Heikkinen ku­nin­kuus­mat­kal­la 11:s, ilmoitti päättävänsä uransa tähän kevääseen – Norja juhli jälleen MM-kultaa

Matti Heikkinen ilmoitti lopettavansa hiihtouransa.
Urheilu 3.3.2019 16:07 | Päivitetty 3.3.2019 23:12
STT

Maastohiihtäjä Matti Heikkinen on sijoittunut 11:nneksi 50 kilometrillä MM-kisoissa Seefeldissä. Kisan voittoon hiihti Norjan Hans Christer Holund 27,8 sekunnin erolla Venäjän Aleksandr Bolshunoviin. Kolmas oli Norjan Sjur Röthe.

Heikkinen jäi kärjestä reilun minuutin. Muista suomalaisista Lari Lehtonen oli 35:s, Antti Ojansivu 39:s ja Perttu Hyvärinen 42:s.

Suomen saldoksi kisoista jäi yksi pronssi, jonka otti Iivo Niskanen 15 kilometriltä. Norja voitti MM-kultaa kaikilta maastohiihdon normaaleilta matkoilta sekä miehissä että naisissa.

Matti Heikkisen lopetus arvokisahiihtäjänä oli sunnuntaina tyypillistä Heikkistä. Jyväskyläläinen antoi ladulla kaikkensa ja taisteli mitalista, mutta toipui yllättävän nopeasti Ylen tv-haastatteluun.

Sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Heikkinen otti haastattelualueella pitkään happea ja istui portailla keräämässä itseään fyysisesti ja henkisesti siihen jamaan, että pääsee kertomaan tuntojaan kirjoittaville toimittajille.

Sanoma oli selvä: sunnuntainen 50 kilometrin kilpailu Seefeldissä oli hänen uransa viimeinen hiihto arvokisoissa, ja tämän kevään jälkeen hän lopettaa uransa.

–  18 vuotta ja hieno ura. Päätin, että en murene tähän, mutta on tosi vaikeaa. Tämä ei ole katkeruutta eikä mitään, mutta tämä on ollut iso osa elämää.

Maajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen yritti keskeyttää Heikkisen kommentoinnin, mutta Heikkinen totesi, että tämä viedään loppuun asti.

–  On aika kiittää perhettä. Olen tehnyt kaikki arvokisavenymiset yhdessä Suvin (vaimo) kanssa. Minulla on lapsia, ja perhe on kasvanut, ja siitä olen erittäin ylpeä, kolmen lapsen isä Heikkinen sanoi.

Heikkinen jättää ison aukon suomalaiseen mieshiihtoon. Hänen uransa kirkkain kruunu on 15 kilometrin maailmanmestaruus vuodelta 2011 Oslosta. Viimeisin mitali on pronssi kahden vuoden takaisten Lahden MM-kisojen 50 kilometriltä. Uransa ensimmäisissä MM-kisoissa kymmenen vuotta sitten hän oli pronssilla 15 kilometrillä ja viestissä. Sen koommin Suomen miehet eivät ole viestissä mitaleille yltäneet.

Heikkisen lopettamispäätös oli kypsynyt kahden viime vuoden aikana. Hän meinasi kertoa lopettamisesta jo viime talven olympialaisissa 50 kilometrin kisan jälkeen, mutta päätti silloin nukkua yön yli.

–  Voin sanoa, että näiden kisojen jälkeen voi olla vaikeaa lähteä tavoitteellisesti lenkille, mutta yritetään tehdä hommat fiksusti loppuun, Heikkinen sanoi.

 

Lehtonen liikuttui

 

Hetki oli tunteikas myös joukkuekavereille, 50 kilometrin kilpailun hiihtäneille Lari Lehtoselle ja Antti Ojansivulle, jotka kiersivät mediarinkiä Heikkisen perässä.

–  Hän on hieno mies, menestyjä, Lehtonen nieleskeli kyyneleitä.

Ojansivu, 25, oli Seefeldissä kymmenen vuotta vanhemman Heikkisen kämppäkaveri.

–  On hienoa, että olen päässyt olemaan hänen kanssaan samassa ryhmässä ja täällä vielä kämppiksenä, Ojansivu sanoi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Heikkinen teki hyvän hiihdon, 50 km matkalla vain reilu minuutti mitaliin, ei huono. Hiihdon romahdus saattaa mennä valmentajien, hiihdon päävalmentaja ja mäkimiesten valmentaja eivät ole olleet missään vaiheessa Hiihtoliiton "sisäpiiriläisiä", eli heillä ei ole ollut käytännössä onnistumisen mahdollisuuksia. Ulkokaarella olevat valmentajat eivät saa kaikkea tarvittavaa tietoa Liiton johdolta, rahan käyttöä on supistettu, ja tärkein eli lääketieteellinen valmennus on otettu lajivalmentajilta pois, ilmeisesti lääketieteelliset valmennusmetodit eivät ole olleet käytössä tai niiden käyttö oli rajattu johdon sisäisellä päätöksellä korkeintaan kahden urheilijan ja heidän henkilökohtaisten valmentajien käyttöön. Tulosten valossa näin on ollut, eikä nykyään ilman lääketieteellistä valmennusta, esim. lääkärintodistuksella oikeus käyttää astmasumutetta, ei isoissa kisoissa päästä kolmen joukkoon, vaan ollaan sijoilla ynnä muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti oli se hiihtäjä joka Lahden katastrofin jälkeen loi uskoa että vielä meillä täällä Härmässäkin osataan hiihtää. Toki naisissa oli menestystä ja ennen Mattia, mutta Oslon kulta oli käännekohta myös median suhtautumisessa. Tänäänhän hiihto on Suomessa taas täysin salonkikelpoinen.

