Tilaajille

Sotilaille kehitetty pervitiini tunnettiin hiih­to­pii­reis­sä si­su­pil­le­ri­nä, siivitti vauhtia myös suomalaisiin

Hiihdon MM-kisojen 30 kilometrillä 1966 Oslossa Kalevi Oikarainen saa suuhunsa huoltaja Eino Huhtalalta jotakin. Oikarinen oli lopputuloksissa kahdestoista. KUVA: Kaj Bremer/Päivälehden museo
Urheilu 11.3.2017 17:43
Erkki Hujanen

Hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 1958 hiihtojohtajat kertoivat suomalaisten hiihtäjien tankanneen mustikkakeittoa, grapemehua sekä sokerivettä. Jokaisen hiihtäjän rinnuksia koristivat mustikkaiset tahrat, kun he sivakoivat maalisuoralle.

Pekka Tiilikainen selosti Ounasvaaran kisoissa 1950-luvulla Eero Kolehmaisen maaliintuloa: ”Sieltä tulee Hämytsaaren isäntä kaikkensa antaneena, kaikkensa yrittäneenä. Rintamus on ryvettynyt mustikkasoppaan ja nestettä tulee nenästä ja ... ja ... vähän muistakin paikoista...”

Tietokirjailija ja historioitsija Erkki Vettenniemi kertoo uudessa kirjassaan Suomalainen hiihtodoping, Punssia, pillereitä ja punasoluja (Suomalaisen kirjallisuuden seura 2017), että Kolehmainen muisteli turvautuneensa myös pervitiiniin ”muutamassa paikassa”.

Veikko Hakulinen, 1950-luvun hiihtosankari, ei sen sijaan myöntänyt koskaan ottaneensa pervitiiniä. Lahden MM-kisoissa tallentui kuitenkin kuvaajan kameraan otos, jossa huoltaja ujuttaa Hakulisen avoimeen suuhun jotakin muutakin kuin mustikkasoppaa.

Vettenniemi kirjoittaa: ”Suomalaisen sisun voitto, Helsingin Sanomat riemuitsi. Saman tulkinnan tarjoaa Hakulisen elämäkerta: Suoritustani voidaan kyllä näyttönä oikeasta suomalaisesta sisusta. Lahden MM-kisoissa 1958 kuvaaja onnistui tallentamaan pervitiinitabletin syöttämisen Hakuliselle, ja koska tätä vauhdinantajaa kutsuttiin muun muassa sisupilleriksi, suomalaiseen sisuun vetoaminen ei ollut turhaa puhetta.”

Tilaajille

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image