Uk­rai­nas­sa Kiovan ja Tsher­no­by­lin alueel­la raivoaa yli 140 ih­mis­ten käsistä riis­täy­ty­nyt­tä maas­to­pa­loa

Säteilyarvot alueella ovat normaalin rajoissa. Paloista nouseva savu heikentää pääkaupungin Kiovan ilmanlaatua.

Kuva Tshernobylin ydinvoimalakaupungista.
Kuva Tshernobylin ydinvoimalakaupungista.
Kuva: /All Over Press

Säteilyarvot alueella ovat normaalin rajoissa. Paloista nouseva savu heikentää pääkaupungin Kiovan ilmanlaatua.

Ukrainassa Kiovan ja Tshernobylin alueella raivoaa yli 140 maastopaloa, jotka levittävät ilmansaasteita Ukrainan pääkaupunkiin, kertovat viranomaiset www.kyivpost.com-verkkosivuston mukaan. Paloja on ollut jo 12 päivän ajan.

Suurimmat palot ovat Tshernobylin ydinvoimalaa ympäröivällä turva-alueella, missä palomiehet yrittävät sammuttaa sadan hehtaarin maastopaloa. Apuna heillä on kaksi sammutuslentokonetta ja helikopteri.

Säteilyarvot alueella ovat normaalin rajoissa, mutta paloista nouseva savu saastuttaa korkeapaineen ja vähäisen tuulen takia pääkaupunkia Kiovaa, kertoo valtion hätätilapalvelu.

Sunnuntaina monilla Kiovan alueilla oli ilmansaasteita "korkea taso", kertoi CityScale, palvelu joka kerää ja arvioi alueen ilmansaastetietoja.

Ihmisten sytyttämät tulet riistäytyivät käsistä

Hätätilaviranomaisten mukaan huono ilmanlaatu on pahimmillaan aamuisin, tilanne tuskin muuttuu useaan päivään.

Maastopalot ovat syttyneet ihmisten toiminnan takia, kertoi Kiovan pormestari Vitali Klitschko. Ihmiset polttavat jätteitä, kuivaa ruohoa ja lehtiä, mistä palot ryöstäytyvät hallitsemattomiksi.

– Palot tuhoavat villieläinten asuinseutuja, saastuttavat ilmaa ja heikentävät maan hedelmällisyyttä, kertoi Kiovan kaupunginvaltuusto lauantaina.

Eri puolilla Ukrainaa on ollut tällaisia paloja yli 800 viimeisten 24 tunnin aikana. Vuoden alun jälkeen maastopaloja on Ukrainassa ollut yli 14 000.