Sotilaille kehitetty pervitiini tunnettiin hiih­to­pii­reis­sä si­su­pil­le­ri­nä, siivitti vauhtia myös suomalaisiin

Hiihdon MM-kisojen 30 kilometrillä 1966 Oslossa Kalevi Oikarainen saa suuhunsa huoltaja Eino Huhtalalta jotakin. Oikarinen oli lopputuloksissa kahdestoista. KUVA: Kaj Bremer/Päivälehden museo
Urheilu 11.3.2017 17:43
Erkki Hujanen

Hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 1958 hiihtojohtajat kertoivat suomalaisten hiihtäjien tankanneen mustikkakeittoa, grapemehua sekä sokerivettä. Jokaisen hiihtäjän rinnuksia koristivat mustikkaiset tahrat, kun he sivakoivat maalisuoralle.

Pekka Tiilikainen selosti Ounasvaaran kisoissa 1950-luvulla Eero Kolehmaisen maaliintuloa: ”Sieltä tulee Hämytsaaren isäntä kaikkensa antaneena, kaikkensa yrittäneenä. Rintamus on ryvettynyt mustikkasoppaan ja nestettä tulee nenästä ja ... ja ... vähän muistakin paikoista...”

Tietokirjailija ja historioitsija Erkki Vettenniemi kertoo uudessa kirjassaan Suomalainen hiihtodoping, Punssia, pillereitä ja punasoluja (Suomalaisen kirjallisuuden seura 2017), että Kolehmainen muisteli turvautuneensa myös pervitiiniin ”muutamassa paikassa”.

Veikko Hakulinen, 1950-luvun hiihtosankari, ei sen sijaan myöntänyt koskaan ottaneensa pervitiiniä. Lahden MM-kisoissa tallentui kuitenkin kuvaajan kameraan otos, jossa huoltaja ujuttaa Hakulisen avoimeen suuhun jotakin muutakin kuin mustikkasoppaa.

Vettenniemi kirjoittaa: ”Suomalaisen sisun voitto, Helsingin Sanomat riemuitsi. Saman tulkinnan tarjoaa Hakulisen elämäkerta: Suoritustani voidaan kyllä näyttönä oikeasta suomalaisesta sisusta. Lahden MM-kisoissa 1958 kuvaaja onnistui tallentamaan pervitiinitabletin syöttämisen Hakuliselle, ja koska tätä vauhdinantajaa kutsuttiin muun muassa sisupilleriksi, suomalaiseen sisuun vetoaminen ei ollut turhaa puhetta.”

Saksan armeijalle kehitetty

Pervitiini oli saksalaisten toiseen maailmansotaan kehittämä piriste, metamfetamiini, joka sai nimensä Pervitin-tuotemerkistä.

Saksalaiset hyökkäsivät Puolaan syksyllä 1939 pervitiinin voimalla, ja Adolf Hitlerin kerrotaan sodan loppuvuosina napsineen päivittäin pervitiiniä.

Suomen armeijan tiedusteluosasto ohjeisti kaukopartiomiehiä pervitiinin käyttöön:

Merkinnällä P varustetussa pahviputken päässä 10 kpl Pervitin tabletteja. Käytetään voimakkaan väsymyksen poistamiseksi ja kiihokkeena suurten ponnistusten edellä. Tabletteja käytettävä harkiten, koska ne voivat aiheuttaa eräänlaisen krapulan, ei kuitenkaan kernaasti enempää kuin 6 kpl vuorokaudessa.”

Olimme päämajan kaukopartiomiehiä (Eero Marttinen ja Jorma Tikkanen WSOY 2002) -kirjassa sotilas kuvailee sähäkkää lähtöä sadan kilometrin kotimatkalle: ”Pian vaikutti pervitiinikin ja äskeinen väsymys oli tipotiessään.”

Vaaratilanne kaukopartiossa

Eräs toinen sanoi pervitiiniä kummaksi evääksi. ”Se oli semmoinen pieni tabletti, mitätön pilleri vain, mutta kun sen olin ottanut, niin tuli tunne, että nyt sitä vois mennä vaikka puuhun.”

Yksi hurjimmista tarinoista lienee kaukopartiomies Aimo Koivuselle tapahtunut vahinko. Hän hamusi kovassa pakkasessa lumisella rukkasella rintataskustaan tablettia, mutta erehtyi pimeässä kaatamaan suuhunsa koko partion pervitiiniannoksen 30 tablettia.

Mies sekosi ja harhaili noin 400 kilometriä vihollisen selustassa. Sairaalaan päästyään Koivusen sydän hakkasi vielä 200 kertaa minuutissa.

Maailmansodasta tähteeksi jääneitä pervitiinipillereitä liikkui jopa piiritason hiihtokilpailuissa 1950- sekä vielä 1960-luvulla. Näin muistelivat iäkkäät hiihtomiehet 1990-luvulla.

Suomen Hiihtoliiton kunniapuheenjohtaja Paavo M. Petäjä antoi ymmärtää eräässä lehtihaastattelussa kokeilleensa pervitiiniä Reserviupseerikoulussa Lahden MM-talvena 1958.

