Leijonat kaatoi Ruotsin jatkojalla! Suomen uskomaton nousu toi paikan mi­ta­li­pe­lei­hin – näin ottelu eteni erä erältä

Suomi tasoittaa toisessa erässä tilanteeksi 3-3.
MM-kisat 23.5.2019 20:42 | Päivitetty 23.5.2019 23:53
Heikki Uusitalo

Suomen jääkiekkomaajoukkueella on torstaina illalla kohtalon hetket, kun MM-puolivälieräottelussa vastassa on Ruotsi.

Leijonat kaatoi Ruotsin lopulta jatkoajalla numeroin 5–4. Näin Suomi etenee neljän parhaan joukkoon ja välieriin.

Lue myös: Seuraavaksi vastaan Venäjä – Jalonen C Morelle: "Meillä on saumat ketä vastaan vain"

Ruotsi lähtee Slovakiasta kotimatkalle.

Suomelle nopea avausmaali

Ottelua ei ehditty pelata kuin minuutti, kun Suomen puolustaja Niko Mikkola tykitti Leijonat siniviivalaukauksellaan 1–0-johtoon. Kiekko painui etukulmasta Ruotsin verkkoon.

Maalin syöttäjiä olivat hyökkääjät Harri Pesonen ja Sakari Manninen.

Puolustaja Niko Mikkola osuu jo minuutin pelin jälkeen.

Johto ei kestänyt kauan. Leijonat sai ajassa 2.06 jäähyn, koska kentällä oli liian paljon pelaajia. Ruotsin ylivoima ehti vanhentua vain puolisen minuuttia, kun John Klinberg sai painaa William Nylanderin ja Alexander Wennbergin esityöstä tasoitusmaalin. Poikittaissyöttö lävisti Suomen neliön, ja Klinberg pääsi täräyttämään tyhjään rysään.

Ruotsi sai toisen ylivoimamahdollisuuden reilun seitsemän peliminuutin jälkeen, kun Manninen otti kaksiminuuttisen. Tällä kertaa Suomen alivoima kesti, eikä Ruotsi onnistunut tekemään johtomaalia.

Ruotsin johtomaali tuli, kun avauserää oli pelaamatta kolmisen minuuttia. Patrick Hörnqvistin siniviivalta lähettämä kiekko pomppi onnekkaasti maaliin Leijonien Henri Jokiharjun luistimesta. Ruotsilla oli toki vahva ote pelistä ennen maalia, johon syöttäjiksi merkittiin Oliver Ekman-Larsson ja Adam Larsson

Enempää maaleja ei avauserässä nähty, joten tauolle mentiin Ruotsin yhden maalin johdossa.

Suomen maalin tehnyt Mikkola totesi C Moren erätaukohaastattelussa, että Suomi ei saisi ottaa yhtä helppoa jäähyjä kuin avauserässä.

– Niillä on vaarallinen ylivoima. Pitää yrittää keksiä alivoimalle jotain.

Ruotsi tuli Mikkolan mukaan ärhäkkäästi hyökkäyksiin.

– Kyllä ne aika kovaa tulevat. Meidän pitää ottaa vähän rauhallisemmin ja katkaista niiden hyökkäykset nopeammin.

Toiseen erään karmea alku

Suomi sai toiseen erään karmaisevan alun. Erää ei oltu pelattu kuin 25 sekuntia, kun Ruotsin Elias Pettersson nousi vahvasti keskialueelta, hassutti puolustaja Miika Koiviston ja ampui kiekon etukulmasta verkkoon. Syöttäjiksi Ruotsin 1–3-maaliin merkittiin Gabriel Landeskog ja Ekman-Larsson.

Puolustaja Petteri Linbohm antoi Suomelle toivoa, kun erää oli pelattu viitisen minuuttia. Siniviivalta lähetetty kiekko painui maaliin ja toi Leijonat maalin päähän.

Puolustaja Petteri Lindbohmin veto kavensi tilanteeksi 2-3.

Sakari Manninen teki laukaukseen liikkuvan maskin ja Harri Pesonen peitti ruotsalaismaalivahdin näkökenttää maalin edessä. Molemmille merkittiin syöttöpiste.

Nelisen minuuttia myöhemmin Suomi tuli tasoihin. Kärpissä neljä kautta pelanneen Jani Hakanpää siniviivalämäri painui vastustamattomasti maaliin. Jälleen kerran Harri Pesonen teki erinomaisen maskin maalivahdille. Maalin syöttäjänä toimi illan kolmannen tehopisteensä kirjauttanut Manninen.

