Dohan MM-kisojen yleisökato näyttää pahalta ja harmittaa urheilijoita: "Kil­pai­luai­ka­tau­lu on monille liian myöhäinen"

MM-kisojen järjestäjien mukaan pikamatkojen sijaan paikallista yleisöä ovat kiinnostaneet keskimatkojen ja pidempien ratamatkojen kilpailut. Kuvassa Shelly-Ann Fraser-Pryce juhlii naisten 100 metrin juoksun voittoa. KUVA: SRDJAN SUKI / EPA
Urheilu 2.10.2019 17:40
STT

Naisten 100 metrin juoksijoiden kunniakierros oli apea kokemus maailman nopeimmille juoksijoille. Juhlatunnelma Dohan Khalifa-stadionilla latistui, kun juoksijat ajattelivat lähteä kunniakierrokselle, mutta vastassa oli hiljaisuus ja tyhjät katsomopenkit.

Yleisökato on herättänyt rajua kritiikkiä etenkin Britanniassa. Lontoossa järjestettiin kaksi vuotta sitten tunnelmaltaan upeat maailmanmestaruuskilpailut, joten kontrasti Dohaan on valtava.

Brittimedian arvioiden mukaan naissprinttereiden kunniakierrosta oli seuraamassa tuhatkunta katsojaa sunnuntain kisojen päätteeksi. Jotkut entiset urheilijat katsovat Kansainvälisen urheiluliiton IAAF:n pettäneen urheilijat myöntäessään kisat Dohaan.

Myös järjestäjiä on helppo syyttää, sillä Doha aloitti kisahaun 2011 lupauksella, ettei kisoissa ole "tyhjiä istuinpaikkoja". Kisoihin luvattiin "fantastinen tunnelma".

Se ei ole toteutunut, mutta järjestäjät ovat ryhtyneet toimiin.

Äänentoistosta viritettiin tunnelmaa

Sunnuntaina stadionilla oli pari tuntia ennen kisojen alkua noin sadan hengen ihmisjoukko, jonka avulla mikitettyyn katsomoon sämplättiin tunnelmaa. Koekirkujien äänet sekoitettiin valmiiksi äänitettyyn katsomokohinaan.

Testi tehtiin takasuoran alussa, jossa oli tiistaina fantastisesti juoksijoitaan lauluilla kannustanut etiopialaiskatsojien joukko. Se pelasti illan aloittamalla tanssin ja laulun jo ennen ensimmäistä starttia, ja ilakointi huipentui etiopialaisten kaksoisvoittoon miesten 5  000 metrillä.

Se ei silti peitä yleisökatoa. Stadionille mahtuu 40  000 katsojaa, mutta takasuoran yläkatsomo ei ole käytössä. Myös medialle ja joukkueille varatut katsomon osat haukkaavat osansa. Katsomossa on silti aukkoja isoina läimäreinä.

Tv:n ehdoilla mennään

Järjestäjät vastasivat alkuviikosta kritiikkiin.

Sunnuntaita selitti se, että se on työviikon ensimmäinen päivä Qatarissa. Järjestäjien pulmana on myös se, että kisat venyvät stadionilla 22.40:een ja jopa yli puolenyön.

–  Olemme iloisia siitä valtavasta globaalista tv-yleisöstä, jonka MM-kisat tavoittavat, mutta siitä seuraa ongelmia lipunmyyntiin. Kilpailuaikataulu on monille liian myöhäinen. Jotkut ovat lähteneet sen takia stadionilta kotiin kesken kilpailutapahtuman, järjestäjät ilmoittivat tiedotteessaan alkuviikosta.

Satanen ei sytytä Qatarissa

Mediassa ihmeteltiin erikseen sitä, ettei qatarilaisia kiinnostanut edes miesten ja naisten 100 metrin juoksut.

–  Pikajuoksut ovat perinteisesti olleet yleisurheiluyleisön suosikkilajeja, mutta paikallinen väestö on kiinnostunut pikemminkin keskimatkojen ja pidempien ratamatkojen kilpailuista, järjestäjät muistuttivat.

Järjestäjät lupasivat jatkaa ponnistelujaan saadakseen stadionille kisojen loppupäiviksi lisää katsojia.

Järjestäjien selvityksen mukaan stadionilla on vieraillut jo yli 80 maan kansalaisia. Katsojista suurin osa on seurannut yleisurheilua ensi kerran eläissään paikan päällä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

117
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
68
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
47
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
41
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
37
Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu
36
Kommentti: Siellä missä tapahtuu, siellä on Rinne
28
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Nuo asiat ovat kuolemisen suhteen sellaisia joihin voit itse vaikuttaa elämäntavoilla ja valinnoilla. Siihen voit vaikut... Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image