– Kun otti yhden annoksen, jaksoi mitä vain, Petäjä totesi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Mihin kirjoittaja nyt pyrkii? Artikkelissa mainittuna aikana olimme tasaveroisessa asemassa muihin hiihtomaihin nähden, oli samat eväät. Nyt ovat Norskint ne jotka turskan voimalla ottavat mitalit eikä kukaan puhu dopingista mitään. Meillä turskaa kokeiltiin Lahden mm kisoissa 2001 ja me emme osanneet sitä syödä oikealla tavalla ja kansa suuttui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota- yms kriisiajat ovat erikseen, silloin ei kysellä millä lääkkeillä kriisistä selvitään, oli se sitten Pervitiiniä tms. Pääasia on että selvitään, tietenkin mahdollisimman vähillä tappioilla kuin myös mitä tuo Pervitin myös aiheutti jälkeenpäin, ts metamfetamiiniriippuvuuden. Hiihtokilpailuihin mielestäni tuollaiset aineet ei kuulu. Ja tämän päivän muuntohuumeiden rinnalla Pervitin on kissanruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeitten avulla Suomi säilytti itsenäisyyden ja pärjäsi sodassa Venäjää vastaan.Kiitos humeet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä noista vanhoista asioista enää jauhaa,ne oli sen ajan lääkkeitä ja sillä siisti!
Niin ne oli kaikilla muillakin,hiihti tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet todella oikeassa. Suomalaiset toimittajat rypevät näiden asioiden keskellä (en kyllä käsitä miksi). Olisi yhteiskunnassa paljon tärkeämpääkin uutisointia. Hullua touhua. Muissa maissa pahemmatkin huume/doupingjutut unohdetaan viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sama olla siis vertaamatta nykynuoria isovanhempiin. Isovanhemmat raivas mettää ja peltoa vähän väkevämmällä voimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskellä Helsinkiä, Lasipalatsin kohdalla, oli 1950-luvulla iso valomainos. Se mainosti särky- ja flunssalääkettä nimeltä Pervitin. Tiedossani ei ole, sisälsikö se tuota myrkkyä vai oliko pelkästään hoksattu antaa jollekin viattomalle aineelle kuuluisa nimi. Jälkimmäistä vaihtoehtoa pitäisin todennäköisenä. Kai silloinkin jotain valvontaa oli apteekkitavaroille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etsikää googlesta "Faces of meth" niin näette mitä pervitiini tekee muutamassa vuodessa. Koukuttaa äärimmäisesti ja syövyttää aivot kirjaimellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso osa metan haitoista johtuu sen epäpuhtauksista, kun kaikenmaailman katukokit vääntää/jatkaa sitä todella kyseenalaisilla vehkeilla ja metodeilla. Pervitiinin taasen luulisi olleen sitä itseään ilman ylimääräisiä sotkuja. Addiktoivaahan se varmasti oli varsinkin, jos oli taipuvuutta sellaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettiko Heisenberg? Entä kertoiko välittäjäaineiden takaisinoton ristiinmenosta ja siitä seuraavasta solukuolemasta? On ihan tieteellinen fakta, että l-metamfetamiini aiheuttaa aivovaurioita. Ihovauriot tosin johtuu todennäköisesti epäpuhtauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mielen kiintoista jos Kaleva tekisi kyselyn mitä aineita käytetään nykyään työelämässä.Se yhden laillisen kaupan tuotteet ovat varmaan paljon käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko ne kiellettyjä tuolloin vai mitä tässä haetaan takaa? Jos Hakulinen sanoo ettei käyttänyt ja jos joku väittää että käytti, niin väittäjän se on todistettava. Joku kuva ei kerro yhtään mitään mitä siinä oli, saattoi olla vaikka D-vitamiinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä järkeä olisi hidastaa hiihtäjän menoa tunkemalla kesken matkan tämän kitaan D-vitamiinipillereitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattoihan se olla kofeiinia tai sitten joku täsmälääke johonkin tiettyyn vaivaan tai sairauteen. Tuskin kuitenkaan D.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä ollut muuta kun Pervitiini ja Hota jota otettiin -60 luvulla joka vaivaan. Ja Tilmannintippoja mahatautiin.
Kamfartintippoja sokeripalaan ja silleen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa valjeta kannabiskielteisyys tässä ympäristössä. Näähän on piripäitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoinnin asiantuntemus kohosi ja jutun esilläolo piteni heti, kun siirryttiin hampusta spiidiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä pervitiinistä on jauhettu monta kuukautta monessa lehdessä. kalevassakin useampaan kertaan.
Ei tästä taida saada skandaalia aikaan............. ennen oli ennen ja nyt on nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

15:24
Ministeriön konsulipäällikkö: Supo oli tehnyt turvaselvitykset rikoksesta epäillyistä viisumivirkailijoista
15:19
Isolle-Syötteelle nousee hirsinen monitoimiareena – rakennusta voi käyttää tapahtumiin ja sisäliikuntaan
14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image