Leijonat sai maaleista lisävirtaa, ja ote siirtyi toisen erän puolivälin tienoilla selvästi Suomelle, joka vyörytti hyökkäyksiä toisensa jälkeen Ruotsin alueelle.

Lopulta erän lopussa Ruotsi sai katkaistua paineen ja loi pitkän hyökkäyksen Suomen alueelle. Myllytys tuotti 3–4-johto-osuman, jonka teki kovalla lyöntilaukauksella Erik Gustafsson.

Veto näytti ensin osuvan ylärimaan, mutta videotarkistuksen jälkeen tuomaristo totesi, että kiekko kävi selvästi maalissa ja pomppasi maalin sisällä olleesta kamerasta takaisin kentälle. Erää oli maalin syntyessä pelaamatta vain 25 sekuntia.

Toiselle erätauolle poistuttiin jälleen Ruotsin yhden maalin johdossa.

– Ikävään paikkaan tuli, mutta meidän erä oli, tehomies Manninen totesi Ruotsin neljännestä maalista C Moren erätaukohaastattelussa.

Manninen luotti, että peli kääntyy kolmannessa erässä Suomelle. 

– Kyllä se työnteko palkitaan.

Maalit tiukassa kolmannessa erässä

Suomi tuli kolmanteen erään selvästi sillä mielin, että se tekee tasoitusmaalin. Ruotsi ei ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen saanutkaan omaa peliään toimimaan, vaan oli jatkuvasti alakynnessä, kun Leijonat painoi peliä kohti keltapaitaisten päätyyn.

Maalit ovat kuitenkin usein kolmannessa erässä tiukassa, niin nytkin. Päätöserässä 15 peliminuutin jälkeen tilanne olikin yhä 3–4 Ruotsille.

Suomi otti maalivahdin lopussa pois ja onnistui kuin onnistuikin tasoittamaan ottelun, kun peliä oli jäljellä minuutti ja 29 sekuntia.

Riemukkaan tasoitusmaalin teki kovan maalinedushässäkän päätteeksi Leijonien kapteeni Marko Anttila. Maalin syöttäjiä olivat Niko Ojamäki ja Mikko Lehtonen.

Jatkoajalla Suomi niittasi ratkaisun. Voittomaalin teki illan ykköstykki Sakari Manninen, jonka ranneveto painui ylänurkkaan. Näin Ruotsi nielee tappion karvasta kalkkia ja Suomi jatkaa turnausta mitalipeleihin.

Ruotsi selvä ennakkosuosikki

Suomen joukkue koostuu pääosin liigapelaajista, kun Ruotsin joukkue muodostuu lähes kokonaan NHL-tähdistä. Ruotsi olikin ottelun ennakkosuosikki.

Suomi luotti ottelussa täsmälleen samaan kokoonpanoon kuin alkulohkon viimeisessä ottelussa Saksaa vastaan. Maalivahtina oli Kevin Lankinen.

Katso MM-kisojen otteluohjelma täältä.

Lue otteluennakko ja katso kokoonpano täältä. 

Kärpissä neljä kautta pelannut Leijonien puolustaja Jani Hakanpää kertoo mietteitään Kalevan tähtijutussa, jonka löydät täältä.

Lue myös Teemu Wileniuksen analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hienosti on pelannut pakkipari Lehtonen ja Mikkola. Hyvä Pojat, olen ylpeä teistä . Tuokaahan poika kotiin ouluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotellaa Kärppä juhlaa torille. Ei ihan ole Raksilan 7000 katsojan ääntä hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa nähdä Mikko Lehtonen jälleen pelikunnossa. Oli Kärpissä ykkös puollustajia muutama vuosi sitten. Hyvä Lelu👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilu ja rehti peli ja tuomarointi on tärkeintä. Negatiivisilla kommenteilla pilataan peliä seuraavien ilta. Positiivisuutta kaivataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt nähdään änärimiesten ja liigamiesten ero. Ei mitään jakoja kun miljoonamiehet rupeaa pelaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin eilen, että tuo tulee ottelun jälkeen, jos/kun Suomi häviää, mutta tulikin jo ennen ottelun päätöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Reserviin siirtyvä komentaja Jarmo Lindberg Puolustusvoimien Lemmenjoki-kohusta: "Riittävän pitkällä aikaperspektiivillä se asettuu mittasuhteisiinsa"
12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
15
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
14
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image