Venäjä suljettiin ar­vo­kil­pai­luis­ta neljäksi vuodeksi – venäläisten toimenpiteet do­pin­gon­gel­man kitkemiseksi vakuuttaneet Wadaa

Venäjän lippu liehui Sochin olympialaisissa vuonna 2014. Kaksissa seuraavissa olympialaisissa venäläisurheilijat saavat urheilla vain ilman kansallistunnuksia. KUVA: HANNIBAL HANSCHKE / EPA
Urheilu 9.12.2019 12:33 | Päivitetty 9.12.2019 13:19
STT

Venäjä ei saa osallistua olympialaisiin eikä muihin urheilun arvokilpailuihin neljään vuoteen. Maailman antidopingtoimisto Wada päätti asiasta maanantain kokouksessaan.

Tapaus liittyy Venäjän valtiojohtoiseen dopingohjelmaan, jonka vuoksi maan urheilijat olivat sivussa jo muun muassa Rion kesä- ja Pyeongchangin talviolympialaisista. Puhtaiksi todistetut venäläisurheilijat saivat kuitenkin osallistua ilman kansallistunnuksia.

Dopingohjelmaa on tutkittu vuosien ajan, eivätkä venäläisten toimenpiteet dopingongelman kitkemiseksi vakuuttaneet Wadaa.

Uusi neljän vuoden panna pitää venäläiset sivussa esimerkiksi vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisista ja 2022 Pekingin talviolympialaisista.

–  Koko suositusluettelo on hyväksytty yksimielisesti, Wadan edustaja kommentoi Sveitsin Lausannessa pidetyn kokouksen jälkeen uutistoimisto AFP:lle.

Testitiedoissa epäselvyyksiä

Wada kertoi marraskuun lopussa, että Moskovan antidopinglaboratoriosta alkuvuodesta 2019 pitkän vääntämisen jälkeen luovutetut testitiedot eivät olleet kattavat eivätkä alkuperäiset. Wada on verrannut testitietoja ilmiantajalta 2017 saamaansa kopioon ja todennut, että satoja positiivisia testituloksia on poistettu. Osa poistoista on tehty 2016 tai 2017, mutta merkittäviä muutoksia on tehty vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Lisäksi viime metreillä testitiedostoon on lisätty väärennettyjä todisteita, joiden tarkoitus on ollut esittää, että Venäjän dopingjärjestelmän paljastanut entinen antidopingjohtaja Grigori Rodtshenkov olisi väärentänyt testitietoja voidakseen kiristää rahaa urheilijoilta.

Wadan mukaan testitiedoista on poistettu aineistoa, joka todistaa erään laboratoriotyöntekijän olleen osallisena dopingin peittämisessä. Kyseinen laboratoriotyöntekijä on tällä hetkellä Venäjän todistaja useissa tapauksissa.

–  Tämä on äärimmäisen vakava osoitus siitä, että vaatimus aitojen Moskovan testitietojen luovuttamisesta on jätetty noudattamatta, ja se sisältää useita raskauttavia tekijöitä, Venäjää tutkinut Wadan komitea arvioi.

KOK korosti taas syyttömien suojaamista

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach vahvisti viime viikolla, että Wadan hallituksen päätös sitoo KOK:ta, mutta viikonvaihteessa Lausannessa kokoontunut KOK:n "Olympic Summit" -huippukokous antoi vihjeen KOK:n linjasta. KOK ilmoitti, että syylliset saavat rangaistuksensa – mutta syyttömien venäläisurheilijoiden uutta sukupolvea suojataan epäilyksiltä.

Syyttömien suojeleminen on Bachille sydämen asia, sillä hän itse menetti mahdollisuuden puolustaa Montrealissa 1976 voittamaansa miekkailun olympiakultaa, kun Länsi-Saksa boikotoi Moskovan 1980 olympialaisia.

Periaate on kuitenkin osaltaan johtanut KOK:n horjuvaan linjaan Venäjän dopingskandaalin käsittelyssä – ja siihen, että "syyttömät" tarkoittaa puhtaita venäläisurheilijoita pikemmin kuin muiden maiden puhtaita olympiaurheilijoita, joiden suojelemisen doupatuilta kilpailijoilta pitäisi myös olla antidopingjärjestelmän tavoitteena.

Ennen Rion 2016 olympialaisia KOK linjasi, että vaikka Venäjä oli joukkueena suljettu, yksittäiset venäläisurheilijat saivat pyrkiä kisoihin. Heidän anomuksiaan käsitteli yksi ainoa kolmihenkinen KOK:n paneeli, joka yritti hirvittävässä kiireessä selvittää anomustulvaa. Paneeliin kuulunut Claudia Bokel on jälkikäteen myöntänyt, että kiireen takia Rion olympialaisiin pääsi venäläisiä ilman uskottavaa testaushistoriaa.

