Sotilaille kehitetty pervitiini tunnettiin hiih­to­pii­reis­sä si­su­pil­le­ri­nä, siivitti vauhtia myös suomalaisiin

Hiihdon MM-kisojen 30 kilometrillä 1966 Oslossa Kalevi Oikarainen saa suuhunsa huoltaja Eino Huhtalalta jotakin. Oikarinen oli lopputuloksissa kahdestoista. KUVA: Kaj Bremer/Päivälehden museo
Urheilu 11.3.2017 17:43
Erkki Hujanen

Hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 1958 hiihtojohtajat kertoivat suomalaisten hiihtäjien tankanneen mustikkakeittoa, grapemehua sekä sokerivettä. Jokaisen hiihtäjän rinnuksia koristivat mustikkaiset tahrat, kun he sivakoivat maalisuoralle.

Pekka Tiilikainen selosti Ounasvaaran kisoissa 1950-luvulla Eero Kolehmaisen maaliintuloa: ”Sieltä tulee Hämytsaaren isäntä kaikkensa antaneena, kaikkensa yrittäneenä. Rintamus on ryvettynyt mustikkasoppaan ja nestettä tulee nenästä ja ... ja ... vähän muistakin paikoista...”

Tietokirjailija ja historioitsija Erkki Vettenniemi kertoo uudessa kirjassaan Suomalainen hiihtodoping, Punssia, pillereitä ja punasoluja (Suomalaisen kirjallisuuden seura 2017), että Kolehmainen muisteli turvautuneensa myös pervitiiniin ”muutamassa paikassa”.

Veikko Hakulinen, 1950-luvun hiihtosankari, ei sen sijaan myöntänyt koskaan ottaneensa pervitiiniä. Lahden MM-kisoissa tallentui kuitenkin kuvaajan kameraan otos, jossa huoltaja ujuttaa Hakulisen avoimeen suuhun jotakin muutakin kuin mustikkasoppaa.

Vettenniemi kirjoittaa: ”Suomalaisen sisun voitto, Helsingin Sanomat riemuitsi. Saman tulkinnan tarjoaa Hakulisen elämäkerta: Suoritustani voidaan kyllä näyttönä oikeasta suomalaisesta sisusta. Lahden MM-kisoissa 1958 kuvaaja onnistui tallentamaan pervitiinitabletin syöttämisen Hakuliselle, ja koska tätä vauhdinantajaa kutsuttiin muun muassa sisupilleriksi, suomalaiseen sisuun vetoaminen ei ollut turhaa puhetta.”

Saksan armeijalle kehitetty

Pervitiini oli saksalaisten toiseen maailmansotaan kehittämä piriste, metamfetamiini, joka sai nimensä Pervitin-tuotemerkistä.

Saksalaiset hyökkäsivät Puolaan syksyllä 1939 pervitiinin voimalla, ja Adolf Hitlerin kerrotaan sodan loppuvuosina napsineen päivittäin pervitiiniä.

Suomen armeijan tiedusteluosasto ohjeisti kaukopartiomiehiä pervitiinin käyttöön:

Merkinnällä P varustetussa pahviputken päässä 10 kpl Pervitin tabletteja. Käytetään voimakkaan väsymyksen poistamiseksi ja kiihokkeena suurten ponnistusten edellä. Tabletteja käytettävä harkiten, koska ne voivat aiheuttaa eräänlaisen krapulan, ei kuitenkaan kernaasti enempää kuin 6 kpl vuorokaudessa.”

Olimme päämajan kaukopartiomiehiä (Eero Marttinen ja Jorma Tikkanen WSOY 2002) -kirjassa sotilas kuvailee sähäkkää lähtöä sadan kilometrin kotimatkalle: ”Pian vaikutti pervitiinikin ja äskeinen väsymys oli tipotiessään.”

Vaaratilanne kaukopartiossa

Eräs toinen sanoi pervitiiniä kummaksi evääksi. ”Se oli semmoinen pieni tabletti, mitätön pilleri vain, mutta kun sen olin ottanut, niin tuli tunne, että nyt sitä vois mennä vaikka puuhun.”

Yksi hurjimmista tarinoista lienee kaukopartiomies Aimo Koivuselle tapahtunut vahinko. Hän hamusi kovassa pakkasessa lumisella rukkasella rintataskustaan tablettia, mutta erehtyi pimeässä kaatamaan suuhunsa koko partion pervitiiniannoksen 30 tablettia.

Mies sekosi ja harhaili noin 400 kilometriä vihollisen selustassa. Sairaalaan päästyään Koivusen sydän hakkasi vielä 200 kertaa minuutissa.

Maailmansodasta tähteeksi jääneitä pervitiinipillereitä liikkui jopa piiritason hiihtokilpailuissa 1950- sekä vielä 1960-luvulla. Näin muistelivat iäkkäät hiihtomiehet 1990-luvulla.

