Rakennukset: Me­ri­ja­lin entistä kont­to­ria ei saa purkaa – suo­je­lu­ra­ken­nuk­seen tehdään en­nal­lis­ta­va korjaus ja siihen tulee asun­to­ja

Pääkirjoitus
Tilaajille

Uni ja ai­vo­pe­su­ri – Al­zhei­me­rin tautia voidaan nu­jer­taa sekä il­mai­sil­la ja tie­de­ra­hoi­ta­jien myö­tä­miel­tä vaa­ti­vil­la kei­noil­la

Oulun yliopistossa tehdään tutkimusta, joka voi ratkaista Alzheimerin taudin arvoituksen. Läpimurto ei saisi kaatua tutkimusrahoituksen puutteeseen. Taudin ehkäisyssä nousevat esiin seikat, joihin jokainen voi itse vaikuttaa: elämäntavat ja riittävä uni.

Sana aivopesuri kuulostaa lähes arkiselta, mutta erona moniin muihin pesureihin sellaista ei pysty hankkimaan työkonemyymälöistä. Kohtalaisen aivopesurin hintakin liikkuu kahdessa miljoonassa eurossa, erinomaisen saisi kolmella miljoonalla.

Aivopesurin saanti on nyt toiveena Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoilla, jotka pyrkivät selvittämään Alzheimerin taudin syntyä ja hoitoa. Tuon laitteen avulla Oulussa päästäisiin tutkimaan ja kehittämään myös muiden aivosairauksien kuten lääkehoitoresistentin epilepsian täsmähoitoa.