Iso kiitos Matille niistä hienoista hetkistä mitä olet meille hiihdonystäville tarjonnut ja menestystä jatkossa. Maisterismiehellellä ei varmasti tule uran jälkeistä krapulaa, niin kuin heillä voi käydä joilla ei ole mitään uran loputtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matin uraa seurasin alusta loppuun. Huippu hiihtäjä ja ihmisenä semmoinen jollainen haluaisin itsekin olla. Kiitos Matille mahtavista jännittävistä kilpailuista joita olet tarjonnut. Siinä on mies joka ei koskaan luovuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammatinvalinta kysymys ja jos urheilijaksi alkaa ,niin ei ainakaan hiihtäjäksi,pesäpalloilijaksi,juoksijaksi,,tai ylipäätään yleisurheilijaksi , vaan sellaisen lajin ammattilaiseksi ,joissa ovat massit kohillaan ,kuten F1-kuljettaja ,tennis, golf,e-sport,,,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa ei saa massia mistään noista. Kannattaa suuntautua siihen, mihin luontaiset lahjat viittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaanpas kuitenkin se tosiasia, että suomalaishiihtäjillä meni kaikki hiihtomatkat aivan loistavasti aina starttiin asti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaisilla saattaa olla hyvä organisaation, enemmän lahjakkuuksia, paremmat olosuhteet urheilijoille, tuote- ja tekniikkakehittelyä (katso esim. NRKn dokumettisarja "Vitenskapen bak medaljen" netissä) jne.
Kannattaisi miettiä jos olisi järkevää ottaa oppia norjalaisista, värvätä norjalaisia valmentajia yms. sen sijaan että syyttää kaikkia norjalaisia vilpistä ilman todisteita.

Lisäksi kannattaisi miettiä miten junioritoimintaan saataisi lisää porukkaa. Kuinka saada enemmän nuoria ulos urheilemaan, laduille, hiihtoammuntaradoille ja hyppymäkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menestystä "sivilielämään" oli mielenkiintoista seurata hänen ueheilu-uraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menivät juuri kuten oli odotettavissa. Ylivoimainen mitalitaulukossa oli norja 8 kultamitalilla, saksa toinen 6 kultamitalilla ja kunniakkaasti kolmas norjan dopingkärynneet 5 kultamitalilla. Suomi taapersi viimeisenä mitalitaulukossa yhdellä pronssilla mutta olihan meillä paljon tolppalaukauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näääääääääääääääin iso Kiitos Matti niistä upeista hiihdoista ja saavutuksista mitä olemme saaneet mukana seurata ja jännätä vuosien ajan! Mutsi Kiittää vielä kerran!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihtoylivoiman lisäksi norjalaisilla on myös paras taktillinen osaaminen, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on murskaava. Voittoon karkaavan jälkeen joukkuekaverit höynäyttävät muut jarruttelullaan ja lopussa korjaavat lähes joka matkalla loput mitalisijat. Johaug ja Kläbo tosin menivät menojaan, eikä heitä tarvitse "auttaa". 50 km:llä Bolsunov yritti tavoittaa Norjan Holundia, mutta myöhästyi kun norjalaisten taktiikka oli tehnyt jo riittävästi etumatkaa. Sitten oli taas masentavasti 4 Norjan lippua viiden parhaan tulosluettelossa. Ja se meidän mäkihyppy hävettää ja säälittää yhdistetyn hyvien hiihtäjien puolesta. Kisa menee jo mäessä pilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän olisi aika katsoa mitä muut tekevät ja käydä hakemassa se
laukku huoltoasemalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä mitään laukkuja huoltoasemalta tarvita. Kannattaisi käydä värväämässä norjalaista tieotaitoa.
Tarvitaan laaja, hyvälaatuinen talviurheiluhenkinen junioritoiminta josta voi valmentaa parhaat lahjakkuudet, hyvät radat, hyppymäet ja ampumahiihtomahdollisuudet ja lisäksi vielä tuote- ja tekniikkakehittelyä (katso netistä NRKn dokumettisarja "Vitenskapen bak medaljen").

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi katsoa oikein norjalainen dokumentti tieteen käytöstä menestyksessä. Parempi dokumentti oli tapaus johaug ja sundby. Propagandafilmien teko osattiin jo 30-luvun saksassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö jo? Olishan näitä jokunen muitakin "hullun päivän" odottelijoita, joiden toivoisi antavan tilaa ja valmennuspaikkoja tulevaisuudella. No, ihan kohtuu hiihto pidättelyryhmässä, johon mukava lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
86
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image