Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Ul­ko­mail­ta ti­lat­tu­ja hyt­tys­kar­kot­tei­ta jäänyt kesän aikana jo tu­han­sit­tain tullin haaviin – tulli ja Tukes muis­tut­ta­vat käyt­tä­mään vain Suo­mes­sa hy­väk­syt­ty­jä tuot­tei­ta

Tulli ja Tukes varoittavat, että ulkomailta tilatut hyttyskarkotteet eivät välttämättä ole hyväksyttyjä käytettäväksi Suomessa. Kuvituskuva.
Tulli ja Tukes varoittavat, että ulkomailta tilatut hyttyskarkotteet eivät välttämättä ole hyväksyttyjä käytettäväksi Suomessa. Kuvituskuva.
Kuva: Sallmén Eljas

Tulli ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttavat, että hyttysten torjunnassa tulisi käyttää vain hyväksyttyjä valmisteita. Syytä tarkkuuteen on, sillä tulli ottaa haltuun joka kesä tarkastuksissa kiellettyjä hyönteiskarkoitteita ja -myrkkyjä.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita, joiden hyväksynnästä Suomessa vastaa Tukes. Ulkomailta ostettujen, Tukesin hyväksymättömien valmisteiden käyttö Suomessa on laitonta.

Viranomaiset ohjeistavat, että hyväksyttyjen tuotteiden tunnistamista helpottavat Tukesin lupanumerot, jotka kannattaa varmistaa tilatessaan. Lupanumeron lisäksi valmisteen ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot pitäisi löytyä suomeksi ja ruotsiksi. Käytännössä on kuitenkin harvinaista, että nämä löytyisivät ulkomailta tilattavista myrkyistä ja karkotteista.

Tänä kesänä tulli on ottanut haltuun runsaasti torjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä, jotka ovat kiellettyjä Suomessa. Torjunta-ainetyynyjä on otettu haltuun yhteensä noin 4000 kappaletta pelkästään alkukesän aikana ja lähetyksiä tulee lisää päivittäin, tulli kertoo tiedotteessaan.

Ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet pidätetään ja ne hävitetään tilaajan kuulemisen jälkeen. Tämä koskee myös yksityiskäyttöön tilattuja valmisteita.