa: kansallisen terveydenhoidon katastrofi, taloudellinen romahdus ja rotujen epätasa-arvo, hän sanoi.

– Joten valintamme on selvä: joko vakaa kokenut julkisen palvelun mies, joka voi johtaa meidät ulos kriisistä kuten hän on tehnyt ennenkin, tai mies joka osaa vain kiistää ja harhauttaa.

Republikaaneista puhui muun muassa entinen ulkoministeri ja neljän tähden kenraali Colin Powell, joka meni Bidenin taakse kesäkuussa.

– Hän luottaa diplomaatteihimme ja tiedusteluyhteisöömme, ei imarteleviin diktaattoreihin ja despootteihin, Powell sanoi.

– Hänen tehtävänsä on tietää, milloin joku uskaltaa uhata meitä. Hän nousee vihollisiamme vastaan voimalla ja kokemuksella.