Suomen Hiihtoliiton kunniapuheenjohtaja Paavo M. Petäjä antoi ymmärtää eräässä lehtihaastattelussa kokeilleensa pervitiiniä Reserviupseerikoulussa Lahden MM-talvena 1958.

– Kun otti yhden annoksen, jaksoi mitä vain, Petäjä totesi.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Jutussa unohtui mainita että pervitiini on metamfetamiinia, siis astetta vahvempi huume kuin amfetamiini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin kirjoittaja nyt pyrkii? Artikkelissa mainittuna aikana olimme tasaveroisessa asemassa muihin hiihtomaihin nähden, oli samat eväät. Nyt ovat Norskint ne jotka turskan voimalla ottavat mitalit eikä kukaan puhu dopingista mitään. Meillä turskaa kokeiltiin Lahden mm kisoissa 2001 ja me emme osanneet sitä syödä oikealla tavalla ja kansa suuttui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota- yms kriisiajat ovat erikseen, silloin ei kysellä millä lääkkeillä kriisistä selvitään, oli se sitten Pervitiiniä tms. Pääasia on että selvitään, tietenkin mahdollisimman vähillä tappioilla kuin myös mitä tuo Pervitin myös aiheutti jälkeenpäin, ts metamfetamiiniriippuvuuden. Hiihtokilpailuihin mielestäni tuollaiset aineet ei kuulu. Ja tämän päivän muuntohuumeiden rinnalla Pervitin on kissanruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeitten avulla Suomi säilytti itsenäisyyden ja pärjäsi sodassa Venäjää vastaan.Kiitos humeet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä noista vanhoista asioista enää jauhaa,ne oli sen ajan lääkkeitä ja sillä siisti!
Niin ne oli kaikilla muillakin,hiihti tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet todella oikeassa. Suomalaiset toimittajat rypevät näiden asioiden keskellä (en kyllä käsitä miksi). Olisi yhteiskunnassa paljon tärkeämpääkin uutisointia. Hullua touhua. Muissa maissa pahemmatkin huume/doupingjutut unohdetaan viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sama olla siis vertaamatta nykynuoria isovanhempiin. Isovanhemmat raivas mettää ja peltoa vähän väkevämmällä voimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskellä Helsinkiä, Lasipalatsin kohdalla, oli 1950-luvulla iso valomainos. Se mainosti särky- ja flunssalääkettä nimeltä Pervitin. Tiedossani ei ole, sisälsikö se tuota myrkkyä vai oliko pelkästään hoksattu antaa jollekin viattomalle aineelle kuuluisa nimi. Jälkimmäistä vaihtoehtoa pitäisin todennäköisenä. Kai silloinkin jotain valvontaa oli apteekkitavaroille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etsikää googlesta "Faces of meth" niin näette mitä pervitiini tekee muutamassa vuodessa. Koukuttaa äärimmäisesti ja syövyttää aivot kirjaimellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso osa metan haitoista johtuu sen epäpuhtauksista, kun kaikenmaailman katukokit vääntää/jatkaa sitä todella kyseenalaisilla vehkeilla ja metodeilla. Pervitiinin taasen luulisi olleen sitä itseään ilman ylimääräisiä sotkuja. Addiktoivaahan se varmasti oli varsinkin, jos oli taipuvuutta sellaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettiko Heisenberg? Entä kertoiko välittäjäaineiden takaisinoton ristiinmenosta ja siitä seuraavasta solukuolemasta? On ihan tieteellinen fakta, että l-metamfetamiini aiheuttaa aivovaurioita. Ihovauriot tosin johtuu todennäköisesti epäpuhtauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mielen kiintoista jos Kaleva tekisi kyselyn mitä aineita käytetään nykyään työelämässä.Se yhden laillisen kaupan tuotteet ovat varmaan paljon käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko ne kiellettyjä tuolloin vai mitä tässä haetaan takaa? Jos Hakulinen sanoo ettei käyttänyt ja jos joku väittää että käytti, niin väittäjän se on todistettava. Joku kuva ei kerro yhtään mitään mitä siinä oli, saattoi olla vaikka D-vitamiinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä järkeä olisi hidastaa hiihtäjän menoa tunkemalla kesken matkan tämän kitaan D-vitamiinipillereitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattoihan se olla kofeiinia tai sitten joku täsmälääke johonkin tiettyyn vaivaan tai sairauteen. Tuskin kuitenkaan D.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä ollut muuta kun Pervitiini ja Hota jota otettiin -60 luvulla joka vaivaan. Ja Tilmannintippoja mahatautiin.
Kamfartintippoja sokeripalaan ja silleen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa valjeta kannabiskielteisyys tässä ympäristössä. Näähän on piripäitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoinnin asiantuntemus kohosi ja jutun esilläolo piteni heti, kun siirryttiin hampusta spiidiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
13:03
Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille
99
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
61
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
14
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image