Ennen Pyeongchangin 2018 talviolympialaisia KOK joutui taas venäläisten kanssa kovaan kiireeseen oman toimintansa seurauksena. Wadan toimeksiannosta Venäjän dopingohjelmaa tutkinut Richard McLaren sai työnsä valmiiksi joulukuussa 2016, mutta KOK:n omat tutkimuskomiteat eivät tarttuneet asiaan ennen seuraavaa kesää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

WADA:n pannasuosituksessa Venäjälle ei myöskään myönnetä mm-tason kilpailujen järjestämisoikeuksia. Siten ratkaistavaksi tulee lätkän mm-kisojen järjestäminen Pietarissa. Veikkauksia, miten kisoille käy? Rene Fasel ja Kalevi Kummola ajavat skodalla Pietariin vai tekevät eettisen ryhtiliikkeen ja lykkäävät Venäjän järjestämisvuoroa pannan jälkeiseen aikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan, että IIHF niiaa nätisti Venäjän suuntaan. Vastahan ne pelasi Lukashenkon pussiin Valko-venäjän kisoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistavatko Suomalaiset omat doping sotkunsa.
Sen jälkeen en ole ollut Lahden kisoissa.Pettymys oli järkyttävä.
Ei Venäjälläkään kaikki urheilijat käytä kiellettyjä aineita.
Taitaa liittyä politiikkaan ja Venäjä yritetään eristää muusta maailmasta tälläkin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sillä merkitystä ole juuri muille kuin urheilijoille ja saavatpahan monet taas miettiä;entä usa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin huono päätös.Toisille myönnetään poikkeusluvalla osallistuminen,toisille ei.Poliittisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja urheilijat ei uskalla suutaan aukaista. Hyväksyvät mukisematta tilanteen. Venäjällä kaikki perustuu valheeseen ja toisten huijaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hepuilla aikaa miettiä uusia kemiallisia keinoja mitalien saalistamiseen. Rinne juuri kiteytti mainiosti Neuvostoliiton ajalta hyvin tunnetun strategian: valehtelemalla pääsee pitkälle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapallon EM-kisatko ei ole arvokilpailu? Voisitteko selventää miksi vain yleisurheilukisoista suljettiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on pallon potkimista, tiedä sen urheilullisuudesta, joku juoksee ohi läheltä niin kaadutaan kieriskellen ja tuskasta irvistellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mm-futiksen, olympialaisten ja rugbyn mm-kiojen jälkeen maailman seuraavaksi suurin urheilutapahtuma ei valitettavasti ole siirrettäviä/kiellettäviä kisoja, koska se ei ole wada:n päätöksessään mainitsema maailmanmestaruus -tason kilpailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi tuo poissulkeminen tarkoitti sitä että noin 170 venäläistä urheilijaa osallistui kisoihin. Vaikka kansallislaulu ei soinut kisoissa niin kyllä se Venäjän mediassa soi. Täysin vesittyi koko päätös.

Bach ja Putin tapasivat Pietarissa viime kuussa jonkin kokouksen tiimoilta ja kun molemmat herrat hymyilivät niin aavistelin että ei venäläisiä urheilijoita tulla kieltämään, kansallislaulut vain. Siltä näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaaalta venäläiset ovat ainoita, jotka pärjäävät hiidossa ilman poikkeuslupaa kiellettyjen lääkeaineiden käyttöön eli Jelena Välben sanoin Venäjän joukkue oli Seefeldin MM-kisoissa ”paras terveistä urheilijoista”. Sama tilanne on myös mm. tenniksessä ja yleisurheilussa, jossa etenkin amerikkalaisilla on runsaasti poikkeuslupia kiellettyjen lääkeaineiden käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ja sama mitä Venäjän media soittelee tai kertoilee omilleen tästäkin asiasta.

Muualla maailmassa Venäjä kuitenkin kärsii tässä valtavan imagotappion. Samalla kyseenalaistetaan Venäjän aiemmatkin urheilusaavutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli samalla tavalla jatketaan kuin ennenkin. Hyvä että puhtaat venäläisurheilijat saavat yksilöinä osallistua, vaikka maa jätetään ulkopuolelle. Sinänsä kummallista että joistain toisista maista taas dopingista kiinni jääneet urheilijat saavat yksilöinä osallistua. Sääntöjen pitäisi olla samat kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnetusti etenkin amerikkalaisille WADA on myöntänyt runsaasti poikkeuslupia kiellettyjen lääkeaineiden käyttöön ja ammattilaissarjoissa kuten NHL, NBA, NFL ja MLB on omat WADA:sta riippumattomat dopingjärjestelmät. Eräälle lupaavalle nuorelle norjalaiselle hiitäjälle annettiin jopa lupa kasvuhormonin käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä on ihmeellinen valehtelemisen kulttuuri. Kaikea väärää saa tehdä mutta tehty sitten vain kielletään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image