USA vei miesten ko­ri­pal­lo­kul­lan yli­voi­mai­ses­ti

USA:n koripallomiehille ei löytynyt Rion olympialaisissa pysäyttäjää.

Kevin Durant heitti loppuottelun korkeimman pistemäärän, 30.
Kevin Durant heitti loppuottelun korkeimman pistemäärän, 30.
Kuva: JORGE ZAPATA

USA:n koripallomiehille ei löytynyt Rion olympialaisissa pysäyttäjää. Se ei tosin ollut minkäänlainen yllätys, sillä USA:n tähtisikermä lähti turnaukseen ylivoimaisena suosikkina.

Loppuottelussa joukkue kaatoi Serbian murskaavasti 96-66. Olympiakulta oli USA:lle kolmas peräkkäinen miesten koripallossa.

Yhtä monta kultamitalia voi esitellä Carmelo Anthony, josta tuli ensimmäinen kolmeen olympiakultaan yltänyt mieskoripalloilija. Anthony on nähnyt Rion lisäksi vuosien 2008 ja 2012 kultajuhlat sekä vuoden 2004 mahalaskun. USA hyytyi Ateenassa 2004 kolmanneksi, mikä oli suuri pettymys lajin valtamaalle.

Riossa USA eteni voitosta voittoon, vaikka sen kaikki ottelut eivät olleet mitään murskajaisia. Loppuottelussa se ei kuitenkaan jättänyt mitään sattuman varaan.

New York Knicksiä seuratasolla edustava Anthony ilmoitti, että Rion kisat jäävät hänen viimeiseksi olympiaturnauksekseen.

- Tämä oli erityinen hetki, mutta tämä riittää minulle, Anthony sanoi uutistoimisto AFP:lle finaalin ratkettua.

Durant finaalin pisterohmu

USA:n supertähti Kevin Durant heitti loppuottelun korkeimman pistemäärän, 30. DeMarcus Cousins säesti 13 pisteellä ja peräti 15 levypallolla. Durant oli Anthonyn tavoin mukana myös edellisten olympialaisten voittajajoukkueessa.

Vaikka USA:n joukkueessa oli mukana Durantin ja Anthonyn kaltaisia pitkän linjan NBA-tähtiä, osa maan kirkkaimmista nimistä oli poissa Rion kultaryhmästä. Muun muassa Stephen Curry ja LeBron James olivat sivussa.

USA on voittanut miesten olympiakoripallon yhteensä 15 kertaa. Seitsemästä viime olympiaturnauksesta se on vienyt nimiinsä kuusi. Maa putsasi Riossa kultapöydän, sillä USA voitti myös naisten koripallon.

Miesten turnauksessa kolmanneksi ylsi edellisten kisojen hopeamaa Espanja, joka kukisti pronssiottelussa Australian 89-88.